Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Přírodní vitamíny nejen na jaro

Většina z nás se už koncem zimy těší na jaro a s ním související oteplení, na zahradničení, sportování a další venkovní aktivity, ke kterým nás příjemné počasí přímo láká. Tuto radost nám však často překazí jarní únava či nekončící nebo opakující se nachlazení. Jak povzbudit po zimě oslabený organismus a jarní únavu zmírnit nebo se jí kompletně vyhnout? Kromě vyváženého jídelníčku nezapomeňte ani na kvalitní doplňky.

Patříme k zastáncům kvalitní suplementace po celý rok. Samozřejmě doplňky stravy nejsou samospásné a neměly by být jediným pilířem, na kterém postavíte svůj zdravý životní styl, nicméně i ve chvíli, kdy máte opravdu vyvážený jídelníček z kvalitních potravin, mohou vám některé vitamíny, minerály a další esenciální látky chybět. Půda v dnešní době je totiž kvůli nadměrnému dlouhodobému hnojení, používání pesticidů, herbicidů a dalších syntetických látek, opravdu vyšťavená, což se pak projevuje i na snížené výživnosti na ní vypěstovaných potravin.

Jaké vitamíny naše tělo tedy na jaře nejvíce potřebuje?

Zaměřte se především na vitamíny A, C, D, E a vitamíny z řady B.

Vitamín A - pomůže vrátit pokožku postiženou zimním chladem do normálního stavu.

Vitamín  C - chrání tělo před různými infekcemi, posiluje imunitu. Patří mezi silné antioxidanty - chrání tělo před poškozením volnými radikály, působí také proti předčasnému stárnutí a je důležitý také pro regenerační procesy. Pomáhá také rozzářit po zimě zašedlou, povadlou a unavenou pleť. 

Vitamín  D - vzniká ve spodních vrstvách pokožky při vystavení slunečnímu záření. Je důležitý pro normální činnost imunitního systému, stabilní náladu a energii a také pro vstřebávání vápníku a obnovu nehtů, vlasů a kostní tkáně. V zimním období, na podzim a začátkem jara je v našich podnebních podmínkách prakticky nemožné ho získat dostatek přirozeně ze slunce. Proto je nutná jeho suplementace.

Vitamín E - vyživuje oslabené tělo, je důležitý pro stabilní energii a regenerační procesy, obnovuje svalový systém.

Skupina B - dodávají kyslík tkáním těla, pomáhají zvládnout (nejen jarní) únavu, je důležitý pro obnovu nervového systému, zlepšuje metabolismus bílkovin v buňkách a je nezbytný pro mnoho regeneračních procesů.

pexels-anna-shvets-3683096

Jak si správný vitamínový doplněk stravy vybrat?

Na trhu je nepřeberné množství různých druhů vitaminových, multivitaminových suplementů, takže může být opravdu obtížné se v nich zorientovat a vybrat si ten pravý. Ze hry rovnou vyřadíme syntetické doplňky stravy. Proč nejsou pro naše tělo vhodné, a jak mu mohou spíše ublížit než pomoci, si povíme v jiném článku. 

Co se týká přírodních vitaminů, můžete si vybrat především mezi extrakty, izoláty, komplexním wholefood a nejnovějším trendem mezi suplementy - lipozomálními doplňky stravy. U každého typu se trochu liší jejich fungování a biologická dostupnost (ta určuje, kolik z použitého vitaminového doplňku se dostane do krve nebo kolik se ho vstřebá), což je to, o co byste se nejen u vitaminových suplementů měli zajímat nejvíce.

Z naší nabídky si vybere vitamínový doplněk každý, ať už preferujete garantovanou vysokou biologickou dostupnost lipozomálních vitamínů nebo jste zastánce non toxic a používáte pouze wholefood doplňky stravy. 

Pokud si naopak nejste jistí, po jakém typu suplementů sáhnout, přečtěte si jejich krátké představení níže. 

Jak fungují lipozomální suplementy?

Liposomální technologie

Lipozom je vezikula podobná bublině s membránou (vrstvou), která se podobá naší buněčné membráně. Ta se nazývá fosfolipidová dvojvrstva. Obklopuje a uzavírá vše, co je uprostřed, a chrání to uvnitř struktury. Název je odvozen z řeckých slov "lipo", což znamená tuk, a "soma", což znamená tělo. Lipozomy objevil v roce 1964 britský biofyzik Alec Bangham. Od té doby se ve farmaceutickém průmyslu hojně využívají k účinnému doručování léčiv, aby se léčiva dostala ke konkrétním buňkám a tkáním. Lipozomy mají různou velikost, od malých (do 100 nanometrů), přes středně velké (100-250 nanometrů) až po velké (větší než 250 nanometrů). Velikost ovlivňuje asimilaci a biologickou dostupnost. 

Lipozomy tak zajišťují prakticky 100% vstřebatelnost účinné látky. Zjednodušeně můžeme říct, že lipozomální "bublina" chrání vitamin po požití a během průchodu tělem (jako taxík), kde se následně vstřebává prostřednictvím lymfatického systému. Nejenže má lipozomální vitamin oproti jiným doplňkovým formám zvýšenou biologickou dostupnost, ale jakmile se dostane do krve, zůstává v oběhu déle (což bylo prokázáno i ve studiích). Kromě toho, protože struktura je podobná naší vlastní buněčné membráně, lipozom s ní pak splyne. Takže nepůsobí jen jako nosič účinné látky, ale sám jako účinná (stavební buněčná) látka funguje.

Specialistou na lipozomální doplňky stravy je v přírodním odvětví především značka Healthstrong. V jejich nabídce najdete nejen pro nakopnutí imunity a rozehnání jarní únavy potřebné vitamíny B6, B12, C a D3, ale také hořčík, zinek, antioxidant glutathion a další. Healthstrong doplňky jsou unikátní nejen díky lipozomální formě, ale také díky tomu, že jako jediný přípravek svého druhu na trhu obsahují unikátní přírodní konzervační látku - extrakt z rakytníku řešetlákového. 

Značka Healthstrong představuje vysokou kvalitu, za kterou se vyplatí si připlatit. 

Jak fungují wholefood doplňky stravy?

Wholefood vitamíny

Wholefood doplňky stravy jsou vyrobeny z celé komplexní a co nejméně zpracované potraviny (na to což už ostatně odkazuje jejich název). Pokud chcete například získat vitamín C, vyberete si rostlinu nebo potravinu, ve které je zastoupen v opravdu velkém množství. Taková surovina se pak šetrně (často mrazem) suší, následně rozemele na prášek a buď nechá v sypké podobě nebo naplní do kapslí. Často se jedná o různé bobule nebo semínka, které do sebe prostě ve větším množství nedostanete tak, abyste potřebné množství vitamínu pokryli. Díky sušené podobě a kapslování se tato potravina koncentruje. 

Výhodou wholefood potravin je to, že spolu s žádaným vitamínem či jinou účinnou mikroživinou dostáváte v podstatě celé výživné “balení”, všechny další látky, které pomáhají lepší vstřebatelnosti. Wholefood doplňky většinou preferují lidé, kteří se snaží o non toxic domácnost a stravování, vegani či vitariáni (především kvůli raw podobě doplňků).

Z naší nabídky můžeme jako nepřekonatelného odborníka na kvalitní wholefood doplňky zmínit hlavně značku North American Herb & Spice. Jejich produkty neobsahují GMO free a 100% raw. Nejsou tepelně ani chemicky ošetřené a neobsahují žádné syntetické přidané látky.

V produktu Purely-B najdete nejen vitamíny z řady skupiny B, ale také čagu a mateří kašičku, které fungují jako skvělé adaptogeny a zásobárny účinných látek, což se (nejen teď na jaro) opravdu hodí. 

Purely-C zase zosobňuje čistý a zcela přírodní vitamín C, pocházející hned z několika rostlinných zdrojů. Najdete v něm sušené plody amazonského ovoce camu camu, divoké třešně acerola, divoce rostoucího sumaku a divokého šípku. Purely-E zase nabízí jednu z nejčistších forem vitamínu E z červeného palmového oleje a oleje z dýňových a slunečnicových semínek.