Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Jak si připravit tu nejlepší horkou čokoládu

Letos to vypadá konečně na opravdovou pohádkovou zimu – s rybníky natolik zamrzlými, že se na nich bude moci bruslit, a se sněhem, kdy si budeme vychutnávat nekonečné procházky pohádkově bílou krajinou. A co může být lepší, než si pořádně promrzlí vychutnat po příchodu domů horký, lahodný, ale zároveň i zdravý nápoj – kvalitní horkou čokoládu. V tomto článku vám poradíme, jak si tu nejlepší čokoládu připravit, a taky se dočtete, jakým způsobem je možné si ji ozvláštnit.

Horka cokolada

Rozdíl mezi kakaem a horkou čokoládou

Horká čokoláda a kakao se můžou plést hlavně z toho důvodu, že se jedná o dva horké nápoje, které jsou si vzhledově podobné. Navíc to, co dostanete v některých podnicích nebo z nápojových automatů pod názvem “horká čokoláda” nebo si umícháte z instantní horké čokolády v prášku, odpovídá chutí i konzistencí spíš kakau. Rozdíl mezi horkou čokoládou a kakaem je ten, že u kakaa se jedná o kakaový prášek rozmíchaný v horkém rostlinném nebo kravském mléce, jemně doslazený cukrem. Pravá horká čokoláda se připravuje z rozpuštěné hořké čokolády v mléce podle vaší volby a opět lehce doslazené cukrem, případně vylepšená vanilkou, skořicí či jiným kořením.

Co potřebujete na přípravu horké čokolády?

Rozhodně vsaďte na kvalitní suroviny. Takové, po kterých zajásají nejen vaše chuťové buňky, ale i buňky celého těla. Takové, které vaše tělo nezatíží, ale naopak vyživí. Kvalitní tabulková čokoláda je proto základ. Za nás můžeme dát 100 % ruku do ohně za kvalitu čokolád od Chocolat Madagascar. Jejich kvalita se projevuje nejen v jejich chuti, ale samozřejmě i výživové hodnotě.

Horka cokolada(2)Chocolat Madagaskar je naprosto unikátní nejen v tom, že produkuje čokolády formou tree to bar, ale také povýšila pojem fair trade na raise trade. Více o této značce si můžete přečíst v našem článku. Pro přípravu horké čokolády se obecně doporučuje hořká čokoláda se 70% obsahem kakaa. Mějte na paměti, že čím více procent kakaa čokoláda bude obsahovat, tím intenzivnější chuť nápoje získáte. Proto volte podle vlastních preferencí. 

Mléko můžete zvolit podle chuti či např. z hlediska výživy (bezlaktózové aj.). Za nás je rozhodně škoda se omezovat jenom na živočišné mléko, když je možné experimentovat s různými chutěmi mlék rostlinných. Pro přípravu horké čokolády jsme proto dnes sáhli po kokosovém mléku od Ceylon Kokonati

Cukr doporučujeme kvalitní, ideálně nerafinový třtinový, ale pokud se chcete opravdu hodně rozmazlit, sáhněte po cukru kokosovém, který má kromě sladké chutě celou paletu chuťových podtónů. Navíc má nízký glykemický index, takže nezpůsobuje náhlé propady energie.

Možná netradiční přísady, ale i kolagen nebo MCT olej lze přidat do horké čokolády. Rozmíchejte na závěr v horké čokoládě odměrku neochuceného kolagenu a MCT oleje v prášku, abyste dodali ještě další výživové hodnoty tomuto nápoji. Ani jednu přísadu v chuti nápoje nepoznáte, nemusíte se tedy obávat, že byste si nápoj nějak pokazili. :) Naopak ho tyto přísady pozvednou ještě o level výš.

Recept na horkou čokoládu z kokosového mléka

Horka cokolada(1)Na tu nejlahodnější horkou čokoládu budete potřebovat:

Postup:

Do hrnce dejte rozehřát menší množství mléka, na kostičky nalámanou čokoládu a skořici podle chuti. Pomalu zahřívejte a míchejte tak dlouho, dokud se čokoláda kompletně nerozpustí. Potom za stálého míchaní přilévejte zbytek mléka a úplně na závěr přidejte vanilkový prášek. Čokoládu nalijte do hrnečku a povrch poprašte kakaovým práškem.

Variace na horkou čokoládu

Horka cokolada(3)Pokud už se vám klasické horká čokoláda přepila, zkuste si ji různě ozvláštnit. Zaexperimentujte s různými typy mlék, které na její přípravu použijete, můžete vyzkoušet i vysokoprocentní kokosovou smetanu, ze které umícháte opravdu hustý a dekadentní nápoj, jenž budete prakticky muset vyjídat lžičkou. Do čokolády můžete místo skořice a vanilky přidat perníkové koření a získáte intenzivně provoněný a vánočně laděný lahodný horký nápoj. Pokud se nebojíte experimentovat a máte rádi pálivou chuť a neobvyklé kombinace, inspirujte se Mexikem a okořeňte si svou čokoládu trochou chilli.

 

Zajímá vás víc? Přečtěte si i další související články:

Poznejte čokoládu, která se vyrábí od roku 1940

Oslaďte si život přírodně

Kolagen - proč jej potřebujeme a jak si vybrat ten správný?