Novinka

BIO certifikované opalovací mléko pro celou rodinu SPF 30 [117 ml]

ANNECYPO2
Neohodnoceno
  • Přírodní voděodolné opalovací mléko ve spreji

  • Aktivní složka: Titanium Dioxide

  • Ochrana proti UVA/ UVB záření, SPF 30

  • Vyroben ve Francii, schválen EU jako bezpečný a efektivní: Regulace (EC) n°1223/2009

  • 99.99% složek je přírodního původu

  • 29.88% složek je certifikováno jako BIO

  • BIO certifikace EcoCert/ Cosme Bio

  • Neobsahuje škodlivé nano částice, parabeny, fenoxyetanol a jiné chemikálie

  • Nezanechává bílý film na kůži

  • Nezanechává negativní dopad na vodní faunu a flóru


  • (3 ks)Skladem
529 Kč
Kategorie: Opalovací krémy
Datum expirace: 06/ 2019
Konzistence: Mléko
Obal: Recyklovatelný plast PETE 1
Obsah: 125 ml
Země původu: Francie
Vhodné pro: Vegan-Vegetarián-Raw-GMO Free
Výrobce: ANNECY cosMetics, Z.A. des Vernays, 74210 Doussard, France
 

Vysoká ochrana před UVA a UVB zářením pro celou rodinu. Spojení výtažků horských bylin hořce žlutého a třezalky očkovaté, BIO rostlinných olejů ze semen jojoby, tamanu a bambuckého másla, přírodních hydratačních složek a 100% přírodní minerální ochrany bez nano částic, parabenů, chemických filtrů a přidaných konzervantů přináší fantastické složení, které je také bezpečné pro použití ve vodě bez jakéhokoliv negativního dopadu na životní prostředí (korály, ryby, korýši a měkkýši).

Vyroben eticky přímo ve Francouzských Alpách u jezera Annecy, opalovací krém ve spreji SPF 30 od Annecy cosMetics se díky jemné konzistenci dobře roztírá a nezanechává bílý filtr. Vhodný i pro miminka. 

 

použití

Aplikujte na kůži alespoň 10 minut před vystavením se slunci, opakujte po nadměrném pocení, plavání a utření ručníkem. Děti ve věku do 3 let by neměly být vystaveny přímému slunečnímu záření a to hlavně mezi 11 a 15 hodinou. Chraňte je tričkem, kloboučkem a slunečními brýlemi. Pokud je expozice nevyhnutelná, naneste velmi vysokou ochranou vrstvu opalovacího mléka na obličej a celé tělo. Opětovně alespoň každou hodinu a vždy po koupání. Ujistěte se, že jste použili dostatečné množství opalovacího mléka tak, aby byla zajištěna dostatečná úrovně ochrany. Můžete použít faktor SPF 50.

Po opalování naneste kvalitní krém, který pokožku regeneruje a výsledné opálení prodlouží. Lze si vybrat buď BIO Mléko po opalování ve spreji od Annecy cosMetics nebo BIO regenerační tělové krémy a šlehaná másla od Organic Essence.

 

SLožení (INCI)

Dicaprylyl Carbonate, Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Titanium Dioxide, Glycerin, Polyglyceryl-3 Polyricinoleate, Sorbitan Isostearate, Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Alcohol*, Isostearyl Alcohol, Polyglyceryl-2 Sesquiisostearate, Squalane, Bentonite, Butyrospermum Parkii Butter*, Calophyllum Inophyllum Seed Oil*, Parfum, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder*, Gentiana Lutea Root Extract*, Helianthus Annuus Seed Oil, Hypericum Perforatum Extract, Polyhydroxystearic Acid, Glyceryl Caprylate, Aluminum Hydroxide, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Alumina, Sodium Anisate, Xanthan Gum, Tocopherol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Sodium Chloride, Sodium Levulinate, Stearic Acid, Citric Acid, Linalool, Limonene, Citronellol, Benzyl Salicylate, Coumarin, Citral
* Ingredients from organic farming
99.99% of the total ingredients are of natural origin.
29.88% of the total ingredients are of organic farming.

 

definice složek

Dicaprylyl Carbonate

Emulgátor, zklidňuje pokožku.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Aqua

Destilovaná voda. Jejím hlavním účelem je rozpouštět další obsažené složky přípravků. Na pokožku nemá žádný negativní vliv, naopak ji zjemňuje, zvlhčuje a napomáhá lepšímu vstřebávání olejů do pokožky. Najdeme ji jako součást emulzí a to v podobě oleje ve vodě (mléčné, řidší konzistence) nebo vody v oleji (máslové, hutnější konzistence).

Caprylic/Capric Triglyceride 

Přírodní jedlý olej s dobrými lubrikačními vlastnostmi, který se vyrábí frakční destilací a deodorizací vybraných rostlinných tuků (především kokosového a palmojádrového), při které se získává podíl požadovaných vlastností.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Titanium Dioxide (Oxid titaničitý)

Barvivo minerálního původu, kontrastní látka, UV absorber. Chrání kosmetický výrobek před účinky UV záření, chrání proti slunečnímu záření, odráží UV paprsky, absorbuje hluboko do kůže, schválen pro certifikovanou přírodní kosmetiku.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 2 (velmi nízký risk)
Glycerin

Využíván jako nosič pigmentů a vonných látek, přirozený konzervant. Zvyšuje viskozitu vodné fáze a tepelnou odolnost emulze v zimě, ovlivňuje složení a zabraňuje hromadění nasycených mastných kyselin v kůži, udržuje vodu v pokožce (vysoká koncentrace naopak zbavuje kůži vody).

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Polyglyceryl-3 Polyricinoleate

Emulgátor pro V/O (voda v oleji) emulze. Vyrábí se z rostlinného glycerinu. Ricinoleová kyselina se získává hydrolýzou (štěpení horkou vodou) ricinového oleje. Je povolen i pro potraviny.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Sorbitan Isostearate

Emulgátor rostlinného původu. Na rozdíl od emulgátorů syntetických není agresivní. Pokožku jemně hydratuje.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Simmondsia Chinensis Seed Oil (BIO Jojobový olej)

Rostlinný vosk, jojobový olej je jeden z nejuniverzálnějších a nejoblíbenějších rostlinných olejů. Je nekomedogenní, neucpává póry a je vhodný pro všechny typy pleti, mastnou pleť pomáhá matovat, suchou pleť promastí a vyživí, náročnou pleť zjemní a vyhladí, citlivou pleť zklidní. Tajemství jojobového oleje je to, že složením je velmi podobný přirozenému kožnímu mazu. Díky tomu se bez problémů vstřebává, nedráždí a navíc pomáhá regulovat produkci kožního mazu. Tedy u mastné pleti zmírní nadměrné maštění a suché pleti naopak dodá maz, který se jí nedostává.

Alcohol (Ethanol)

Konzervant a rozpouštědlo (většina rostlinných silic je rozpustná v alkoholu). Dělá pokožku propustnější, tím umožňuje dalším látkám (například pečujícím) se rychleji vstřebat a znásobit tak svůj účinek. Vykazuje antimikrobiální účinky. Na pokožce se velmi rychle odpařuje, čímž výtváří všem známý chladivý efekt. Všeobecně se doporučuje na smíšený a mastnější typ pleti, neboť pomáhá regulovat mazové žlázy. V menších koncentracích neuškodí ale ani citlivé či suché pokožce. Při pravidelném používání ve vysokých koncentracích může ovšem narušit ochrannou bariéru pokožky, která při nedostatečné péči může být náchylnější k začervenání, vysušení, nadměrnému maštění nebo akné.

Alkohol se získává fermentací rostlinných cukrů (nejčastěji z kukuřice, cukrové třtiny nebo obilnin - pšenice a žito). Ve složení narazíme i na denaturovaný a(Alcohol denat nebo SD/CD Alcohol) s přidanou látkou, která ho dělá nepoživatelným, ovšem ve funkčnosti se neliší od ethyl alkoholu. Alkohol se obecně nedoporučuje na citlivou, dětskou a kojeneckou pokožku a oční okolí, vědecky ovšem nebyly prokázány účinky vysušování, podráždění, alergických reakcí a prostupnosti do těla/konží tkáně, kde by ethanol mohl působit na zdraví člověka. V nízkých koncentracích může alkohol dočasně pomoci s kožními problémy, ovšem ve větším množství - 50 % a více - (zpravidla je-li umístěn v prvních šesti ingrediencích v INCI) se pro jistotu nedoporučuje na žádný typ pleti nebo alespoň ne při dlouhodobé a pravidelné aplikaci.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 2 (velmi nízký risk)
Isostearyl Alcohol

Mastný alkohol rostlinného původu, který díky své krémové konzistenci vyživuje a pečuje o pokožku, pomáhá hydratovat a zabraňuje dehydrataci kůže.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Polyglyceryl-2 Sesquiisostearate

Derivát přirodních látek. Emulgátor rostlinného původu. Na rozdíl od emulgátorů syntetických není agresivní. Pokožku jemně hydratuje.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Squalane

Derivát přírodních látek, skvalan se vyrábí úpravou původního skvalenu a vydrží déle, aby byl stabilnější. Získává se z rostlinných olejů,  např. olivového nebo jiného rostlinného oleje. Má antioxidační účinky a pomáhá pokožku chránit proti slunečnímu záření. Svým složením je skvalen velmi podobný přirozenému kožnímu mazu, díky tomu se snadno vstřebává. Je antioxidantem, absorbuje do sebe toxiny i těžké kovy, tak pomáhá chránit pokožku proti vnějšímu prostředí. Skvalen pokožku hydratuje, zjemňuje, napomáhá dalším účinným látkám k lepšímu roztírání a vstřebávání. 

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Bentonite

Druh jílové horniny sloužící v kosmetice jako absorpční látka, která dobře natahuje přebytečné oleje a tekutiny. Tato vlastnost je dobrá především pro mastnou pleť. V kosmetice  se využívá jako složka, která zabraňuje separaci vody a olejů a snižuje transparentní vzhled některé kosmetiky.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 2 (velmi nízký risk)
Butyrospermum Parkii Butter (BIO Bambucké máslo)

Známé pro své příznivé účinky na pokožku, kterou hydratuje, vyživuje, zjemňuje a chrání proti nepříznivému počasí. Obsahuje vitamíny A, E a F, nenasycené mastné kyseliny (olejovou, stearovou, linolenovou aj.). Mezi další látky patří voskové estery, fytosteroly, terpeny a uhlovodíky. Máslo působí antibakteriálně a protizánětlivě. Má výrazné regenerační schopnosti, pokožku promastí a vyživí. Navíc má i přirozený ochranný SPF faktor (SPF 4 - 6), takže pomáhá chránit před slunečním zářením. Je hutné a mastné, ale výborně proniká do pokožky a je vhodné i na citlivou dětskou pokožku. Přípravky, které obsahují bambucké máslo, se dobře uplatňují při hojení a ošetřování spálenin, zvyšování odolnosti kůže proti infekcím a nemocem. Svými vlastnostmi je bambucké máslo předurčeno jak k běžné péči o pokožku, tak k ošetření podráždění, popálenin, atopických ekzémů, lupénky, dermatitid, suchých opruzenin apod.

Calophyllum Inophyllum Seed Oil (BIO Tamanu olej)

Za studena lisovaný olej ze sluncem sušených jader (tyto jádra obsahují přes 70% oleje). Olej se rychle vstřebává, nezanechává mastný film, je vhodný k lokálnímu ošetření a nedoporučuje se užívat vnitřně. Tamanu olej se proslavil jeho širokospektrálními účinky na kůži, je regenerační a zklidňující. Díky těmto vlastnostem je vhodný na všemožné kožní problémy a tradičně se využíval jako ochrana před spálením sluncem, případně jako úleva od bolesti při spálení. Pokožku prokrvuje, zjemňuje a zklidňuje.

Parfum

Přírodní parfemace z esenciálních olejů získáných z těch částí rostlin, kde se nachází vonné silice. Účelem je uživatelsky zpříjemnit produkt. Může se jednat o zakrytí přirozeného pachu hlavních složek produktu, módní trend, aromaterapeutické účely, podtrhnutí chuti nebo vůně.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder

Aloe Vera obsahuje vysoce aktivní látku aloin s velice příznivými účinky na pokožku. Nutí ke zvýšené aktivitě zárodečnou vrstvu pokožky, čímž zpomaluje její stárnutí. Vyznačuje se především vysokými zklidňujícími a regeneračními účinky, zmírňuje svědění, velice rychle hojí popáleniny, dodává pokožce pružnost a vláčnost. Název Aloe Vera vychází z arabského slova alloeh, které znamená "zářivá hořká substance". Aloe Vera je lidstvem využívána po staletí, znali ji už ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě.

Gentiana Lutea Root Extract (BIO Výtažek kořene Hořce žlutého)

Chráněná bylinka rostoucí izolovaně na alpských loukách a pastvinách získala svůj latinský název po králi jménem Gentius, z oblasti dnešní Albánie, který prý jako první použil kořen hořce proti moru. Luteus znamená žlutý. Do kosmetiky se přidává kvůli svým vysokým zklidňujícím a regenaračním účinkům, což se ocení právě při opalování, kdy je kůže velmi namáhána.

Helianthus Annuus Seed Oil (Olej ze semen slunečnice)

Semena obsahují triglyceridy, mastné kyseliny (kyselinu linoleovou a olejovou), vitamin A, D a E a lecithin. Slunečnicový olej se podobá lipidům v naší kožní tkáni, vykazuje proto blahodárné účinky při používání zvnějšku i zevnitř. Při aplikaci na pokožku se snadno vstřebává a proniká rychle do hlubších vrstev. Má zklidňující, zjemňující, vyhlazující a protizánětlivé účinky. Funguje jako antioxidant a chrání pleť před poškozením vnějšími vlivy, ztrátou pružnosti a pevnosti. Je vhodný na všechny typy pleti.

Hypericum Perforatum Extract (Výtažek třezalky očkovaté)

Třezalka je velmi zajímavá bylinka, ze které se získává vynikající olej pro ošetření všech typů pokožky, zejména suché. Regeneruje a aktivuje procesy látkové výměny, zjemňuje a zvláčňuje pokožku. Vhodný k ošetření citlivé, zánětlivé pleti a jako součást přípravků po opalování. Zde se používá výtažek z kvetoucí rostliny. Třezalka je léčivka ze které se získává vynikající olej pro ošetření všech typů pokožky, zejména suché. Regeneruje a aktivuje procesy látkové výměny, zjemňuje a zvláčňuje pokožku. Vhodný k ošetření citlivé, zánětlivé pleti a jako součást přípravků po opalování. Zde se používá výtažek z kvetoucí rostliny. Více na Wikipedia.cz.

Polyhydroxystearic Acid

Kyselina stearová veganského původu. Látka, která zvyšuje hustotu kosmetického produktu a snižuje sedimentaci. Stabilizuje emulze a používá se k dosažení gelovitých, viskózních konzistencí. Je to velmi stabilní látka odolná náročnějším podmínkám, prodlužuje tak trvanlivost přípravku. Nezpůsobuje alergie a nemá žádné negativní účinky na pleť.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Glyceryl Caprylate

Jedna z nejpoužívanějších složek v kosmetice. Hlavní funkcí je lepší roztíratelnost krémů a jiných produktů. Pomáhá také vytvářet emulzi z vody a olejů, zlepšuje ochranu pokožky. Může také zvyšovat schopnost pokožky vstřebávat do sebe další látky. Glyceryl Caprylate najdete v pleťových krémech, ve vlasové kosmetice nebo v pečující tělové kosmetice. V produktech bývá používán většinou v nízké koncentraci 0,5 - 1,5%. Je velmi dobře snášen pokožkou, nedráždí, nezpůsobuje alergie a je všeobecně považovaný za naprosto bezpečný pro kosmetické použití.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Aluminum Hydroxide

Změkčovadlo minerálního původu. Zvyšuje nebo snižuje viskozitu produktu, snižuje podráždění pokožky, pojme a udržuje vlhkost v pokožce, zjemňuje a vyhlazuje pokožku, schváleno pro certifikovanou přírodní kosmetiku.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Polyglyceryl-3 Diisostearate

Derivát přírodních látek, konkrétně emulgátor pro V/O (voda v oleji) emulze.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Alumina (Oxid hlinitý)

V opalovacích krémech má fukci plniva. Je chemicky inertní, do kůže se nevstřebává.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 2 (velmi nízký risk)
Sodium Anisate

Jedná se o sodnou sůl kyseliny anýzové, která je odvozována z fenyklu nebo bazalky. Přídomek anisate má kvůli tomu, že má jemnou anýzovou vůni, i když nepochází z anýzu. Má nespočet výhod, působí proti mikrobiálnímu množení, zabraňuje vzniku choroboplodných zárodků, proto je oblíbenou součástí přírodní kosmetiky. Používá se jako vonná látka a zároveň konzervant. Její další výhodou v kosmerice je to, že udržuje vyrovnané PH pokožky, uklidňuje pleť, která je náchylná k podráždění. Dosavadní výzkumy ji uvádí jako nedráždivou a bezpečnou pro zdraví, proto může být používána v přírodní kosmetice. Nezpůsobuje hromadění toxinů v těle (naopak je z těla vyplavuje), ani nepoškozuje pokožku. Je vhodná při projevech akné, umí hloubkově čistit kůži, napomáhá dobrému stavu vlasů (fenykl je bohatý na vitamíny A a C, které prospívají vlasové pokožce). Kyselina anýzová má schopnost zmírňovat celulitidu. Pro své stahující účinky je hojně využívána v anti-age řadách.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Xanthan Gum

Xantanová guma je látka přírodního původu, která zvyšuje hustotu kosmetického produktu. Stabilizuje emulze a používá se k dosažení gelovitých, viskózních konzistencí. Vyrábí se fermentací kukuřičného škrobu s bakterií Xanthomonas campestris. Je to velmi stabilní látka odolná náročnějším podmínkám, prodlužuje tak trvanlivost přípravku. Nezpůsobuje alergie a nemá žádné negativní účinky na pleť. Xantanová guma přitahuje vlhkost a na pleť tak působí hydratačně. Je vhodnější na sušší typ pleti, kde zpomaluje a bojuje proti šupinatění. Také zvyšuje pevnost a pružnost pokožky a vytváří ochranný film. Celkově pleť po aplikaci působí na dotek i na pohled zdravějším dojmem.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Tocopherol (Vitamín E)

Jedná se o E- tocopherol (přirozeně se vyskytující např. v oleji z pšeničných klíčků). Všechny vitaminy E fungují jako antioxidanty, bojují proti působení volných radikálů, zabraňují předčasnému stárnutí (pigmentové skvrny, vrásky, ztráta pevnosti a pružnosti) a zpomalují šupinatění pokožky. Vitamin E je životně důležitý pro lidské tělo. Tocopherol vzniká vakuovou separací z rostlinných olejů a velmi dobře se vstřebává do pokožky. V kosmetických přípravcích fungují jako konzervanty, zabraňují žluknutí olejů a másel.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Potassium Sorbate (Sorban draselný)

Draselná sůl kyseliny sorbové se v kosmetických přípravcích nachází jako alternativa parabenů. V potravinách má číslo E202. Má antimykotické účinky, zabraňuje tak růstu plísní, kvasinek a hub. Funguje tím i jako mírný konzervant, ovšem nechrání před bakteriemi, zastavuje množení mikroorganismů a prodlužuje trvanlivost produktu. Musí se proto používat ve spojení s dalšími konzervanty, aby se výrobek nekazil. V koncentracích do 10% je prakticky nedráždivý v očích a velmi malinko dráždivý na kůži, takže se považuje všeobecně za nedráždivý a vhodný i pro citlivé jedince.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 3 (nízký risk)
Sodium Benzoate ( Benzoan sodný / Benzoát sodný)

Sodná sůl kyseliny benzoové se sice vyrábí synteticky, ale jedná se o přírodně identický materiál, který je povolen i v potravinářství. Výjimečně prostupuje do pokožky, v těle se neusazuje a je rovnou vyloučen, není toxický ani karcinogenní. Nepatří mezí alergeny a jen u velmi citlivých jedinců může vyvolat kontaktní dermatitidu. V kosmetice se používá především jako šetrnější náhrada alergenních konzervantů. Má antimikrobiální účinky, zabraňuje množení bakterií, ale nezabíjí je. Je také lehce antimykotický, chrání před houbami, plísněmi a kvasinkami. Je ale citlivý na pH prostředí, ve kterém se nachází. V závislosti na pH se vždy upřednostňuje jedna z jeho vlastností, dá se tak považovat za nestálou, ale stále funkční látku.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 3 (nízký risk)
Sodium Chloride (Sůl)

V kosmetice se používá především jako zahušťovadlo přípravků. Má tonizační, čistící, antiseptické a abrazivní účinky. V menším množství na pleť působí hydratačně, lehce odmašťuje, odstraňuje odumřelé kožní buňky a nečistoty. Pokožka je poté zpevněná a jemná.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Sodium Levulinate

Sodná sůl kyseliny levulové (levulinic acid), často odvozená z kukuřice. Antimikrobiální konzervant, zabraňující růstu mikroorganismů. Přísada, která zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost. Udržuje přirozené pH pokožky. U velmi citlivých jedinců může způsobit alergickou reakci.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Stearic Acid

Kyselina stearová je mastná kyselina, která se získává z tuků. V kosmetice má několik funkcí. Slouží jako emulgátor a pomáhá spojovat dvě neslučitelné konzistence, jako je voda a olej v krému. Kyselina stearová slouží také jako detergent, pomáhá odstraňovat nečistoty a špínu a zlepšuje čisticí schopnosti produktu. Kyselinu stearovou najdeme v krémech nebo v mýdlech.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 1 (minimální risk)
Citric Acid

Kyselina citronová se přirozeně vyskytuje v ovocných šťávách (například šťáva z citronu obsahuje 5-8% kyseliny citronové). V kosmetice se používá v krystalické podobě. Může na ni být alergie a způsobovat vyšší citlivost pokožky (konkrétně fotosenzibilitu). Díky vysoké aciditě se v kosmetických přípravcích používá na úpravu pH produktu i pokožky (koncentrace <1%). Přidává se do anti-aging produktů, kde podporuje peeling a obnovu svrchní části pokožky. Pokožku také čistí, zpevňuje a bojuje proti pigmentovým skvrnám (má zesvětlující schopnosti). Je antibakteriální a antimykotický. 

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 2 (velmi nízký risk)
Linalool

Linalool je přirozeně se vyskytující látka podobná alkoholu, kterou najdeme v mnoha rostlinách (například máta, skořice nebo citrusy). Používá se především pro svou sladce citrusovou až lehce kořenitou vůni podobající se bergamotu nebo levanduli. Zde ho najdeme v přírodní podobě (koncentrace méně než 1%), lze ho ale vyrobit i synteticky. Může na něj být alergie, mimo to ale nemá žádné další negativní účinky na zdraví. V kosmetických přípravcích ho najdeme hlavně jako součást parfemace. Maskuje jak přirozený zápach neparfemovaných složek, tak i tělesné pachy. Je protizánětlivý, působí proti svalovým křečím, depresím, úzkostem a zmírňuje epileptické záchvaty. Přidává se také do repelentů, neboť působí jako insekticid.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 5 (střední risk kvůli možné alergické reakci, pro vysvětlení kliněte na odkaz)
Limonene

Limonene je přirozeně se vyskytující látka podobná alkoholu, kterou najdeme v mnoha rostlinách. Bývá rozdělena na L-Limonene a D-Limonene. L-Limonene má terpentýnovou vůni a najdeme ho třeba v silici z borovice nebo máty peprné. D-Limonene má sladší citronovou vůni a najdeme ho v růži, levanduli nebo citronové kůře. Zde ho najdeme v přírodní podobě (koncentrace méně než 1%), lze ho ale vyrobit i synteticky. Může na něj být alergie a zvyšovat citlivost pokožky, mimo to ale nemá žádné další negativní účinky na zdraví. V kosmetických přípravcích ho najdeme hlavně jako součást parfemace. Lehce maskuje přirozený zápach neparfémovaných složek, umožňuje lepší vstřebávání ostatních látek do pokožky, je protizánětlivý, antimikrobiální a působí proti množení kvasinek a houbovitých organizmů.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 6 (střední risk kvůli možné alergické reakci, pro vysvětlení kliněte na odkaz)
Citronellol

Citronellol je přirozeně se vyskytující látka, kterou najdeme v mnoha rostlinách (například neroli, geránium, heřmánek, bazalka nebo levandule). Používá se především pro svou dlouhotrvající sladkou vůni s nádechem do citrusova ovšem podobnou růži. Zde se jedná o přírodní produkt (koncentrace méně než 1%), který lze vyrobit ale i synteticky. Může na něj být alergie, zvyšuje citlivost pokožky, mimo to nemá žádné další negativní účinky na zdraví. V přírodní kosmetice se převážně vyskytuje jako součást esenciálních olejů. Maskuje přirozený zápach neparfemovaných složek. Přidává se také do repelentů, výborně funguje jako odpuzovač na komáry.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 5 (střední risk kvůli možné alergické reakci, pro vysvětlení kliněte na odkaz)
Benzyl Salicylate

Benzyl Salicylate je látka přirozeně se vyskytující v esenciálních olejích (například v ylang-ylangu, zeleném čaji nebo kananze vonné). Pohlcuje UV záření, absorbuje a odráží světlo. Chrání před slunečním zářením, dokonce byl používán jako jeden z prvních UV filtrů v historii kosmetického průmyslu. Díky jeho antioxidačním účinkům v kosmetických přípravcích zastává částečně funkci konzervantů, také se používá jako rozpouštědlo (rozpouští obsažené vonné látky v produktu). Maskuje přirozený zápach neparfémovaných složek, zároveň se sám díky své jemné květinové vůni podílí na vonné kompozici, kterou pomáhá zafixovat a stabilizovat. K lidskému organismu a životnímu prostředí může být ve větším množství toxický (může narušovat endokrinní systém), ale v množství, v jakém se vyskytuje v kosmetických produktech (zde méně než 1%), ovšem nepředstavuje nebezpečí mimo kožní podráždění. Může vyvolat alergickou reakci, kontaktní dermatitidu a silně podráždit pokožku i oči. Zvyšuje fotosenzitivitu pleti a přispívá k tvorbě pigmentových skvrn.  Není vhodný na citlivou pokožku.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 7 (risk kvůli možné alergické reakci, pro vysvětlení kliněte na odkaz)

Coumarin

Přirozeně se vyskytující látka v některých rostlinách jako jsou jahody, meruňky, divizna, svízel apod. Zde se jedná se o přírodní produkt (koncentrace méně než 1%), ale lze jej vyrobit i synteticky. Může na něj být alergie. V kosmetických přípravcích ho najdeme hlavně jako součást parfemace. Maskuje jak přirozený zápach neparfemovaných složek.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 7 (risk kvůli možné alergické reakci, pro vysvětlení kliněte na odkaz)
Citral

Citral je přirozeně se vyskytující látka. Nejdeme ho v mnoha rostlinách (napřílad v citronu, bergamotu, tymiánu nebo myrtovníku citronovém). Používá se především pro svou výraznou citrusovou vůni podobnou citronové kůře. Zde se jedná o přírodní produkt (koncentrace méně než 1%), ale lze jej vyrobit i synteticky. Může na něj být alergie, zvyšuje citlivost pokožky, mimo to nemá žádné další negativní účinky na zdraví. V přírodní kosmetice se převážně vyskytuje jako součást esenciálních olejů. Maskuje přirozený zápach neparfemovaných složek, přípravku tak dodává svěží citrusovou vůni. Má velmi silné antimikrobiální účinky. Při aplikaci na pokožku se velmi rychle odpařuje.

  • EWG's Skin Deep Kosmetická Databáze: skóre nebezpečnosti 7 (risk kvůli možné alergické reakci, pro vysvětlení kliněte na odkaz)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.