Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Temná strana čokolády

„Abyste si mohli užít čokoládu, musíte být hrdí na její původ.“ Tak začíná díl Hořká čokoláda v rámci cyklu dokumentu Rotten. Jenže jak se celý tento dokument snaží říct, původ čokolády je její největší problém. Proč je tato luxusní potravina již několik let kontroverzním tématem? A proč byste se vy, spotřebitelé, měli zajímat o původ čokolády? V dnešním článku vám chceme ukázat druhou stranu toho, co stojí za tím, že si v obchodě můžete koupit čokoládu za méně než 20 Kč.

 

Čokoládový průmysl patří mezi nejbohatší odvětví na světě. Odhady hovoří o tom, že roční výnos je ještě vyšší než 100 miliard dolarů ročně. Většina farmářů, kteří boby pěstují, vydělávají většinou ještě méně než 1 dolar za den. Neskutečně absurdní, že? Chcete se dozvědět více? Pojďme na to!

 

Přetrvávající otroctví a dětská práce

Přestože je otroctví mezinárodně zakázáno ve všech zemích, na světě pořád stále existuje, a to ve velkém měřítku. Odhaduje se, že denně je nuceno k otroctví více než 46 milionů lidí. [5] Otroci jsou nesvobodní, jsou násilně ovládáni, často jsou zavření a neplatí se jim za práci žádná peněžní částka.

Otroci jsou využíváni i v kakaovém průmyslu. Pojednává o tom dokument Slavery: A Gobal Investigation – je dostupný zdarma na YouTube pod tímto odkazem. Dokument přináší svědectví o obchodu s lidmi a o dětské práci přímo ve spojitosti s kakaovým průmyslem.

 

Africké kakaové boby

Chocolate_mapK pěstování kakaových bobů je potřeba specifické klima. Přestože si většina lidí spojuje kakaové boby s Jižní Amerikou, 60 % světové produkce pochází z Afriky, a to převážně ze dvou zemí – Ghany a Pobřeží slonoviny. Především Pobřeží slonoviny je jako země závislá na pěstování kakaa, protože kakao tvoří zhruba 15 % HDP země a je obživou 2/3 obyvatel země. Kakao je zde bráno jako zlato, o to víc absurdní je, že tamní obyvatelé do ceny kakaa nemohou nijak mluvit, cena je udávána na burzách v Londýně a New Yorku. [1]

Na kakaových plantážích sklízejí kakaové lusky farmáři, kterým pomáhají celé rodiny včetně dětí. Protože nedostávají řádně zaplaceno, není možné, aby si pomáhali při sklizni technikou. Sklízení probíhá tak, že jsou kakaové lusky odsekávány ručně s použitím mačety [1] – představte si, že by se u nás dneska obilí sklízelo ručně kosou. Přijde vám to nemyslitelné, nezvládnutelné, že?

Chocolate_treeKaždý strom za rok urodí zhruba 30 lusků kakaových bobů. To vystačí pouze cca na kilo čokolády! Přičemž mezi lety 2012 a 2021 byla průměrná roční spotřeba čokolády 6,5 kg na jednoho českého obyvatele. [2] Jeden lusk pak obsahuje asi 40 semen, což jsou kakaové boby obalené sladkou a lepivou dužinou. [1]

Je hodně vysoká pravděpodobnost, že čokoláda, kterou jste si právě teď koupili v supermarketu, je vyrobena z kakaových bobů pocházejících právě z Pobřeží slonoviny nebo Ghany. U běžných čokolád pak prakticky není možné zjistit přesný původ kakaových bobů, protože kakaové boby jsou po výkupu různě míchané dohromady. To znamená, že oblíbené sladkosti jako Mars tyčinka, Ferrero Rocher pralinky nebo Milka čokoláda mohou obsahovat kakao tohoto původu. [7]

Po tom všem, co jste se tu dočetli, dáte si ještě s chutí běžnou čokoládu? Až sníte na posezení celou 100gramovou tabulku, vzpomenete si, že za tu práci s největší pravděpodobností dostal někdo v Africe zaplaceno ještě méně než jeden dolar? Dělali vy byste za jeden dolar s mačetou v lese, v horku, s minimem jídla? Je ale velkou ironií, že farmáři, kteří stojí na počátku tohoto řetězce, by si nikdy nemohli čokoládu kvůli své chudobě dovolit. [7]

 

Odlesňování a mizení vzácných pralesů

Chocolate_deforestationS pěstováním kakaa se pojí bohužel ještě jeden velký problém, a to kácení pralesů. Aby farmáři vydělali více, musí produkovat více kakaa. Jak toho ale dosáhnout, když nemáte peníze na další půdu anebo půda okolo není již tak úrodná, aby se vám podařilo vypěstovat více kakaovníků?

A tady bohužel dochází k tomu, že se chudí farmáři, kteří se snaží uživit svoje rodiny, uchýlí k tomu, že vykácí část pralesa a namísto stromů starých stovky, tisíce let vysadí kakaovníky. Tato praktika je samozřejmě zakázaná, ale zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Bohužel se tak děje i v chráněných územích nebo v národních parcích, situace je tedy kritická. [6]

 

Půda v národních parcích je „zdarma“ a je úrodná – zatímco na běžné půdě farmářů se čeká na úrodu 5–6 let, v parku jsou to dva 2–3 roky. Tímto způsobem Pobřeží slonoviny ztratilo 85 % lesů od roku 1990. [1]

Dle deníku The Guardian byly všechny velké společnosti jako Mars, Mondelez, Nestlé, stejně jako i obchodníci Cargill a Barry Callebaut konfrontováni s touto situací, kterou nepopřeli. Všichni uvedli, že se snaží, aby se tato praktika nedotýkala kakaa, které oni zpracovávají. [7]

Stále větší a větší poptávka po čokoládě bude mít za následek, pokud se nic nezmění, že do roku 2030 nezůstane žádný les. [7] Podívejte se na stránky Mighty Earth, která tuto spoušť mapuje v několika zemích na různých kontinentech.

Mighty Earth

Ač se nám zdá tento problém na hony vzdálený, bez lesů a pralesů tahle planeta nevydrží. Už na škole nás v zeměpise učili, že amazonský prales je označován jako plíce světa. Pokud bude pralesů ubývat a nezáleží na tom, jestli to bude v Jižní Americe, nebo v Africe, bude to mít zásadní dopad na globální oteplování – týká se to tedy nás všech.

Avšak možná se blýská na lepší časy – Poměrně novou zprávou je totiž to, že od 30. prosince 2024 bude EU vyžadovat, aby výrobní společnosti (např. Ferrero, Nestlé, Mars, Cargil) prokázaly, že kakaové boby, ze kterých vyrábí své produkty, nepřispěly k odlesňování v místě, kde vyrostly – mluvíme o The EUR Deforestation Regulation (EUDR). Znamená to tedy, že výrobci musí sledovat kakaové boby od stromu po přístav. Každá zásilka kakaových bobů bude muset obsahovat GPS souřadnice farem, z nichž pochází. To bude mít jistě značné následky na finance těchto firem. Dle časopisu Fortune, který tuto zprávu zveřejnil 27.2.2024, zatím žádná ze společností neřekla, kolik je tato povinnost bude stát, není tedy jasné, zdali tento výdaj pocítí spotřebitelé, nebo zda to bude mít dopad i na samotné farmáře. [15]

Toto EUDR nařízení se nebude týkat jen kakaových bobů, ale i kávy, sóji, palmového oleje, dřeva a dobytka. [15]

 

Pojďme se podívat na zoubek těm, kteří si na čokoládách nejvíce vydělají

Než se k těmto společnostem kakaové boby dostanou, představme si zjednodušeně proces kakaa od začátku do konce:

1. Na počátku všeho stojí miliony malých farmářů.

2. Dalšími v řetězci jsou tzv.pisteurs“– jedná se také o místní lidi, kteří však disponují nějakým dopravním prostředkem, a jsou tak schopni vykoupit kakao od různých farmářů. Chudý farmář totiž nemá na to, aby si koupil dodávku. Pisteur si u farmářů kakao vyzvedne a dopraví jej nejčastěji do takových centrálních skladů, kde se boby ještě dosušují a pytlují, aby tyto boby mohly poté odplout po moři.

Velkým problém je to, že tito lidé jsou často unášeni, či dokonce zabíjeni. Protože prodávají kakao za hotovost a všichni ví, že tu hotovost mají, jsou často terčem napadení a okradení. Pisteurs se proto snaží maskovat, chodí oblečení jako ostatní farmáři, aby nevyčnívali, přesto jsou napadení těchto lidí velmi častá.

3. Obchodníci s kakaem extrémně bohaté společnosti, které nakupují od zemí kakaové boby, které potom dodávají po celém světě. Tito obchodníci jsou ti nejbohatší v řetězci. Přestože jejich úloha je dopravit stovky tisíc tun kakaových bobů z Afriky do Evropy či Ameriky k výrobcům čokolád, není to jediná věc, za kterou jsou zodpovědní.

Protože již tito „přepravci“ začínají vyrábět čokoládu: Kakaové boby dlouho melou ve svých továrnách. Vznikne kakaová hmota – obsahuje kakaové máslo (to nejcennější z kakaových bobů) a kakao. Část zůstane, část kakaové hmoty se však ještě rozdělí právě na samotné kakaové máslo a zbytek se vysuší do kakaového prášku.

Trhu s kakaem dominuje 10 obchodních společností, z toho tři nejdůležitější jsou Barry Callebaut, Cargill a Olam. My jako zákazníci tyto společnosti v patrnosti nevedeme, neboť na obalu čokolád je uveden výrobce, ne tyto společnosti. Pokud doma máte čokoládu ze supermarketu, s největší pravděpodobností prošla jednou z z továren těchto společností.

4. Výrobci čokolády nám již známé společnosti jako Nestlé, Ferrero, Mars, Mondelez, Lindt či Hershey aj.

5. Maloobchodníci čokoládové společnosti často uvádějí, že pokud chtějí mít zboží na pultech různých řetězců, jsou pod velkým tlakem na cenu právě ze strany těchto řetězců.

6. Miliony lidí, kteří čokoládu jedí.

(zpracováno podle Rotten – Hořká čokoláda[1])

 

Přední světoví výrobci čokolády a kakaa v roce 2021 (v miliardách amerických dolarů)[4]
Chocolate_výrobci čokolády

 

 

Jsou certifikované čokolády lepším krokem?

Certifikační programy měly dobrý úmysl, který však není zcela naplněn. Částečně došlo ke zlepšení života farmářů, ale ve výsledku není ten vliv tak zásadní, jaký měl být.

Nejznámější certifikační orgány jsou Fairtrade a Rainforest Alliance.

FairtradeFairtrade – certifikace fairtrade zaručuje, že zboží, které má tento certifikát, splňuje určité sociální, ekonomické a ekologické standardy. Cílem je, aby pěstitelé a pracovníci z Afriky, Asie a Latinské Ameriky měli možnost se uživit svou prací, a to vše za důstojných podmínek. Vše probíhá pod kontrolou certifikační společnosti FLOCERT. [10]

 

 

RainforestRainforest Alliance – tato mezinárodní nezisková organizace byla založena v roce 1987 v New Yorku. Jejím cílem je ochrana lesů, zlepšení života farmářů, dodržování lidských práv a snaha o zmírnění klimatické krize. [9] V lednu 2018 se Rainforest Alliance sloučila s UTZ. Rainforest byla v minulosti kritizována za to, že stačilo použít 30 % suroviny s certifikací původu, aby pak celkový produkt mohl nést její logo. Rainforest také neuvedla, jak budou probíhat kontroly a audity, zdali budou neohlášené.  [13]

 

Když dva dělají totéž, není to totéž

Na stránkách Fair World Project jsme našli příkladné srovnání, jaké rozdíly jsou mezi těmito dvěma certifikačními programy:

ChocolateFairtrade,Rainforest

Rozdíly mezi programy jsou značné – Fairtrade oznámila v roce 2018 navýšení minimální ceny kakaa, zatímco Rainforest se k tomuto nepřidala. Fair World Project doslova uvádí, že bez takovýchto závazků je ale tato neútěšná situace farmářů jen „polepena certifikátem“. [11]

Fair World Project upozorňuje také na to, že společnost Nestlé nikdy nebyla fairtrade. Řadí se k nejvíce bojkotovaným společnostem na světě s dlouhým seznamem porušování lidských práv. Mezi její největší kauzy patří privatizace vody nebo manipulace žen, převážně z třetího světa, aby používaly kojeneckou výživu namísto svého vlastního mateřského mléka. Bývalý CEO Peter Brabeck-Letmathe je známý svým výrokem, který pronesl v dokumentu We Feed the World, a to že není možné si myslet, že na vodu má každý právo. Zpětně svůj výrok vzal zpět. [12]

 

Pokud chcete certifikát, volte Raisetrade

Raisetrade je organizace, která se opět zasazuje o zvyšování standardů kakaa a podporuje výrobce, kteří používají udržitelné postupy v celé své výrobě. Velmi důležité je ale to, že samotná čokoláda se dělá v zemi původu kakaových bobů. Zde tedy dochází k tomu, že je dodavatelský řetěz, který jsme výše uvedli, úplně vypuštěn, protože kakaové boby neopustí zemi, ve které se urodily. Tímto je podpořen nejen samotný pěstitel, ale i další obyvatelé daného regionu, kteří se mohou podílet a podílí se na výrobě čokolády. Navíc tím, že kakaové boby se nikde neskladují, nepřeváží, zůstává zachována chuť, aroma a další jedinečné vlastnosti čokolády, které se jinak úplně ztrácí. [14] 

My vám na našem e-shopu nabízíme kvalitní raisetrade čokoládu Chocolat Madagascar – tato čokoláda je vyrobena z bobů, jak název napovídá, pěstovaných na Madagaskaru a přímo zde je vyrobena i samotná čokoláda. Máte zajištěnou nejvyšší možnou kvalitu, chuť i aroma a podpoříte místní obyvatele. O této čokoládovně a čokoládě obecně jsme již psali v článku Ochutnejte pravou čokoládu od Chocolat Madagascar.

 

Ať víte, co je od koho

Pokud jsme vás přesvědčili k tomu, abyste byli obezřetnější v tom, jaké čokolády kupujete a koho svými penězi podporujete, je naše mise splněna.

Pro lepší orientaci vám závěrem nasdílíme přehled, jaké značky patří pod jednotlivé společnosti (zdroj obrázků Finance.cz[16]):

 

 Chocolate_Nestle

 

Chocolate_Mondelez

 

Chocolate_Ferrero

 

Chocolate_Mars

 

 

Zajímá vás víc? Přečtěte si i další související články:

Ochutnejte pravou čokoládu od Chocolat Madagascar

Jak si připravit tu nejlepší horkou čokoládu

Oslaďte si život přírodně

 

Použité zdroje:

[1] Netflix: Rotten – Hořká čokoláda

[2] Češi milují čokoládu. Průměrný člověk sní ročně asi 6,5 kilogramu

[3] Děti pracují s mačetami, do školy nechodí. Jak také vzniká čokoláda

[4] Statista: Leading chocolate and cocoa manufacturers worldwide as of 2021 (in billion U.S. dollars)

[5] Bales: V otroctví stále žijí miliony lidí po celém světě

[6] Cavally Forest Reserve Landscape, Côte d'Ivoire

[7] Chocolate industry drives rainforest disaster in Ivory Coast

[8] Beyond the Label: Rainforest Alliance and Fairtrade; the same, just different..

[9] Rainforest Alliance

[10] Co je Fairtrade?

[11] Rainforest Alliance is Not Fair Trade

[12] Kontroverzní Nestlé: Největší skandály potravinářského giganta, který odmítá odchod z Ruska

[13] Questions about Rainforest Alliance

[14] FairTrade vs RaiseTrade

[15] Chocolate and cosmetic prices could soar on Europe’s new cocoa law that requires firms to prove that every bean they import didn’t contribute to deforestation

[16] Které společnosti dominují na trhu čokolád?