Hledáte výhodný nákup? Mrkněte do naší kategorie Slevy – čekají tam skvělé produkty za ceny, které potěší.

Cibulové bahjis podle Veroniky Poláčkové

Cibulové bhaji (nebo také bhajia) jsou oblíbenou indickou svačinkou, která se podává jako předkrm nebo lehké občerstvení. Tato lahodná a křupavá smažená pochoutka má kořeny v indické kuchyni, kde se připravuje z plátků cibule obalených v kořeněném těstíčku z cizrnové mouky a následně smažených dozlatova. Bhaji se často podávají s osvěžující rajtou, pikantními omáčkami nebo chutney, které skvěle doplňují jejich výraznou chuť.

 

Tento pokrm je populární nejen v Indii, ale i v dalších částech světa, kde se indická kuchyně stala součástí místní gastronomie. V Británii jsou bhaji běžnou součástí jídelníčku v indických restauracích a street food stáncích, zatímco v Indii se tradičně připravují doma nebo prodávají na trzích jako rychlé občerstvení. Přestože se recepty mohou mírně lišit podle regionu, základní princip zůstává stejný – dokonale vyvážená kombinace koření, křupavé textury a jemné sladkosti cibule, která dělá z cibulových bhaji neodolatelný pokrm.

 

Připravte si s námi a Veronikou Poláčkovou z kanálu Žijeme homemade tuto indickou pochoutku!

Cibulové Bahjis Veronika Polacokova

Cibulové Bahjis s okurkovou rajtou (až 2 porce)

Veronika si s receptem pohrála a dodává: "Dělám je už nějaký ten rok. Snažím se jíst více bílkovin, ale ne vždy mám chuť na masové jídlo.Recept tedy upravila tak, aby na cca 2 porce měl přes 68 gramů bílkovin, což na cibulové placky není vůbec špatné.

Suroviny na bahjis

  • 200 g žluté cibule
  • 150 g cizrnové mouky
  • 100 g skyru bez příchuti
  • cca 95 ml vody
  • ½ lžičky mletého kmínu (klasický nebo římský)
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • Olej na smažení (případně alternativa - Veronika zvolila Ghee od Hunter&Gather). 

Postup přípravy bahjis

  • V míse smíchejte vše na těsto kromě cibule.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
  • Přidejte ji do směsi. 
  • Pořádně smíchejte v jednotné těsto.
    • Můžete přidat vodu, aby se vám s těstem dobře pracovalo, pokud je příliš hutné.
  • Na pánvi rozpalte olej (případně jiný tuk) a postupně přidávejte těsto, které na pánvi dotvarujete na placičky.
    • Můžete smažit také pomocí lívanečníku, nebo horkovzdušné fritéze.
  • Jakmile placičky zezlátnou, můžete je vyndat z pánve.

 

Suroviny na okurkovou rajtu (raita)

Postup přípravy rajty

  • Omyjte okurku, oloupejte mrkev a nastrouhejte.
  • Smíchejte s jogurtem, kmínem a solí.
    • Lze použít i samotný řecký jogurt naředěný troškou vody se solí a kmínem. Je to další zdroj bílkovin, a navíc s ním placky chutnají výborně.

Utrhněte si kousek bhaji, namočte do okurkové rajty a užijte si jídloDobrou chuť!

 

Verčin tip

  • Protože neholduje mastným jídlům, osmaží bahjis trochu jinak - na rozpálenou pánev, přidá trošku ghee a smaží na něm.
  • Záleží jen na vás, jestli chcete placky křupavější, ale mastnější (klasický olej) nebo méně křupavé, ale i méně mastné (na Ghí/přepuštěném másle).

 
Budeme moc rádi, když tento recept vyzkoušíte a označíte nás  (@pravebio.cz) a Veroniku (@zijemehomemade7157) na sociálních sítích. Napíšete nám, jak vám chutnalo!
 

Dle nařízení EU nelze z blogu odkazovat na webové stránky s propagovaným produktem. Produkty ale pochopitelně najdete na našem webu Pravé Bio.

Kdo je Veronika Poláčková? 

Veronika je autorkou blogu Žijeme Homemade, který založila v roce 2017, aby sdílela recepty na domácí jídlo i kosmetiku. Ke kreativní tvorbě ji přivedla nespokojenost s kvalitou některých produktů v obchodech – a tak se rozhodla vyrábět si je sama.

 

Poslední tři roky natáčí receptová videa na TikTok, kde inspiruje mladší generaci k domácímu vaření a tvoření. Neustále zkouší nové recepty z celého světa, učí se a své zkušenosti využívá i při tvorbě receptů pro různé firmy.

 

Jejím cílem je ukázat, že domácí výroba může být nejen kvalitní, ale i jednoduchá a zábavná!