Blog

ADAPTOGENNÍ BYLINKY
Slovo adaptogen je odvozené od latinského slova adaptare, které znamená “ přizpůsobení” nebo “shoda”. Adaptogeny totiž fungují tak, že se přizpůsobí potřebám našeho těla, doslova se adaptují na to, co zrovna prožíváme a co potřebujeme. V tom tkví jejich největší síla a dokonalost. Například na jednu stranu třeba posilují naši imunitu, ale ony ji fakticky spíš upravují. To znamená, že pokud třeba trpíme nějakým autoimunitním onemocněním, adaptogeny dokáží přehnané imunitní reakce snížit.
Adaptogeny najdeme především v říši rostlin a hub. Adaptogeny můžeme považovat za takové deriváty nootropik (což jsou vlastně takové chytré přírodní doplňky stravy nebo léky, které mají pozitivní vliv na stav celého těla, především mozku. Obecně můžeme adaptogeny rozdělit na tzv. uklidňující a stimulační. Podle americké dietoložky Holly Heringtonové adaptogeny nefungují jako šálek kávy, jejich účinek nepocítíte okamžitě. Organismus potřebuje mezi 6 až 12 týdny než se adaptogeny v těle vůbec vybudují a vy zaznamenáte nějaký rozdíl.

Jak adaptogeny fungují?

Funkci adaptogenů je velice těžké popsat jen tak ve zkratce, protože jednak fungují opravdu velmi komplexně a také každý druh adaptogenu má jiný mechanismus působení. Třeba jeden z nejznámějších adaptogenů, ašvaganda, snižuje hladinu koenzymu NADPH, který způsobuje nerovnováhu neurotransmiterů (látky, na které neurony, naše mozkové buňky reagují).
Obecně adaptogeny stimulují imunitní systém a díky tomu nám pomáhají se lépe vyrovnat i se stresem. Mají široké spektrum účinků, které mohou být druh od druhu silnější - mohou podporovat činnost srdce, jater, mozku, štítné žlázy, apod. Adaptogeny také pomáhají uvolňovat nadledvinky, které mohou být přetížené různými stresory. Adaptogeny také působí protizánětlivě. Adaptogeny jsou obecně bohaté na antioxidanty, které při pravidelném a systematickém užívání zlepšují celkovou kondici a stav těla, podporují regeneraci, urychlují zotavování po nemoci a zpomalují proces stárnutí.
Adaptogeny jsou také vhodné při poruchách štítné žlázy. Zlepšují také kvalitu našeho spánku. Nezpůsobují však ospalost a malátnost, jako třeba prášky na spaní. Adaptogeny se přizpůsobují našemu tělu a jeho aktuálním potřebám - obnovují správnou rovnováhu hormonů, která je pro kvalitní a efektivní spánek důležitá.

Mají adaptogeny nějaké kontraindikace?

Používání adaptogenních hub i bylin je bezpečné - nejsou zaznamenány žádné negativní vedlejší účinky. Mohou výrazně vylepšit efektivitu tělesných činností u zdravých lidí a také pomoci nemocným lidem rychleji se vypořádat s nemocí. Nicméně se nedoporučuje užívat adaptogeny pokud:
  • užíváte určité léky (např. inzulinové přípravky a léky snižující srážlivost krve)
  • užíváte antidepresiva
  • pijete ve větší míře alkohol
  • jste těhotná nebo kojíte

Jaké druhy adaptogenních bylin se nejčastěji používají?

Ašvaganda


Patří mezi uklidňující adaptogeny, snižuje stres, posiluje imunitu, aktivně chrání buňky před poškozováním, ale zároveň podporuje sexuální výkonnost. Pomáhá také při nespavosti, stimuluje činnost štítné žlázy a také produkci neurotransmiterů. Díky tomu může být nápomocná při různých depresivních onemocněních. Doplněk z ašvagandy si můžete dát ráno pro větší klid a relaxaci v průběhu celého dne nebo večer pro zkvalitnění a zvýšení efektivity spánku. Na eshopu najdete ašvagandu od značky Living Nutrition, fermentovanou se zázvorem. Díky fermentaci se zvyšuje její účinnost i vstřebatelnost.

Posvátná bazalka


Zmírňuje pocity napětí a pomáhá při zvládání stresu. Existuje spousta studií, podle kterých dokonce aktivně pomáhá zmírňovat různé úzkostné stavy. Pomáhá také zmírňovat deprese. Podporuje paměť, koncentraci a celkovou pohodu. Působí také jako silný antioxidant. Výborně se doplňuje s ašvagandou - tyto dvě byliny působí výborně synergicky a pomáhají obnovit hormonální nerovnováhu. Posvátná bazalka obecně podporuje účinky jiných adaptogenů. Posvátná bazalka se však nedoporučuje užívat na lačno, protože může podráždit žaludek a způsobit nevolnost. Living Nutrition nabízí fermentovanou posvátnou bazalku v synergické kombinaci s meduňkou, což je bylinka, která je taktéž známá pro své uklidňující účinky.

Gotu kola


Podporuje paměť, soustředění a celkovou činnost nervového systému. Urychluje hojení ran a regeneraci těla. Podporuje také funkci oběhového systému. Podporuje růst neuronů a má neuroprotektivní účinky. Zlepšuje také stav akné a celkový vzhled pokožky. Podporuje totiž syntézu kolagenu, díky němuž je pokožka pevnější, pružnější a vypadá celkově mladší. Zároveň aktivuje produkci enzymů, které jsou důležité pro hojení ran. Stejně jako většina adaptogenů, působí gotu kola na hormonální nerovnováhu, zejména hormon kortizol, který se zvyšuje hlavně v reakci na stres. Gotu kolu je nejlepší užívat po jídle, ideálně s některým z dalších adaptogenů. Výborně se doplňuje a působí synergicky například s brahmi neboli bacopou monnieri. Gotu kolu najdete ve fermentovaném doplňku stravy Cognitive spolu s houbou hericium, posvátnou bazalkou, kurkumou, zeleným čajem, baobabem a dalšími bylinami, které posilují kognitivní funkce.

Kurkuma


Kurkuma neboli indický šafrán je kořen, který je známý hlavně díky kari koření - dodává mu jeho typicky žlutou barvu. Byla by však škoda používat kurkumu jen na vaření a nevzít v potaz její pozitivní účinky na zdraví. Kurkuma má silně protizánětlivé účinky. Funguje také jako silný antioxidant (obecně potraviny s jasnými barvami mají vysoký obsah antioxidantů). Kurkuma má taktéž zlepšující účinky na kognitivní funkce. Zmírňuje stres, zlepšuje schopnost učení a paměť. Hlavní účinnou látkou, který má tyto benefity, je kurkumin. Bohužel je však jen ze samotné kurkumy špatně vstřebatelný, proto je dobré buď kurkumu samu o sobě smíchat s kvalitním tukem (třeba MCT olejem nebo olivovým olejem) nebo použít zároveň s pepřem, což zvýší jeho vstřebatelnost.
Další možností, jak využít benefity kurkumy na maximum, jsou speciálně upravené doplňky stravy, které si prošly procesem, jež její biologickou využitelnost zvyšuje. Takto upravenou, micelizovanou kurkumu v raw podobě nabízí North American Herb & Spice v kapkách nebo kapslích. Taktéž má v nabídce kurkumový prášek obohacený o amlu, jež je vysoce bohatá na vitamín C. Tento prášek můžete použít na vaření nebo k přípravě kurkumového čaje. Fermentovanou kurkumu můžete najít také v symbiotikách Gold Spice od Living Nutrition, která využívají jejích protizánětlivých účinků a jsou speciálně navržená pro různá zánětlivá onemocnění zažívacího ústrojí.

Maca


Maca (Lepidium meyenii) patří překvapivě mezi druh brokolice. A aby to nebylo málo komplikované, její kořen vypadá podobně jako řepa. Existuje více druhů macy a může proto mít velice různé barvy od žluté přes černou až po dokonce růžovou. Maca působí především skvěle na hormonální nerovnováhu, jak u mužů, tak u žen. Je proto skvělá například při problémech spojených s PMS nebo při menopauze. Zvyšuje libido, sexuální výkonnost a plodnost. Podporuje také činnost nadledvinek a štítné žlázy. Maca vykazuje také velký potenciál v oblasti zvyšování energie, zlepšování nálady a nárůstu svalové hmoty. Proto se také dá zařadit mezi adaptogen. Maca se velice dobře doplňuje s dalšími energizujícími adaptogeny, jako je například ženšen.
Macu obsahuje fermentovaný přípravek Maca Alive a spolu s cordycepsem, ženšenem a dalšími. Dále ji najdete v přípravku Warrior, oboje od Living Nutrition. Dále je maca přimíchána do prášku z fialové kukuřice od North American Herb & Spice. Účinky macy na pleť si pak můžete užít v pleťové Maca masce od Odylique. 

Lékořice


Na kořen lékořice nedá už po staletí dopustit tradiční čínská medicína. Obsahuje totiž spoustu bioaktivních látek. Jednou z nich je například glycyrrhizin, kterým je tato rostlina typická. Lékořice má antibakteriální a antivirové účinky. Posiluje také šlachy, kosti, klouby a podporuje růst svalů. Mezi méně známé účinky lékořice patří její pozitivní vliv na psychiku - zmírňuje úzkosti, uklidňuje, zvyšuje kvalitu spánku a celkově je neuroprotektivní. Mírně také pomáhá zvyšovat citlivost na inzulín a nastartovat spalování tuků.
Lékořice se pro své účinky přidává také do kosmetických přípravků. Její antibakteriální a antivirové účinky se osvědčily nejen v přípravcích na akné, ale také v zubních pastách nebo prášcích na zuby. Pomáhá pleť zesvětlit a sjednotit. Působí výborně i na pigmentové skvrny.

Ostropestřec


Ostropestřec se doporučuje hlavně na detox a posílení jater. Je vhodný také při silné medikaci, která představuje pro játra velkou zátěž. Má také pozitivní vliv na funkci mozku a zabraňuje neurodegenerativním změnám. Ostropestřec je také silný antioxidant a potlačuje zánětlivost v těle. Díky detoxikačním a antioxidačním účinkům je výborný také jako vnitřní podpora pro aknózní pleť. Vysoce kvalitní fermentovaný ostropestřec má Living Nutrition.

Rhodiola Rosea


Rhodiola Rosea neboli rozchodnice růžová patří spolu s ašvagandou mezi nejznámější a nejpoužívanější adaptogeny. Je skvělá při zvýšeném psychickém i fyzickém vyčerpání, zmírňuje reakce na stres a doporučuje se i sportovcům po intenzivním tréninku. Je skvělým podpůrným prostředkem také při úzkostech a depresivních stavech. Rhodiola zvyšuje hladinu serotoninu v organismu a díky tomu zlepšuje vyrovnanost a vnitřní klid v průběhu celého dne a zároveň usnadňuje usínání a zkvalitňuje spánek. Rhodiola zlepšuje také hormonální rovnováhu a podle některých studiích vykazuje protirakovinné účinky.
Rhodiolu je vhodné užívat buď těsně před spaním, aby zlepšila jeho kvalitu nebo před fyzickým výkonem na zvýšení energie a lepší regeneraci. Pokud rhodiolu chcete užívat hlavně kvůli stresu, zkuste ji zkombinovat třeba s ašvagandou, se kterou se doplňuje a působí synergicky. Jestli chcete rhodiolu pro zvýšení fyzické výkonnosti, zkombinujte ji třeba s cordycepsem. Kvalitní rhodilu v kapslích nabízí Living Nutrition, díky fermentačnímu procesu má zvýšenou biologickou využitelnost a vstřebatelnost.
VÝVARY PLANET PALEO - HŘEJIVÝ A SUPERVÝŽIVNÝ ELIXÍR
Kostní vývar patří mezi mezi jídlo, na jehož posilující a vyživující účinky spoléhali už naši předci před tisíci lety. Neužívali jej však pouze jako jídlo, ale i jako účinnou látku na podporu trávicího a imunitního systému. Na kvalitní vývary nedá dopustit také například tradiční čínská medicína. Naši předkové (a nemusíme chodit ani tak daleko do historie) nejedli jen libové maso, jako je tomu dnes. Konzumovali zvířata celá, včetně vnitřních orgánů, kůže, šlach, chrupavek... a z kostí si pak připravili výživnou polévku. Získávali tak klíčové živiny, na které může být naše moderní strava chudá. (Článek o orgánové výživě si můžete přečíst tu).
Vývary z kostí obsahují látky, které aktivně posilují střevní výstelku. Celistvost výstelky ve střevech je důležitá pro správné vstřebávání živin, ale také z toho důvodu, aby střevo nepropouštělo škodliviny, které by mělo za normálních okolností vyloučit. Oslabená střevní výstelka může způsobit chronické záněty a vést ke vzniku autoimunitních onemocnění. Zdravá a celistvá střevní výstelka je také nezbytná pro kvalitní střevní mikrobiom. Střevní mikroflóra pokrývá až 70 % našeho imunitního systému. (Nejen) v našem těle všechno se vším souvisí, proto je pravidelná konzumace vývarů prospěšná jak pro zdravé zažívání, tak pro naši obranyschopnost.

Co je to kostní vývar?

Vývar z kostí se vyrábí pozvolným vařením kostí, zeleniny, bylinek a koření. Jedná se doslova o infuzi nabitou minerály. V dnešní uspěchané době má málokdo čas stát u sporáku několik hodin a připravovat si výživný vývar. V takovém případě můžete sáhnout po instantním řešení od Planet Paleo, kdy ušetříte čas, ale zároveň neděláte kompromis, co se týká kvality a obsažených složek.
Planet Paleo používá pouze suroviny té nejvyšší kvality, které upravuje pomocí páry. Následnou dehydratací vytvoří koncentrovaný prášek, který pak můžete pohodlně použít a přimíchat do jídla. V žádné fázi výroby nepoužívají plnidla ani zbytečné vycpávky, pouze celistvé potraviny. Planet Paleo vyrábí tyto vysoce kvalitní instantní vývary z volně chovaného skandinávského dobytka, jehož chov podléhá přísné certifikaci KRAV. Tato certifikace má extrémně přísné standardy na životní podmínky chovaných zvířat. Jsou dokonce ještě přísnější než předpisy EU pro ekologický chov zvířat.

Proč bychom měli konzumovat kostní vývary?

Vývar z kostí je všestranný elixír, který má spoustu příznivých účinků na zdraví střev, pro zdravou a krásnou pokožku, na podporu kloubů i na naši imunitu. Vývary jsou obecně velmi výživné. Zvířecí kosti jsou totiž velmi bohaté na minerály, včetně vápníku a hořčíku, které naše tělo potřebuje pro vytváření a posílení našich vlastních kostí. Vývary z kostí jsou také vysoce bohaté na kolagen, který patří mezi nejhojněji zastoupené proteiny v našem těle. Nachází se v kůži, šlachách, vazivech i kloubech a udržuje také střevní výstelku.
Vývary jsou taktéž bohaté na celou řadu doplňkových živin, jako je kyselina hyaluronová, chondroitin či glukosamin. Dále jsou bohaté na želatinu a protizánětlivé aminokyseliny. Každodenní jídelníček většiny z nás je na tyto živiny chudý. Vývary proto představují skvělou možnost, jak je do sebe ve stravitelné a celistvé podobě dostat.

Jak si instantní kostní vývar připravit?

Vývary od Planet Paleo jsou velmi univerzální - mají slané i sladké příchutě, takže je můžete přidat opravdu kamkoliv. Můžete je popíjet jen tak jako čaj nebo je přimíchat do polévek, omáček, k dušenému masu apod. Přidejte je třeba do vody při vaření obilovin nebo zeleniny. Výborně zvýrazní jejich chuť a zároveň zvýší výživovou hodnotu. Vývary se sladkou příchutí jsou zase skvělé do ranních kaší, smoothie nebo do proteinových palačinek.

Jak často konzumovat kostní vývar?

Vývary patří mezi jednu z nejvýživnějších potravin vůbec, takže si můžete porci dopřát každý den. Kvalitní vývary v prášku jsou pohodlným a rychlým způsobem, díky kterému si můžete dopřát toto vysoce výživné jídlo kdykoliv během dne. Kostní vývar je skvělý také po tréninku pro rehydrataci, nahrazení ztracených elektrolytů a doplnění potřebných bílkovin pro regeneraci svalů.

6 tipů na vaření s instantními kostními vývary od Planet Paleo

1. Vypijte si je - usrkávat horký vývar je ten nejjednodušší a nejpohodlnější způsob konzumace. Jednoduše smíchejte prášek s horkou vodu a třeba MCT olejem. Získáte vysoce výživný zdroj energie pro celý den. Vývary se sladkými příchutěmi (čokoláda a banán) můžete zase přidat do horké čokolády nebo kávy.
2. Do polévky - skvělý základ pro chutnou a výživnou masovou i zeleninovou polévku. Voňavý a chutný vývar vás báječně prohřeje zevnitř, je skvělý na posílení, když se zotavujete z nějaké nemoci, a výborný v podzimních a zimních plískanicích. Vývary patří také mezi tzv. comfort food, zvednou vám náladu a zahřejí i na duši :).
3. Na vaření i pečení - vývar můžete použít k podlívání pečené zeleniny nebo v něm zeleninu přímo uvařit. Uvařte v něm rýži jako přílohu - skvěle ji dochutí a zvýší její výživovou hodnotu. Dokonale promění chuť také třeba bramborové kaše apod.
4. Palačinky a lívance - sladké příchutě můžete přidat do těsta na palačinky či lívance - skvělé na dlouhý víkendový brunch nebo jako větší svačinka po tréninku. Nebojte se ale ani slaných příchutí - a zkuste si ukuchtit slané palačinky.
5. Do pečených dezertů - sladké příchutě vývarů jsou skvělé například do keto brownies, energy kuliček nebo proteinových sušenek.
6. Do smoothies - čokoládová a banánová příchuť vývarů představuje skvělý zdroj chuti a živin také do smoothie. Mají lahodnou a krémovou chuť, bez umělých sladidel.

Jaký je rozdíl mezi vývary, kolagenem a proteiny od Planet Paleo?

Planet Paleo má v nabídce kromě vývarů také různé příchuti proteinů a hydrolyzovaných kolagenů.
Planet Paleo kolageny - obsahují koncentrované množství hydrolyzovaného kolagenového proteinu, ale zase neobsahují jiné živiny, které se nacházejí právě ve vývarech. Hydrolyzovaný kolagen je také lépe vstřebatelný, jednoduše řečeno je rozložený na drobnější molekuly, které mají lepší absorpční schopnost. Vývar sice taktéž obsahuje kolagen, ale ne v této vysoce vstřebatelné podobě. Kromě kolagenu je však bohatý také na minerály (vápník, hořčík), kyselinu hyaluronovou, glukosamin a další živiny v celistvé podobě.
Sportovní proteiny z vývarů od Planet Paleo - nejsou tradičním slaným vývarem, ale jsou navrženy tak, aby se používaly jako efektivní výživa k regeneraci po cvičení, daly se jednoduše protřepat v shakeru, přidat do smoothie apod. Jsou také skvělé, pokud chcete do svého každodenního jídelníčku dostat víc bílkovin.
ORGÁNOVÁ VÝŽIVA - ZPÁTKY KE KOŘENŮM
Naše předky stálo získávání masité potravy spoustu energie - než zvíře vystopovali, ulovili, dopravili k obydlím a následně zpracovali… Bylo proto naprosto normální, že se zužitkovala každá část zvířete včetně vnitřností, mozku, kůže, chrupavek, pojivových tkání… prostě celé zvíře. Spolu se snadnou dostupností masa v supermarketech, kdy nám odpadá potřeba si to zvíře sami ulovit, jsme se stali rozmazlenějšími a začali jsme preferovat hlavně libové části masa. Svalovina je sice bohatá na bílkoviny, ale vyšší množství minerálů a vitamínů obsahují právě zvířecí vnitřnosti a orgánové maso celkově.

Co je orgánové maso?

Orgánové maso, jinak také droby, jsou jiné části zvířat než svalová tkáň, například srdce, ledviny, játra, mozek, dršťky, slinivka a další části, které nejsou technicky orgány. Tyto masité části představovaly pro naše předky velmi hodnotný zdroj živin.

Nutriční výhody konzumace orgánového masa

Kvalitní maso a ryby představují jeden z nejhodnotnějších zdrojů dostupných živin. Přesto jsme v průběhu času začali preferovat převážně libové maso a odstraňovat a v některých případech i vyhazovat části, jako jsou vnitřnosti, kůže, žlázy a jiné části zvířat. Což je nejenom neuvěřitelným plýtváním, ale zároveň se tak ochuzujeme o spoustu živin, které tyto opomíjené části zvířat obsahují.
Vnitřnosti jsou bohaté například na:
Železo - pomáhá našim červeným krvinkám transportovat kyslík, produkuje energii a odstraňuje vyčerpání a únavu. Vnitřnosti jsou výborným zdrojem hem železa. Hem železo se nachází v mase a vnitřnostech a má lepší vstřebatelnost, než tzv. non-hem železo, které se nachází zejména v luštěninách a listové zelenině. Hem železo také není příliš závislé na aktuálních zásobách železa v těle ani na dalších látkách, které jsou spolu s ním konzumovány. (Pokud z jakéhokoliv důvodu maso nejíte, doporučujeme zlepšit vstřebávání non-hem železa pravidelným užíváním vitamínu C.
Protein - vnitřnosti obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které tvoří „kompletní“ zdroj bílkovin. Takže tělu během jednoho jídla dodáte vše, co potřebuje k poskládání kompletní bílkoviny.

Vitamíny - orgánové maso má ze všech dostupných potravin nejvyšší množství vitamínů na kalorii. Poskytuje celé spektrum vitamínů, ale nejvíce je bohaté na vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a K), ale také vitamín B12 a folát.
Minerály - orgánové maso je bohaté na obsah důležitých minerálů, jako je hořčík, zinek, selen a železo.
Kolagen - je nezbytný pro zdraví kloubů a kostí a také pro krásnou a zdravou pokožku, vlasy a nehty. Nachází se v kůži a pojivových tkáních zvířat. Tyto části se obvykle odstraňují a na váš talíř se proto nedostanou, což vás ochuzuje o skvělý zdroj této důležité bílkoviny.
Cholin - je nezbytný pro syntézu DNA a patří mezi další živiny, na které je naše “moderní” strava chudá. Dostatečný příjem cholinu je důležitý pro zdraví mozku a svalů. Na cholin jsou bohatá například játra.
Zdravé tuky - orgánové maso představuje bohatý zdroj esenciálních mastných kyselin. Kvalitní tuky jsou skvělým zdrojem přírodní energie a jsou také důležité pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.
Kromě toho, že orgánové maso poskytuje velké množství základních živin, je také ideálním doplňkem pro všechny, kteří vyznávají paleo nebo keto životní styl. Vnitřnosti totiž mají vysoký obsah bílkovin a tuků, ale přirozeně nízký obsah sacharidů. A samozřejmě také proto, že se jedná o přirozené a skutečné jídlo bez škodlivých, průmyslově zpracovaných tuků, cukru či lepku.
Co konkrétní živočišné části obsahují?
Vnitřnosti - bohaté na vitamíny z řady B, cholin, glycin a železo.
Kůže - vysoký obsah kolagenu, želatiny, glycinu a minerálů.
Chrupavky, šlachy a pojivová tkáň - bohatý zdroj kolagenu, želatiny, a minerálů.
Kosti a kostní dřeň - bohaté na vitamíny A, E, B12 a železo.
Živočišné tuky -lůj a sádlo představují výborný zdroj energie a pomáhají vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K).

Další benefity konzumace celých zvířat

Etická volba - masný průmysl je velký byznys, který je uzpůsobený požadavkům zákazníků, kteří ve většině případů preferují “líbivé” kousky masa. Je důležité si však uvědomit, že za každým kuřecím prsem je celé kuře, a že každý steak, který si dáme, byl odříznut z celé krávy. Tím, že využijeme a zkonzumujeme opravdu celé zvíře, pomáháme snižovat plýtvání, podporujeme udržitelnost a zároveň tomu zvířeti prokazujeme i určitou úctu, že jeho život nepřišel nazmar, kdyby se většina z něj vyhodila.
Britský šéfkuchař a autor knihy „Nose to Tail Eating: A kind of British Cooking“ Fergus Henderson výstižně řekl: „Pokud hodláte zabít zvíře, je slušností jej spotřebovat celé beze zbytku“.
Ušetříte - obecně platí, že čím méně populární kousky masa, tím se prodávají levněji, protože jsou považovány za vedlejší produkty masného průmyslu. Za nízkou cenu tak můžete získat velice kvalitní a výživné maso.

Různorodější stravování - tím, že do stravy zařadíte méně obvyklé části masa, objevíte nové chutě, nové recepty a zlepšíte si i své kuchařské schopnosti. Vaše chuťové buňky se znovu probudí a nuda v jídle se stane neznámým pojmem.
Pokud z jakéhokoliv důvodu jíst orgánové maso nemůžete nebo se vám a vaší rodině jeho chuť nezamlouvá, ale přesto byste rádi těžili z jeho benefitů, vyzkoušejte mrazem sušené orgánové maso z volně se pasoucích jehňat v podobě doplňků stravy v kapslích od Hunter and Gather.
Orgánová výživa od Hunter and Gather pochází z volně se pasoucích islandských jehňat chovaných za přísných podmínek - žádná GMO krmiva, antibiotika nebo hormony. Suplementy jsou samozřejmě bez zbytečných plniv, jako je například stearát hořečnatý nebo oxid titaničitý. Jsou bez lepku, přidaného cukru či rostlinných olejů.
Tyto doplňky najdete ve 3 verzích:
Jehněčí srdce - hodnotný zdroj koenzymu Q10, mědi, selenu, vitamínu B12, folátu, fosforu, zinku i kolagenu.
Jehněčí játra - výborný zdroj vitamínů A a B12, riboflavinu a mědi
Jehněčí játra, srdce a divoké bylinky - jsou bioaktivním a přírodním zdrojem koenzymu Q10, vitamínů A a B12, riboflavinu, mědi a různých dalších vitamínů v synergické podobě. Suplement je obohacen o divoce rostoucí a ručně sbírané adaptogenní byliny, jako jsou česnek a rhodiola. Rhodiola podporuje spalování tuků, zlepšuje energii, podporuje funkce mozku a také pomáhá vyrovnávat hladinu stresových hormonů v těle. Snižuje taktéž oxidační poškození buněk. Česnek obsahuje důležité živiny, jako jsou flavonoidy, oligosacharidy a aminokyseliny. Má taktéž vysoký obsah síry a allicinu. Působí antimikrobiálně a antioxidačně.
PROČ UŽÍVAT VITÁLNÍ HOUBY

Houby jsou často podceňovány kvůli tomu, že nemají údajně žádnou nutriční hodnotu. To je však bohužel pouze rozšířený mýtus. Je pravda, že houby jako takové nemají mnoho kalorií a nemůžou se pochlubit tak sytými barevnými odstíny (které u většiny potravin odkazují na jejich bohatost na antioxidanty a další živiny), jako například borůvky nebo červená řepa. Navzdory svým nenápadným, neutrálním béžovým barvám mají houby obrovskou koncentraci živin a účinných látek, které v takové podobě v jiných potravinách ani nenajdete. Vitální houby mají rozhodně velký potenciál.

Co to ty houby vlastně jsou - rostlina nebo živočich?

Houby sice běžně řadíme mezi zeleninu, ale s jejich zařazením to není zas až tak jednoduché. Dlouhou dobu je vědci řadili mezi rostliny, ale po určité době se zjistilo, že jsou houby spíše podobné živočichům a s rostlinami toho zase tolik společného nemají - liší se vzhledem, stavbou těla, chemickým složením i způsobem života. Na rozdíl od rostlin nemají klasické kořeny ani listy, nekvetou a neprovádí fotosyntézu. S živočichy je pak pojí to, že obsahují chitin podobně jako hmyz a také biologicky aktivní látku serotonin. Nicméně ani do skupiny živočichů houby nejde pořádně zařadit, proto si prozatím existují ve své specificky pro ně vyhrazené houbové skupině.

Co vitální houby obsahují?

Poměr účinných látek se v každém druhu houby liší (podrobně se na každou z nich podíváme v nějakém dalším článku). Obecně jsou ale houby, které jsou označovány jako vitální nebo také funkční, bohaté na mnoho látek, které slouží k tomu, aby je chránily před jinými houbami, bakteriemi a škůdci. Z jejich antibakteriálních, antivirových a antimykotických účinků pak může výborně čerpat i člověk.

Jednou z nejhodnotnějších živin, obsažených ve vitálních houbách, jsou antioxidanty ergothionein a glutathion. Tyto silně antioxidační sloučeniny snižují množství oxidačního stresu v našem těle, který poškozuje naše buňky a DNA. Další důležité obsažené sloučeniny jsou polysacharidy, včetně beta-glukanů, které mají mají silně podpůrné účinky na imunitní systém. I když jsou aktuálně stále předmětem studií, uvažuje se o nich jako o možné náhradě antibiotik, ale bez nežádoucích vedlejších účinků, jako je například narušení střevního mikrobiomu. Navíc fungují na jiném principu než antibiotika, takže nehrozí, že si na ně bakterie vypěstují rezistenci. Další bioaktivní složkou jsou triterpeny, jako je kyselina ganoderová, kyselina lucidenová a steroly. Triterpeny mají prokazatelně protizánětlivé, protirakovinné a radioprotektivní účinky. V houbách je dále ve větším množství zastoupen selen, vitamín C, vitamíny z řady B a (pokud jsou vystaveny slunečnímu záření nebo jsou sušeny na slunci) také vitamín D.

Nejčastější mýty o houbách

Mýtus o nulové nutriční hodnotě hub snad padnul už na začátku článku. Pojďme se podívat na zoubek těm dalším rozšířeným mýtům.

Mýtus č. 1: všechny houby způsobují kandidózu (kvasinkovou infekci)
Houby mají špatnou pověst u zastánců protikvasinkových diet, protože mohou údajně zhoršovat kvasinkovou infekci. Ve skutečnosti většina druhů vitálních hub, jako například shiitake, pomáhá proti kvasinkám bojovat - podporují reakci imunitního systému proti patogenům a jejich antimykotické účinky pomáhají tělu bojovat proti plísním i kvasinkám.

Mýtus č. 2: vitální houby mohou způsobit autoimunitní onemocnění
Ano, vitální houby dokáží podpořit imunitní systém. Fungují však jako pravé adaptogeny - přizpůsobí se stavu a situaci, ve které se naše tělo zrovna nachází a dají mu to, co zrovna potřebuje. Dokáží tedy podpořit oslabenou imunitu, ale zároveň také i pomáhají regulovat přehnané reakce imunitního systému. Jsou proto výborným podpůrným prostředkem i u autoimunitního onemocnění a alergií.

Mýtus č. 3: všechny houby jsou jedovaté
Tento mýtus je popravdě rozšířen spíše v zahraničí. My však jako národ vášnivých houbařů víme, jak to s tou jedovatostí hub je. Existuje malá skupina jedovatých nebo halucinogenních hub, nicméně převažují houby nejedovaté, které jsou nám naopak prospěšné. Mezi funkčními houbami samozřejmě žádnou jedovatou nenajdete. To by byla trochu kontraproduktivní funkční houba :).

Mýtus č. 4: neexistují žádné vědecké studie, které by benefity vitálních hub potvrzovaly
Naopak, za posledních 10 let proběhlo více než 100 tisíc různých studií, potvrzujících pozitivní účinky funkčních hub. V Asii jsou vitální houby uznávané prakticky už od počátků ajurvédy. Kromě výzkumů tedy pro funkční houby mluví i to, že je už po tisíce let používají starobylé kultury na posílení celého těla i jako podpůrný prostředek proti různým neduhům.

Nejoblíbenější vitální houby a jejich účinky:

Cordyceps - v přírodě roste na úpatí Himálají a je velmi těžké ho získat. Cordyceps zvyšuje energii a podporuje výkon, je proto více než vhodný pro sportovce a všechny, kteří mají zvýšenou fyzickou zátěž. Existuje celá řada studií potvrzujících pozitivní vliv cordycepsu na sportovní výkonnost. Čínská studie z roku 2004 prokázala, že zlepšuje využití kyslíku u sportovců až o 50 %. Na cordyceps dokonce přísahají himálajští šerpové, kteří si z něj připravují čaj a tvrdí, že právě díky němu se jim daří opakovaně vystoupat na Everest bez kyslíku. Několik studií také prokázalo, že cordyceps pomáhá zvyšovat hladinu testosteronu. Dostatečná hladina testosteronu je potřebná nejen pro budování svalové hmoty, ale také pro energii a zdravou sexuální funkci. Cordyceps ostatně využívala tradiční čínská medicína k léčbě sexuálních dysfunkcí a na zvýšení životní energie už od starověku.

Čaga - byla dříve hojně využívaná v Rusku, odkud také pochází (roste na kmenech bříz). Jednu dobu dokonce patřila mezi ruské státní tajemství, na její účinky spoléhal národní tým vzpěračů. Čaga totiž obsahuje rostlinné steroly, které jsou považovány za přírodní steroidy. Podobně jako cordyceps podporuje udržování zdravé hladiny testosteronu, stabilní hladinu energie po celý den, výdrž a celkovou životní vitalitu.

Reishi - jinak také “houba nesmrtelnosti” má významné účinky na imunitní systém, podporuje funkci jater a celkovou detoxikaci organismu. Reishi působí také výborně na pokožku - díky vysokému obsahu různých druhů antioxidačních látek, beta-glukanů a triterpenů podporuje buněčnou obnovu, hydrataci a elasticitu. Její protizánětlivé účinky pomáhají zmírňovat různé zánětlivé projevy, zarudnutí, podráždění a suchost. Je také antimikrobiální, antialergenní a působí i jako antihistaminikum, díky tomu se výborně hodí na harmonizaci alergické a přecitlivělé pleti, ale i jako podpora při jednorázových kožních problémech, jako je spálení od slunce, štípance od hmyzu nebo různé kožní vyrážky.

Lví hříva - neboli hericium je houba s podivným střapatým vzhledem, podle kterého získala své jméno. Jinak se jí přezdívá také „houba horských kněží“ - buddhističtí mnichové používají prášek ze lví hřívy na podporu paměti a zvýšení koncentrace během meditace. Když se podíváme na účinky lví hřívy z hlediska vědy, zajímavý je její podpůrný efekt na NGF (Nerve Growing Factor, česky nervový růstový faktor), který je zodpovědný za správnou činnost neuronů a tím pádem i přenos, zpracování a ukládání informací. Lví hříva je tedy skvělá pro studenty a všechny duševně pracující nebo když se prostě potřebujete víc soustředit na práci, čeká vás těžká zkouška nebo píšete třeba esej.

Maitake - neboli “tančící houba” původně pochází z Japonska a Číny. V současnosti roste i v Severní Americe. V tradiční čínské medicíně je ceněná pro své účinky na imunitní systém, podporu vitality a dlouhověkost. Hlavními účinnými látkami jsou beta-glukany, které kromě podpory imunitního systému také snižují hladinu inzulinu v krvi. Dále obsažený inhibitor alfa glukosidázy, trehalóza, zpomaluje absorpci glukózy v těle a podporuje rovnováhu cukru v krvi. Kromě svých účinků je maitake také velmi oblíbená pro svou lahodnou chuť.

Na co si dát pozor při vybírání doplňků s funkčními houbami

Funkční houby jsou v poslední době v oblasti výživy velkým trendem a s rostoucím množstvím různých doplňků stravy je čím dál tím těžší se v nich orientovat a vybrat si ten pravý.

Při výběru doplňků stravy a to nejen těch z funkčních hub se můžete držet těchto 4 bodů:

1. BIO kvalita - bio certifikace je jedna z prvních věcí, na kterou je důležité se dívat zejména u doplňků stravy z hub. Houby jsou totiž velice porézní a absorbují všechno ze svého prostředí - to dobré i to špatné, což znamená, že do sebe mohou snadno natáhnout pesticidy, fungicidy, těžké kovy a další toxiny používané při neorganickém pěstování, které pak v sobě kumulují. Living Nutrition i Mushrooms 4 Life se mohou pochlubit přísným certifikátem od Organic Soil Association, pro jehož získání musí splňovat opravdu přísné standardy.

2. Kredibilita - kdo za výrobou těchto doplňků stojí? Doplňky stravy od Mushrooms 4 Life navrhuje a formuluje celosvětově uznávaný odborník na houby Martin Powell. Za značkou Living Nutrition stojí zase nutriční terapeut Graham Botfield, který pro formulaci svých produktů využívá znalosti moderní medicíny v kombinaci se svými obsáhlými znalostmi z naturopatie. Living Nutrition zakládá své produkty na fermentaci bylinek a hub. Tato starodávná, ale stále aktuální technika zvyšuje nutriční hodnotu i vstřebatelnost účinných látek.

3. Transparentnost - aneb odkud houby pocházejí? Mnoho výrobců potravinových doplňků nepřiznává původ a zdroj složek, které používají. Je nesmírně důležité vědět, odkud houby pocházejí, kde se pěstují a jaká je úroveň jejich pěstování. Mushrooms 4 Life spolupracuje s renomovanými pěstiteli z míst, kde se tyto houby tradičně pěstují a používají. Houby a extrakty z hub od této značky pocházejí z celého světa, včetně Severní Ameriky, Asie a dokonce i Sibiře.

4. Udržitelnost - většina funkčních hub je bohužel velmi vzácným a díky svým unikátním benefitům také velmi žádaným zbožím. Jejich nešetrný sběr může je nebo jejich okolí poškodit nebo úplně zničit. U suplementů z divoce rostoucích hub je proto důležité věnovat pozornost i tomu, zda byl jejich sběr šetrný a udržitelný s důrazem na jejich obnovu. Některé houby pak poskytují stejné benefity, i když jsou pěstovány uměle, jako například cordyceps, který platí v Číně za nejdražší houbu a hon za jeho sběrem by mohl mít nevratné následky na jeho ekosystém. Na druhou stranu třeba u čagy je podstatné, aby rostla ve svém přirozeném prostředí - na břízách, z kterých právě získává mnoho účinných látek. V tomto případě je pak velice důležitá spolupráce se zkušenými pěstiteli a sběrači, kteří se ujistí, že nedojde k poškození stromů při sběru ani k narušení samotného podhoubí.

Funkční houby pro krásnou pleť

Funkční houby mají spoustu přímých i nepřímých benefitů na naši pleť, vlasy i nehty. Díky redukci stresu, podpoře zažívání a harmonizaci hormonálního systému eliminují spoustu projevů, které by jejich špatná funkce na pleť jinak měla. Znáte to sami nejspíše velice dobře - jak v těle něco nefunguje, nejdříve je to vidět právě na pleti. Kromě toho jsou vitální houby bohaté na antioxidanty, beta-glukany, vitamíny, minerály a další mikroživiny, které jsou pro krásnou pleť nezbytné. Vitální houby můžete aplikovat i přímo na pleť. Lžička extraktu v prášku obohatí domácí masku o další živiny i účinky. Pro aplikaci přímo na pleť se hodí hlavně čaga, která je kromě antioxidantů bohatá také na zinek, minerál, který je pro správnou funkci pleti naprosto nezbytný. Další “pleťovou” houbou je shiitake - obsahuje kyselinu kojovou, která má skvělé rozjasňující účinky, sjednocuje tón pleti a dokonce pomáhá minimalizovat pigmentové skvrny a drobné jizvičky. Dále obsažený L-ergothionein je velmi silný antioxidant, který zabraňuje poškození buněk a zvyšuje elasticitu pokožky.

Na sílu hub nedá dopustit ani formulátorka božské značky Lovinah, Joy Eckhart, která do své věhlasné anti-age masky Chocolate Truflle přidává rovnou několik druhů aktivních hub - čagu, černý a bílý (extra vzácný) lanýž, hlívu ústřičnou a rosolovku řasotvarou. Konkrétně lanýže jsou doslova nabité silnými enzymy, antioxidanty, bílkovinami, vlákninou a minerálními prvky, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, sodík, mangan, selen. Dále obsahují omega 3 a omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, E, K, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Především vitamin B1 neboli thiamin, který se v lanýžích vyskytuje, pomáhá zlepšit prokrvení pleti. Díky tomu se zkvalitňuje nejen zásobování živin, ale pokožka také získává zářivý a mladistvý vzhled. Černý lanýž má zase schopnost blokovat tvorbu melaninu a díky tomu pomáhá redukovat tmavé kruhy pod očima, pigmentové skvrny a celkově sjednocovat odstín pleti.

JAK NA ZDRAVOU (NEJEN) STŘEVNÍ MIKROFLÓRU
V našem zažívacím ústrojí žije přes 300 trilionů mikrobiálních buněk. Celý mikrobiom může dohromady vážit až 1,5 kila, což je zhruba stejně, jako váží naše játra, a má vliv na spoustu funkcí v našem těle. Někteří vědci jej proto označují za nově objevený orgán. Tyto mikroorganismy žijí nejen v našich střevech, ale také na povrchu kůže. Skládají se z různých druhů (kmenů) probiotických bakterií. U každého člověka je poměr těchto kmenů odlišný a je ovlivněn také aktuální situací - čím se (ho) krmíme, jestli dobře spíme, stresujeme se, pijeme alkohol, kouříme apod. Ve střevech se nám pohybují nejen prospěšné bakterie, ale i ty škodlivé. Jejich rovnováha má pak velký vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale i na psychickou pohodu.

Co vše mají probiotika na starosti?


Primární úlohou mikrobiomu je trávení, konkrétně rozkládání potravy. Během tohoto procesu dokonce vytváří i některé vitamíny, například vitamín B12 či K. Mikroflóra se taktéž podílí na zásobování těla živinami. Další stěžejní funkcí, o kterou se mikroflóra stará, je imunita. Bakterie na povrchu kůže se podílí na zabránění vniku patogenů do těla a střevní mikroflóra pak bojuje s těmi, kterým se dostat dovnitř podařilo. Kromě těchto funkcí se prospěšné bakterie ve střevech podílí na tvorbě některých hormonů a ovlivňují také činnost mozku.
Ze střev totiž vede napojení do našeho mozku tzv. bloudivý nerv (nervus vagus). Díky tomu střevní bakterie ovlivňují i naši momentální náladu, mentální únavu či chuť k životu. Nedostatečný mikrobiom může být dokonce úzce spojený s depresí. Léčbu depresí pomocí kvalitních probiotik v současnosti zkoumá několik studií. Střevní mikroflóra může mít také vliv na hubnutí. Ukázalo se, že štíhlí lidé, kteří nemají problém si svou váhu udržet, mají odlišnou skladbu mikrobiomu, než lidé s nadváhou. Dobrá zpráva je, že skladbu mikrobiomu můžeme změnit zdravým životním stylem a jeho obnovu podpořit kvalitními suplementy.

Jaký je rozdíl mezi prebiotiky, probiotiky a symbiotiky?


Na trhu se mezi doplňky stravy pro zdravé zažívání často objevují přípravky označené jako probiotika nebo prebiotika. Někteří lidi v tom mají zmatek a tyto dva pojmy si zaměňují. A co pak taková symbiotika? Pojďme se na to podívat.
Prebiotika
Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které fungují jako výživa pro prospěšné střevní bakterie. Prebiotika představuje především vláknina na bázi oligosacharidů, které jsou hojně zastoupeny v ovoci, zelenině a obilovinách v jejich nezpracované podobě. Prebiotika mají přímý vliv na množství a kvalitu zdraví prospěšných bakterií. Pokud tedy nejíme dostatek ovoce a zeleniny, i naše střevní mikroflóra a také obranyschopnost a odolnost organismu bude slabá. Přípravky s obsahem prebiotik tedy slouží jako výživa pro střevní bakterie. Většinou jsou dostupné v kombinaci s probiotiky, ale někdy je můžete najít i zvlášť jako součást jiných výživových doplňků.
Probiotika
Probiotika jsou pak právě ty prospěšné bakterie, které žijí ve střevech a dohromady tvoří střevní mikroflóru. Zažívací trakt obsahuje spoustu druhů těchto mikroorganismů. Ideální je, aby převažovalo složení bakterií Bifidobacterium Bifidum a Lactobacillus. V lidském těle se nachází v tenkém a tlustém střevu, v mateřském mléku a v pochvě. Právě tyto bakterie tvoří základní stavební kámen pro mikroflóru a imunitní systém novorozenců, protože je získávají od matky během porodu. Jsou to bakterie mléčného kvašení, které vznikají přeměnou cukrů na kyselinu mléčnou. Ve střevech i v pochvě snižují pH a díky tomu potlačují růst hnilobných bakterií a kvasinek. Podporují kvasné procesy, které chrání sliznici střeva a pochvy a zároveň předcházejí vzniku zánětů, hnilobných procesů a působí i jako prevence před vznikem rakoviny zažívacím ústrojí. Hnilobné bakterie totiž vytvářejí odpadní látky, které mohou z dlouhodobého hlediska vést ke vzniku nádorových onemocnění.
Symbiotika
Symbiotika jsou pak takové doplňky stravy, které obsahují probiotika i prebiotika zároveň. Jejich účinky se tak vzájemně posilují - prebiotika urychlují osídlení i množení probiotik, takže zvyšují efekt přípravku. 

Potraviny bohaté na probiotika (i prebiotika):

zakysané mléčné výrobky - vznikají mléčným kvašením, při kterém se část cukru mění na kyselinu mléčnou a díky zvýšení kyselosti dochází k vysrážení bílkovin. Různé typy zakysaných výrobků se liší obsahem i poměrem probiotik.
kysané zelí - vzniká mléčným kvašením jemně nastrouhaného zelí. Obsahuje probiotické bakterie laktobacily a vysoký obsah prebiotik. Zelí je totiž velmi bohaté na vlákninu. U kysaného zelí si musíte dát pozor, aby nebylo pasterizované, což většina běžně dostupných kysaných zelí z obchodu je. U tepelně ošetřeného zelí jsou totiž probiotika už mrtvá, takže je jejich prospěšnost nulová. Kysané zelí v běžných obchodech navíc většinou obsahuje i přídavek konzervačních látek.
kimči - pikantní fermentovaná zelenina. Jeho hlavní složkou je nejčastěji zelí, ale lze použít i jiné druhy. Další esenciální složkou je koření - česnek, zázvor a chilli. Kromě probiotických bakterií obsahuje díky vysokému obsahu vlákniny ze zelí a další zeleniny také hojně prebiotik.
miso - jedno z tajemství japonské dlouhověkosti. Jedná se o sójovou pastu, která vzniklá kvašením sójových bobů (nebo obilnin) se solí a ušlechtilou plísní Koji. Používá se jako základ pro výrobu tradiční japonské miso polévky. Obsahuje probiotika i prebiotika a k tomu celou řadu vitamínů, minerálů a fytonutrientů. Kromě blahodárných účinků na zažívání na ni v Japonsku nedají dopustit jako prevenci proti rakovině či mozkové příhodě. Miso obsahuje dipicoloniovou kyselinu, alkaloid, který na sebe váže těžké kovy jako radioaktivní stronium a odvádí je ven z těla. Miso pasta se proto používá i jako podpůrný prostředek pro neutralizaci radiace v těle po haváriích v jaderných elektrárnách.
kombucha - fermentovaný nápoj z černého nebo zeleného čaje. Vzniká díky “čajové houbě”, kterou tvoří symbiotická kolonie octových a laktobacilových bakterií a kvasinek.

Jak poznám, že mám oslabenou mikroflóru?


Rovnováha mezi jednotlivými druhy bakterií je křehká a může ji velice snadno narušit například užívání antibiotik, které zabíjí nejen škodlivé bakterie, ale i ty prospěšné. Kromě antibiotik mikroflóru narušují například i konzervační látky v potravinách, přehnaná nebo nedostatečná hygiena, nezdravá strava chudá na vlákninu, stres a kouření. Oslabená mikroflóra se může projevovat nadýmáním, zácpou nebo naopak průjmem a zápachem z úst. Při narušení rovnováhy mikroflóry v pochvě se objevují různé kvasinkové infekce. Intimní mikroflóru pak nejčastěji narušují agresivní mycí prostředky, spodní prádlo ze syntetických materiálů, agresivní prací prášek, aviváž se syntetickou parfemací či chlorem bělené hygienické potřeby.
Pokud jste v nedávné době užívali antibiotika nebo se u vás objevují některé z výše zmíněných problémů, je vhodně kromě konzumace probioticky bohatých potravin urychlit obnovu střevní mikroflóry také probiotickým, nejlépe symbiotickým doplňkem stravy.

Symbiotika Your Flora od Living Nutrition's


Fermentovaná symbiotika Your Flora od značky Living Nutrition's obsahují 35 kmenů Lactobacillů a unikátních patentovaných Bifidobakterií - Kefi-soya™ v kombinaci s prebiotiky z mrazem sušených bylin, zeleniny či ovoce. Tato symbiotika vznikají pomalým a šetrným procesem kefírového kvašení sójového mléka, které trvá až měsíc. Díky fermentaci se zvyšuje vstřebatelnost a využitelnost obsažených látek a zároveň se snižuje riziko potenciálních alergických reakcí na sóju. Symbiotika Your Flora jsou navíc v certifikované bio kvalitě - splňují přísné výrobní podmínky pro certifikaci od britské organizace Soil Association Organic. Jsou v celulózových kapslích, vhodné i pro vegetariány a vegany. 
Vybírat můžete z 6 druhů:

Probiotika a prebiotika na pleť


Kosmetika s obsahem probiotik patří mezi nejnovější kosmetické trendy. Mikroorganismy totiž kromě střev také velice hustě osidlují i naši kůži. Jsou součástí ochranné hydrolipidové vrstvy na naší pleti a taktéž mají výrazný podíl na naši imunitu - brání proniknutí nepřátelských bakterií a virů z vnějšího světa. Některé kmeny bakterií, jako jsou laktobacily, navíc produkují antioxidanty (např. superoxid dismutáza), které chrání pleť před poškozením volnými radikály a zabraňují předčasnému stárnutí.
Při narušení kožního mikrobiomu (změny v hodnotě pH, nedostatečná hydratace apod.), mohou na pokožce převážit škodlivé bakterie, které pak způsobují přecitlivělost pleti, záněty, akné nebo vysušená místa s nevzhlednými šupinkami. Narušit nebo dokonce úplně zlikvidovat tento prospěšný mikrosystém zvládne také syntetická kosmetika. Obsahuje totiž často celou spoustu dráždivých látek, které pleť sice čistí, ale zároveň tak do čista, že na ní moc prospěšných bakterií nezůstane.
Mezi jedny z nejpoužívanějších dráždivých látek patří tenzidy SLS či SLES. Obsahuje je většina konvenčních sprchových gelů, šamponů a gelů na praní. Dalšími špinavci jsou konzervanty methylisothiazolinone či triclosan. Triclosan se často používá jako složka do antibakteriálních mýdel a antibakteriálních gelů. Kromě toho, že se k pleti chová jako antibiotikum, může také způsobovat poškozování buněk, narušovat hormonální rovnováhu a působit karcinogenně. Mezi další látky, kterým je radno se vyhnout, patří např. EDTA, optické zjasňovače, PEGy, silikony, chemické filtry, nanočástice, parabeny.
Důležitosti zdravé kožní mikroflóry si je dobře vědoma i Joy Eckhart, zakladatelka Lovinah. Proto většina jejích produktů určitou formu probiotik i prebiotik obsahuje. Buď přímo probiotické ingredience nebo fermentované extrakty z rostlin a hub. Probiotika v kosmetice jsou účinnou posilou proti nepřátelským bakteriím, jsou výbornou podporou pro pleť, kterou trápí akné nebo růžovka a dokáží také stimulovat přirozenou tvorbu kolagenu. Zároveň působí antimikrobiálně, takže pomáhají přirozeně zakonzervovat kosmetický produkt a prodloužit tak jeho trvanlivost. Prebiotika, jako je třeba inulin, slouží nejen jako výživa pro prospěšné bakterie, ale zároveň má hydratační a změkčující účinek.
Probiotika i prebiotika najdete ve většině Lovinah produktů, ale nejvíce “nadupaná” je samozřejmě Probiotická maska exfoliační maska s dračí krví. Tato maska zvládne vše - regenerovat, vyživit, detoxikovat i vyrovnat narušenou rovnováhu pleti. Pomáhá při většině běžných problémů, které naši pleť trápí, jako je akné nebo předčasné stárnutí pleti.
PŘÍRODNÍ LÉKÁRNIČKA (NEJEN) NA CESTY
Mít po ruce ověřené produkty, které fungují jako účinná první pomoc při různých problémech se hodí vždy, ne jen v létě a na cestách. Ale přece jen v létě a při cestování jsme více náchylnější na různá poranění, odřeniny, spálení od sluníčka, štípance od hmyzu, cestovní nevolnost nebo sportovní zranění všeho druhu. Na jaké produkty nedáme dopustit my a doporučili bychom je všemi deseti i vám?

Náplasti Patch

Náplasti jsou takový základ každé domácí lékárničky. Věděli jste ale, že je u konvenčních náplastí velice těžké zjistit přesné složení? Většinou jsou z PVC, chlorem bělené bavlny a lepidla na bázi latexu nebo akrylátu. Prakticky nezjistitelné je pak to, jestli polštářek náplasti nebo samotná náplast nejsou kromě toxických bělidel napuštěny dalšími látkami, jako jsou parabeny, thimerosal a další. Citlivější pokožce nebo alergikům mohou tyto konvenční náplasti způsobovat podráždění nebo alergické reakce. Ale i lidé s nereaktivní pokožkou by si měli dát pozor. Zmíněné látky určitě na pokožce, kterou následně proniknou do krevního oběhu, nechcete. Natožpak na otevřené zranění.

Náplasti Patch jsou v našem sortimentu čerstvou novinkou, ale už teď jsme si je my i naši zákazníci z několika důvodů zamilovali - jsou 100% přírodní z bambusových vláken a chlorem nebělené bavlny a jsou kompletně rozložitelné, takže nezatěžují životní prostředí. Navíc jsou obohacené o léčivé složky, jako je aloe vera, kokosový olej nebo aktivní uhlí. Díky tomu poranění nejen kryjí a chrání, ale také urychlují jeho hojení.

Jíl Redmond

Bentonitový jíl je naprosto univerzální prostředek, který můžete využít jako první pomoc na pokožku i zevnitř. Při vnitřním užití pomáhá snižovat kyselost žaludečních šťáv a přináší tak akutní úlevu při různých zažívacích potížích, jako je třeba průjem nebo žaludeční nevolnost. Z dlouhodobého hlediska pak celkově zlepšuje trávení a činnost střev. Při vnějším užití je výborný na různé štípance od hmyzu nebo požahání od kopřiv. Pokožku dokáže zklidnit a ochladit a zároveň do sebe zvládne výborně natáhnout a absorbovat toxiny, takže zmírňuje třeba i účinek včelího jedu po bodnutí. Je skvělý i na urychlení hojení různých ranek, škrábanců, odřenin nebo třeba i na opary. Redmond jíl můžete vybrat ze dvou variant - sypký, který je potřeba ještě smíchat s vodou nebo ve formě hydratovaného gelu, který můžete rovnou použít. Na cesty doporučujeme určitě praktický hydratovaný gel (ten ale nemůžete užívat vnitřně) na doma pak klasický sypký jíl.

Dezinfekční sprej Odylique

Dezinfekce se v posledních měsících stala kvůli krizové situaci horkým zbožím. Mít u sebe dezinfekční sprej se však hodí pořád, speciálně na cestách. Ne vždycky je po ruce tekoucí voda a mýdlo, abychom si mohli umýt ruce. Klasické spreje ale obsahují velké množství alkoholu, který sice ruce vydezinfikuje, ale při delším používání pokožku rukou hodně vysušuje, což může vést k popraskání. Narušená pokožka je pak jako otevřené dveře pro různé bakterie a nečistoty. Dezinfekční sprej na ruce s měsíčkovou tinkturou, tea tree olejem a citrusovými oleji od Odylique sice také obsahuje alkohol, ale kromě toho i pečující a hojivé bylinkové výtažky a rostlinný glycerin. Tyto složky o namáhanou a přetěžovanou pokožku rukou pečují a zabraňují jejímu vysychání. Sprej velice rychle zasychá a nezanechává nepříjemný ulepený pocit. Pokožku nevysušuje, naopak máte po aplikaci příjemný a vyživený pocit. A navíc naprosto božsky voní! Což u dezinfekce není až tak obvyklé :).

SOS první pomoc pro vaši pokožku

Antibakteriální ošetřující Spot On sérum s tea tree a zinkem od Odylique by nemělo chybět v žádné kabelce ani cestovním zavazadle. Je skvělé pro lokální použití ne jen na akné a různé kožní neplechy, ale přináší rychlé zklidnění a dezinfekci i při použití na různé štípance, bodnutí, popálení či drobné ranky. Je výborným pomocníkem i na opruzeniny a při kvasinkových infekcích.
JAK NA ZDRAVÉ OPALOVÁNÍ PO CELÝ ROK
Výběr toho správného opalovacího přípravku se začátkem léta stává kosmetickým tématem číslo jedna. Ochraně před slunečním zářením bychom však měli věnovat pozornost po celý rok. Slunce přece svítí celoročně. Liší se jen svou intenzitou a poměrem mezi UVA a UVB zářením. UVA záření se objevuje ve stejné míře po celý rok, maximum UVB záření dopadá na naši zemi zhruba na vrcholu léta. V zimě je pak zase pokožka obvykle oslabená a zkřehlá kvůli mrazu a větru a je pak mnohem více náchylnější k poškození slunečním zářením.

 

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI UVA A UVB ZÁŘENÍM?

Sluneční paprsky se skládají z UVA, UVB a UVC záření. UVC záření rovnou pohlcuje atmosféra, na naši zemi se vůbec nedostane, takže jej nemusíme řešit :). Účinek UVB záření vidíme prakticky hned. Způsobuje zčervenání a podráždění pokožky. Kvůli němu se naše pokožka bez ochrany proti slunci spálí. UVA záření naopak působí mnohem nenápadněji a z dlouhodobého hlediska - proniká do hlubších vrstev pokožky, které poškozuje a způsobuje tak předčasné stárnutí pleti. Oba typy záření zvyšují riziko vzniku rakoviny kůže.

Mechanický vs. chemický filtr

Opalovací přípravky můžeme úplně základně rozdělit na dva typy podle použitého filtru. A to na opalováky s filtrem na chemické bázi a na ty s fyzikálním neboli mechanickým minerálním filtrem. Mezi přírodními opalovacími krémy ty s chemickým filtrem nenajdeme. Chemický filtr totiž většinou tvoří složky, jako je oxybenzon nebo benzophenone, které sice pokožce poskytují ochranu před sluncem, ale zároveň se vstřebávají do pokožky a můžou způsobovat alergie a podráždění. Řadí se také mezi potenciální hormonální disruptory. Tyto látky jsou pak často doprovázeny chemickým koktejlem dalších látek, jako je octinoxate, homosalate a další.
Opalovací přípravky na minerální bázi pak představují zdravější alternativu. Nevstřebávají se do pokožky a použitý fyzikální filtr je k pokožce šetrný. Využívá se filtr na bázi non nano oxidu titaničitého nebo oxidu zinečnatého. Díky non nano formě se molekuly těchto dvou látek do pokožky nevstřebávají, ale zůstávají na jejím povrchu. Ale ani minerální filtr není zárukou toho, že se jedná o 100% přírodní přípravek. Hlídejte si proto složení a upřednostňujte certifikovanou přírodní kosmetiku.

Kolikátku SPF?

Mít opalovák s co nejvyšším SPF byl trend posledních pár let. Reklamy se nás snažily přesvědčit, že čím vyšší SPF (Sun Protection Factor neboli ochranný sluneční faktor), tím větší ochrana před sluncem. Díky této reklamní masáži, tak můžeme objevit v lékárnách i drogeriích přípravky s SPF klidně až 100. A čím vyšší SPF, tím je i vyšší cena samozřejmě. A jak je to s tou vyšší ochranou? SPF 30 blokuje zhruba 97,4 % UVB záření, zatímco SPF 50 blokuje 98 %. Takže ochranu před sluncem vám poskytne téměř stejnou. Za ten 0,6% rozdíl v ochraně si však můžete připlatit i několik set. Výrobci přírodních opalovacích krémů o tomhle minimálním rozdílu v účinnosti ví, proto většinou přírodní opalovací přípravky s minerálním filtrem mají SPF v rozmezí 15-30, které vás ochrání dostatečně.
A jak si tedy vybrat ten správný opalovací krém a zorientovat se i mezi přírodními přípravky? Na eshopech (Gratia Natura a Pravé Bio) si můžete vybrat opalovací přípravky od značek Badger, Odylique a The OHM Collection. Každá značka je něčím specifická a pečlivě zvolená tak aby si vybral opravdu každý od dětí přes dospělé až po majitele té nejcitlivější pleti.

Opalovací přípravky Badger, Odylique a The OHM Collection

Badger je značka, která je v oblasti non toxic kosmetiky vyhlášená. Není se čemu divit. Dodržuje přísné standardy ohledně složení a získávání jednotlivých složek. Důsledně dbá na zachování zdravé agrikultury, minimálního zpracování surovin a udržitelného řetězce dodavatelů. Nabízíme tři typy Badger opalovacích krémů, všechny s SPF 30 a minerálním filtrem na bázi oxidu zinečnatého. Všechny také poskytují ochranu proti UVA i UVB záření. Opalovací krém Clear Zinc je bez vůně a je tak vysoce vhodný pro lidi s citlivou pokožkou nebo ty, kteří si nepotrpí na parfemaci. Badger Baby s výtažky z pečujícího heřmánku a měsíčku lékařského je vhodný i pro právě narozená miminka. Odrostlejším dětem pořiďte Badger Kids. Sladká vůně mandarinky, pomeranče a vanilky je bude bavit a uvidíte, že povinné mazání opalovákem se stane pro všechny přítomné mnohem příjemnějším zážitkem :).
Od Odylique máme v nabídce jen jeden, ale zato univerzální přípravek pro celou rodinu. Značka Odylique je známá tím, že svůj sortiment specializuje pro potřeby extrémně citlivé, alergické či ekzematické pleti. Její přípravky jsou proto vhodné pro děti i dospělé. Odylique opalovací balzám má SPF 30 a můžete ho použít na tělo i na obličej. Jeho filtr je na bázi non nano oxidu zinečnatého a je podpořen účinky oleje z karanji. Balzám se velmi snadno roztírá a nezanechává na pokožce bílý film. Je třeba jej ale správně nanést. Trik spočívá v tom, nechat jej chvilku “rozpustit” v dlaních a až pak aplikovat a dobře rozetřít.
The OHM Collection má v nabídce dva opalovací krémy s SPF 15 a SPF 30. Oba jsou na bázi oxidu zinečnatého. Jsou hydratační a nezanechávají mastný film, takže se výborně hodí i na běžné denní nošení a jako podklad pod make-up. Stejně jako OHM krémové deodoranty jsou baleny v unikátním obalu s airless pumpičkou. Díky této obalové technologii se do produktu nedostane vzduch a prodlužuje tak jeho trvanlivost a stabilita. Odpadá také potřeba přidávat konzervanty a stabilizátory.
MAJONÉZY OD HUNTER AND GATHER - ZDRAVÁ AVOKÁDOVÁ LAHŮDKA
Hunter and Gather založil britský pár - Amy a Jeff, kteří chtěli vyrábět zdravé a výživné produkty v té nejvyšší možné kvalitě. Základ jejich výrobků tvoří především zdravé tuky, jako je avokádo, kokos, ghí, lůj a máslo od volně se pasoucích krav. Jejich produktová nabídka je poměrně úzká, ale o to víc vymazlená. Mezi jejich produkty patří například kokosový MCT olej, avokádový olej, kolagen z volně se pasoucího dobytka, doplňky stravy pro orgánovou výživu, ale hlavně báječné avokádové majonézy, o kterých bude v tomto článku řeč.

V ČEM JSOU MAJONÉZY OD HUNTER AND GATHER JINÉ?

Liší se samozřejmě už svou základní složkou - avokádovým olejem. V konvenčních majonézách najdete většinou olej slunečnicový nebo řepkový. O tom, proč je avokádový olej tak výjimečný a předchozím dvěma bychom se měli spíše vyhýbat, si povíme za chvilku. Kromě oleje z avokáda obsahují majonézy Hunter and Gather jen pár kvalitních složek, žádné umělé konzervační látky, emulgátory či zahušťovadla. Jsou přirozeně bez cukru, lepku a laktózy.
Konvenční majonézy (a často i ty, které se tváří jako jejich zdravější verze) většinou obsahují vysoce zpracované rostlinné oleje a vejce v práškové podobě nejasného původu s různými přídatnými protispékavými látkami, jako je třeba oxid křemičitý apod. Často se v nich také objevují přidané cukry a obyčejný kvasný ocet, který může působit jako alergen. Ve většině konvenčních majonéz pak můžete najít různé přídavné látky a další chemické zbytečnosti.

Dokonale minimalistické složení avokádových majonéz

Základní verze majonézy Hunter and Gather obsahuje pouze 4 složky:
avokádový olej - pro výrobu té nejmenší velikosti majonézy je potřeba minimálně 8 zralých, ručně sbíraných avokád
pasterizované žloutky - od slepic z volného výběhu z Velké Británie
filtrovaný jablečný ocet - majonéze dodává příjemně nakyslou chuť a má pozitivní účinky na naše zdraví - pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zlepšuje zažívání, podporuje střevní mikroflóru a spoustu dalšího.
růžová himálajská sůl - obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou pro naše tělo nezbytné. Na rozdíl od běžné rafinované kuchyňské soli pomáhá tělu zdravě hospodařit s hladinou vody (nezpůsobuje zadržování vody, nezvyšuje krevní tlak).
V ochucených majonézách pak najdete stále pouze celé suroviny, jako je česnek, chilli papričky, limetka či citron. Žádná umělá ochucovadla za jejich výbornou chutí nehledejte. Pokud jste vegani nebo se živočišným produktům z jakéhokoliv důvodu vyhýbáte, i na vás v Hunter and Gather mysleli s avokádovou majonézou bez vajec.
O jejich unikátnosti, výborné výživové stránce i neskutečné chuti svědčí nejen ohlasy zákazníků a rekordní prodeje, ale také různá ocenění v potravinářských soutěžích, které tyto majonézy ve velkém vyhrávají (například ocenění GREAT TASTE v letech 2018 a 2019).

Proč bychom se měli vyhýbat majonézám z řepky nebo slunečnicového oleje?

V poslední době se objevuje spousta teorií, které se staví proti používání průmyslově zpracovaných olejů pro potravinářské účely. Mezi ty nejčastěji používané patří hlavně olej řepkový a slunečnicový. V čem jsou tyto oleje tak nezdravé?
  • Vysoce zpracované semenné a rostlinné oleje se často extrahují pomocí silných chemických rozpouštědel nebo hexanů, čímž se získává vyšší výtěžek oleje. Některé oleje jsou také ošetřovány dezodorizačními chemikáliemi nebo barvivy, které pak mohou zanechávat rezidua.
  • Průmyslově zpracované oleje obsahují nevyvážený poměr omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin. Mají totiž vysoký obsah omega 6, což z dlouhodobého hlediska v našem těle vytváří chronický zánět, který může vést ke vzniku chronických onemocnění. Konvenční potraviny jsou doslova plné průmyslově zpracovaných olejů. Jsou totiž levné, takže slouží jako laciné vycpávky ve složení.
  • Tyto oleje také rychleji podléhají oxidaci a jsou nestabilní (hlavně při zahřívání).
  • Složení majonézy tvoří většinou z 50, někdy až 80 % olej, proto byste si při jejím výběru měli dát na jeho kvalitu a druh opravdu velký pozor. Kromě chuti a zdravotního aspektu se používání nekvalitního oleje projevuje také na množství přídatných látek. V případě použití průmyslově zpracovaných olejů obsahují majonézy většinou i chemické konzervační látky, které pomáhají zastavit oxidaci a větší množství cukru na zamaskování nepříjemné chuti nekvalitního oleje. 
Nezapomeňte pečlivě prostudovat složení i v případě, že je výrobek označený jako majonéza z avokádového nebo olivového oleje. Někteří netransparentní výrobci takto označují svoje produkty, i když ve skutečnosti obsahují jenom velice malé množství deklarovaného oleje a zbytek je nastavený levným řepkovým nebo slunečnicovým olejem.

6 důvodů, proč si dát avokádový olej (nejen do majonézy)

  1. výborný na vaření - avokádový olej je velmi tepelně stabilní a je jedním z nejlepších možných olejů pro smažení při vysoké teplotě. Má vysoký kouřový bod (kolem 260 °C). Díky tomu se nepřepaluje.
  2. delikátní máslová chuť - kvalitní avokádový olej má nádherně smaragdovou barvu a jemnou máslovou chuť. Nemá hořké chuťové zakončení jako olivový olej. Díky tomu se skvěle hodí do sladké i slané kuchyně. Jeho chuť připomíná máslo dokonce natolik, že ho někteří veganští kuchaři používají místo másla a mléka do svých receptů.
  3. vysoký obsah vitamínu E - působí jako antioxidant, který pomáhá zpomalit procesy, jež poškozují buňky. Podporuje imunitu a je nezbytný pro krásnou a zdravou pokožku a dobrý zrak.
  4. obsahuje mononenasycené tuky - tyto tuky se nacházejí zejména v avokádu a některých druzích ořechů. Mají řadu zdravotních výhod - pomáhají snižovat riziko srdečních chorob, podporují hubnutí, zmírňují riziko vzniku některých druhů rakoviny a také pomáhají snížit známky zánětu v našem těle.
  5. zlepšuje stav kloubů - avokádo obsahuje kyselinu olejovovou, karotenoidní lutein a vitamín E. Tyto výživné látky mají kromě jiného také příznivé účinky na naše klouby. Podle nadace Arthritis Foundation dokáže pravidelná konzumace avokáda výrazně zmírnit příznaky osteoartrózy.
  6. snižuje vysoký cholesterol - vyvážený poměr mastných kyselin a rostlinné steroly v avokádovém oleji pomáhají zvyšovat dobrý HDL cholesterol a zároveň snižovat špatný LDL cholesterol.
O blahodárných účincích avokádového oleje bychom mohli básnit ještě dlouho. Určitě by si zasloužil samostatný článek, co říkáte :)?

hunter gather baner

KOMPOSTOVATELNÉ NÁPLASTI PATCH - “MUST HAVE” DO VAŠÍ LÉKÁRNIČKY
Značku PATCH založil v roce 2016 James Dutton. Impulsem k tomu byli jeho dva synové - jeden měl náplasti alergii a druhý nesnášel, když se mu na pokožku nanášel jakýkoliv antiseptický nebo hojivý přípravek. Po prozkoumání konvenčních náplastí James zjistil, že se v jejich složení skrývá celá řada chemikálií, které rozhodně nejsou vhodné nejen pro alergiky, ale i běžný uživatel by se jim měl vyhnout. Rozhodl se vymyslet přírodní hypoalergenní náplasti, které by nejen chránily poranění, ale zároveň pomáhaly urychlovat jejich hojení, takže by odpadla potřeba nanášet další hojivé přípravky.

konvenčním náplastem se raději vyhněte

Hlavním problémem u běžně dostupných náplastí je jejich prakticky nezjistitelné složení. Zkuste si pogooglit složení náplastí, které máte právě doma v lékárničce nebo se mrkněte na krabičku. Nejspíš najdete, že se náplasti skládají z polštářku, který je z upravené bavlny a dalších přírodních i upravených vláken. Ve většině případů je tato bavlna bělená chlorem, podobně jako je tomu u vložek, tamponů a dalších hygienických potřeb.
Samotná náplast pak může být z PVC, PE či PU, anebo látková. V případě plastu je sice víceméně voděodolná, ale zase nedovolí zranění dýchat a zpomaluje se přirozený proces hojení. V případě látkové náplasti je zase ten stejný problém s chemickým bělením chlorem. Lepidlo, kterým náplasti drží na pokožce, jsou pak obvykle buď na bázi latexu nebo akrylátu. Obě látky mohou způsobovat alergické reakce. Do některých typů lepidel se navíc stále ještě přimíchávají živočišné složky, náplasti pak nejsou vhodné pro vegany a někdy ani pro vegetariány.
Co pak nevidíme a prakticky nezjistíme je, že polštářek náplasti nebo samotná náplast mohou být kromě toxických bělidel napuštěny dalšími látkami, jako jsou parabeny, thimerosal a další.

Proč náplasti Patch?

Před nedávnem se začalo řešit bělení bavlny chlorem a jeho dopad při použití v hygienických nebo kosmetických potřebách. Je jasné, že nechceme, aby naše intimní partie nebo pokožka na obličeji přišly s takových rizikovým materiálem do styku. A co teprve na narušenou kůži? U PATCH náplastí máte jistotu (garantovanou certifikátem), že je použitý materiál 100% bio, bez toxických bělidel a dalších škodlivých přídatných látek.
PATCH náplasti jsou vyrobené kompletně z bambusových vláken. Díky tomu jsou krásně prodyšné a plně kompostovatelné (včetně krabičky, ve které jsou dodávány). Bambus navíc patří mezi udržitelné suroviny. Tato tropická tráva totiž velice rychle roste (má přírůstek až 1 m za rok) a na rozdíl od bavlny nemá velké nároky na vodu či hnojení. Navíc má ohromné multifunkční využití - dá se jíst, používá se pro výrobu papíru, stavebního materiálu, textilu, vyrábí se z něj různé doplňky v dřevěném stylu a stal se i základem pro výrobu ekoplastu.
O bambusu toho rozhodně ještě uslyšíme :).
PATCH náplastí drží díky hypoalergennímu lepidlu - Pressure Sensitive Adhesive (PSA) založenému na kombinaci přírodních minerálů a nanotechnologie. Žádný latex ani akrylát v něm rozhodně nenajdete. Díky němu jsou náplasti vhodné i pro silné alergiky a velmi malé děti. Náplasti nejsou testované na zvířatech a jsou vhodné i pro vegany.

Aktivní složky v Patch náplastech

Náplasti PATCH jsou navíc obohacené o přírodní hojivé složky. Pojďme se podívat, co umí:
  • aktivní uhlí - absorbuje různé nečistoty a infekce z menších ran a díky tomu urychluje jejich hojení. Bambusové náplasti s černým uhlím jsou extra vhodné na ošetření různých štípanců nebo zadřených třísek.
  • aloe vera - zklidňující rostlina s hojivými a chladivými účinky. Náplasti s aloe jsou proto skvělé na drobné popáleniny nebo puchýře.
  • kokosový olej - obsahuje kyselinu laurovou, které je známá tím, že ji naše tělo dokáže použít jako ochranu před škodlivými mikroorganismy. Přetvoří ji na látku zvanou monolaurin, která účinně bojuje proti virům, bakteriím i plísním. Kokosový olej najdete v dětských náplastech PATCH s veselým pandím vzorem. Jsou speciálně navrženy na různé škrábance a oděrky, a jsou dostatečně jemné i pro novorozence.

71udrbu8_1l._sl1500_

 

IZOLÁT CANNABIDIOLU VS. ŠIROKOSPEKTRÁLNÍ KONOPNÝ EXTRAKT
Poslední dobou je nejen na trhu s přírodní kosmetikou a přírodními doplňky stravy konopí velice oblíbenou surovinou. I když se aktuálně jedná o žhavý trend, jak už to tak bývá, znovuobjevili jsme už objevené - naši předci tuto rostlinu znali a všestranně využívali už před 12 tisíci lety. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin vůbec. O jejím původu i prvotním využití se vedou dohady. Jednou z teorií je, že se konopí jako první začalo používat v dnešních mongolských stepích. Naši předci si jej zpočátku cenili pro výživnou hodnotu semínek, rostliny pak používali také jako palivo či stavební materiál a později z konopí vyráběli papír a tkali z něj látky. O léčivých účincích konopí jsou dochované záznamy z období 4 000 let př.n.l., kdy se v tradiční čínské medicíně používalo ve vyšších dávkách jako anestetikum při operacích a v menších dávkách na tlumení bolesti.

V průběhu doby se konopí vyvíjelo a také šlechtilo. Asi nejvíce známé a využívané jsou tyto tři poddruhy– konopí seté (Cannabis sativa), konopí indické (Cannabis indica) a konopí rumištní (Cannabis ruderalis). Konopí indické je právě tou rostlinou, která je zodpovědná za počáteční pověst a nedůvěru v přípravky z konopí. Obsahuje totiž TetraHydroCannabinol, který má psychoaktivní účinky.
Byla by ale ohromná škoda zanevřít na konopí seté kvůli jeho indickému kolegovi. Oproti němu má naopak velmi malý, u vyšlechtěných variant téměř nulový, obsah psychoaktivních látek. Používá se hlavně na výrobu vláken a konopného oleje. Konopný olej má nejen skvělou výživovou hodnotu, ale také velmi dobré účinky na naše zdraví. Obsahuje totiž CannaBiDiol, v češtině známý spíše jako kanabidiol.

Jaké účinky má CannaBiDiol?

  • působí protizánětlivě
  • podporuje krevní oběh
  • stimuluje trávení
  • podporuje imunitu
  • zmírňuje bolest
  • zvyšuje energii a odolnost organismu před stresovými faktory
  • zbavuje pocitů stresu a zmírňuje příznaky úzkosti
  • pomáhá proti nespavosti
  • pomáhá při různých kožních potížích, dermatitidách či akné
Aktuálně je CannaBiDiol předmětem mnoha studií ohledně jeho možné prospěšnosti u neurodegenerativních onemocněních, jako je Alzheimerova choroba, roztroušená skleróza či Parkinsonova choroba. Řeší se také jeho možné účinky proti růstu rakovinotvorných buněk. Při testování na zvířatech a buňkách bylo opakovaně potvrzeno, že CannaBiDiol může mít vliv na nádorové buňky, zmírňovat zánětlivost a ovlivnit také jejich reprodukci. Toto aktuálně zkoumá Americký Národní rakovinový institut. Klinické studie na dobrovolnících jsou sice stále v začátcích, ale už dnes se ukazuje, že by CannaBiDiol mohl být minimálně prospěšný při léčbě příznaků rakoviny a také pro zmírnění vedlejších účinků klasické léčby.

Proč je širokospektrální konopný olej účinnější než pouhý izolát CannaBiDiolu

Lidé používají léky z celých rostlin na nejrůznější neduhy už od pradávna. Dokonce je prokázané, že i nemocná zvířata instinktivně konzumují určité typy rostlin, které jim přináší úlevu. Léčivé rostliny obsahují celé spektrum aktivních molekul, které fungují synergicky a ani konopí není výjimkou. V současnosti se farmaceutické společnosti snaží terapeutické účinky konopí zachytit ve formě extrakce jednotlivých molekul, jako je například právě izolát CannaBiDiolu.

cbd versus full spectrum

Izolované látky jsou obvykle méně účinné nebo mají nežádoucí vedlejší účinky ve srovnání s použitím celé rostliny. V konopí jsou kromě CannaBiDiolu stovky účinných látek - další typy kanabinoidů, terpeny a fenolika. Nejlépe fungují společně tak, jak to sama příroda navrhla. Samotný izolát CannaBiDiolu má hodně plusů ale má i své mínusy. Jeho plusy jsou hlavně skvělé účinky, které jsme popsali výše.
Pojďme se podívat na nevýhody samotného izolátu. CannaBiDiol například při úzkosti funguje tak, že působí na serotoninové receptory. V případě širokospektrálního přípravku mohou ostatní sloučeniny působit na jiné neurotransmitery a účinek tak urychlit nebo zesílit. Další problém při používání izolovaného CannaBiDiolu je jeho dávkování. Pokud se aplikuje pouze izolát, můžeme jeho účinnost se zvyšující se dávkou zaznamenat v podobě tzv. zvonové křivky.

Co je to Zvonová křivka?

Zvonová křivka má tvar obráceného U. Znázorňuje, že účinek se se zvyšující dávkou zintenzivňuje, až dosáhne určitého bodu, kde je na maximu a od té chvíle se snižuje nebo se dokonce stává nežádoucím. Problém je v tom, že interval, ve kterém má izolát požadovaný efekt, je velice úzký a špatně se určuje. To znamená, že je u izolovaného CannaBiDiolu velmi těžké určit přesnou dávku. Širokospektrální přípravek takové problémy s dávkováním nemá. V případě vyššího dávkování se jeho intenzita zvyšuje a negativní vedlejší příznaky se neobjevují.

bell curvedosage-comparision-1024x679

Proč tedy zvolit širokospektrální Hempanol?

Hempanol od North American Herb & Spice je čistý CO2 extrakt z konopí, který zakladatelka vyvinula již v roce 2015 - byl to jediný produkt svého druhu na trhu, a do dnešní doby vlastně stále je.
Obsahuje plné spektrum všech kanabinoidů z celé rostliny. Díky tomu má mnohem komplexnější a silnější účinek než jen samotný CannaBiDiol. Při jeho výrobě se používají pouze divoce rostoucí rostliny v bio kvalitě. Je prokázané, že divoce rostoucí rostliny mají mnohem silnější účinky, než rostliny pěstované. V přírodě totiž musí samy bojovat proti škůdcům i povětrnostním podmínkám. Díky tomu jsou mnohem odolnější a obsahují také více účinných látek. Hempanol je dále unikátní speciální extrakcí pomocí superkritického oxidu uhličitého. Extrakce takto probíhá opravdu za studena, výtažek si zachovává všechny své účinné látky a je 100% RAW.
Hempanol můžete u nás zakoupit v jeho čisté podobě pod názvem Hempanol-CF nebo v kombinaci s extraktem z divokého oregana, Hempanol, které je známé jako přírodní antibiotikum, a na který má NAHS patent. Smícháním dvou mocných bylin vzniká nadřazený přípravek, který nemá ve světě obdoby. To je tajemství a jedinečnost North American Herb and Spice - moderní výzkum a vývoj skutečně aktivních doplňků výživy, které se liší od běžné konkurence. 
Nejnovějšími produkty, využívající sílu širokospektrálního konopí jsou Hempanol PM pro lepší a hluboký spánek, Hempanol Brain Detox a speciálně pro fyzicky velmi aktivní jedince Canacurmin v kapslích nebo mycelizovaný, kde NAHS spojilo sílu kořene kurkumy se sílou konopí pro ultimátní rekonvalescenci a obraně proti zánětům v těle. 
Poslechněte si podrobný podcast a webinář v jednom od Dr Casse Ingrama na téma Hempanol v angličtině ve videu níže.

 

Stránka 1 z 2 - 18 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.