Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Co je to raw strava?

Žádné zpracování, žádné vaření, žádné tepelné úpravy. Vše v čistě syrovém stavu tak, jak vyrostlo, jak bylo utrženo, jak bylo sklizeno. To je podstata raw stravy – způsobu stravování, který fascinuje lidi po celém světě. Tento styl konzumace jídla usiluje o maximální zachování živin v potravinách a jeho úkolem je podpora jak fyzického zdraví, tak i toho duševního.

Raw_uvod bez ohraniceni

Raw (angl. syrový) znamená, že dané potraviny nebyly upravené ani zpracované teplotou nad 42 °C. Díky tomu si zachovávají většinu účinných látek, jako jsou enzymy nebo vitamíny a antioxidanty, jejichž obsah se tepelnou úpravou snižuje. Tím zůstávají dané potraviny a pokrmy “živé”.

Vitariáni (lidé, co se stravují raw) jsou ve většině případů také vegani (nekonzumují žádné potraviny živočišného původu) nebo minimálně vegetariáni (nekonzumují maso), i když i mezi vitariány najdete pár jedinců, kteří do svého jídelníčku zahrnují syrové maso i vejce – to za nás ale doporučit nemůžeme. 

Vitariáni jsou přesvědčení, že tento typ stravování je pro naše tělo nejpřirozenější, přeci jsme jediný živočišný druh, který si svoji potravu tepelně upravuje. 

Raw neznamená nepečený

Občas se pletou pojmy jako raw a nepečený, tedy často někdo označuje jako raw například některé nepečené dezerty, které ale obsahují suroviny, jež však předtím tepelně zpracované byly, jako jsou sušenky, piškoty, smetana, puding apod.

Monomeal vs. gastro raw

Jak jídelníček na raw stravě zhruba vypadá? To je velmi různé, záleží také na tom, jestli s raw stravou teprve začínáte, nebo jste už pokročilí. Dlouholetí vitariání totiž tvrdí, že postupem času, jak se jejich tělo díky tomuto typu stravy detoxikovalo, se změnily i jejich chuťové preference. Spousta lidí proto začínalo na “raw kulinářském gastru” a postupem se dopacovalo k tzv. “monomeal”. 

Monomeal, jak už jeho název napovídá, je jídlo, které se skládá pouze z jedné potraviny. Vitariáni mají obecně za to, že je pro naše tělo stravitelnější. Jídelníček pak vypadá tak, že si např. na raw snídani dáte mísu plnou hrušek, na oběd další mísu plnou rajčat, na svačinu zase mísu rajčat, na večeři například švestky apod. 

Raw kulinářské gastro je na přípravu i dovednosti lehce náročnější. Zjednodušeně jde o napodobení známých vařených pokrmů, takže si v raw podobě můžete vychutnat například pizzu, segedínský guláš, různé omáčky, dortíky, muffiny atd.

Co můžu na raw dietě jíst?

Pokud se budeme pohybovat tedy jen v rámci raw vegan, máte bohatý výběr sestávající z ovoce, zeleniny, listové zeleniny, bylinek, divoce rostoucích bylin a plodů, ořechů, semínek, za studena lisovaných olejů, raw octů, naklíčených luštěnin, microgreens, fermentovaných potravin (kimchi, pickles a další), ale dokonce i hub. Raw strava je skvělá v tom, že dává opravdu velký prostor pro experimentování a objevování nových chutí. 

Jaké kuchyňské spotřebiče potřebujete, když se chcete stravovat raw?

Pokud se chcete začít stravovat raw, jistě pomýšlíte na to, jakým způsobem vlastně začít, a zdali budete potřebovat nějaké speciální kuchyňské vybavení. Začít s raw stravou je ale naprosto snadné – stačí utrhnout jablko a sníst. Většině lidem však hlavně ze začátku takové jednoduché chutě po všech tě kořeněných a často i přesolených či silně průmyslově zpracovaných jídlech stačit nebudou. Pokud to myslíte s vitariánstvím vážně, zvažte investici do kvalitních kuchyňských spotřebičů. 

Vitariáni rozhodně nedají dopustit na kvalitní, nejlépe šnekový odšťavňovač, se kterým si připravují všechny ty osvěžující fresh šťávy a džusy. Dále by na vaší kuchyňské lince neměl chybět vysokorychlostní mixér, ve kterém umixujete nejen lahodné smoothie či smoothie bowl, ale i raw polévky, omáčky, dresinky, pomazánky a další dobroty. Kvalitní sušička s možností nastavení teploty je pro vitariány alternativa klasické trouby, to právě v ní se “pečou” (suší) různé raw krekry, placky, chleby, palačinky, knedlíky nebo dokonce i vánoční cukroví. Na poličce v kuchyni by vám pak také neměla chybět raw kuchařka, ze které můžete čerpat alespoň ze začátku inspiraci na recepty.

Je raw strava jenom studená?

Tohle je obava většiny lidí. Raw pokrmy si však můžete ohřát až na teplotu 42 °C, takže budou příjemně teplé, ale zase ne horké. Ohřeje vám je při delším mixování i kvalitní vysokorychlostní mixér nebo je můžete dát na chvilku ohřát do sušičky, či je sníst přímo čerstvě usušené ze sušičky, kdy jsou ještě příjemně prohřáté, případně je možné je opatrně přihřát na sporáku a teplotu kontrolovat potravinářským teploměrem.

Je raw strava pro každého?

Vyvážená raw strava může mít rozhodně dobrý dopad prakticky na každého jedince. Problémem u ní může být vyšší náročnost na pohlídání si dostatečného příjmu živin a vůbec obecně kalorií, na raw stravě musíte jíst ve větších objemech. Může také dobře posloužit jako jednorázový detox, očista a odlehčení těla – ať už na jaře, nebo na podzim. Dalším problémem může být psychologický faktor, už jen vegan životní styl je mírně náročnější, například se vám bude obtížněji hledat restaurace, ve které byste se mohli i se svými masožravými přáteli najíst. A co tepve raw vegan restaurace… těch je prozatím ještě méně. 

Ale jak se říká, kde je vůle, tam je i cesta… Pokud se však tento stravovací styl rozhodnete vyzkoušet, doporučujeme konzultaci s lékařem v případě, že trpíte nějakým onemocněním. A konzultace s kvalitním výživovým poradcem pro začátek není taky úplně k zahození.

Raw strava pro psy (nebo zvířata obecně) – BARF

BARF je zkratka, která má více významů, jedním z nich je Born Again Raw Feeders (což v překladu znamená znovu krmit syrově) nebo také Bones and Raw Food (což v překladu znamená kosti a syrová strava). Ve zkratce a zjednodušeně jde o metodu výživy masožravých zvířat co nejvíce přirozeným způsobem. Inspiruje se u jejich divokých předků, především vlků. V miskách psů se tak objevují syrové kosti, maso, zelenina, bylinky, ale i ovoce. 

Na jakých raw potravinách z našeho eshopu si můžete pochutnat?

Smlsnout si můžete na raw sušeném exotickém ovoci přímo ze samotné Srí Lanky od značky Ceylon Kokonati. Za zmínku stojí určitě i jejich koření, taktéž v raw a bio kvalitě. Saláty doporučujeme zakápnout za studena lisovaným olivovým olejem od značky Acaia nebo avokádovým od Hunter and Gather. Na whole food doplňky stravy v raw kvalitě je zase specialista značka North American Herbs and Spice

Pokud chcete raw stravu vyzkoušet, ale bojíte se jíst kompletně vegan s tím, že by vám mohly chybět některé živiny obsažené v mase, vyzkoušejte mrazem sušené orgánové maso taktéž od Hunter and Gather. Pro všechny opravdové degustátory a zapálené čokoholiky je pak naprostá povinnost degustace raw čokolád od Chocolat Madagascar, které jsou horkou novinkou na našem eshopu.

 

Zajímá vás víc? Přečtěte si i další související články:

Co je to keto dieta?

Proč byste měli jíst adaptogenní byliny?

Dobrý olivový olej nekoupíte v supermarketu