Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Vitamín C nejen pro imunitu, ale i zdravou pleť

Jak posílit imunitu řeší každý rok asi většina z nás. Natožpak v takové podivné době, kdy lítají ve vzduchu horší věci než jenom “obyčejná” chřipka. Vitamín C je známým a prokázaným imunitním bojovníkem. Jak působí a co ještě dalšího umí, si můžete přečíst v článku.

Vitamín C podpoří vaši obranyschopnost

Vitamín C patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě a je silným antioxidantem. V potravinách se nachází hlavně v ovoci a zelenině. Velmi dobrým zdrojem vitamínu C je kysané zelí. Doporučená denní dávka pro dospělé je 60 mg. Někteří odborníci pak doporučují užívat denně až 250 mg. V dnešní vysoce stresové a náročné době totiž máme mnohem vyšší spotřebu. Vyšší potřebu vitamínu C mají také kuřáci (o 60 až 100 %) a lidé, u kterých zrovna probíhá nějaké infekční onemocnění.
Vitamín C podporuje obranyschopnost a jeho doplňování v kvalitní formě dokáže zkrátit délku nachlazení a zmírnit i jeho projevy. Kromě toho je potřebný pro regenerační procesy v těle a podílí se na ochraně a obnově kostí, svalů i kůže. Je důležitý na hojení různých ran apod. Potřebujeme ho i pro správné vstřebávání železa. Existují studie, podle kterých dokáže vitamín C poskytnout ochranu před určitými druhy nádorových onemocnění. A někteří odborníci doporučují nitrožilní aplikaci vysokých dávek vitamínu C i jako alternativní léčbu již probíhající rakoviny místo chemoterapie a ozařování.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu C?

Při nedostatku vitamínu C nás může trápit únava, celková slabost, bolesti svalů i kloubů, v tom horším případě i krvácení dásní a náchylnost na různá nachlazení a infekční onemocnění. Při extrémním nedostatku hrozí kurděje, tzv. nemoc námořníků, kteří při dlouhých plavbách neměli přístup k čerstvému ovoci a zelenině. Jako prevenci proto na lodi měli uskladněné právě sudy s kysaným zelím, které mohli dlouho skladovat bez obavy, že by se jim zkazilo. Kurděje se projevují zvýšenou krvácivostí, vypadáváním zubů, otoky kloubů i dásní, zvýšenou křehkostí kostí i žaludečními vředy.

Vitamín C pro krásnou pleť

02

Vitamín C patří mezi jeden z nejsilnějších antioxidantů a díky tomu se velmi dobře hodí pro anti-age péči o pleť. Je vhodné ho doplňovat zevnitř i přímo na pleť kvalitními kosmetickými přípravky s jeho obsahem. Vitamín C chrání pokožku před oxidačním stresem a volnými radikály, které způsobuje stres, znečištění a různé toxiny a chemikálie, kterým jsme každý den vystaveni. Vitamín C podporuje regenerační procesy v pleti a díky tomu pomáhá minimalizovat nejen vrásky, ale zároveň také urychluje hojení různých pupínků a dalších neplech. Je také důležitý pro tvorbu kolagenu, který potřebujeme pro krásně pevnou a pružnou pleť.
Pro péči o pleť můžeme doporučit na obsah vitamínu C bohatý odličovací hydratační balzám POWER, pak omlazující pleťové sérum ROYAL C a čisticí olej DRAGON'S BLOOD. A nejnovější produkt je super-sérum v ampulích - několikatýdenní intenzivní kúra v ampulích s 60% vitamínem C a dalším silným antioxidantem Pycnogenolem.® Působí jako vzpruha pro zašedlou a unavenou pleť. Má silně regenerační a hojivé účinky. Všechny přípravky jsou od Lovinah.

V jakých přípravcích ho najdete

Čistý, 100% přírodní a celostní vitamín C je v přípravku Purely-C od North American Herb & Spice. Tento produkt obsahuje pouze čistý prášek z amazonského ovoce camu camu, divoké třešně acerola, divoce rostoucího Sumacu a divokého šípku v raw kvalitě. Všechny tyto plody jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C a dalších antioxidantů. Purely-C obsahuje 310 mg vitamínu C v jedné dávce (1 čajová lžička). Další produkt na přírodní suplementaci vitamínu C je Elder-C. Obsahuje sušený koncentrát z černého bezu a z camu camu navíc je obohacený o divoké turecké oregano, které má neskutečný potenciál pro podporu imunitního systému - působí jako silné přírodní antibiotikum. Elder-C je na rozdíl od Purely-C dávkován v kapslích.
Novinkou od North American Herb & Spice je pak raw tekutý vitamín C Kids-C Plus pro děti. Obsahuje extrakt z camu camu a aceroly a je obohacený o směs esenciálních olejů z divokého oregana. Přípravek je v micelizované, tedy ve vodě rozpustné podobě. Díky tomu ho můžete dětem přimíchat třeba do pití, kdyby s jeho konzumací měli problém. Což by ale mít neměly :). Tento vitamínový doplněk je ochucen pomerančovým olejem a jetelovým medem, takže má příjemnou a jemně nasládlou chuť. O vitamín C je také obohacený zinek v prášku od stejné značky.