Kouzelné Vánoce: Použijte v košíku kód VANOCE15 a získejte mimořádnou slevu 15% na všechny produkty.

Vánoční vaření

Připravujete štědrovečerní menu? Najdete u nás koření na ryby a saláty, vývary/želatinu pro plnou chuť polévky, kvalitní tuky (např. ghí a extra panenský olivový olej) i praktická dochucovadla na finální doladění. Vše přehledně na jednom místě, aby vaření bylo klidné a bez stresu.

Tip: pokud řešíte „těžší“ jídla, podívejte se na náš článek Jak předejít vánočnímu přejídání (nebo zmírnit jeho následky) – najdete v něm jednoduché kroky, jak si svátky užít s lehčím pocitem.

Stránka 1 z 2 - 39 položek celkem

Řazení produktů

Cena

651435
1651435

Značky

Položek k zobrazení: 39

Výpis produktů

Hunter&Gather | Avokádová majonéza - Classic - 175 g
od 231 Kč bez DPH
od 259 Kč

Avokádová majonéza Classic je prémiový produkt vyrobený z 80 % avokádového oleje a...

HG - AMC250
BRAGG - Prémiový BIO Raw Jablečný Ocet 1l
Bio
od 231 Kč bez DPH
od 259 Kč

Certifikovaný Bragg Organic Raw jablečný ocet je nefiltrovaný, nevařený,...

+ další
B-ACV473
ACAIA | BIO Extra Panenský Olivový Olej - 250 ml
Bio
od 285 Kč bez DPH
od 319 Kč

Vyroben ze vzácné prastaré mono odrůdy oliv Kolovi, rostoucí v odlehlých horách na...

+ další
A-OEVOO250- CZ-BIO-001
Hunter&Gather | Avokádová majonéza s česnekem - 175 g, 250 g, 630 g
od 231 Kč bez DPH
od 259 Kč

Avokádová majonéza s česnekem je vysoce kvalitní produkt z prvotřídních surovin, který...

HG - GM250
Rawsome Vinegars | BIO jablečný ocet - 500 ml
Bio
od 151 Kč bez DPH
od 169 Kč

Rawsome Vinegars je řada certifikovaných bio, nefiltrovaných a nepasterizovaných...

RV-PO
Planet Paleo | Bio sušený vývar - ORIGINAL - 225 g
Bio
od 799 Kč bez DPH
od 895 Kč

Kostní vývar je zpět v pohodlné a snadno použitelné formě (dříve pod názvem Pure)....

+ další
PP-BBP225
Redmond | RealSalt® - Jemně mletá přírodní sůl v solničce
od 121 Kč bez DPH
od 135 Kč

Bezlepková, nijak nerafinovaná pravá mořská sůl růžové barvy s obsahem více jak 60...

+ další
RRS-135
RealSalt® - Přírodní vločková sůl tzv. košer v domácím balení
od 121 Kč bez DPH
od 135 Kč

Košer sůl je na vaření, grilování a dochucování. Díky své vločkovité struktuře se...

+ další
RRS-K55
Planet Paleo | Bio sušený protein - BYLINKY - 225 g
Bio
od 799 Kč bez DPH
od 895 Kč

Posilněte svou obranyschopnost pomocí nadčasové síle bylin a kostního vývaru,...

+ další
PP-BBHD225
Ceylon Kokonati | Bio kondenzované kokosové mléko - 210 ml
Akční cena Bio
97 Kč bez DPH
109 Kč
119 Kč (–8 %)

Kondenzované kokosové mléko funguje jako skvělá rostlinná alternativa toho klasického....

CK-CCM210
Ceylon Kokonati | Bio pravá cejlonská skořice - mletá - 30 g
Bio
142 Kč bez DPH
159 Kč

Pravá cejlonská, vysoce kvalitní skořice v bio kvalitě patří mezi základní koření,...

CK-CP30
Planet Paleo | Bio Sušený vývar - Citlivé zažívání - 225 g
Bio
od 799 Kč bez DPH
od 895 Kč

Zklidněte citlivé zažívání pomocí nadčasové síly kostního vývaru, pocházejícího ze...

+ další
PP-CH225
BIONOVA | Bio Majonéza bohatá na Omega mastné kyseliny
Bio
97 Kč bez DPH
109 Kč

Zdravá a chutná alternativa klasické majonézy, bohatá na esenciální omega 3-6-9 mastné...

BI-OME240 CZ-BIO-001
BIONOVA | Bio Klasická majonéza
Bio
88 Kč bez DPH
99 Kč

Kvalitní majonéza vyrobená z bio surovin, jako je slunečnicový olej, vaječné žloutky (z...

BI-PRM300 CZ-BIO-001
Geusi Vounou | Řecký žlutý půlený hrách - 500 g - pravebio.cz
88 Kč bez DPH
99 Kč

Řecký žlutý půlený hrách je vynikající náhražkou masa a bohatým zdrojem živin, ideálním...

GV-YSP500
Ceylon Kokonati | Bio Cejlonský divoký černý pepř - mletý - 30 g
Bio
97 Kč bez DPH
109 Kč

Černý pepř patří mezi základní koření, které by nemělo chybět v žádné kuchyni....

CK-OCP30
Geusi Vounou | Řecká čočka - mix - 500 g - pravebio.cz
106 Kč bez DPH
119 Kč

Kombinace čočky, červené čočky a žlutého děleného hrachu dodá vašim pokrmům nádhernou...

GV-LEM500
Ceylon Kokonati | Bio Cejlonská divoká kurkuma - 30 g
Bio
97 Kč bez DPH
109 Kč

Zlatá kurkuma patří mezi koření, které by nemělo chybět v žádné kuchyni. Vyzkoušejte...

CK-OT30
Ceylon Kokonati | Bio Cejlonský zázvor - mletý - 30 g
Bio
97 Kč bez DPH
109 Kč

Pravý cejlonský zázvor je skvělým pikantním a štiplavým kořením nejen pro asijskou...

CK-GP30
BIONOVA | Bio Kyselé nakládané okurky
Bio
142 Kč bez DPH
159 Kč

Bionova okurky v kyselém nálevu jsou kvalitní bio produkt vyrobený z pečlivě vybraných...

BI-CPC670 CZ-BIO-001
BIONOVA | Bio Sterilovaný hrášek s mrkví
Bio
79 Kč bez DPH
89 Kč

Bio sterilovaný hrášek s mrkví, pěstovaný s ohledem na ekologické zemědělství. Bez...

BI-STP350 CZ-BIO-001
Ceylon Kokonati | Bio pravá cejlonská skořice - celá - 30 g
Bio
196 Kč bez DPH
219 Kč

Pravá cejlonská, vysoce kvalitní celá skořice v bio kvalitě patří mezi základní koření,...

CK-CS20
BIONOVA | Bio Sladkokyselé nakládané okurky
Bio
od 121 Kč bez DPH
od 135 Kč

Jemné okurky ve sladkokyselém nálevu nabízejí harmonickou chuť, která kombinuje ocet,...

BI-SAS330G
Simply Greek | Sůl Messolonghi s uzenou solí - 90 g - pravebio.cz
88 Kč bez DPH
99 Kč

Unikátní kombinace přirozené slanosti a intenzivního uzeného aroma, které obohatí vaše...

SG-MSS90

Ovládací prvky výpisu

39 položek celkem

Vánoční vaření: tradice i lehčí moderní menu

Sestavte sváteční večeři nebo oběd v duchu českých tradic – a klidně s moderním, odlehčeným twistem. Držte se kvalitních surovin, jednoduchých postupů a čerstvosti na talíři.

V Česku patří ke Štědrému dni polévka, hlavní chod s bramborovým salátem a malé sladké tečky. Podívejte se na klasiku i současné alternativy.

Jak poskládat štědrovečerní menu

  • Polévka: nejčastěji rybí (z kapra, s krutony), regionálně také hrachová nebo čočková.
  • Hlavní chod: tradičně kapr s kořením a smažením na kvalitním tuku; častá je i řízek (telecí/vepřový/kuřecí) nebo pečená ryba.
  • Bramborový salát: klasika s majonézou a zeleninou; moderně lze část majonézy nahradit jogurtem či zakysanou smetanou a přidat extra panenský olivový olej.
  • Lehčí trendy: losos nebo pstruh pečený na bylinkách, bezlepkové strouhanky, více pečené zeleniny a fermentovaných příloh.
  • Vánoční oběd: tradičně se podává houbový kuba nebo jiná postní varianta (obilovina + houby, majoránka, česnek).

Praktické tipy pro lehčí sváteční vaření

  • Salát odlehčete 1:1 (majonéza : bílý jogurt), ochuťte kyselými okurkami, celerem a pár kapkami jablečného octa.
  • Rybu pečte na 170–190 °C s bylinkami a citronem; křupavou kůrku získáte díky rýžové či kukuřičné strouhance.
  • Na smažení volte stabilní tuk (Ghí) a mějte správnou teplotu (nevsakuje se tolik tuku).
  • Balanc na talíři: přidejte čerstvý listový salát, kysané zelí nebo kyselé okurky – osvěží a podpoří trávení.

Receptové tipy

  • Rybí polévka – klasika z kapřích částí s krutony; lze zjemnit kořenovou zeleninou a máslem.
  • Odlehčený bramborový salát – polovina majonézy nahrazena jogurtem (nebo použijte některou z oblíbených majonéz od Hunter & Gather), navíc stonek celeru a okurka, hrášek.
  • Pečený losos/pstruhbylinky, citron, sůl a extra panenský olivový olej; příloha pečené kořeny.
  • Houbový kuba kroupy + sušené houby, česnek, majoránka; skvělý oběd.

FAQ

Co je typická česká štědrovečerní večeře?

Nejčastěji rybí polévka, poté kapr (nebo řízek) s bramborovým salátem. Regionálně se podává i hrachová či čočková polévka, oběd bývá houbový kuba.

Trojúhelník

Jak odlehčit bramborový salát, aby chutnal „jako doma“?

Nahraďte část majonézy bílým jogurtem (např. 1:1) a přidejte kyselé okurky a celer pro svěžest. Lahůdkovou cibuli krátce spařte – zjemní se chuť, ale zůstane křupavá. Dochucení dolaďte solí, pepřem a pár kapkami jablečného octa a extra panenského olivového oleje (jemně).

Skvělou volbou je majonéza Hunter & Gatherolivová nebo z avokádového oleje. Oproti běžné majonéze je bez průmyslových semenných olejů (řepka/slunečnice), bez přidaného cukru a z britských vajec z volného chovu; používá pouze 100% olivový/avokádový olej (bez směsí). Díky tomu má čisté složení, příjemnou krémovost a hodí se i pro low-carb/keto úpravu salátu.

Trojúhelník

Nechci smaženého kapra – jaké jsou moderní alternativy?

Zkuste pečeného kapra na másle a bylinkách, nebo lososa/pstruha v troubě. Pro nesmaženou křupavost použijte rýžovou/kukuřičnou strouhanku a pečte do zlatova. Bez ryb? Telecí/kuřecí řízek nebo rostlinné řízečky s citrónem a salátem.

Trojúhelník

Rybí polévka „mírnější“ – jde to bez vnitřností?

Ano. Uvařte silný vývar z hlav a kostí s kořenovou zeleninou a kořením, zjemněte jíškou/smetanou a podávejte s krutony. Jikry a mlíčí jsou volitelné – chuť udělá i poctivý základ a máslo.

Trojúhelník

Jak předejít přejídání a podpořit klidné zažívání o Vánocích?

Zpomalte a jezte vědomě: vnímejte signály sytosti a mířte na 80–90 % nasycení. Po hlavním jídle pomůže 10–15 minutová procházka – je šetrná, podpoří trávení a celkovou pohodu.

Talíř vyvažte bílkovinou, vlákninou a kvalitním tukem, hlídejte pitný režim a zkuste mírně snížit cukr. Jako jemnou podporu lze zvážit doplňky stravy: před jídlem hořké bylinné kapky, ke „těžším“ chodům trávicí enzymy (např. laktáza u laktózy, α-galaktosidáza u luštěnin) a dlouhodobě probiotika/symbiotika. Jemnou tečkou po jídle je zázvor nebo mátový čaj.

Trojúhelník

Jaký tuk zvolit na smažení/pečení ryby a řízků (a jakou teplotu)?

Na vánoční rybu a řízky volte stabilní tuk a hlídejte správnou teplotu. Pro vysoké teploty se hodí ghí nebo rafinovaný avokádový olej (velmi vysoký kouřový bod). Na střední teplotu (pánvičkové smažení/pečení) je bezpečnou volbou i extra panenský olivový olej – je tepelně stabilní díky antioxidantům a převaze mononenasycených tuků.

Držte se cca 165–190 °C (ryby/řízky): kůrka bude křupavá a tuk se nebude přepalovat. Vyhněte se opakovanému přehřívání a nepoužívejte přepálený olej. Tip: na pečení v troubě zvolte tenkou vrstvu tuku a horký vzduch – méně stříká a výsledek je lehčí.

Trojúhelník