Pravá cejlonská dýně - mouka původní odrůda semen, bez lepku - 450 g

525 Kč 1,17 Kč / 1 g
Skladem (>3 ks)

Dýňová mouka funguje jako multifunkční pomocník v kuchyni, využijete ji na vaření, pečení i přípravu studených pokrmů. Nejedná se však o mouku klasickou, jde o usušenou a na jemný prášek namletou dýni. Můžete ji tedy přimíchat i do různých kaší a dezertů a navýšit tak jejich výživovou hodnu.

Detailní informace

Unikátní produkty

Dovážíme originální zahraniční výrobky, které lokální trh postrádá

Balíme rychle a ekologicky

Odesíláme do 24-48 hodin, vše v recyklovaných materiálech

Záruka kvality

Značky vybíráme srdcem a řídíme se heslem – raději méně, ale kvalitně

Doprava zdarma

Utraťte min. 4000 Kč a neplaťte poštovné do Balíkovny

Detailní popis produktu

Bio dýňová mouka od Ceylon Kokonati je skvělou alternativou k tradičním bílým, silně zpracovaným moukám s vysokým obsahem sacharidů. Díky vysokému obsahu vlákniny se dýně déle tráví a účinně zasytí.

Mrkněte se na IG food blogerky Hanky, kde pro vás připravila recept na dýňové smoothie z naší mouky/ prášku. Jedinečný kokosový sirup z ořechů rostoucích na divoké palmě Kithul zakupte zde.

Použití dýňové mouky

Nejjednodušší způsob, jak mouku použít, je nahradit pšeničnou mouku. Obvykle nemůžete nahradit celou mouku v receptu, který byl navržen pro pšenici, ale částečná náhrada může zlepšit výživové hodnoty receptu. Většina receptů zvládne nahradit asi 25 % pšeničné mouky moukou dýňovou. Tím se změní chuť a vzhled jídla, proto si každý recept vyzkoušejte v soukromí, než ho přinesete na nějakou oslavu.

Existuje také spousta receptů, které jsou určeny pro použití dýňové mouky. Hodí se k přípravě chleba, ale někteří lidé ji používají také k výrobě speciálních krust na dýňový koláč. Dá se s ní dělat všechno, co s běžnou moukou, takže při troše hledání se může objevit recept téměř na cokoli.

Mimo kuchyni je také krásným doplňkem peelingových peelingů nebo masek! V neposlední řadě vyzkoušejte dýňovou mouku jako zahušťovadlo do vydatných podzimních polévek, gulášů a možná i omáček!

Výroba dýňové mouky

Dýňová mouka se vyrábí usušením dýně a následným rozemletím na jemnou mouku/prášek. Dýňová mouka má vůni a chuť dýně. Při její výrobě nebyla použita žádná chemické rafinace, přísady ani konzervační látky ke standardizaci výrobku.

Ceylon Kokonati pro své výrobky používají zásadně single origin, eticky sklízené non GMO suroviny. Jejich produkty jsou veganské, bez lepku, vhodné pro keto, paleo i raw dietu. Neobsahují žádný rafinovaný bílý cukr.

Jejich koupí podpoříte tradiční způsoby obživy i snížení uhlíkové stopy - výrobky jsou totiž vyráběny i baleny přímo v místě sklizně surovin.

Ceylon Kokonati se snaží o 100% zero waste produkci.

Výhody dýňové mouky

  • Dýně má vysoký obsah vitamínů a minerálů a zároveň nízký obsah kalorií.
  • Dýně je skvělým zdrojem betakarotenu, karotenoidu, který se v těle přeměňuje na vitamin A.
  • Dýně obsahuje antioxidanty alfa-karoten, beta-karoten, beta-kryptoxantin a mnoho dalších, které mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály.
  • Dýně má vysoký obsah vitamínů A a C, které pomáhají posilovat imunitní systém. Imunitu může posílit také obsažený vitamin E, železo a kyselina listová.
  • Vysoký obsah vitaminu A, luteinu a zeaxantinu v dýních může chránit oči před ztrátou zraku, která je s věkem stále častější.
  • Dýně je plná živin a přitom má méně než 50 kalorií na šálek (245 gramů). Je také dobrým zdrojem vlákniny, která může potlačit chuť k jídlu.
  • Dýně obsahují karotenoidy, které působí jako antioxidanty.
  • Dýně je dobrým zdrojem draslíku, vitaminu C, vlákniny a antioxidantů, které mají příznivý vliv na zdraví srdce.
  • Dýně má vysoký obsah betakarotenu, který působí jako přírodní sluneční blok.
  • Obsahuje také vitaminy C a E a lutein a zeaxantin, které pomáhají udržovat pokožku silnou a zdravou.

Proč zařadit dýňovou mouku do vaší kuchyně

  1. Máte domácnost, kde jsou lidé s potravinovými alergiemi.
  2. Jste vyznavač zdravého životního stylu nebo následujete vegan, low carb, keto, dia či paleo dietu.
  3. Jste unaven z toho, že většina veganských receptů je do značné míry závislá na použití ořechů jako jsou mandle.
  4. Mouku lze použít do slaných i na sladkých pokrmů.
  5. Z dýňové mouky lze připravit chléb, těstoviny, koláče, vafle, koláče a další pečivo.
  6. Lze ji použít i do moučníků, drobenek, koktejlů, proteinových tyčinek a energetických kuliček.
  7. Obvykle lze 1 šálek mouky zcela nahradit dýňovou moukou, ale mějte na paměti, že to bude záviset na receptu a také na konečném výrobku, který pečete.
  8. Můžete snížit množství použité pšeničné mouky, která není výživově nijak podstatná a dobrá pro zažívací systém.

Tipy jak rehydratovat sušenou dýni

Kdykoli chcete něco připravit, můžete buď použít dýňový prášek na dochucení, nebo můžete dehydratovaný dýňový prášek dýni znovu přetvořit na pyré!

Použijte v jakémkoli receptu, který vyžaduje dýňové pyré. Viz video záložka a recepty.

Budete potřebovat
  • 2 šálky horké vody
  • ½ šálku dýňového prášku
Příprava
  • Smíchejte 2 šálky horké vody s ½ šálku dýňového prášku.
  • Směs nechte 10-15 minut odstát!

Co je to původní (heirloom) odrůda semen?

Tzv. heirloom odrůda (ať už rostlin, semen, ovoce nebo zeleniny) je otevřeně opylovaná odrůda, která se běžně pěstovala v dřívějších dobách lidské historie, ale v moderním velkoplošném zemědělství se nepoužívá z důvodu kartelového jednání velké korporace jako je Monsanto, která stojí za ničením starých semen a potravinového řetězce vůbec na celé planetě.

Podívejte se na dokument níže. A zde je linka na webovou stránku kanadské univerzity, The University of British Columbia, kde je ve zkratce vysvětleno, o co se jedná. Pokud neumíte anglicky, použijte online překladač: deepl.com

Z anglické Wikipedie jsme přeložili tento paragraf:

Před industrializací zemědělství se pro lidskou spotřebu pěstovala mnohem větší škála rostlinných potravin, a to především díky tomu, že zemědělci a zahradníci uchovávali semena a řízky pro budoucí výsadbu. Od 16. století do počátku 20. století byla rozmanitost obrovská. Staré školkařské katalogy byly plné švestek, broskví, hrušek a jablek mnoha odrůd a semenářské katalogy nabízely legie zeleninových odrůd. Pomocí těchto katalogů se prodávala a obchodovala cenná a pečlivě vybraná semena spolu s užitečnými radami o pěstování.

Od druhé světové války se zemědělství v průmyslově vyspělém světě skládá převážně z potravinářských plodin, které se pěstují na velkých monokulturních pozemcích. Aby se dosáhlo co největší konzistence, pěstuje se jen několik odrůd každého druhu plodiny. Tyto odrůdy jsou často vybírány podle své produktivity a schopnosti dozrát ve stejnou dobu a zároveň odolat mechanickému sběru a přepravě přes hranice, stejně jako podle odolnosti vůči suchu, mrazu nebo pesticidům. Tato forma zemědělství vedla k 75% poklesu genetické rozmanitosti plodin.

Ačkoli si dědičné nebo-li heirloom pěstování zachovalo své místo v lokálních komunitách, v posledních letech zaznamenalo oživení v reakci na trend průmyslového zemědělství. Na jižní polokouli se heirloom rostliny stále hojně pěstují, například v domácích zahradách jižní a jihovýchodní Asie. Před druhou světovou válkou se ve Spojených státech pěstovala většina produktů právě z heirloom odrůd, čemuž ale odzvonilo s příchodem Monsanta.

Další zdroje článků:

Postup společností americké Monsanto a německé BASF při vnucování dicamby (přípravek proti plevelu) americkým zemědělcům

The Guardian: Odhaleno: Monsanto předpovědělo, že systém plodin poškodí americké farmy

V 21. století se četné komunity po celém světě snaží zachovat historické odrůdy, aby byla pěstitelům opět k dispozici široká škála ovoce, zeleniny, bylinek a květin, a to obnovou starých sadů, sháněním historických odrůd ovoce, zapojováním do výměnných obchodů se semeny a podporou účasti komunit.

Coconut-Miller-1913-logo-black_713X406

Ceylon Kokonati pro své výrobky používají zásadně single origin, eticky sklízené non GMO suroviny. Jejich produkty jsou veganské, bez lepku, vhodné pro keto, paleo i raw dietu. Neobsahují žádný rafinovaný bílý cukr.

Jejich koupí podpoříte tradiční způsoby obživy i snížení uhlíkové stopy - výrobky jsou totiž vyráběny i baleny přímo v místě sklizně surovin. Ceylon Kokonati se snaží o 100% zero waste produkci.

Tento produkt je mezinárodně akreditován organizací Control Union, certifikován jako organický (EU a USDA NOP), certifikován ISO a/nebo HACCP.

Ceylon Kokonati své produkty vyrábí v rodinné manufaktuře, svým dodavatelům i výrobcům platí férové ceny a do výrobních procesů promítá mnohogenerační znalosti. Používá pouze suroviny té nejvyšší kvality. Můžete si být tak jistí, že za prémiovou cenu dostáváte taktéž vysoce prémiovou kvalitu. Koupí mouky tak podpoříte tradiční živobytí vesničanů v suchých oblastech Srí Lanky. Díky tomu je umožněno obyvatelům vesnice využít jejich letité znalosti a odborné zkušenosti.

Prodej těchto produktů hraje zásadní roli v zaměstnanosti a ekonomické podpoře vesnické komunity. Dětem svých zaměstnanců poskytuje Ceylon Kokonati školní učebnice a psací potřeby na celý školní rok.

Doplňkové parametry

Kategorie: Mouka
Obsah: 450 g
Výrobce: Ceylon Kokonati
Země původu: Srí Lanka
Vhodné pro: Keto-Paleo-GMO Free-Vegan-Bezlepková dieta-LowCarb
Proč koupit: Jediná ingredience, balena u zdroje, nikdy žádné příměsy, single-origin, GMO-free a vegan.

Buchtičky s krémem (ANJ) - (ze sušené mouky si připravte pyré)

Čínské knedlíčky dělané na páře (ANJ) - (ze sušené mouky si připravte pyré)

Nadýchané briošky (ANJ) - (ze sušené mouky si připravte pyré)

Nadýchaný dýňový chlebíček ala vánočka styl (ANJ) - (ze sušené mouky si připravte pyré)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Značka Ceilon Kokonati vznikla v roce 2013. V jejím sortimentu můžete najít řadu vysoce kvalitních a cenově dostupných produktů z kokosových ořechů, koření a tropického ovoce, vyráběných udržitelným způsobem.

Název značky odkazuje na zemi, kterou její zakladatelé považují za svůj domov Cejlon na Srí Lance, kde se také kokosy pro výrobu této kokosové řady produktů pěstují i zpracovávají. Cejlon, britská korunní kolonie v letech 1815-1948, je nyní známý jako Srí Lanka, ale zakladatelé značky mu raději říkají Cejlon, protože to rozhodně zní exotičtěji a "čistý Cejlon" je značka sama o sobě, připomínající svěží jedinečnou esenci čistého cejlonského čaje. “Kokonati” je zase maorský výraz pro kokos, takže naprosto nejvhodnější název značky těch nejkokosovatějších dobrot vůbec.

Značku Ceilon Kokonati vede manželský pár. Ženskou zakladatelskou polovičkou je paní Bûmika, což v sanskrtu znamená Paní Země. Její pradědeček byl jedním z průkopníků lisování kokosového oleje na Cejlonu, takže je již čtvrtou generací lisovače kokosového oleje. Mužská zakladatelská polovička, pan Mosqi, je zase původně pěstitelem čistého cejlonského čaje.

Ceilon Kokonati je stoprocentně vlastněna a provozována na Novém Zélandu. Sypké produkty od Kokonati používá několik etických značek, které vyrábějí čisté, ekologické potraviny a kosmetické výrobky. Prodejem výrobků Kokonati jsou podporovány venkovské komunity a tradiční způsoby obživy. Všechny jejich výrobky jsou eticky sklízeny a při jejich výrobě nevzniká téměř žádný odpad. Každá část kokosového ořechu je využita při výrobě jiného produktu. Výrobky Kokonati jsou jednosložkové, balené přímo u zdroje, nikdy nemíchané, jednodruhové, bez GMO a veganské.

Díky nadšení pro ekologické, regenerativní zemědělství, udržitelnost a kolektivní partnerství pocházejí výrobky Kokonati pouze z drobných farem a mlýnů ve venkovských vesnicích na Srí Lance. Každý výrobek Kokonati se vyrábí ve specializovaném mlýně, který produkuje pouze daný typ výrobku. Kvalita je tedy nejlepší, jaká může být, a každý krok výroby je podpořen zkušenostmi a znalostmi mnoha generací. Cejlon je požehnán množstvím zdravého, exotického ovoce, ořechů, bylin a koření.

Ceilon Kokonati se řídí zásadami vyváženého života - žij a nech žít.

Snaží se o to, aby vše zůstalo v ještě lepším stavu, než když to našli…