Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Acaia EP BIO olivový olej z Lesbosu prastará mono odrůda Kolovi - 250 ml, 500 ml (EP: Extra Panenský)

Organic
Značka: ACAIA
255 Kč / ks 445 Kč / ks od 255 Kč / ks 1 020 Kč / 1 l 890 Kč / 1 l
Vyprodáno Skladem (>3 ks) Zvolte variantu
Objem
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
- 17.4.2024 Zvolte variantu

Vyroben ze vzácné prastaré mono odrůdy oliv Kolovi, rostoucí v odlehlých horách na ostrově Lesbos. Ruční sběr, absolutní kvalita a delikátní jemná chuť s tóny artyčoků, mandlí, rukoly a jablka vás ohromí. Tento olivový olej je v bio kvalitě.

Detailní informace

Unikátní produkty

Dovážíme originální zahraniční výrobky, které lokální trh postrádá

Balíme rychle a ekologicky

Odesíláme do 24-48 hodin, vše v recyklovaných materiálech

Záruka kvality

Značky vybíráme srdcem a řídíme se heslem – raději méně, ale kvalitně

Doprava zdarma

Utraťte min. 4000 Kč a neplaťte poštovné do Balíkovny

Detailní popis produktu

Chuťově velmi robustní a výrazný extra panenský olivový olej, ve kterém se krásně projevují vlastnosti jedné z nejstarších olivových odrůd - odrůdy Kolovi, která se vyskytuje pouze na ostrově Lesbos. Tato vzácná odrůda není moc známá jak ve světě, tak ani v Řecku.

V chuti je tento olivový olej velmi jemný, až krémový, vzadu však příjemně zemitý a pikantní, s ovocným aroma. Pokud bychom mohli slovně popsat jeho fantastickou chuť a vůni, zvolili bychom slova jako čerstvě posekaná tráva, bylinky a listí spojené s ořechy, tropickým ovocem a jablkem.

Chuť Acaia olivového oleje je nesrovnatelná s běžně dostupnými oleji na našem trhu a využijete ji jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.

V záložce Soubory najdete veškeré dokumenty v PDF formátu ke stažení o aciditě, obsahu polyfenolů a čistotě.
  • Celkový obsah derivátů hydroxytyrosolu, tyrosolu a oleuropeinu, jak je popsán v právních předpisech EU 432/2012, je u vzorku s kódem EKPA.02.06., nad 250 mg/ kg, 335 mg/ kg.
  • Acidita je 0,44.
  • Olej tak patří do třídy olivových olejů, které chrání LDL cholesterol před oxidací, udržují vysoké hladiny HDL a chrání před kardiovaskulárními chorobami (EFSA, 2012).

Přečtěte si více k tématu 

Ocenění

Tato značka extra panenského olivového oleje každý rok obdrží mnoho mezinárodních cen pro svou jedinečnou chuť a konzistenci. Jedná se o absolutní špičku mezi olivovými oleji a za vynikající cenu.

Párování s pokrmy

Ve studené kuchyni se tento olivový olej používá klasicky do salátů a zeleninových pokrmů, je úžasné jím lehce zakápnout kvalitní kozí nebo ovčí sýr, na Bruschettu, na dozdobení apod. V teplé kuchyni je skvělý k nakládání masa a do marinád, kde svými vlastnostmi maso krásně zkřehčí, na zapékaný sýr či zeleninu, na Ratatouille, na zakápnutí těstovin, spolu s citrónem na ryby anebo jakékoliv smažené pokrmy (kouřový bod je 210°C - Acaia je extra panenský olivový olej vysoké kvality s nízkým pH). Dá se využít i při pečení slaných i sladkých pokrmů.

V letních zeleninových salátech doporučujeme kombinovat tento olej s mořskou solí Real Salt™, kde je na výběr cibulová, česneková nebo bylinková příchuť. Kvalitní esenciální přísady jako je olivový olej a mořská sůl doslova vyzdvihnou chuť čerstvé zeleniny a zcela uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky.

Odrůda oliv Kolovi

Olivy Kolovi nabízí to nejlepší co milovník panenských olivových olejů žádá, obsah plný živin kde chuť a aroma nejsou kompromitovány. Souhlasí i porotci na mezinárodních soutěžích, kteří tento olej pravidelně oceňují.

 

Všeobecně jsou extra panenské olivové oleje oslavovány jako zdroj vitamínů a antioxidantů a v moderní společnosti jsou nedílnou součástí zdravé a správné výživy. Pravidlem ovšem je, že čím více antioxidantů olivové oleje obsahují, tím více je jeho chuť nahořklá, což je v kombinaci s pronikavým aroma pro mnoho uživatelů nepřijatelné.

 

Kolovi-local-variety

Topos ostrova Lesbos

Na ostrově Lesbos je velmi suché klima s omezenými deštnými srážkami a tato odrůda se tomuto podnebí velmi dobře přizpůsobila. Stromy mají silné a početné kořeny, kterými se z půdy do plodů oliv dostávají unikátní živiny a dodávají olivám jejich finální neobyčejnou chuť.

 

Olivové stromky rostou převážně v hornatých oblastech, v nadmořské výšce 600 m, v půdě s vysokým obsahem břidlice, kde nevedou žadné silnice a sběrači se k nim dostanou pouze pěšky nebo na oslu.

  • Proto se tyto olivy sbírají především ručně za pomoci přenosných mechanických sběračů.
  • Olivový olej Acaia byl donedávna k dostání pouze na luxusních zámořských lodích.
  • lesbos olivové háje

Extra informace o olivových olejích s vysokým obsahem fenolických látek

Olivové oleje s vysokým obsahem fenolických látek jsou ty extra panenské olivové oleje (EVOO), které obsahují vysoké procento fenolických látek, tzv. polyfenolů, které přímo souvisejí se zdravotními účinky olivového oleje.

 

Podle nařízení EU o označování zdravotních tvrzení (432/2012) lze toto tvrzení použít pouze u olivového oleje, který obsahuje nejméně 5 mg hydroxytyrosolu a jeho derivátů (např. oleuropeinový komplex a tyrosol) na 20 g olivového oleje.

 

Příznivého účinku pro spotřebitele se dosáhne při denním příjmu 20 g olivového oleje (2 lžíce). Tento denní příjem olivového oleje s vysokým obsahem fenolických látek přispívá k ochraně krevních lipidů před oxidačním stresem.

 

Kalifornská univerzita v Davisu, Harvardova univerzita a mnoho dalších výzkumných pracovišť ve světě tuto myšlenku přijímají a v posledních deseti letech ji podpořily mnoha výzkumy.

Bylo zjištěno, že olivové oleje bohaté na polyfenoly pomáhají:

  • snižovat krevní tlak
  • chránit tepny před poškozením
  • snižovat hladinu špatného cholesterolu
  • snižovat riziko vzniku cukrovky II. typu
  • předcházet mnoha typům rakoviny
  • předcházet mrtvici
  • bojují proti předčasnému stárnutí
  • snižují riziko deprese a demence.
  • zpomalit postup Alzheimerovy choroby až o 40 %.
  • snižují záněty v těle

Co jsou fenolické sloučeniny?

Jedná se o organické sloučeniny, které jsou vedlejšími produkty syntézy rostlin a jsou známé jako fytochemikálie. Polyfenoly jsou považovány za látky podporující zdraví a nacházejí se v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách, ořeších, semenech a luštěninách, nápojích (káva, čaj a víno), tucích (olivový olej) a také v koření.

 

Existují však fenolové sloučeniny, které jsou jedinečné pouze pro olivový olej a které se vyskytují pouze během procesu malakizace. V olivovém oleji je známo 36 fenolových sloučenin. Dvě z nich, které jsou nejvíce zkoumány pro své zdraví prospěšné účinky, jsou oleokanthal a oleacein, které jsou známé svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi.

 

Přítomnost oleokanthalu se projevuje peprným účinkem na zadní straně krku, který někdy vyvolává kašlací reflex. Oleacein je známý svou hořkostí na jazyku. U lidí, kteří jsou zvyklí kupovat olivové oleje ze supermarketů, jsou tyto vlastnosti peprnosti a hořkosti často mylně považovány za vadu olivového oleje.

 

Obsah fenolických látek se liší v závislosti na odrůdě oliv, době sklizně, způsobu mletí, stavu půdy a povětrnostních podmínkách. Například biologická rozmanitost v háji přispívá k bohatosti půdy a k výživě olivových plodů. Deště, sucho nebo vítr mají větší či menší vliv na obsah fenolických látek a množství vyrobeného olivového oleje v závislosti na tom, kdy k nim během zrání olivových plodů dojde.

Pro vás, kupující, je důležité vědět

Pokud kupujete olivový olej s vysokým obsahem fenolů kvůli jeho zdravotním účinkům, měli byste s ním zacházet jako s doplňkem stravy, musíte ho konzumovat denně a nejlépe syrový na jídlo a do salátů.

 

Pokud chcete na olivovém oleji vařit nebo smažit, můžete použít cenově dostupnější extra panenský olivový olej a ponechat si EVOO s vysokým obsahem fenolů pro svůj každodenní rituál péče o sebe.

Skladování

Doporučujeme jej spotřebovat rychle, nešetřit si ho, jak se říká. Po otevření je velmi důležité o něj pečovat, aby se minimalizovala ztráta obsahu fenolů a zachovala se neporušenost jeho zdraví prospěšných látek.

 

Světlo, teplo, vzduch a čas jsou nepřáteli každého olivového oleje. Skladování olivového oleje na chladném a tmavém místě prodlouží jeho vlastnosti extra panenského oleje a vysoký obsah fenolických látek.

 

To znamená skladovat ho v malých tmavých lahvích o objemu 250-1000 ml mimo dosah světla na chladném/chladném místě a nenechávat ho při vaření u sporáku.

 

Po každém použití láhev dobře uzavřete. Fenolické sloučeniny se z otevřené láhve během krátké doby jednoduše odpaří. Pokud zakoupíte větší množství, doporučujeme uchovávat nádobu v chladničce a dávkovat k servírování nebo přelévat z velké nádoby do menších lahví a uchovávat v chladničce.

Proč je tento druh olivového oleje cenově dražší?

Mějte na paměti, že EVOO s vysokým obsahem fenolických látek stojí více než většina olivových olejů dostupných na trhu, a to kvůli speciálním procesům pěstování, sklizně a mletí, které zvyšují náklady na práci.

 

Pojďme si to vyjasnit: "Olivový olej s vysokým obsahem fenolů" není oficiální kategorií olivového oleje EU, protože je zahrnut do kategorie "extra panenský olivový olej".

 

Termín "olivový olej s vysokým obsahem fenolických látek" se používá pouze k označení toho, že tyto extra panenské olivové oleje obsahují více než 250 mg/l fenolických látek.

 

Olivové oleje s vysokým obsahem fenolických látek jsme začali objevovat a studovat v posledním desetiletí díky některým vizionářským výrobcům olivového oleje (a univerzitním profesorům), kteří se odhodlali dělat věci jinak, jít proti staletým tradicím a vytvořit olivový olej vynikající kvality; olivový olej měřitelně jiný a pro lidstvo prospěšnější. Všichni mají svůj příběh a hrdě se o něj dělí.

 

Zdroj: Aristoleo, Olive Wellness Institute

Doplňkové parametry

Kategorie: Acaia
Objem: 500 ml
Specifikace: Vegan, Bez lepku, Keto, Low carb, Certified Organic, Bez alergenů, Bez přidaného cukru, Bez laktózy, Olivový olej
Výrobce: Hellenic Agricultural Enterprises, 45 Grigoriou Lambraki Street, Lykovrissi 141 23, Greece
Země původu: Řecko, Lesbos
Vhodné pro : Bez lepku-GMO Free-Vegan-Low Carb-Keto-Paleo
Obal: Tmavé sklo

Jak vybrat kvalitní extra panenský olivový olej

MUDr. David Frej hovoří o důležitosti extra panenského olivového oleje

Sběr oliv KOLOVI na ostrově Lesbos

What Happens When You Eat 2 TBSP of Olive Oil Daily

5
6x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
EF Avatar autora | 13.10.2023
Výborný,chutný olej, už sa teším na ďalší nákup!
5
A Avatar autora | 1.10.2023
Olivové oleje mě dříve moc nezajímaly, nenadchly mě... Ale jasné, no, pokud jsem znala jen ty běžně dostupné. Toto je jiný vesmír - ta chuť je dokonalá. Neměla jsem tušení, jak jsou kvalitní olivové oleje prospěšné našemu tělu, takže se postupně učíme je mít jako základ v jídelníčku.
P Avatar autora pravebio.cz (Administrátor) 1.10.2023
Děkujeme za krásnou recenzi!
5
M Avatar autora | 28.10.2022
Chutná celé rodině , kupuji opakovaně.
5
EL Avatar autora | 8.2.2021
Výborný! První olivový olej, který mi chutná.
5
M Avatar autora | 9.5.2020
Stačí si přivonět k extra panenskému oliv. oleji ze supermarketu a k tomuto oleji. To srovnání je neskutečné! Milujeme tento olej Acaia!
P Avatar autora pravebio.cz (Administrátor) 10.5.2020
My take, a mockrat dekujeme za hodnoceni. Neda se srovnat nesrovnatelne, ze... (:
5
D Avatar autora | 7.4.2019
Výborný jemný olej.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Acaia je řecká značka vyhlášených extra panenských olivových olejů, ověnčených mezinárodními cenami pro jejich ovocné aroma a robustní chuť, která je naprosto mimořádná. Tyto oleje se donedávna prodávaly pouze na luxusních zaoceánských lodích. Vyrábí se ze staré odrůdy oliv zvané Kolovi, která pochází z řeckého ostrova Lesbos. Mají nízký kouřový bod (210 °C). Acaia kromě olejů nabízí i výtečné klasické olivy nebo olivové tapenády. Veškeré jejich produkty jsou oceněné na mezinárodních soutěžích.