Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Bezlepková dieta nejen pro celiaky?

Bezlepkové potraviny, anglicky také gluten free, v poslední době zažívají díky trendu bezlepkové diety velký boom a spousta lidí, i když alergií na lepek netrpí, na tuto dietu přechází kvůli potenciálním benefitům - čistší pleti, lepšími trávení, ale i hubnutí. Je bezlepková dieta opravdu pro všechny? Je lepek opravdu tak špatný?

Co to vlastně ten lepek je?

Lepek neboli gluten je bílkovina, kterou můžete najít v pšenici, žitu, ječmenu, ovsu a dalších obilninách. V současnosti narůstá množství lidí, kterým způsobuje konzumace lepku potíže nebo na něj mají dokonce alergii. Hlavním problémem lepku je jeho rozšířenost. Je obsažen ve většině potravin, a je proto těžké jej omezovat nebo se mu kompletně vyhnout. Je samozřejmě obsažen v mouce, ze které se vyrábí pečivo, těstoviny, knedlíky, koláče, zákusky. Přidává se i do jiných potravin pro lepší strukturu. Takže velkou část jídelníčku běžně se stravujícího člověka zabírá lepek. 

Kdo jsou celiaci a jak se nesnášenlivost lepku projevuje?

Celiakie neboli alergie na lepek může být dědičná nebo “vypěstovaná” špatným stravováním. Nesnášenlivost lepku můžeme rozdělit do tří základních kategorií, a to na: celiakii, citlivost na lepek nebo na pšenici a alergii na pšenici. Alergií na lepek trpí hlavně ti, jejichž organismus si vytváří až přehnané množství protilátek proti některým druhům enzymů a bílkovin, které právě lepek obsahuje. Tyto protilátky pak s lepkem reagují a poškozují povrch sliznice střev. Mezi příznaky bezlepkové diety proto patří hlavně špatné trávení, nedostatečné vstřebávání živin, zažívací potíže a průjmy. Na to se pak následně nabaluje i chudokrevnost, osteoporóza a další druhy onemocnění způsobené nedostatečným vstřebáváním živin.

Vrozenou celiakií můžeme trpět už od dětství. Dospělí k ní mohou přijít kromě špatného dlouhodobého stravování (zvýšená konzumace potravin bohatých na lepek) také po těžkém onemocnění nebo náročné psychické či fyzické zátěži.

Je bílá mouka jed?

Jeden z argumentů proti lepku nebo konkrétně proti mouce je ten, že je pšenice poměrně novou potravinou, na kterou nejsou naše těla zvyklá, a je proto pro ně špatně stravitelná. Archeologické nálezy však dokazují, že naši předci znali pšenici už v mladší době kamenné. Nicméně pravdou je, že to nebyla pšenice v té podobě, v jaké ji známe a konzumujeme dnes. Za posledních 100 let totiž prošla velmi intenzivním šlechtitelským procesem, během kterého se její výživová hodnota radikálně snížila. 

O definitivní degradaci bílé mouky jako potraviny se postaralo nařízení za druhé světové války, které kvůli malé výnosnosti zakázalo pěstování špaldy a jednozrnky, jež patří mezi nejstarší a původní odrůdy pšenice, a podpořil pěstování pšenice ozimé, která má sice vysoké výnosy, ale má také větší podíl lepku a obecně horší výživové hodnoty. Z tohoto druhu pšenice se i v současnosti mele klasická bílá mouka.

Celozrnná vs. bílá mouka

Další nevýhodou aktuální podoby pečiva je nadměrné užívání bílé mouky oproti celozrnné mouce. To, že je pečivo označené jako celozrnné neznamená, že se v něm nebo na něm nacházejí celá zrna, ale to, že je vyrobeno z mouky, která vznikla umletím celých zrn, což je endosperm (škrobová část), otruby (vnější část zrna) a klíček. Klasická bílá mouka vzniká semletím pouze škrobové části zrna. Kvůli tomu tak přichází až o dvě třetiny původně obsažených minerálů a výživných látek, které jsou nejvíce zastoupeny právě v otrubách a klíčku. Pro naše tělo se tak stává pouhou škrobovou (lepkovou) hmotou). 

Proč se vůbec mouka nepřipravuje z celých zrn běžně? Je to zejména z důvodu prodloužení skladovací doby mouky, protože především klíčky obsahují velké množství olejů, které rychle oxidují a kvůli tomu se může mouka rychleji kazit. Výsledkem oddělení klíčků a otrub je tedy sice mouka, která se může dlouho skladovat, ale jinak je nutričně velice chudá. Dalším problémem používání klasické bílé mouky je to, že tato mouka obvykle prochází i procesem bělení za použití syntetických látek, jako například oxid chloričitý, který má biocidní účinky a je také skleníkovým plynem. Na bělení mouky se také používá peroxid dusíku, chlor, benzoylperoxid či peroxid acetonu.

Bezlepkové mouky a bezlepkové potraviny - jsou zdravější?

Když už jsme si řekli, že klasická bílá mouka není zrovna pro naše tělo úplně to nejlepší, pojďme si povědět víc o jejích možných alternativách. Většina běžně dostupných bezlepkových potravin je sice bez problematického glutenu, zato v jejich složení často můžeme najít další “lahůdky”, které ve svém těle nechceme. Jsou to například různé konzervanty, pojidla či zahušťovadla. Je to z toho důvodu, že bez obsahu lepku, který působí jako pojivo, prakticky takové lepidlo, je obtížnější dosáhnout podobné konzistence. Tyto potraviny pak také často obsahují také větší množství jednoduchých sacharidů nebo ztužených tuků, kterými se výrobci snaží vylepšit jejich chuť.

Mám držet bezlepkovou dietu, i když nemám alergii?

Pokud nemáte na lepek přímo alergii nebo zvýšenou citlivost, vzdávat se pšenice a dalších obilnin s obsahem lepku, nemusíte.Jen je nejezte každý den a střídejte je s ostatními druhy obilnin. Tam kde to jde, sáhněte po mouce mleté z celých zrn a zkuste i zaexperimentovat s moukami ovocnými či ořechovými. Snažte se prostě o to, ať máte jídelníček co nejpestřejší. Striktní bezlepková dieta není pro zdravého člověka nutná.

I když spousta lidí na stravování bez lepku nedá dopustit, tak za vším tím hubnutím a zlepšováním zdravotního stavu nemusí stát zrovna jen vysazení lepku. Jak už jsme si řekli, lepek je obsažen snad ve všech potravinách. Nejvíc je ho však v těch nezdravých, plných cukru, ztužených tuků… zkrátka průmyslově vysoce zpracovaných. Ve chvíli, kdy přestanete nebo výrazně omezíte lepek, přestanete jíst i je. Což se na vašem těle rozhodně projeví. 

S čím vám může bezlepková strava nebo jen omezení lepku pomoct, i když nejste celiaci?

Lepší trávení - omezení konzumace potravin s lepkem může výrazně ulehčit organismu a také zlepšit trávení a zažívání obecně. Velice zjednodušeně totiž lepek působí ve střevech jako lepidlo a tím brání jejich zdravé činnosti.

Přirozené ozdravění jídelníčku - pokud se trochu zamyslíte a potraviny z klasické pšenice a bílé mouky nahradíte přirozeně bezlepkovými potravinami, jako je například pohanka, quinoa, semínka, ořechové či ovocné mouky a další, obohatíte tak svůj jídelníček o nové chutě, ale především o nové živiny. Pokud se váš jídelníček skládá převážně z potraviny z bílé mouky, např. pečivo na snídani, těstoviny k obědu, další pečivo nebo třeba pizza na večeři… tak pak v podstatě jíte jednu a tu samou surovinu dokola, váš jídelníček je hodně jednotvárný a může vám chybět celá řada živin.

Kvalitnější pleť - čistá a zdravá střeva = čistá a zdravím zářící pleť. 

Pár kil dolů - jen po vysazení lepku nezhubnete. Zhubnete ale určitě, pokud vynecháte průmyslově zpravované potraviny, které bývají (nejen) lepku plné a dodáte tělo ty správné živiny v co nejrozmanitější a nejméně zpracované podobě. Při dostatečně pestrém jídelníčku si obvykle tělo samo řekne, kdy má dost a nebudete tam mít tendence se přejídat.

Bezlepkové potraviny, za které dáme ruku do ohně

Jak už jsme si řekli, ani běžně dostupné bezlepkové potraviny nejsou žádná výhra. Jsou sice bez lepku, ale často obsahují přídavné látky, které konzumovat nedoporučujeme. Co tedy na bezplekové nebo omezující dietě jíst? Jak nahradit mouku a přetvořit si běžné recepty na bezlepkové? Postavte svůj jídelníček na potravinách, které jsou bez lepku přirozeně a nepotřebují projít nějakým průmyslovým procesem, který by je lepku zbavil.

Co se týká mouk, doporučujeme vyzkoušet a zaexperimentovat se žhavou novinkou na kulinářském poli. Tou jsou tzv. ovocné mouky. Tyto mouky se vyrábím namletím tropického ovoce na jemný prášek (mouku). můžete jimi nahradit část klasické mouky nebo je použít kompletně. Skvěle se hodí na přípravu sladkých pečených i nepečených dezertů, ale nebojte se je použít i na slano. Ovocné mouky najdete pod značkou Ceylon Kokonati, můžete si vybrat například mouku ze zelených banánů, jackfruitu, manga, ananasu… Další možností jsou mouky ořechové, například mouka kokosová

Co když se vám nechce s ničím doma péct a přesto máte chuť si zamlsat? Nezapomeňte svou spíž dopředu zásobit dobrotami od Pri's Puddings. Její naprosto dokonalé košíčky či taštičky zaženou chuť na sladké, uspokojí malý hlad, poslouží jako skvělé zdravé mlsání a svačinka v jednom do kabelky. Jsou skvělé i jako naprosto delikatesní a zároveň zdravé pohoštění pro nečekanou návštěvu. Pokud jste celiak a porušení bezlepkové diety si v žádném případě nemůžete dovolit, 100% bezlepkové produkty najdete na našem eshopu tady.