V decembri sme pre vás pripravili rôzne vianočné akcie, ktoré nájdete v záložke ZĽAVY. Naše tipy na darčeky pre vašich blízkych nájdete v záložke VIANOCE 2023. Prajem vám krásne Vianoce a nakupujte to, čo má zmysel pre vaše zdravie a pohodu.

Mořská sůl z Jurského období - těžena v Utahu, USA

realsaltlogo

OBYČEJNÁ KAMENNÁ SŮL VERSUS PRAVÁ MOŘSKÁ SŮL Real Salt™ – JAKÝ JE MEZI NIMI ROZDÍL?

Pravá sůl označuje zkrátka pravou, čirou sůl. I letmý pohled na přísady vypsané na obalech většiny solí by vás možná překvapil. Mnoho solí obsahuje protispékavé látky a dokonce i dextrózu (škrobový cukr). Jiné soli prošly tepelným zpracováním a byly zbaveny přirozeného obsahu minerálů a stopových prvků.

Značka Real Salt™ na druhou stranu přináší nerafinovanou sůl bohatou na přírodní minerály a chuť -  takovou, jakou by sůl měla mít. Otestujte chuť Pravé soli… Real Salt™ znamená pravou chuť.

Nejdříve ochutnejte Real Salt™ sůl a poté vyzkoušejte jakoukoliv jinou sůl – ten rozdíl vás ohromí! Na trhu je mnoho druhů solí, pocházející z různých zdrojů. Některá sůl pochází z existujících oceánů, jiná z mrtvých moří a některá sůl se těží z prastarého mořského dna, jako Himalájská a Real Salt™, ale moře v podstatě představuje (nebo představovalo) zdroj veškeré soli.

Real Salt™ je unikátní nejen svou chutí, ale i svým vzhledem, někteří lidé o ní říkají, že je něco jako "kříženec" Himalájské a mořské soli, má jemnou delikátní chuť.

COMPARISON-CHART-FINAL-PNG-1

ODKUD PŘESNĚ MOŘSKÁ SŮL Real Salt™ POCHÁZÍ?

Real Salt™ je plně přírodní mořská sůl růžové barvy, pocházející z pradávného mořského dna v centrálním Utahu. Vzhledem k tomu, že nikdo z nás není schopen přesně říci, jak zásoby soli vznikaly, společnost Redmond se obrátila na geology, aby jí tyto otázky zodpověděli.

Podle geologů jsou zásoby soli pozůstatkem z pradávného moře, pravděpodobně toho, které je známé jako moře Sundance, kde byly vytvořeny během jurského období.  Postupem času se sůl usadila na dně moře, později byla uvězněna v zemi a nakonec zatlačena do blízkosti povrchu Země u města Redmond, Utah. Více než 60 přírodních minerálních látek, uložených v soli, jí dávají unikátní barvu, chuť a nespočet zdravotních benefitů.

Vzhledem k tomu, že Real Salt™ sůl pochází ze dna pradávného moře, byla sůl vytvořena přírodou daleko dříve, než Země začala zaznamenávat jakékoliv znečišťování nebo látky, které škodí oceánům dodnes. Zásoby mořské soli Real Salt™ začínají asi 30 metrů pod zemským povrchem a jsou pokryté vrstvou bentonitu, která ji chrání před erozí a znečištěním.

Mořská sůl Real Salt™ je v současné době těžena asi 91 metrů pod povrchem země.

Zásoby jsou obrovské. Redmond pečlivě sleduje žilní ložiska a těží sůl pomocí tvrdokovového zařízení, které v podstatě seškrábe sůl ze stěn dolu. Poté je sůl proseta a rozdrcena a následně odeslána do našeho potravinářského zařízení v severním Utahu. Real Salt™ je balena poté, co je podrobena konečnému automatickému prověřování, abychom se ujistili, že neobsahuje žádné kovové částice a nečistoty.

PROČ POUŽÍVAT MOŘSKOU SŮL Real Salt™ 

Real Salt™ sůl se šetrně těží přímo z hlubin země přesně v takovém stavu, v jakém tam byla uložená po staletí.

TĚŽBA SOLI REAL SALT V UTAHU

Když ze soli odeberete stopové minerály, které doplňují chlorid sodný, získáte hořkou příchuť, kterou se mnoho výrobců snaží zamaskovat různými chemikáliemi nebo dokonce cukrem. (Jen do toho – vezměte solničku a přečtěte si její složení. Vidíte nějakou dextrózu? Ano, to je cukr!) Ještě horší je, že když konzumujete chemicky upravenou nebo demineralizovanou sůl, minerální rovnováha  vašeho těla nereaguje vždy pozitivně.

Když lidé začali před sto lety konzumovat chemicky přetvořenou sůl, začali jsme si všímat stále častějšího vysokého krevního tlaku a zadržování vody v těle, což nikdy předtím nebylo se solí spojováno. Je zajímavé, že tyto problémy mizí, jakmile je stolní sůl nahrazena přírodní solí. Jinak řečeno, sůl může být špatná pro vaše tělo, ale sůl v přírodní podobě je ve skutečnosti velmi důležitou součástí pro vaše pevné zdraví!

To je důvodem, proč jsme před více než 50 lety pojmenovali naši značku Real Salt™ – Pravá sůl. Vaše tělo pozná rozdíl mezi tím, co je přirozené a co bylo chemicky upraveno. Real Salt™je přesně taková, jakou ji vytvořila příroda. Rozdíl můžete ochutnat na jazyku a pocítit na vašem zdraví.

PŘÍBĚH SOLI Real Salt™

Kdysi dávno v místě, kde dnes leží centrální Utah, objevili domorodí Američtí obyvatelé zásoby soli bohaté na minerály, pocházející z prastarého moře – v místech, kde viděli jelena jíst půdu. Roku 1959 se snažili Milo a Lamar Bosshardtovi udržet chod jejich rodinné farmy, když najednou objevili velké zásoby této soli na jejich půdě.

Začali sůl prodávat místním farmářům pro zvířata a slyšeli dokonce i o tom, že sůl používali do svých vlastních jídel i farmáři. Lidé trvali na tom, aby byla tato „pravá“ sůl k dispozici pro každodenní použití, a tak se zrodila značka Real Salt™ – Pravá sůl.

I dnes vám Redmond přináší Real Salt™ ve své přirozené podobě bez přísad, chemických látek nebo jakéhokoliv tepelného zpracování. Typická narůžovělá barva a skvrny jsou způsobeny více než 60-ti přirozeně se vyskytujícími minerálními látkami. Výsledkem je "sladce-slaná"  příchuť, kterou jste předtím možná nikdy neochutnali.

Real Salt™ mořská sůl znamená opravdovou chuť! Také značí zdravou dietu a tudíž i kvalitnější život celé rodiny. Otestujte její chuť! Nejdříve ochutnejte Real Salt™ a potom zkuste jakoukoliv jinou sůl – rozdíl vás ohromí!

Více-Prezident společnosti Redmond mluví o počátcích firmy.

Darryl Bosshardt (DB): Když lidé slyší o soli z Utahu, jako první je napadne Velké solné jezero. To je první, nač si vzpomenou. Netuší, že dvě hodiny jižně od Velkého solného jezera se hluboko v zemi, ochráněno před znečištěním a toxiny, nachází prastaré ložisko soli, které se náhodou rozprostírá pod farmou mého dědečka.

Neil Bosshardt (NB): Nebylo to plánované. Ke konci 50. let zde panovalo takové sucho, že lidé neměli dostatek vody na zavlažování úrody. A jak táta a Milo hledali něco, čím by mohli nakrmit děti, zkrátka vzali buldozer a odstranili s ním kukuřičné pole. 30 stop pod úrovní, kde byla zasazená kukuřice, narazili na sůl.

DB: Tehdy nevěděli, jak tu sůl nazvat. Sesedli se a řekli si: „Není to jen poloviční sůl, není to náhražka soli, není to zpracovaná sůl. Zkrátka je to pravá sůl.“ Sůl je vnímána jako něco negativního, jako bílý jed. A to je škoda. Když se před vás někdo postaví a řekne „Sůl je škodlivá. Musíte jíst méně soli.“, tak má vlastně pravdu, protože pokud lidé mluví o soli, mají na mysli zpracovanou, bílou, demineralizovanou chemickou hmotu plnou protispékavých látek, jíž byste asi opravdu měli jíst méně.

V přírodě se vyskytující sůl obsahuje chlorid draselný, chlorid hořečnatý a další komplexní chloridy. Aby tělo mohlo strávit sodík, potřebuje draslík a hořčík a další elektrolyty. Pokud tedy sůl tyto elektrolyty obsahuje, vyrovnává tím obsah sodíku a tělo ho může snadněji absorbovat. Sůl si bohužel za posledních zhruba sto let získala poněkud neblahou pověst. A přesto, když jste hospitalizováni v nemocnici, dostanete infuzi se solným roztokem, což je vlastně slaná voda. Kvůli rovnováze organismu.

DB: Přesně tak. Solí v té správné podobě se tedy nemůžete předávkovat. Stejně jako se sice můžete předávkovat beta-karotenem, ale předávkovat se mrkvemi by bylo dost složité.

OTÁZKA: Takže díky tomu, že je sůl ve své přírodní podobě, je pro tělo jednodušší ji strávit?

DB: Ano.

NB: Tato sůl je tak jedinečná, protože obsahuje 60 minerálů a stopových prvků, a to ve formě, v jaké je příroda stvořila.

DB: Většina dnešních výrobců soli tyto minerály extrahuje. Chlorid draselný je velmi cenný, stejně tak chlorid hořečnatý. Takže tyto minerály se ze soli vytáhnou, aby zbyl čirý chlorid sodný.

NB: V 30. letech žil jeden odborník na výživu, který zjistil, že poměr sodíku a minerálů v mořské vodě je totožný tomu obsaženému v lidské krvi. Díky tomu se zvedla poptávka po mořské soli. Průmysl si však zanedlouho uvědomil, že z mořské vody lze ony minerály vylouhovat. Pak jim zbude pouze sodík, který i tak mohou legálně prodávat jako mořskou sůl.

DB: Jakoukoliv sůl nezávisle na tom, jak je produkována, lze označit za mořskou sůl, protože pochází z mořského dna. Kvůli tomu dnes výraz „mořská sůl“ nic neznamená. Půjdete-li do obchodu se zdravými potravinami, uvidíte to sami. Na jedné polici najdete mořskou sůl a na druhou tradiční stolní sůl. Pokud se podíváte na etikety na obou baleních, možná zjistíte, že mořská sůl obsahuje více chemických látek než stolní sůl, na níž jste možná vyrostli.

Jsme nadšení z toho, že zákazníci firmy One Degree jí Redmondskou pravou sůl v pečivu, cereáliích a dalších výrobcích. Myslím si, že to lidi spojuje přímo s daným výrobkem. Při výrobě soli ve většině společností se sůl, která vyjde ze sypátka, ani trochu nepodobá svému zdroji. Co se týče našich výrobků, jsme velmi otevření a chceme, aby lidé znali náš příběh. Chceme, aby věděli, odkud jejich sůl pochází a co s ní neděláme, což je důležitější než to, co s ní děláme.

NB: Od okamžiku, kdy se sůl nachází v ložisku v kamenné formě, celý proces zpracování spočívá v tom, že ji rozdrtíme a prosejeme. Celý tento proces byste zvládli za použití běžného kladiva a síta.

DB: Nedochází k žádnému tepelnému zpracování ani k bělení. Sůl jde rovnou ze země do balení a rovnou do pečiva. Nic zvláštního. Zkrátka rovnou ze země do pečiva. Tak, jak by se sůl měla užívat. „Každá ingredience má svůj příběh“.