Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Ceraon suché rosé víno z Lesbosu Syrah a Roditis - 750 ml

175 Kč / ks 233 Kč / 1 l
Skladem (>3 ks)
Můžeme doručit do:
2.5.2024

Suché růžové víno jemně růžové barvy s fialovými odstíny. Tradiční hrozny Roditis se snoubí s odrůdou Syrah a vytvářejí květinové a jahodové aroma.

Detailní informace

Unikátní produkty

Dovážíme originální zahraniční výrobky, které lokální trh postrádá

Balíme rychle a ekologicky

Odesíláme do 24-48 hodin, vše v recyklovaných materiálech

Záruka kvality

Značky vybíráme srdcem a řídíme se heslem – raději méně, ale kvalitně

Doprava zdarma

Utraťte min. 4000 Kč a neplaťte poštovné do Balíkovny

Detailní popis produktu

Proč vyzkoušet řecké víno

Ceraon byl starořecký polobůh míchání vína. Tuto dovednost tak zdokonalil, že zosobňoval umění podávat dobré víno.

Počátky vinařství v Řecku sahají až do doby před 6 500 lety a existují datované důkazy, které naznačují, že v Řecku se dokonce vyrábělo druhé nejstarší známé víno na světě a první důkazy o drcených hroznech na světě.

Ve starověku bylo řecké víno oblíbené zejména v Itálii v době Římské říše. Ve středověku dosahovala vína vyvážená z Kréty, Monemvasie a dalších řeckých přístavů vysokých cen v severní Evropě.

Zajímavá je také skutečnost, že staří Řekové pili víno vždy ředěné vodou, čímž se lišili od tzv. barbarů, kteří pili víno přímo. Důvodem, proč staří Řekové ředili své víno, bylo to, že chtěli během svých sympozií pít celou noc, ale ne se opít.

Kromě toho byly nalezeny starověké recepty otce medicíny Hippokrata, které dokazují, jak důležité a posvátné bylo pro Řeky víno. V těchto receptech Hippokrates doporučoval svým pacientům, aby jako lék konzumovali lžíci vína denně.

greek-wine

Rosé víno - rozpoložení mysli

Růžové víno snadno překračuje barevný prostor mezi červeným a bílým vínem - v jistém smyslu je rosé spíše stavem mysli.

Rosé vzniká, když se slupky červených hroznů dotknou vína jen na krátkou dobu. Zatímco některá červená vína kvasí na slupkách červených hroznů i několik týdnů, růžová vína jsou zbarvena do červena jen několik hodin.

Vinař má plnou kontrolu nad barvou vína a odstraní slupky červených hroznů (zdroj červeného barviva), když víno dosáhne dokonalé barvy.

Jak si můžete představit, k výrobě růžového vína lze použít téměř jakýkoli červený hrozen (od Cabernet Sauvignon po Syrah), nicméně existuje několik běžných stylů a hroznů, které jsou pro růžové víno preferovány.

Rosé ze Syrahu bývá spíše odvážnější a nejlépe se podává ve sklenici na červené víno o teplotě, která je o něco vyšší než v lednici. Je to překvapivě dobré víno k ostřejším jídlům, které obsahují chilli papričky všeho druhu.

 

rosé wines barvy

S čím víno Ceraon kombinovat

Syrah - historie

Hrozny Syrah pochází od římského císaře z roku 280 n. l. Hrozny byly přivezeny z Íránu do Francie íránským vinařem v roce 600 př. n. l. Hrozny jsou nedílnou součástí francouzského vinařství již po staletí a jejich popularita poprvé vzrostla v 18. století v malém francouzském městečku Hermitage.

Není přesně známo, jak dlouho jsou hrozny Syrah na trhu. Je docela možné, že toto ovoce vysadili staří Římané ve Vienne, kterou dnes známe jako Cote Rotie. Podle zápisů Plinia Staršího se tehdy vinná réva nazývala Allobrogica.

Je také možné, že Syrah je ještě starší. Někteří historici se domnívají, že Syrah pěstovali Řekové o 500 let dříve než Římané! I když nevíme, jak dlouho se hrozny na výrobu vína používají, dnes Syrah stále získává na popularitě.

Syrah - vlastnosti

Aroma a chuť

  • Když ochutnáte Syrah, přivítá vás úderná chuť, která se zužuje a v dochuti se objevuje pikantní pepřový tón.
  • Z odrůdy Syrah se vyrábějí sytě zbarvená a koncentrovaná červená vína, která mají schopnost zrát a vyvíjet se po mnoho let, v nejlepších případech i několik desetiletí.
  • Typické vůně a chutě zahrnují ostružiny, švestky, černé třešně, květiny, koření, zeminu, čokoládu, lékořici, borůvky, cassis, pepř a lanýže.
  • Mnohé z těchto sekundárních vlastností se rozvíjejí se stářím vína.
Hrozny

Syrah nejlépe dozrává v suchém podnebí, v terroirech a půdách, které umožňují hluboké prokořenění. Syrah dobře roste v nesčetných terroirech a půdách.

 

Syrah dává sytě zbarvená a koncentrovaná červená vína, která mají schopnost zrát a vyvíjet se po mnoho let, v nejlepších případech i několik desetiletí.

 

Shiraz-edited(1)

Roditis - historie

Odrůda narůžovělých hroznů, která pochází z Řecka. Název je odvozen od ostrova Rhodos (nikoli od načervenalých bobulí). Před vypuknutím fyloxery byla tato odrůda v řeckém vinařství velmi ceněna díky své schopnosti dozrávat pozdě a udržovat si kyselost v horkém podnebí Peloponésu a Thesálie.

Roditis - vlastnosti

Aroma a chuť

  • Typická vůně těchto vín připomíná jablka, hrušky a melouny, často s trochou kyselosti a nádechem citrusů.
  • Vína na bázi Roditis nejsou určena ke stárnutí a většina z nich by se měla vychutnávat mladá.
  • Tato vína se hodí zejména k předkrmům, rybám, kuřecímu masu a lehčím pokrmům jako jsou saláty, těstoviny, kuskus apod.
Hrozny

Narůžovělé hroznové víno "z Rhodosu" je cennou odrůdou, protože si při pěstování v teplejších oblastech středního a jižního Řecka zachovává svůj odrůdový charakter a kyselost.

 

Při pěstování (často ve vysokých nadmořských výškách) a pečlivém, relativně ochranném způsobu výroby je Roditis jemně aromatický, s širokou strukturou a elegantní chutí.

 

Současná prémiová vína Roditis mají jasné, citronové nebo - v závislosti na oblasti - minerální aroma, lehké až střední tělo a osvěžující kyselinu, což jsou prvky, které vínům dodávají "evropskou" patinu a velkou flexibilitu na stole.

 

roditis-grape-at-lido-hotel-vineyards

Doplňkové parametry

Kategorie: CERAON - Řecká vína
Objem: 750 ml
Výrobce: Hellenic Agricultural Enterprises, 45 Grigoriou Lambraki Street, Lykovrissi 141 23, Greece
Země původu: Řecko, Lesbos

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
best ranking oilve oils

Proč HAE?

Od svého založení v roce 2013 se společnosti Hellenic Agricultural Enterprises (HAE) podařilo stát se jedním z nejlepších výrobců olivového oleje na světě a zároveň nabízet stále širší sortiment chutných, výživných a udržitelně pěstovaných potravin pro náročné spotřebitele.

  • Jejich olivová odrůda Kolovi byla v roce 2021 a 2022 rankovaná jako nejlepší na světě.
  • V roce 2022 byla firma HAE rankovaná mezi top deseti nejlepšími výrobci čistého extra panenského olivového oleje na světě.
  • V roce 2021 byla firma HAE rankovaná  jako 5. nejlepší výrobce ochucených extra panenských olivovových olejů na světě.
  • V roce 2022 byla firma HAE rankovaná jako 2. nejlepší výrobce v celém Řecku.

S tímto výrobcem spolupracujeme od roku 2018 a stále rozšiřujeme nabídku, protože kvalita a dobrá cena jsou zaručeny. Tato značka za své působení obdržela 130 mezinárodních cen. V nabídce má momentálně 40 různých výrobků.

IMG_3532-scaledNaše vize

Naší vizí je stát se předním výrobcem a vývozcem vysoce kvalitních řeckých potravinářských výrobků s využitím značně nevyužitého potenciálu Řecka v oblasti výroby a vývozu kvalitních potravin.

I když Lesbos zůstává naší pevnou základnou, uvažujeme o všech regionech Řecka, které mohou nabídnout svébytné výrobky náročným zákazníkům za hranicemi naší země.

about-home-4

our-missionNaše poslání

Naším posláním je nabízet všem spotřebitelům, kteří mají zájem zlepšit své stravování, nejrůznější chutné, inovativní a vysoce výživné potravinářské výrobky vyrobené na ostrově Lesbos a v dalších částech Řecka.

Zavazujeme se udržovat nejvyšší standardy kvality s využitím vybraných surovin a tradičních postupů a zároveň dodržovat naše základní hodnoty, kterými jsou kvalita, spravedlivé ceny a ekologická udržitelnost.

about-home-4

old-logo-haeNaše logo

Naše logo představuje erb předků naší rodiny, na němž je zobrazena holubice sedící na zeměkouli a nesoucí v zobáku olivovou ratolest.

Kromě toho, že znázorňuje naše rodinné dědictví, jsme si ji vybrali jako naši reprezentaci, protože vyjadřuje ideál celosvětového míru a také symbolizuje duchovní a materiální význam oliv jako potravy pro mysl a tělo, která přesahuje kultury celého světa.

about-home-4

O ostrově Lesbos

Lesbos je třetí největší řecký ostrov v severní části Egejského moře. Kromě hojnosti olivovníků se na něm nachází také množství ovocných sadů, aromatických bylin a další flóry, což z něj činí botanický ráj. Ne nadarmo jej Osmané nazývali "zahradou Egejského moře".

 

Zde je domov naší rodiny a zde začíná historie naší společnosti s výrobou prvotřídního extra panenského olivového oleje, který využívá jedinečných organoleptických vlastností původní odrůdy oliv Kolovi.

 

Lesbos má dlouhou historii výroby olivového oleje. Při vykopávkách byl objeven lis na olivy z doby bronzové, datovaný do období 2800-2000 př. n. l. Rozsáhlé plochy olivových hájů na terasovitých kopcích pokrývají téměř 30 % ostrova ve východní a jižní části a téměř 80 % orné půdy ostrova.

 

S více než jedenácti miliony stromů a přibližně 90 000 obyvateli má Lesbos zdaleka největší počet olivovníků na obyvatele na světě. Mnohé z těchto stromů jsou staré stovky let, o čemž svědčí jejich silné a zkroucená kmeny. Pěstování olivovníků a výroba olivového oleje jsou proto jednou z nejdůležitějších hospodářských činností na Lesbu.

 

Lesbos je také známý svými přírodními krásami, hojností slunečního svitu, živými ekosystémy, které zahrnují nejen flóru, ale i faunu, a také velmi rozmanitou krajinou, od svěží zeleně na východě a jihu až po divoký sopečný západ se zkamenělým lesem, který patří k největším na světě.

about_back_2

health-claim_new_logo5Zdravotní tvrzení

Olivový olej obsahuje (antioxidační) polyfenoly, které přispívají k ochraně krevních lipidů před oxidačním stresem.

Vychutnejte si zdraví prospěšné účinky olivového oleje při denní konzumaci 1½ polévkové lžíce (20 g) v rámci pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

V souladu s nařízením EU 432/2012. Extra panenský olivový olej ACAIA je certifikován katedrou chemie Národní a Kapodistrijské univerzity v Aténách pro vyšší obsah polyfenolů (>250 mg/Kg) než průměrné olivové oleje.

about-home-4

certifikáty