Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Kolagen - proč jej potřebujeme a jak si vybrat ten správný?

Jak jste si asi mohli všimnout díky influencerům na Instagramu, suplementy s kolagenem jsou v dnešní době velký trend a prezentují se jako zázrak na všechno. Nicméně není kolagen jako kolagen, i tady záleží samozřejmě na jeho kvalitě a původu. A s čím vším vám dovede pomoct? Zázraky na počkání sice nedovede, ale svede toho dost. Čím vším může být vašemu tělu prospěšným si přečtěte dál v článku. 

Co je vlastně kolagen?

Slovo 'kolagen' je odvozeno z řeckého slova 'kolla', lepidlo, tzn. je to látka, která doslova drží tělo pohromadě. Kolagen je vodě nerozpustná bílkovina, která je základním stavebním kamenem všech našich pojivových tkání. Přirozeně vyskytuje v kloubech, ve vazivových tkáních, chrupavkách, kůži, ale také v zubech a kostech. Je proto obsažený pouze v živočišných zdrojích. Což je v tomto směru špatná zpráva pro vegany a vegetariány. Rostlinný kolagen neexistuje (i když za něj byl jednu dobu nesprávně označován irský mech). Nicméně existují účinné látky a potraviny, které tvorbu kolagenu v našem těle přirozeně podporují.

collagen-1

Jídla přirozeně bohatá na kolagen byla od nepaměti součástí jídelníčků po celém světě - naši předci totiž v rámci šetření konzumovali zvířata komplet celá - od hlavy až po oháňku, snědli i chrupavky, z kostí si vařili vývary… zkrátka nekonzumovali pouze libové maso, jako to v dnešní době dělá většina z nás. A k uvaření poctivého domácího vývaru se kvůli současnému zrychlenému životnímu stylu také málokdo dostane. 

Jaké jsou typy a druhy kolagenů?

Vědci rozlišují až na 20 různých typů kolagenu podle toho, kde je obsažen. Například nejrozšířenější typ I, představuje zhruba 90 % kolagenu v našich tělech, je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech. Typ II je zase obsažen v chrupavkách a typ V tvoří cévní stěny. Druhy kolagenů rozlišujeme podle toho, z jakého živočišného zdroje jej získáváme. Kolagenové doplňky stravy se nejčastěji vyrábějí z hovězího či vepřového a poslední novinkou je také tzv. mořský kolagen, který se vyrábí z kostí a kůží ryb. 

Jaký je rozdíl mezi želatinou  kolagenem?

Hodně lidí si totiž tyto dvě složky plete a pouvažují je za to stejné. Želatina je bílkovina živočišného původu, která se vyrábí z hovězích, vepřových, kuřecích nebo rybích kůží a kostí. Používá v potravinářském, kosmetickém či farmaceutickém průmyslu. Želatina je zdrojem kolagenu, který tvoří základ našich chrupavek, šlach, cév a je součástí i zubů a kostí. Takže kolagen není určitě želatina, ale je v želatině spolu s dalšími látkami obsažen.

K čemu kolagen slouží?

Kolagen tvoří téměř třetinu z tisíců různých typů bílkovin, které existují v našem těle. Je to hlavní strukturální bílkovina, která dodává pevnost a tvoří podporu tělesných tkání včetně kůže, kostí, šlach, vazů, chrupavek, svalů a cév. Je proto důležitý pro celkovou funkci těla - pohybový aparát, normální stav zubů a kostí, ale i pro pevnou a krásnou pleť a vlasy. 

Jak se projevuje nedostatek kolagenu

Při nedostatku kolagenu se mohou projevovat příznaky napříč celým naším tělem. Může se projevovat sníženou a bolestivou hybností kloubů. Nedostatek kolagenu jde však nejvíce a nejdříve poznat na kvalitě kůže. Snižuje se její elasticita, objevují se pigmentové skvrny a vrásky. Nedostatek se nepříznivě projevuje i na kvalitě nehtů a vlasů.

knee-g42e41c772_640

Proč je potřeba od určitého věku kolagen suplementovat?

Na kvalitu kolagenu má vliv dědičnost. Významnou roli hraje ale strava a životní styl. Naše tělo je schopno si kolagen samo vytvářet zhruba do věku 25 let. Poté tato schopnost rapidně klesá a čím jsme starší, tím více jej potřebujeme doplňovat z jiných zdrojů. Velmi zatíženou skupinou z hlediska nedostatku kolagenu jsou ženy po menopauze. V důsledku hormonálních změn a poklesu hladin estrogenů u nich dochází v tomto období ke změnám v uspořádání kolagenu a jeho fragmentaci.

Kdo je nedostatkem kolagenu nejvíce ohrožen?

Dostatečný přísun kolagenu potřebují děti v období růstu. Vyšší nároky na příjem a tvorbu kolagenu jsou i u sportovců a těžce pracujících lidí, u kterých je spotřeba kolagenu vyšší kvůli vyšším nárokům na obnovu tkání. Nedostatkem kolagenu bývají ohroženi také obézní lidé, kteří mají kvůli silné nadváze přetížené klouby. Další ohroženou skupinou jsou kuřáci. Vdechované škodliviny z cigaret vyvolávají v těle oxidační stres a zánět, který urychluje rozklad kolagenu. Kuřáci mají navíc také enormní spotřebu regeneračního vitamínu C, který je pro tvorbu kolagenu v našem těle nezbytný. Nedostatkem kolagenu mohou být ohroženi také vegani a vegetariáni, kteří potraviny živočišného původu samozřejmě nekonzumují.

Jak přirozeně podpořit tvorbu kolagenu?

Ať už patříte mezi ohroženou skupinu nebo jen chcete doplňování kolagenu zefetivnět, tyto potraviny a účinné látky vám budou nápomocné:

Vitamíny - vitamín C je základním faktorem pro tvorbu kolagenu v těle. Tento vitamín si naše tělo neumí samo vytvořit, musíme ho proto přijímat v ovoci a zelenině. Doplňky stravy s kolagenem často vitamín C přímo obsahují. Z dalších vitamínů jsou důležité vitamíny A a E. Vitamín E je účinný antioxidant, který chrání kolagen v těle před fragmentací a ztrátou své funkce. Látky podobné vitamínu A (tzv. retinoidy) přímo zabraňují odbourávání kolagenu a tím zvyšují jeho množství v pokožce.

Chlorofyl - zelené rostlinné barvivo. Má silné antioxidační účinky a díky tomu dokáže také ochránit kolagen před fragmentací v důsledku oxidačního stresu a předcházet poškození pokožky v důsledku UV záření. Chlorofyl také podporuje samotnou tvorbu kolagenu. 

Spirulina - tato mořská řasa obsahuje velké množství tělu prospěšných látek a jsou v ní také zastoupeny aminokyseliny prolin a glycin, které patří mezi hlavní stavební kameny kolagenu.

Cibule, česnek, brokolice nebo olivy - tyto potraviny mají jeden společný znak a tím je vysoký obsah síry. Tento stopový prvek je základním stavebním prvkem pro aminokyseliny a tvorbu kolagenu.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny - tyto látky mají vliv na vývoj mozku, udržují správnou hladinu cholesterolu, ale také podporují syntézu kolagenu a tlumí degradační procesy, čímž kolagen chrání před fragmentací. Bohatými zdroji nenasycených mastných kyselin jsou rybí olej, ale také ořechy, pupalkový olej nebo lněná semínka. Ořechy a lněná semínka jsou bohaté také na zinek, který je dalším potřebným minerálem pro tvorbu kolagenu v těle.

Kyselina hyaluronová - doplňky stravy s kyselinou hyaluronovou napomohou vstřebávání a tvorbě kolagenu. Kyselina hyaluronová podpoří i přirozenou tvorbu kolagenu v těle. 

Jak vybrat ten nejlepší kolagen? 

Specialistou na kolagenové suplementy je značka Planet Paleo. Zárukou 100% kvality jejich produktů jsou i výhry a ocenění v různých mezinárodních soutěžích, jako je například výhra z roku 2019 v kategorii výživových doplňků v soutěži Beauty Shortlist Well-Being Awards. Jsou totiž z volně se pasoucího skotu nebo z mořských ryb, a jsou zaručeně bez lepku, mléka, cukru, sóji a jiných přidaných látek. Jako jediná značka kolagenu v Evropě drží Planet Paleo certifikát GRASS-FED by LIEF. Toto logo je vytištěno na každém obale a je to vaše jediná garance, že výrobce nepoužívá odpadní směs z hovězího masa z velkochovů z EU nebo jinde na světě. Pouhé tvrzení, že kolagen je z grass-fed zdroje, bohužel nestačí.

Můžete si vybrat mezi více příchutěmi, a nabízí i “instantní” přírodní vývary. Velmi snadno je rozmícháte prakticky v každé tekutině, můžete si jimi proto obohatit smoothie, ranní kaše, džus, přidat lžíci do omáček a zvýšit tak jejich výživovou hodnotu… hodí se také na túry apod.

Pokud jste spíše na sladké a rádi mlsáte, můžete zkusit oříškové krémy a čokolády od značky Incacao. Ty jsou naprosto unikátní v tom, že jsou obohacené o multi kolagen a MCT olej. Díky tomu by neměly chybět ve špíži žádného keto nebo low carb labužníka nebo milovníka ořechových másel. Rychlý a stabilní příval energie z těchto produktů ocení také sportovci nebo turisti.

Jestliže chcete doplnit kolagen hlavně kvůli lepší pleti, vlasům a nehtům a navíc máte rádi tak trochu netradiční a hravé doplňky stravy, vyzkoušejte šumivé tablety Beauty Collagen, které kromě mořského kolagenu obsahují také další zkrášlující látky, jako jsou biotin či koenzym Q10. Vstřebávání i samotnou tvorbu kolagenu v těle dokonale podpoří kyselina hyaluronová v kapslích od značky WoldoHealth. Ta je dokonce obohacena o biotin a zinek. Pokud chcete mít vše v jednom, sáhněte po kolagenu s kyselinou hyaluronovou a biotinem, které také Woldohealth nabízí. 

Jak bylo řečeno pro tvorbu i vstřebávání kolagenu je vitamín C naprosto nezbytný. Můžete si vybrat z lipozomálního od značky Healthstrong nebo Trime či z komplexních potravin Purely-C od North American Herb and Spice. Zdravou a krásnou pleť pak můžete podpořit i zvenku superhydratačním pleťovým sérem s kyselinou hyaluronovou, aloe vera a kolagenem od WoldoHealth.