Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Ceraon suché bílé víno z Lesbosu Muškát a Roditis - 750 ml

175 Kč / ks 233 Kč / 1 l
Skladem (3 ks)
Můžeme doručit do:
2.5.2024

Suché bílé víno světle žluté barvy se zelenými odstíny. Eklektická směs tradičních hroznů Roditis a Muškát. Broskvová, jemná citrusová vůně a ovocná chuť.

Detailní informace

Unikátní produkty

Dovážíme originální zahraniční výrobky, které lokální trh postrádá

Balíme rychle a ekologicky

Odesíláme do 24-48 hodin, vše v recyklovaných materiálech

Záruka kvality

Značky vybíráme srdcem a řídíme se heslem – raději méně, ale kvalitně

Doprava zdarma

Utraťte min. 4000 Kč a neplaťte poštovné do Balíkovny

Detailní popis produktu

Proč vyzkoušet řecké víno

Ceraon byl starořecký polobůh míchání vína. Tuto dovednost tak zdokonalil, že zosobňoval umění podávat dobré víno.

Počátky vinařství v Řecku sahají až do doby před 6 500 lety a existují datované důkazy, které naznačují, že v Řecku se dokonce vyrábělo druhé nejstarší známé víno na světě a první důkazy o drcených hroznech na světě.

Ve starověku bylo řecké víno oblíbené zejména v Itálii v době Římské říše. Ve středověku dosahovala vína vyvážená z Kréty, Monemvasie a dalších řeckých přístavů vysokých cen v severní Evropě.

Zajímavá je také skutečnost, že staří Řekové pili víno vždy ředěné vodou, čímž se lišili od tzv. barbarů, kteří pili víno přímo. Důvodem, proč staří Řekové ředili své víno, bylo to, že chtěli během svých sympozií pít celou noc, ale ne se opít.

Kromě toho byly nalezeny starověké recepty otce medicíny Hippokrata, které dokazují, jak důležité a posvátné bylo pro Řeky víno. V těchto receptech Hippokrates doporučoval svým pacientům, aby jako lék konzumovali lžíci vína denně.

greek-wine

S čím víno Ceraon kombinovat

Muškát - historie

Muškát je jedním z nejznámějších hroznů, co se týče chuti a vůně. Jedná se o odrůdu s mnoha druhy a využitím. Někdy je šumivý, jindy sladký, má mnoho podob a nabízí širokou škálu chutí.

Jedná se o bílou odrůdu révy vinné řeckého původu, která se vyskytuje v mnoha oblastech na pobřeží Středozemního moře. Je typicky středomořská, ale přizpůsobila se i jiným oblastem, které jsou poměrně teplé a slunečné.

Je to také množná odrůda, která se značně vyvinula a má mnoho různých odrůd po celém světě. Vyrábí se z ní velmi různá vína, ať už bílá, červená nebo růžová.

Její název se liší podle země, ve které se nachází: Moscatel de Grano Menudo (Španělsko), Moscatel Galego Branco (Portugalsko), Moscato bianco (Itálie), Moschato aspro (Kypr, Řecko).

Muškát - vlastnosti

Aroma a chuť

Hlavními vůněmi muškátových vín jsou pomeranč, hnědý cukr, ječný cukr a rozinky. Objevují se také vůně bílého ovoce a růží. Podle mnoha odborníků je to jedna z nejsnáze rozpoznatelných odrůd vinné révy na nose, a to díky svým charakteristickým vůním.

Pokud jde o párování jídla a vína, sladké muškáty se podávají hlavně jako aperitivy nebo k foie gras a dezertům. Co se týče suchých Muškátů, skvěle se hodí k chřestu nebo mořským plodům.

Muškátová vína se obvykle konzumují poměrně mladá. Kvůli nízké kyselosti nemají velký potenciál ke stárnutí. Bílá vína vyrobená z muškátů není třeba před ochutnávkou otevírat, jsou poměrně květinová a je třeba si je vychutnat poměrně mladá. Naproti tomu červeným vínům vyrobeným z muškátů může prospět, když se před podáváním trochu provzdušní, aby se před ochutnávkou rozvinula jejich vůně.

Hrozny

Na vinné révě se pozná podle středně velkých bobulí, které jsou šťavnaté, sladké a pevné. Odrůda má časné rašení a zralost ve druhém období. Jedná se o poměrně křehkou odrůdu, která se obává mrazů a plísní.

 

Všechny odrůdy Muškátů a jejich různé vinifikace na sladká, suchá nebo šumivá vína se vyznačují "muškátovou" vůní. Toto aroma totiž pochází z přírodních látek zvaných terpeny (linalool, nerol, geraniol, terpineol).

 

muscat-blanc-wine-grape-varietal.jpg

Roditis - historie

Odrůda narůžovělých hroznů, která pochází z Řecka. Název je odvozen od ostrova Rhodos (nikoli od načervenalých bobulí). Před vypuknutím fyloxery byla tato odrůda v řeckém vinařství velmi ceněna díky své schopnosti dozrávat pozdě a udržovat si kyselost v horkém podnebí Peloponésu a Thesálie.

Roditis - vlastnosti

Aroma a chuť

  • Typická vůně těchto vín připomíná jablka, hrušky a melouny, často s trochou kyselosti a nádechem citrusů.
  • Vína na bázi Roditis nejsou určena ke stárnutí a většina z nich by se měla vychutnávat mladá.
  • Tato vína se hodí zejména k předkrmům, rybám, kuřecímu masu a lehčím pokrmům jako jsou saláty, těstoviny, kuskus apod.

Hrozny

Narůžovělé hroznové víno "z Rhodosu" je cennou odrůdou, protože si při pěstování v teplejších oblastech středního a jižního Řecka zachovává svůj odrůdový charakter a kyselost.

 

Při pěstování (často ve vysokých nadmořských výškách) a pečlivém, relativně ochranném způsobu výroby je Roditis jemně aromatický, s širokou strukturou a elegantní chutí.

 

Současná prémiová vína Roditis mají jasné, citronové nebo - v závislosti na oblasti - minerální aroma, lehké až střední tělo a osvěžující kyselinu, což jsou prvky, které vínům dodávají "evropskou" patinu a velkou flexibilitu na stole.

 

roditis-grape-at-lido-hotel-vineyards

Doplňkové parametry

Kategorie: CERAON - Řecká vína
Objem: 750 ml
Výrobce: Hellenic Agricultural Enterprises, 45 Grigoriou Lambraki Street, Lykovrissi 141 23, Greece
Země původu: Řecko, Lesbos

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
best ranking oilve oils

Proč HAE?

Od svého založení v roce 2013 se společnosti Hellenic Agricultural Enterprises (HAE) podařilo stát se jedním z nejlepších výrobců olivového oleje na světě a zároveň nabízet stále širší sortiment chutných, výživných a udržitelně pěstovaných potravin pro náročné spotřebitele.

  • Jejich olivová odrůda Kolovi byla v roce 2021 a 2022 rankovaná jako nejlepší na světě.
  • V roce 2022 byla firma HAE rankovaná mezi top deseti nejlepšími výrobci čistého extra panenského olivového oleje na světě.
  • V roce 2021 byla firma HAE rankovaná  jako 5. nejlepší výrobce ochucených extra panenských olivovových olejů na světě.
  • V roce 2022 byla firma HAE rankovaná jako 2. nejlepší výrobce v celém Řecku.

S tímto výrobcem spolupracujeme od roku 2018 a stále rozšiřujeme nabídku, protože kvalita a dobrá cena jsou zaručeny. Tato značka za své působení obdržela 130 mezinárodních cen. V nabídce má momentálně 40 různých výrobků.

IMG_3532-scaledNaše vize

Naší vizí je stát se předním výrobcem a vývozcem vysoce kvalitních řeckých potravinářských výrobků s využitím značně nevyužitého potenciálu Řecka v oblasti výroby a vývozu kvalitních potravin.

I když Lesbos zůstává naší pevnou základnou, uvažujeme o všech regionech Řecka, které mohou nabídnout svébytné výrobky náročným zákazníkům za hranicemi naší země.

about-home-4

our-missionNaše poslání

Naším posláním je nabízet všem spotřebitelům, kteří mají zájem zlepšit své stravování, nejrůznější chutné, inovativní a vysoce výživné potravinářské výrobky vyrobené na ostrově Lesbos a v dalších částech Řecka.

Zavazujeme se udržovat nejvyšší standardy kvality s využitím vybraných surovin a tradičních postupů a zároveň dodržovat naše základní hodnoty, kterými jsou kvalita, spravedlivé ceny a ekologická udržitelnost.

about-home-4

old-logo-haeNaše logo

Naše logo představuje erb předků naší rodiny, na němž je zobrazena holubice sedící na zeměkouli a nesoucí v zobáku olivovou ratolest.

Kromě toho, že znázorňuje naše rodinné dědictví, jsme si ji vybrali jako naši reprezentaci, protože vyjadřuje ideál celosvětového míru a také symbolizuje duchovní a materiální význam oliv jako potravy pro mysl a tělo, která přesahuje kultury celého světa.

about-home-4

O ostrově Lesbos

Lesbos je třetí největší řecký ostrov v severní části Egejského moře. Kromě hojnosti olivovníků se na něm nachází také množství ovocných sadů, aromatických bylin a další flóry, což z něj činí botanický ráj. Ne nadarmo jej Osmané nazývali "zahradou Egejského moře".

 

Zde je domov naší rodiny a zde začíná historie naší společnosti s výrobou prvotřídního extra panenského olivového oleje, který využívá jedinečných organoleptických vlastností původní odrůdy oliv Kolovi.

 

Lesbos má dlouhou historii výroby olivového oleje. Při vykopávkách byl objeven lis na olivy z doby bronzové, datovaný do období 2800-2000 př. n. l. Rozsáhlé plochy olivových hájů na terasovitých kopcích pokrývají téměř 30 % ostrova ve východní a jižní části a téměř 80 % orné půdy ostrova.

 

S více než jedenácti miliony stromů a přibližně 90 000 obyvateli má Lesbos zdaleka největší počet olivovníků na obyvatele na světě. Mnohé z těchto stromů jsou staré stovky let, o čemž svědčí jejich silné a zkroucená kmeny. Pěstování olivovníků a výroba olivového oleje jsou proto jednou z nejdůležitějších hospodářských činností na Lesbu.

 

Lesbos je také známý svými přírodními krásami, hojností slunečního svitu, živými ekosystémy, které zahrnují nejen flóru, ale i faunu, a také velmi rozmanitou krajinou, od svěží zeleně na východě a jihu až po divoký sopečný západ se zkamenělým lesem, který patří k největším na světě.

about_back_2

health-claim_new_logo5Zdravotní tvrzení

Olivový olej obsahuje (antioxidační) polyfenoly, které přispívají k ochraně krevních lipidů před oxidačním stresem.

Vychutnejte si zdraví prospěšné účinky olivového oleje při denní konzumaci 1½ polévkové lžíce (20 g) v rámci pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

V souladu s nařízením EU 432/2012. Extra panenský olivový olej ACAIA je certifikován katedrou chemie Národní a Kapodistrijské univerzity v Aténách pro vyšší obsah polyfenolů (>250 mg/Kg) než průměrné olivové oleje.

about-home-4

certifikáty