Raw chlebovníková mouka - Jackfruit prastará odrůda přímo od pěstitele na Srí Lance - 500 g
Unikátní produkty
Dovážíme originální zahraniční výrobky, které lokální trh postrádá
Balíme rychle a ekologicky
Odesíláme do 24-48 hodin, vše v recyklovaných materiálech
Záruka kvality
Značky vybíráme srdcem a řídíme se heslem – raději méně, ale kvalitně
Doprava zdarma
Utraťte min. 4000 Kč a neplaťte poštovné do Balíkovny
Související produkty
Detailní popis produktu
Mouka ze semínek heirloom odrůdy ovoce jackfruitu, česky žakie nebo-li chlebovník, od Ceylon Kokonati funguje jako alternativa klasické bílé rafinované mouky. Je přirozeně bez lepku, raw, vegan, vhodná i pro keto nebo jakoukoliv jinou speciální dietu.
Tato mouka, nebo spíše supefood, je bohatá na vlákninu a je přirozeně bez lepku. Je ihned zpracována přímo u zdroje růstu pouze z jedné vysoce kvalitní složky - usušených a na prášek rozemletých semínek z ovoce jackfruit.
Neobsahuje žádná sladidla, konzervanty, přidaný cukr ani jiné zbytečné vycpávky. Jackfruitová mouka má lehce nasládlou chuť a jemnou vůni podobnou kakau, která ještě více vynikne, pokud ji zlehka opražíte.
Návod k použití
Mouka ze semínek jackfruitu má multifunkční použití pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. Budete ji používat úplně stejně jako jinou mouku, jen se naučíte pracovat s poměrovým množstvím.
Okoukněte dva super zdravé a přitom chutné recepty na skvělé sušenky níže, nebo shlédněte videa v záložce.
- Můžete ji používat na vaření, pečení, ale i v raw kuchyni. Přidejte například lžíci do svého oblíbeného smoothie, zvýšíte tak jeho výživovou hodnotu.
- Nebo jí nahraďte část klasické mouky (1 hrnek klasické mouky za 1/3 hrnku jackfruit mouky) při přípravě muffinů, palačinek, vaflí, koláčů, sušenek či chleba.
- Můžete ji použít na zahuštění omáček, různých dipů, zálivek, kari omáček nebo pro vytvoření sladkých náplní do pečiva.
- Smíchejte v mixéru s nasekanými ořechy, sušeným ovocem a semínky a máte skvělou sladkou keto i raw tyčinku na svačinu.
- Nebo můžete smíchat se sušeným kokosem, ořechy, semínky, trochou soli a koření a vytvořit slané kuličky.
- Vmíchejte do rostlinného nebo klasického mléka, přisypte granolu a máte výživnou snídani.
Výhody chlebovníkové mouky
- Je bohatá na odolný škrob a pektin, které rychleji zasytí, podporují normální činnost střev a regulují hladinu cukru v krvi.
- Má vysoký obsah vlákniny a fytonutrientů.
- Díky nízkému GI (glykemický index cca 17) je vhodnou variantou pro ty, co si hlídají váhu, i pro ty, kteří trpí cukrovkou.
- Tato mouka je hypoalergenní, a je proto ideální volbou pro ty, co se mají alergii na lepek nebo ořechy.
- Podporuje normální stav ústní dutiny a normální trávení.
- Je bohatá na antioxidanty, vitamín C a fytonutrienty, jako jsou lignany a saponiny.
- Podporuje normální funkci štítné žlázy.
- Má vysoký obsah vlákniny - je bohatá na rozpustnou vlákninu a má nižší obsah sacharidů (ve srovnání s pšenicí a rýží).
- Rozpustná vláknina podporuje činnost střev a normální trávení.
- Použití jackfruitové mouky na pečení nebo přidání lžičky do smoothies či ranních kaší pomůže zvýšit váš denní příjem vlákniny.
Co je to původní (heirloom) odrůda?
Tzv. heirloom odrůda (ať už rostlin, semen, ovoce nebo zeleniny) je otevřeně opylovaná odrůda, která se běžně pěstovala v dřívějších dobách lidské historie, ale v moderním velkoplošném zemědělství se nepoužívá z důvodu kartelového jednání velké korporace jako je Monsanto, která stojí za ničením starých semen a potravinového řetězce vůbec na celé planetě.
Podívejte se na dokument níže. A zde je linka na webovou stránku kanadské univerzity, The University of British Columbia, kde je ve zkratce vysvětleno, o co se jedná. Pokud neumíte anglicky, použijte online překladač: deepl.com
Z anglické Wikipedie jsme přeložili tento paragraf:
Před industrializací zemědělství se pro lidskou spotřebu pěstovala mnohem větší škála rostlinných potravin, a to především díky tomu, že zemědělci a zahradníci uchovávali semena a řízky pro budoucí výsadbu. Od 16. století do počátku 20. století byla rozmanitost obrovská. Staré školkařské katalogy byly plné švestek, broskví, hrušek a jablek mnoha odrůd a semenářské katalogy nabízely legie zeleninových odrůd. Pomocí těchto katalogů se prodávala a obchodovala cenná a pečlivě vybraná semena spolu s užitečnými radami o pěstování.
Od druhé světové války se zemědělství v průmyslově vyspělém světě skládá převážně z potravinářských plodin, které se pěstují na velkých monokulturních pozemcích. Aby se dosáhlo co největší konzistence, pěstuje se jen několik odrůd každého druhu plodiny. Tyto odrůdy jsou často vybírány podle své produktivity a schopnosti dozrát ve stejnou dobu a zároveň odolat mechanickému sběru a přepravě přes hranice, stejně jako podle odolnosti vůči suchu, mrazu nebo pesticidům. Tato forma zemědělství vedla k 75% poklesu genetické rozmanitosti plodin.
Ačkoli si dědičné nebo-li heirloom pěstování zachovalo své místo v lokálních komunitách, v posledních letech zaznamenalo oživení v reakci na trend průmyslového zemědělství. Na jižní polokouli se heirloom rostliny stále hojně pěstují, například v domácích zahradách jižní a jihovýchodní Asie. Před druhou světovou válkou se ve Spojených státech pěstovala většina produktů právě z heirloom odrůd, čemuž ale odzvonilo s příchodem Monsanta.
Další zdroje článků:
The Guardian: Odhaleno: Monsanto předpovědělo, že systém plodin poškodí americké farmy
V 21. století se četné komunity po celém světě snaží zachovat historické odrůdy, aby byla pěstitelům opět k dispozici široká škála ovoce, zeleniny, bylinek a květin, a to obnovou starých sadů, sháněním historických odrůd ovoce, zapojováním do výměnných obchodů se semeny a podporou účasti komunit.
Recept na cookies nebo-li sušenky
Jednoduší verze
- 170 g jackfruit mouky
- 70 g kokosové mouky
- 100 g kokosového cukru (pokud používáte)
- 180 ml rostlinného nebo kravského mléka
- 80 ml oleje např. avokádového, kokosového či ghí
- 1 lžička prášku do pečiva
- mletý kardamom přidejte dle vlastní chuti
Příprava
Smíchejte cukr a mouku z jackfruitu. Poté přidejte kokosovou mouku a prášek do pečiva společně s mletým kardamomem, dobře promíchejte. Přidejte kokosový olej a rukama míchejte, dokud nevytvoříte tuhou směs, ze které vyválíte delší špálíčky, které můžete nechat 30 minut zamrazit. Poté krásně nakrájíte kulaté sušenky nebo-li cookies, které budete péct na plechu cca 25 minut při teplotě 220 °C. Vnější strana bude pěkně křupavá, vnitřek bude měkký!
Složitější (ale o něco vyšperkovanější) verze
- 1/2 hrnku (80 g) bezlepkové mouky (jackfruit, zelené banány, kokos, mango, ananas, dýně, cassava)
- 1/2 šálku (50 g) mletých mandlí
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 - 1/2 lžičky mletého kardamomu (záleží na tom, jak moc ho máte rádi!)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku (4 lžíce) tahini
- 1/4 šálku (4 lžíce) kithul sirupu
- Sezamová semínka na posypání
Příprava
- Předehřejte troubu na 180*C/160*C s ventilátorem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, mleté mandle, koření, prášek do pečiva a sůl.
- Přilijte tahini a kithul sirup. Promíchejte a spojte.
- Ze směsi vytvarujte stejně velké kuličky a položte je na plech vyložený pergamenovým papírem.
- Prsty je stlačte do plochých disků. Čím tenčí budou, tím budou křupavější. Pokud máte formu, použijte ji.
- Posypte sezamovými semínky.
- Pečte 12-15 minut nebo dokud nejsou okraje zlatohnědé.
- Nechte zcela vychladnout.
Dobrou chuť!
TIP: Abyste dosáhli křupavých sušenek, vytvořte husté těsto s použitím menšího množství tekutin, bez mléka, a pečte cca 15 - 20 minut.
Přeloženo z blogu Nadia's Healthy Kitchen.
Ceylon Kokonati pro své výrobky používají zásadně single origin, eticky sklízené non GMO suroviny. Jejich produkty jsou veganské, bez lepku, vhodné pro keto, paleo i raw dietu. Neobsahují žádný rafinovaný bílý cukr.
Jejich koupí podpoříte tradiční způsoby obživy i snížení uhlíkové stopy - výrobky jsou totiž vyráběny i baleny přímo v místě sklizně surovin. Ceylon Kokonati se snaží o 100% zero waste produkci.
Tento produkt je mezinárodně akreditován organizací Control Union, certifikován jako organický (EU a USDA NOP), certifikován ISO a/nebo HACCP.
Ceylon Kokonati své produkty vyrábí v rodinné manufaktuře, svým dodavatelům i výrobcům platí férové ceny a do výrobních procesů promítá mnohogenerační znalosti. Používá pouze suroviny té nejvyšší kvality. Můžete si být tak jistí, že za prémiovou cenu dostáváte taktéž vysoce prémiovou kvalitu. Koupí mouky tak podpoříte tradiční živobytí vesničanů v suchých oblastech Srí Lanky. Díky tomu je umožněno obyvatelům vesnice využít jejich letité znalosti a odborné zkušenosti.
Prodej těchto produktů hraje zásadní roli v zaměstnanosti a ekonomické podpoře vesnické komunity. Dětem svých zaměstnanců poskytuje Ceylon Kokonati školní učebnice a psací potřeby na celý školní rok.
Přečtěte si více k tématu
Mouky z ovoce I. – Chlebovníková mouka
Mouky z ovoce II. – Mouka ze zelených banánů
Bezlepková dieta nejen pro celiaky?
Objevte low carb aneb více energie, méně cukru
Vegetariánská a veganská strava
Co jíst v zimě, abychom zůstali zdraví?
Jak předejít vánočnímu přejídání nebo jak zmírnit jeho následky
Vylepšete své cvičení správnými a účinnými doplňky
Indické placky Roti pro diabetiky s použitím jackfruit mouky
Pohled na autentickou výrobu jídla ze semen ovoce jackfruit
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Značka Ceilon Kokonati vznikla v roce 2013. V jejím sortimentu můžete najít řadu vysoce kvalitních a cenově dostupných produktů z kokosových ořechů, koření a tropického ovoce, vyráběných udržitelným způsobem.
Název značky odkazuje na zemi, kterou její zakladatelé považují za svůj domov Cejlon na Srí Lance, kde se také kokosy pro výrobu této kokosové řady produktů pěstují i zpracovávají. Cejlon, britská korunní kolonie v letech 1815-1948, je nyní známý jako Srí Lanka, ale zakladatelé značky mu raději říkají Cejlon, protože to rozhodně zní exotičtěji a "čistý Cejlon" je značka sama o sobě, připomínající svěží jedinečnou esenci čistého cejlonského čaje. “Kokonati” je zase maorský výraz pro kokos, takže naprosto nejvhodnější název značky těch nejkokosovatějších dobrot vůbec.
Značku Ceilon Kokonati vede manželský pár. Ženskou zakladatelskou polovičkou je paní Bûmika, což v sanskrtu znamená Paní Země. Její pradědeček byl jedním z průkopníků lisování kokosového oleje na Cejlonu, takže je již čtvrtou generací lisovače kokosového oleje. Mužská zakladatelská polovička, pan Mosqi, je zase původně pěstitelem čistého cejlonského čaje.
Ceilon Kokonati je stoprocentně vlastněna a provozována na Novém Zélandu. Sypké produkty od Kokonati používá několik etických značek, které vyrábějí čisté, ekologické potraviny a kosmetické výrobky. Prodejem výrobků Kokonati jsou podporovány venkovské komunity a tradiční způsoby obživy. Všechny jejich výrobky jsou eticky sklízeny a při jejich výrobě nevzniká téměř žádný odpad. Každá část kokosového ořechu je využita při výrobě jiného produktu. Výrobky Kokonati jsou jednosložkové, balené přímo u zdroje, nikdy nemíchané, jednodruhové, bez GMO a veganské.
Díky nadšení pro ekologické, regenerativní zemědělství, udržitelnost a kolektivní partnerství pocházejí výrobky Kokonati pouze z drobných farem a mlýnů ve venkovských vesnicích na Srí Lance. Každý výrobek Kokonati se vyrábí ve specializovaném mlýně, který produkuje pouze daný typ výrobku. Kvalita je tedy nejlepší, jaká může být, a každý krok výroby je podpořen zkušenostmi a znalostmi mnoha generací. Cejlon je požehnán množstvím zdravého, exotického ovoce, ořechů, bylin a koření.
Ceilon Kokonati se řídí zásadami vyváženého života - žij a nech žít.
Snaží se o to, aby vše zůstalo v ještě lepším stavu, než když to našli…