Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

EP olivový olej - Grep Bergamot sleva: min. datum trvanlivosti 09/2023

Akce Výprodej
Značka: ACAIA
299 Kč –24 %
ACAIA | EP olivový olej - Grep Bergamot 250 ml - pravebio.cz
299 Kč –24 % 225 Kč / ks 9 Kč / 10 ml
Skladem (>3 ks)
Můžeme doručit do:
6.3.2024

Originální a jedinečná ovocná alchymie chutí, která promění vaše saláty a omáčky v něco magického. Namočte si sýr Halloumi do oleje ACAIA Grapefruit & Bergamot a připravte si velmi chutný předkrm.

Detailní informace

Unikátní produkty

Dovážíme originální zahraniční výrobky, které lokální trh postrádá

Balíme rychle a ekologicky

Odesíláme do 24-48 hodin, vše v recyklovaných materiálech

Záruka kvality

Značky vybíráme srdcem a řídíme se heslem – raději méně, ale kvalitně

Doprava zdarma

Utraťte min. 4000 Kč a neplaťte poštovné do Balíkovny

Detailní popis produktu

Citrusovým plodům se na řecké půdě velmi daří, což dokazuje nespočet sladkostí a marmelád které se z nich v této zemi vyrábějí. Jedna z nejoblíbenějších příchutí mezi všemi Řeky je chuť ovoce bergamot.

V chuti je tento olivový olej velmi jemný, až krémový, vzadu však příjemně zemitý a pikantní, s ovocným aroma. Pokud bychom mohli slovně popsat jeho fantastickou chuť a vůni, zvolili bychom slova jako čerstvě posekaná tráva, bylinky a listí spojené s ořechy, tropickým ovocem a jablkem. 

  • Bergamot (Citrus bergamia) je voňavé ovoce velikosti pomeranče, barvou podobné citronu.
  • Věděli jste, že bergamotové silice jsou základem chutě a vůně čaje známým jako Earl Grey?

Proto se výrobci oleje ACAIA rozhodli vytvořit originální směs z těch nejkvalitnějších silic bergamotu a grepu v bázi toho nejlepšího extra olivového oleje z odrůdy KOLOVI, která roste pouze na ostrově Lesbos. Vyniká svou vyváženou jemnou a zároveň bohatou chutí exotických citrusů - bergamotu a grepu. Vynikající olivový olej do studené i teplé kuchyně.

Tento olej je jedinečná alchymie chutí, kterou si nechcete nechat ujít. Skvěle doplňuje například grilovaný sýr Halloumi, krevetový koktejl nebo řecký salát. Vymáčkněte trošku pomeranče nebo citronu či limetky, smíchejte s olejem a získáte fantastický dresing pro lehký a zdravý salát, kterým překvapíte vaši rodinu a přátele.

Přečtěte si více k tématu

Unikátní olivové oleje s polyfenoly

Dobrý olivový olej nekoupíte v supermarketu

Ocenění

Tato značka extra panenského olivového oleje obdržela mnoho mezinárodních cen pro svou jedinečnou chuť a konzistenci. Jedná se o absolutní špičku mezi olivovými oleji a za vynikající cenu.

award2019-athena-gold - BERGAMOTaward2019-greattaste1-BERGAMOTaward2019-london-bronze-BERGAMOTaward2019-olivinus-gpo-BERGAMOT bergamot award2018-10bergamot award2017-4bergamot award2016-5bergamot award2016-2 

Kompletní seznam ocenění najdete zde na webu výrobce

Proč olivový olej z ostrova Lesbos

Na ostrově Lesbos je velmi suché klima s omezenými deštnými srážkami a tato odrůda se tomuto podnebí velmi dobře přizpůsobila. Stromy mají silné a početné kořeny, kterými se z půdy do plodů oliv dostávají unikátní živiny a dodávají olivám jejich finální neobyčejnou chuť.

ACAIA sbírá své olivy již na počátku sezóny dokud jsou stále zelené. Sbírají se ručně a z hor je do mlýna převáží oslíci, protože v té oblasti nejsou cesty pro auta.

Olivy se lisují ihned během několika hodin od sběru, aby se zachovaly veškeré živiny a chuť. Tato obzvláštní péče se vyplácí, protože jejich olivové oleje pravidelně vyhrávají ty nejprestižnější ceny na všech světových soutěží ať už v Asii, Evropě či USA, a taky samotném Řecku, kde je konkurence obrovská.

Chuť ACAIA olivového oleje je nesrovnatelná s běžně dostupnými oleji na trhu a využijete ji jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.

Olivový olej v kuchyni

Ve studené kuchyni se tento olivový olej používá klasicky do salátů a zeleninových pokrmů - je úžasné jím lehce zakápnout kvalitní kozí nebo ovčí sýr, na Bruschettu, na dozdobení apod.

V teplé kuchyni je skvělý k nakládání masa a do marinád, kde svými vlastnostmi maso krásně zkřehčí, na zapékaný sýr či zeleninu, na Ratatouille, na zakápnutí těstovin, spolu s citrónem na ryby anebo jakékoliv smažené pokrmy (kouřový bod je 210°C - Acaia je extra panenský olivový olej vysoké kvality s nízkým pH). Dá se využít i při pečení slaných i sladkých pokrmů.

V zeleninových salátech doporučejeme kombinovat tento olej s mořskou solí Real Salt™, kde je na výběr cibulová, česneková nebo bylinková příchuť. Kvalitní esenciální přísady jako je olivový olej a mořská sůl doslova vyzdvihnou chuť čerstvé zeleniny a zcela uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky.

Skladujte v chladu a suchu, ne na přímém slunci. Olivový olej ACAIA je chráněn před světlem díky láhvi vyrobené z černého skla.

Odrůda oliv Kolovi

Olivy Kolovi nabízí to nejlepší co milovník panenských olivových olejů žádá, obsah plný živin kde chuť a aroma nejsou kompromitovány. Souhlasí i porotci na mezinárodních soutěžích, kteří tento olej pravidelně oceňují.

 

Všeobecně jsou extra panenské olivové oleje oslavovány jako zdroj vitamínů a antioxidantů a v moderní společnosti jsou nedílnou součástí zdravé a správné výživy. Pravidlem ovšem je, že čím více antioxidantů olivové oleje obsahují, tím více je jeho chuť nahořklá, což je v kombinaci s pronikavým aroma pro mnoho uživatelů nepřijatelné.

 

Kolovi-local-variety

Topos ostrova Lesbos

Na ostrově Lesbos je velmi suché klima s omezenými deštnými srážkami a tato odrůda se tomuto podnebí velmi dobře přizpůsobila. Stromy mají silné a početné kořeny, kterými se z půdy do plodů oliv dostávají unikátní živiny a dodávají olivám jejich finální neobyčejnou chuť.

 

Olivové stromky rostou převážně v hornatých oblastech, v nadmořské výšce 600 m, v půdě s vysokým obsahem břidlice, kde nevedou žadné silnice a sběrači se k nim dostanou pouze pěšky nebo na oslu.

 

Chuť ACAIA olivového oleje je nesrovnatelná s běžně dostupnými oleji na trhu a využijete ji jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.

  • Proto se tyto olivy sbírají především ručně za pomoci přenosných mechanických sběračů.
  • Olivový olej Acaia byl donedávna k dostání pouze na luxusních zámořských lodích.
  • lesbos olivové háje

Extra informace o olivových olejích s vysokým obsahem fenolických látek

Olivové oleje s vysokým obsahem fenolických látek jsou ty extra panenské olivové oleje (EVOO), které obsahují vysoké procento fenolických látek, tzv. polyfenolů, které přímo souvisejí se zdravotními účinky olivového oleje.

 

Podle nařízení EU o označování zdravotních tvrzení (432/2012) lze toto tvrzení použít pouze u olivového oleje, který obsahuje nejméně 5 mg hydroxytyrosolu a jeho derivátů (např. oleuropeinový komplex a tyrosol) na 20 g olivového oleje.

 

Příznivého účinku pro spotřebitele se dosáhne při denním příjmu 20 g olivového oleje (2 lžíce). Tento denní příjem olivového oleje s vysokým obsahem fenolických látek přispívá k ochraně krevních lipidů před oxidačním stresem.

 

Kalifornská univerzita v Davisu, Harvardova univerzita a mnoho dalších výzkumných pracovišť ve světě tuto myšlenku přijímají a v posledních deseti letech ji podpořily mnoha výzkumy.

Bylo zjištěno, že olivové oleje bohaté na polyfenoly pomáhají:

  • snižovat krevní tlak
  • chránit tepny před poškozením
  • snižovat hladinu špatného cholesterolu
  • snižovat riziko vzniku cukrovky II. typu
  • předcházet mnoha typům rakoviny
  • předcházet mrtvici
  • bojují proti předčasnému stárnutí
  • snižují riziko deprese a demence.
  • zpomalit postup Alzheimerovy choroby až o 40 %.
  • snižují záněty v těle

Co jsou fenolické sloučeniny?

Jedná se o organické sloučeniny, které jsou vedlejšími produkty syntézy rostlin a jsou známé jako fytochemikálie. Polyfenoly jsou považovány za látky podporující zdraví a nacházejí se v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách, ořeších, semenech a luštěninách, nápojích (káva, čaj a víno), tucích (olivový olej) a také v koření.

 

Existují však fenolové sloučeniny, které jsou jedinečné pouze pro olivový olej a které se vyskytují pouze během procesu malakizace. V olivovém oleji je známo 36 fenolových sloučenin. Dvě z nich, které jsou nejvíce zkoumány pro své zdraví prospěšné účinky, jsou oleokanthal a oleacein, které jsou známé svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi.

 

Přítomnost oleokanthalu se projevuje peprným účinkem na zadní straně krku, který někdy vyvolává kašlací reflex. Oleacein je známý svou hořkostí na jazyku. U lidí, kteří jsou zvyklí kupovat olivové oleje ze supermarketů, jsou tyto vlastnosti peprnosti a hořkosti často mylně považovány za vadu olivového oleje.

 

Obsah fenolických látek se liší v závislosti na odrůdě oliv, době sklizně, způsobu mletí, stavu půdy a povětrnostních podmínkách. Například biologická rozmanitost v háji přispívá k bohatosti půdy a k výživě olivových plodů. Deště, sucho nebo vítr mají větší či menší vliv na obsah fenolických látek a množství vyrobeného olivového oleje v závislosti na tom, kdy k nim během zrání olivových plodů dojde.

Pro vás, kupující, je důležité vědět

Pokud kupujete olivový olej s vysokým obsahem fenolů kvůli jeho zdravotním účinkům, měli byste s ním zacházet jako s doplňkem stravy, musíte ho konzumovat denně a nejlépe syrový na jídlo a do salátů.

 

Pokud chcete na olivovém oleji vařit nebo smažit, můžete použít cenově dostupnější extra panenský olivový olej a ponechat si EVOO s vysokým obsahem fenolů pro svůj každodenní rituál péče o sebe.

Skladování

Doporučujeme jej spotřebovat rychle, nešetřit si ho, jak se říká. Po otevření je velmi důležité o něj pečovat, aby se minimalizovala ztráta obsahu fenolů a zachovala se neporušenost jeho zdraví prospěšných látek.

 

Světlo, teplo, vzduch a čas jsou nepřáteli každého olivového oleje. Skladování olivového oleje na chladném a tmavém místě prodlouží jeho vlastnosti extra panenského oleje a vysoký obsah fenolických látek.

 

To znamená skladovat ho v malých tmavých lahvích o objemu 250-1000 ml mimo dosah světla na chladném/chladném místě a nenechávat ho při vaření u sporáku.

 

Po každém použití láhev dobře uzavřete. Fenolické sloučeniny se z otevřené láhve během krátké doby jednoduše odpaří. Pokud zakoupíte větší množství, doporučujeme uchovávat nádobu v chladničce a dávkovat k servírování nebo přelévat z velké nádoby do menších lahví a uchovávat v chladničce.

Proč je tento druh olivového oleje cenově dražší?

Mějte na paměti, že EVOO s vysokým obsahem fenolických látek stojí více než většina olivových olejů dostupných na trhu, a to kvůli speciálním procesům pěstování, sklizně a mletí, které zvyšují náklady na práci.

 

Pojďme si to vyjasnit: "Olivový olej s vysokým obsahem fenolů" není oficiální kategorií olivového oleje EU, protože je zahrnut do kategorie "extra panenský olivový olej".

 

Termín "olivový olej s vysokým obsahem fenolických látek" se používá pouze k označení toho, že tyto extra panenské olivové oleje obsahují více než 250 mg/l fenolických látek.

 

Olivové oleje s vysokým obsahem fenolických látek jsme začali objevovat a studovat v posledním desetiletí díky některým vizionářským výrobcům olivového oleje (a univerzitním profesorům), kteří se odhodlali dělat věci jinak, jít proti staletým tradicím a vytvořit olivový olej vynikající kvality; olivový olej měřitelně jiný a pro lidstvo prospěšnější. Všichni mají svůj příběh a hrdě se o něj dělí.

 

Zdroj: Aristoleo, Olive Wellness Institute

 

Save

Doplňkové parametry

Kategorie: Acaia
Specifikace: Vegan, Bez lepku, Low carb, Biohacking, Cruelty Free, Olivový olej, Bez obsahu těžkých kovů, Bez aditiv a pojiv, Bez gmo
Best Before/ Min. datum trvanlivosti do: 09/ 2023
Země původu: Řecko, Lesbos
Výrobce: Hellenic Agricultural Enterprises, 45 Grigoriou Lambraki Street, Lykovrissi 141 23, Greece
Vhodné pro : Vegan-Vegetarián-Raw-GMO Free

Jak vybrat kvalitní extra panenský olivový olej

MUDr. David Frej hovoří o důležitosti extra panenského olivového oleje

Sběr oliv KOLOVI na ostrově Lesbos

What Happens When You Eat 2 TBSP of Olive Oil Daily

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Acaia je řecká značka vyhlášených extra panenských olivových olejů, ověnčených mezinárodními cenami pro jejich ovocné aroma a robustní chuť, která je naprosto mimořádná. Tyto oleje se donedávna prodávaly pouze na luxusních zaoceánských lodích. Vyrábí se ze staré odrůdy oliv zvané Kolovi, která pochází z řeckého ostrova Lesbos. Mají nízký kouřový bod (210 °C). Acaia kromě olejů nabízí i výtečné klasické olivy nebo olivové tapenády. Veškeré jejich produkty jsou oceněné na mezinárodních soutěžích.