Novinka Efekt lupa
  • 1 z 2
 

Acaia - Extra Panenský Olivový Olej s GREPEM a BERGAMOTEM [250 ml]

Neohodnoceno
 
  • Značka extra panenského olivového oleje ACAIA, která byla doposud k dostání pouze na zámořských lodích.
  • Mnohá ocenění z mezinárodních soutěží od roku 2016, viz níže.
  • Vzácná a málo známá odrůda oliv KOLOVI z řeckého ostrova Lesbos.
  • Vyvážená jemná a zároveň bohatá chuť exotických citrusů bergamot a grep.
  • Vynikající olivový olej do studené i teplé kuchyně. Výborně se hodí k sýru Halloumi nebo do řeckého salátu.
  • Nejlepší extra panenský olej, co jsme kdy osobně ochutnali, naprostá špička pro gurmány.

 bergamot award2018-10bergamot award2017-4bergamot award2016-5bergamot award2016-2

Dostupnost Skladem (10 ks)
Měrná cena 11,96 Kč / 10 ml
299 Kč
260 Kč bez DPH
   
Značka HELLENIC AGRICULTURAL ENTERPRISES
Webová stránka značky hae-gr.com/products.php
Kategorie ACAIA - Extra panenské olivové oleje (Řecko - Lesbos)
 
Citrusovým plodům se na řecké půdě velmi daří, což dokazuje nespočet sladkostí a marmelád které se z nich v této zemi vyrábějí. Jedna z nejoblíbenějších příchutí mezi všemi Řeky je chuť ovoce bergamot. Bergamot (Citrus bergamia) je voňavé ovoce velikosti pomeranče, barvou podobné citronu. Věděli jste, že bergamotové silice jsou základem chutě a vůně čaje známým jako Earl Grey?
Proto se výrobci oleje ACAIA rozhodli vytvořit originální směs z těch nejkvalitnějších silic bergamotu a grepu v bázi toho nejlepšího extra olivového oleje z odrůdy KOLOVI, která roste pouze na ostrově Lesbos. Výsledkem je jedinečná alchymie chutí, kterou si nechcete nechat ujít. Skvěle doplňuje například grilovaný sýr Halumi nebo krevetový koktejl. Vymáčkněte trošku pomeranče nebo citronu či limetky a smíchejte s olejem a získáte fantastický dresing pro lehký a zdravý salát, kterým překvapíte vaši rodinu a přátele.

Na ostrově Lesbos je velmi suché klima s omezenými deštnými srážkami a tato odrůda se tomuto podnebí velmi dobře přizpůsobila. Stromy mají silné a početné kořeny, kterými se z půdy do plodů oliv dostávají unikátní živiny a dodávají olivám jejich finální neobyčejnou chuť.
ACAIA sbírá své olivy již na počátku sezóny dokud jsou stále zelené. Sbírají se ručně a z hor je do mlýna převáží oslíci, protože v té oblasti nejsou cesty pro auta. Olivy se lisují ihned během několika hodin od sběru, aby se zachovaly veškeré živiny a chuť. Tato obzvláštní péče se vyplácí, protože jejich olivové oleje pravidelně vyhrávají ty nejprestižnější ceny na všech světových soutěží ať už v Asii, Evropě či USA, a taky samotném Řecku, kde je konkurence obrovská.
V chuti je tento olivový olej velmi jemný, až krémový, vzadu však příjemně zemitý a pikantní, s ovocným aroma. Pokud bychom mohli slovně popsat jeho fantastickou chuť a vůni, zvolili bychom slova jako čerstvě posekaná tráva, bylinky a listí spojené s ořechy, tropickým ovocem a jablkem.  Chuť ACAIA olivového oleje je nesrovnatelná s běžně dostupnými oleji na trhu a využijete ji jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.
Ve studené kuchyni se tento olivový olej používá klasicky do salátů a zeleninových pokrmů, je úžasné jím lehce zakápnout kvalitní kozí nebo ovčí sýr, na Bruschettu, na dozdobení apod. V teplé kuchyni je skvělý k nakládání masa a do marinád, kde svými vlastnostmi maso krásně zkřehčí, na zapékaný sýr či zeleninu, na Ratatouille, na zakápnutí těstovin, spolu s citrónem na ryby anebo jakékoliv smažené pokrmy (kouřový bod je 210°C - Acaia je extra panenský olivový olej vysoké kvality s nízkým pH). Dá se využít i při pečení slaných i sladkých pokrmů.
V zeleninových salátech doporučejeme kombinovat tento olej s mořskou Real Salt solí, kde je na výběr cibulová, česneková nebo bylinková příchuť. Kvalitní esenciální přísady jako je olivový olej a mořská sůl doslova vyzdvihnou chuť čerstvé zeleniny a zcela uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky.
Skladujte v chladu a suchu, ne na přímém slunci. Olivový olej ACAIA je chráněn před světlem díky láhvi vyrobené z černého skla.

Odrůda Kolovi

Všeobecně jsou extra panenské olivové oleje oslavovány jako zdroj vitamínů a antoxidantů a v moderní společnosti jsou nedílnou součástí zdravé a správné výživy. Pravidlem ovšem je, že čím více antioxidantů olivovové oleje obsahují, tím více je jeho chuť nahořklá, což je v kombinaci s pronikavým aroma pro mnoho uživatelů nepřijatelné. Olivy Kolovi nabízí to nejlepší co milovník panenských olivových olejů žádá, obsah plný živin kde chuť a aroma nejsou kompromitovány. Souhlasí i porotci na mezinárodních soutěžích, kteří tento olej pravidelně oceňují.
Odrůda oliv KOLOVI, také známá jako Valanolia nebo Mytilinia roste pouze na řeckém ostrově Lesbos v Egejském moři. Je to méně známá odrůda oliv nejen ve světě, ale dokonce i v samotném Řecku. Olivové stromy Kolovi rostou především na kopcovitém terénu, s vysokým obsahem břidlice, a v nadmořské výšce okolo 600m. Tyto stromy se velmi dobře adaptovaly ostrovnímu klima, které je převážně suché, takže nepotřebují moc vody. Toto přírodní adaptování se místním podmínkám vytvořilo široký systém kořenů, který umožňuje přenášet důležité živiny z půdy do plodů oliv.

Save

Esenciální olej Bergamot, Grep
Konzistence Olej
Obal Tmavé sklo
Obsah 250 ml
Země původu Řecko, Lesbos
Výrobce Hellenic Agricultural Enterprises, 45 Grigoriou Lambraki Street, Lykovrissi 141 23, Greece
Vhodné pro Vegan-Vegetarián-Raw-GMO Free

Sběr oliv KOLOVI na ostrově Lesbos


Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.