Raw cejlonské sušené mango - prášek na překyselený žaludek, lepší trávení a pohyblivost střev - 200 g, 400 g
Mangový prášek funguje jako multifunkční pomocník v kuchyni, využijete ho na vaření, pečení i přípravu studených pokrmů. Je to zralé sušené mango, tudíž lze přimíchat do různých kaší a dezertů a získat tak vysoké nutriční benefity zralého manga usušeného přímo v místě růstu.
Sušený prášek z heirloom odrůdy manga od Ceylon Kokonati je bohatý na vlákninu, vitamín A a C, a je přirozeně bez lepku. Je vyroben pouze z jedné vysoce kvalitní složky - usušeného a na prášek rozemletého manga. Má skvělou, jemně nasládlou chuť a vůni čerstvého manga.
V Indii se sušené mango hojně využívá na snížení překyseleného žaludku, zlepšení trávení a pohyblivosti střev - mango obsahuje fenoly a jejich sloučeniny jsou silné antioxidanty. V Indii se mangový prášek využívá na tři problémy, kterými trpí většina těhotných žen - zažívací potíže, překyselení a zácpu.
Použití
- Mouka z manga má multifunkční použití pro přípravu sladkých i slaných pokrmů.
- Můžete ji používat na vaření, pečení, ale i v raw kuchyni.
- Přidejte například lžíci do svého oblíbeného smoothie, zvýšíte tak jeho výživovou hodnotu.
- Nebo jí nahraďte část klasické mouky při přípravě muffinů, palačinek, vaflí, koláčů, sušenek či chleba.
- Můžete ji použít na zahuštění omáček, různých dipů, zálivek, kari omáček nebo pro vytvoření sladkých náplní do pečiva.
- V indické kuchyni se hojně používá k dochucení kari, chutney, polévek a marinád.
- Sušeným mangem se také vylepšují pokrmy z ryb a kuřecího masa.
- Sušené mango má zkřehčující vlastnosti, podobně jako limetková a citronová šťáva.
Raw výživná svačinka - rychle a snadno
- Smíchejte v mixéru s nasekanými ořechy, sušeným ovocem a semínky a máte skvělou sladkou keto i raw tyčinku na svačinu.
- Nebo můžete smíchat se sušeným kokosem, ořechy, semínky, trochou soli a koření a vytvořit slané kuličky.
- Vmíchejte do rostlinného nebo klasického mléka, přisypte granolu a máte výživnou snídani.
- Můžete ji také použít při druhotné fermentaci při výrobě domácí kombuchy, které dodá sladkost i jemnou chuť manga.
Je přirozeně bez lepku, raw, vegan, vhodná i pro keto dietu. Neobsahuje žádná sladidla, konzervanty, přidaný cukr ani jiné zbytečné vycpávky.
Co je to původní (heirloom) odrůda?
Tzv. heirloom odrůda (ať už rostlin, semen, ovoce nebo zeleniny) je otevřeně opylovaná odrůda, která se běžně pěstovala v dřívějších dobách lidské historie, ale v moderním velkoplošném zemědělství se nepoužívá z důvodu kartelového jednání velké korporace jako je Monsanto, která stojí za ničením starých semen a potravinového řetězce vůbec na celé planetě.
Podívejte se na dokument níže. A zde je linka na webovou stránku kanadské univerzity, The University of British Columbia, kde je ve zkratce vysvětleno, o co se jedná. Pokud neumíte anglicky, použijte online překladač: deepl.com
Z anglické Wikipedie jsme přeložili tento paragraf:
Před industrializací zemědělství se pro lidskou spotřebu pěstovala mnohem větší škála rostlinných potravin, a to především díky tomu, že zemědělci a zahradníci uchovávali semena a řízky pro budoucí výsadbu. Od 16. století do počátku 20. století byla rozmanitost obrovská. Staré školkařské katalogy byly plné švestek, broskví, hrušek a jablek mnoha odrůd a semenářské katalogy nabízely legie zeleninových odrůd. Pomocí těchto katalogů se prodávala a obchodovala cenná a pečlivě vybraná semena spolu s užitečnými radami o pěstování.
Od druhé světové války se zemědělství v průmyslově vyspělém světě skládá převážně z potravinářských plodin, které se pěstují na velkých monokulturních pozemcích. Aby se dosáhlo co největší konzistence, pěstuje se jen několik odrůd každého druhu plodiny. Tyto odrůdy jsou často vybírány podle své produktivity a schopnosti dozrát ve stejnou dobu a zároveň odolat mechanickému sběru a přepravě přes hranice, stejně jako podle odolnosti vůči suchu, mrazu nebo pesticidům. Tato forma zemědělství vedla k 75% poklesu genetické rozmanitosti plodin.
Ačkoli si dědičné nebo-li heirloom pěstování zachovalo své místo v lokálních komunitách, v posledních letech zaznamenalo oživení v reakci na trend průmyslového zemědělství. Na jižní polokouli se heirloom rostliny stále hojně pěstují, například v domácích zahradách jižní a jihovýchodní Asie. Před druhou světovou válkou se ve Spojených státech pěstovala většina produktů právě z heirloom odrůd, čemuž ale odzvonilo s příchodem Monsanta.
Další zdroje článků:
The Guardian: Odhaleno: Monsanto předpovědělo, že systém plodin poškodí americké farmy
V 21. století se četné komunity po celém světě snaží zachovat historické odrůdy, aby byla pěstitelům opět k dispozici široká škála ovoce, zeleniny, bylinek a květin, a to obnovou starých sadů, sháněním historických odrůd ovoce, zapojováním do výměnných obchodů se semeny a podporou účasti komunit.
Recept na cizrnu s mangovým práškem
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 30 minut
- Pro 6 porcí.
Přísady
- 2 plechovky cizrny zbavené šťávy
- 2 polévkové lžíce ghí nebo směsi másla a oleje
- 1 čajová lžička kmínu
- 2 lžičky mletého kardamomu
- 1 celá skořice zlomená na polovinu
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 polévkové lžíce mangového prášku
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 1/2 lžičky kurkumy
- 2 středně zralá rajčata, jemně nakrájená
- větší hrst nasekané čerstvé petrželky nebo koriandru
- 1 1/2 lžičky mořské soli nebo podle chuti
- 1 malá jemně nasekaná červená cibule nebo šalotka
Postup
- Cizrnu propláchněte. Ponechte si 1 šálek tekutiny a dejte stranou.
- Na středním plameni rozehřejte ghí nebo máslo a olej.
- Když se rozpálí, přidejte kmín, tyčinku skořice a 1 minutu míchejte.
- Nyní přidejte zbytek mletého koření, promíchejte a přisypte rajčata.
- Vařte odkryté za častého míchání 5 až 10 minut nebo dokud se rajčata nezredukují.
- Nyní přidejte cizrnu, tekutinu a polovinu nasekané petrželky nebo koriandru.
- Hrnec zakryjte a za občasného míchání vařte 20 minut nebo dokud omáčka nezhoustne.
- Odstavte z ohně a dochuťte solí.
- Podávejte horké, ozdobené zbylou petrželí nebo koriandrem a nakrájenou červenou cibulí nebo šalotkou.
Ceylon Kokonati pro své výrobky používají zásadně single origin, eticky sklízené non GMO suroviny. Jejich produkty jsou veganské, bez lepku, vhodné pro keto, paleo i raw dietu. Neobsahují žádný rafinovaný bílý cukr.
Jejich koupí podpoříte tradiční způsoby obživy i snížení uhlíkové stopy - výrobky jsou totiž vyráběny i baleny přímo v místě sklizně surovin. Ceylon Kokonati se snaží o 100% zero waste produkci.
Tento produkt je mezinárodně akreditován organizací Control Union, certifikován jako organický (EU a USDA NOP), certifikován ISO a/nebo HACCP.
Ceylon Kokonati své produkty vyrábí v rodinné manufaktuře, svým dodavatelům i výrobcům platí férové ceny a do výrobních procesů promítá mnohogenerační znalosti. Používá pouze suroviny té nejvyšší kvality. Můžete si být tak jistí, že za prémiovou cenu dostáváte taktéž vysoce prémiovou kvalitu. Koupí mouky tak podpoříte tradiční živobytí vesničanů v suchých oblastech Srí Lanky. Díky tomu je umožněno obyvatelům vesnice využít jejich letité znalosti a odborné zkušenosti.
Prodej těchto produktů hraje zásadní roli v zaměstnanosti a ekonomické podpoře vesnické komunity. Dětem svých zaměstnanců poskytuje Ceylon Kokonati školní učebnice a psací potřeby na celý školní rok.
Přečtěte si více k tématu
Doplňkové parametry
Kategorie: | Mouka |
---|---|
Vhodné pro: | Keto-Paleo-GMO Free-Vegan-Bezlepková dieta-Low Carb-Sugar Free |
Výrobce: | Ceylon Kokonati |
Země původu: | Srí Lanka |
Proč koupit: | Jediná ingredience, balena u zdroje, nikdy žádné příměsi, single-origin, GMO-free a vegan. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Značka Ceilon Kokonati vznikla v roce 2013. V jejím sortimentu můžete najít řadu vysoce kvalitních a cenově dostupných produktů z kokosových ořechů, koření a tropického ovoce, vyráběných udržitelným způsobem.
Název značky odkazuje na zemi, kterou její zakladatelé považují za svůj domov Cejlon na Srí Lance, kde se také kokosy pro výrobu této kokosové řady produktů pěstují i zpracovávají. Cejlon, britská korunní kolonie v letech 1815-1948, je nyní známý jako Srí Lanka, ale zakladatelé značky mu raději říkají Cejlon, protože to rozhodně zní exotičtěji a "čistý Cejlon" je značka sama o sobě, připomínající svěží jedinečnou esenci čistého cejlonského čaje. “Kokonati” je zase maorský výraz pro kokos, takže naprosto nejvhodnější název značky těch nejkokosovatějších dobrot vůbec.
Značku Ceilon Kokonati vede manželský pár. Ženskou zakladatelskou polovičkou je paní Bûmika, což v sanskrtu znamená Paní Země. Její pradědeček byl jedním z průkopníků lisování kokosového oleje na Cejlonu, takže je již čtvrtou generací lisovače kokosového oleje. Mužská zakladatelská polovička, pan Mosqi, je zase původně pěstitelem čistého cejlonského čaje.
Ceilon Kokonati je stoprocentně vlastněna a provozována na Novém Zélandu. Sypké produkty od Kokonati používá několik etických značek, které vyrábějí čisté, ekologické potraviny a kosmetické výrobky. Prodejem výrobků Kokonati jsou podporovány venkovské komunity a tradiční způsoby obživy. Všechny jejich výrobky jsou eticky sklízeny a při jejich výrobě nevzniká téměř žádný odpad. Každá část kokosového ořechu je využita při výrobě jiného produktu. Výrobky Kokonati jsou jednosložkové, balené přímo u zdroje, nikdy nemíchané, jednodruhové, bez GMO a veganské.
Díky nadšení pro ekologické, regenerativní zemědělství, udržitelnost a kolektivní partnerství pocházejí výrobky Kokonati pouze z drobných farem a mlýnů ve venkovských vesnicích na Srí Lance. Každý výrobek Kokonati se vyrábí ve specializovaném mlýně, který produkuje pouze daný typ výrobku. Kvalita je tedy nejlepší, jaká může být, a každý krok výroby je podpořen zkušenostmi a znalostmi mnoha generací. Cejlon je požehnán množstvím zdravého, exotického ovoce, ořechů, bylin a koření.
Ceilon Kokonati se řídí zásadami vyváženého života - žij a nech žít.
Snaží se o to, aby vše zůstalo v ještě lepším stavu, než když to našli…