Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Existuje zdravá majonéza? Vhodná pro low carb a keto dietu? Ano.

Hunter and Gather založil britský pár - Amy a Jeff, kteří chtěli vyrábět zdravé a výživné produkty v té nejvyšší možné kvalitě. Základ jejich výrobků tvoří především zdravé tuky, jako je avokádo, kokos, ghí, lůj a máslo od volně se pasoucích krav. Jejich produktová nabídka je poměrně úzká, ale o to víc vymazlená. Mezi jejich produkty patří například kokosový MCT olej, avokádový olej, kolagen z volně se pasoucího dobytka, doplňky stravy pro orgánovou výživu, ale hlavně báječné avokádové majonézy, o kterých bude v tomto článku řeč.

V ČEM JSOU MAJONÉZY OD HUNTER AND GATHER JINÉ?

Liší se samozřejmě už svou základní složkou - avokádovým olejem. V konvenčních majonézách najdete většinou olej slunečnicový nebo řepkový. O tom, proč je avokádový olej tak výjimečný a předchozím dvěma bychom se měli spíše vyhýbat, si povíme za chvilku. Kromě oleje z avokáda obsahují majonézy Hunter and Gather jen pár kvalitních složek, žádné umělé konzervační látky, emulgátory či zahušťovadla. Jsou přirozeně bez cukru, lepku a laktózy.
Konvenční majonézy (a často i ty, které se tváří jako jejich zdravější verze) většinou obsahují vysoce zpracované rostlinné oleje a vejce v práškové podobě nejasného původu s různými přídatnými protispékavými látkami, jako je třeba oxid křemičitý apod. Často se v nich také objevují přidané cukry a obyčejný kvasný ocet, který může působit jako alergen. Ve většině konvenčních majonéz pak můžete najít různé přídavné látky a další chemické zbytečnosti.

Dokonale minimalistické složení avokádových majonéz

Základní verze majonézy Hunter and Gather obsahuje pouze 4 složky:
avokádový olej - pro výrobu té nejmenší velikosti majonézy je potřeba minimálně 8 zralých, ručně sbíraných avokád
pasterizované žloutky - od slepic z volného výběhu z Velké Británie
filtrovaný jablečný ocet - majonéze dodává příjemně nakyslou chuť a má pozitivní účinky na naše zdraví - pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zlepšuje zažívání, podporuje střevní mikroflóru a spoustu dalšího.
růžová himálajská sůl - obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou pro naše tělo nezbytné. Na rozdíl od běžné rafinované kuchyňské soli pomáhá tělu zdravě hospodařit s hladinou vody (nezpůsobuje zadržování vody, nezvyšuje krevní tlak).
V ochucených majonézách pak najdete stále pouze celé suroviny, jako je česnek, chilli papričky, limetka či citron. Žádná umělá ochucovadla za jejich výbornou chutí nehledejte. Pokud jste vegani nebo se živočišným produktům z jakéhokoliv důvodu vyhýbáte, i na vás v Hunter and Gather mysleli s avokádovou majonézou bez vajec.
O jejich unikátnosti, výborné výživové stránce i neskutečné chuti svědčí nejen ohlasy zákazníků a rekordní prodeje, ale také různá ocenění v potravinářských soutěžích, které tyto majonézy ve velkém vyhrávají (například ocenění GREAT TASTE v letech 2018 a 2019).

Proč bychom se měli vyhýbat majonézám z řepky nebo slunečnicového oleje?

V poslední době se objevuje spousta teorií, které se staví proti používání průmyslově zpracovaných olejů pro potravinářské účely. Mezi ty nejčastěji používané patří hlavně olej řepkový a slunečnicový. V čem jsou tyto oleje tak nezdravé?
  • Vysoce zpracované semenné a rostlinné oleje se často extrahují pomocí silných chemických rozpouštědel nebo hexanů, čímž se získává vyšší výtěžek oleje. Některé oleje jsou také ošetřovány dezodorizačními chemikáliemi nebo barvivy, které pak mohou zanechávat rezidua.
  • Průmyslově zpracované oleje obsahují nevyvážený poměr omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin. Mají totiž vysoký obsah omega 6, což z dlouhodobého hlediska v našem těle vytváří chronický zánět, který může vést ke vzniku chronických onemocnění. Konvenční potraviny jsou doslova plné průmyslově zpracovaných olejů. Jsou totiž levné, takže slouží jako laciné vycpávky ve složení.
  • Tyto oleje také rychleji podléhají oxidaci a jsou nestabilní (hlavně při zahřívání).
  • Složení majonézy tvoří většinou z 50, někdy až 80 % olej, proto byste si při jejím výběru měli dát na jeho kvalitu a druh opravdu velký pozor. Kromě chuti a zdravotního aspektu se používání nekvalitního oleje projevuje také na množství přídatných látek. V případě použití průmyslově zpracovaných olejů obsahují majonézy většinou i chemické konzervační látky, které pomáhají zastavit oxidaci a větší množství cukru na zamaskování nepříjemné chuti nekvalitního oleje. 
Nezapomeňte pečlivě prostudovat složení i v případě, že je výrobek označený jako majonéza z avokádového nebo olivového oleje. Někteří netransparentní výrobci takto označují svoje produkty, i když ve skutečnosti obsahují jenom velice malé množství deklarovaného oleje a zbytek je nastavený levným řepkovým nebo slunečnicovým olejem.

6 důvodů, proč si dát avokádový olej (nejen do majonézy)

  1. výborný na vaření - avokádový olej je velmi tepelně stabilní a je jedním z nejlepších možných olejů pro smažení při vysoké teplotě. Má vysoký kouřový bod (kolem 260 °C). Díky tomu se nepřepaluje.
  2. delikátní máslová chuť - kvalitní avokádový olej má nádherně smaragdovou barvu a jemnou máslovou chuť. Nemá hořké chuťové zakončení jako olivový olej. Díky tomu se skvěle hodí do sladké i slané kuchyně. Jeho chuť připomíná máslo dokonce natolik, že ho někteří veganští kuchaři používají místo másla a mléka do svých receptů.
  3. vysoký obsah vitamínu E - působí jako antioxidant, který pomáhá zpomalit procesy, jež poškozují buňky. Podporuje imunitu a je nezbytný pro krásnou a zdravou pokožku a dobrý zrak.
  4. obsahuje mononenasycené tuky - tyto tuky se nacházejí zejména v avokádu a některých druzích ořechů. Mají řadu zdravotních výhod - pomáhají snižovat riziko srdečních chorob, podporují hubnutí, zmírňují riziko vzniku některých druhů rakoviny a také pomáhají snížit známky zánětu v našem těle.
  5. zlepšuje stav kloubů - avokádo obsahuje kyselinu olejovovou, karotenoidní lutein a vitamín E. Tyto výživné látky mají kromě jiného také příznivé účinky na naše klouby. Podle nadace Arthritis Foundation dokáže pravidelná konzumace avokáda výrazně zmírnit příznaky osteoartrózy.
  6. snižuje vysoký cholesterol - vyvážený poměr mastných kyselin a rostlinné steroly v avokádovém oleji pomáhají zvyšovat dobrý HDL cholesterol a zároveň snižovat špatný LDL cholesterol.
O blahodárných účincích avokádového oleje bychom mohli básnit ještě dlouho. Určitě by si zasloužil samostatný článek, co říkáte :)?

hunter gather baner