Elektrolyty a hydratace: Klíč k zdravým ledvinám a rovnováze těla (3. část)
Ať už jsme v pohybu, nebo odpočíváme, v našem organismu probíhá neuvěřitelné množství procesů, které zajišťují jeho správné fungování. Jedním z těchto klíčových procesů je udržování rovnováhy tekutin a minerálů v těle. Tato rovnováha není jen důležitá pro zdraví našich ledvin, ale ovlivňuje i svaly, nervy a kosti. Dnes se podíváme na to, proč jsou elektrolyty a hydratace nezbytné pro naše tělo.
Obsah článku
Ledviny v hlavní roli
Optimální fungování těla závisí na stálém množství vody, což zajišťují různé regulační mechanismy, jako je žízeň, hormonální řízení a osmóza. Za normálních podmínek a bez fyzické námahy se většina tekutin z těla vylučuje močí. Klíčovou roli v tomto procesu hrají ledviny, které mají tři hlavní úkoly:
- dlouhodobě regulují krevní tlak prostřednictvím vodní a minerální rovnováhy,
- produkují hormony,
- vylučují odpadní látky a toxiny rozpustné ve vodě.
První dva z těchto úkolů jsou úzce spojeny s dostatečným příjmem vody a minerálů.1
Cesta vody lidským tělem
Tekutiny, které přijímáme, vstupují do těla ústy a pokračují přes žaludek, přičemž největší část vody se vstřebává v tenkém střevě. Odtud putuje do krve, mízy a mezibuněčné tekutiny. Voda, která dorazí do ledvin, je směsí „staré“ a „nové“ vody přítomné v krvi.
Než ledviny vytvoří moč, voda a ionty musí projít základní jednotkou ledvin, tzv. nefronem. Nefron se skládá z glomerulu, kde dochází k filtraci krve, a dlouhého kanálku, ve kterém probíhá zpětná resorpce. Různé části kanálku vstřebávají látky podle jejich velikosti a náboje. Za běžných podmínek glomeruly obou ledvin denně přefiltrují zhruba 180 litrů krve. Filtrát, tedy přefiltrovaná voda s rozpuštěnými látkami, prochází kanálky, kde dochází ke vstřebávání potřebných látek zpět do těla. Zbytek je vyloučen močí přes močový měchýř.
Ledviny se vždy snaží udržet rovnováhu – jejich úkolem je odstranit škodlivé látky a přizpůsobit složení moči aktuálním potřebám těla. Zda je nutné vodou šetřit, nebo ji vyloučit je řízeno hormony. Jsou to biologicky aktivní látky, které přenášejí signály mezi různými částmi těla. V reakci na dehydrataci hypotalamus vyloučí antidiuretický hormon (ADH, známý také jako vasopresin), který signalizuje ledvinám, aby došlo ke zvýšení resorpce vody. Při hlubší dehydrataci nadledviny produkují aldosteron, který zajišťuje větší zadržování sodíku a vylučování draslíku. Sodík je iont extracelulární tekutiny a jeho zadržení vede k nárůstu koncentrace, což "přitahuje" vodu. Při nedostatku vody se pak dostaví pocit žízně. Na ten ale nelze spoléhat a u starších osob je životu nebezpečný.1,2
Pokud je vody nadbytek, moč je hypoosmotická (obsahuje málo rozpuštěných látek). Naopak při nedostatku vody je moč hyperosmotická (obsahuje více látek na jednotku objemu), což může vést k zdravotním komplikacím.1
Dvě nejčastější onemocnění vylučovací soustavy spojená se špatnou hydratací
Prvním častým onemocněním spojeným s nedostatečnou hydratací je vznik ledvinových kamenů. Jejich výskyt je spojován také s globálním oteplováním a ročním obdobím. Klíčovým faktorem prevence je dostatečný příjem tekutin, který snižuje koncentraci látek schopných tvořit kameny. Ty většinou právě v teplejších obdobích, často v kombinaci se zvýšenou fyzickou aktivitou, chybí. Ke vzniku dále přispívá zvýšená koncentrace minerálů, změna pH moči nebo zhoršený odtok moči. Další důležitou roli má složení stravy. Tyto rizikové faktory lze výrazně ovlivnit správným výběrem a množstvím přijatých tekutin a potravin. Například příjem přiměřeného množství kofeinu snižuje vznik kamenů. Mezi doplňky stravy, které pomáhají snížit riziko ledvinových kamenů patří například citrát draselný.1,4,10,12
Druhým častým problémem jsou infekce močových cest. Dlouhou dobu se věřilo, že moč je sterilní. Vylučovací soustava je ale osídlena různými mikroorganismy, stejně jako trávicí trakt či kůže. V případě onemocnění dojde k disbalanci “domácích“ mikroorganismů a přemnoží se patogeny. Často je infekce způsobená bakterií E. coli, která se dostává do močové soustavy z vnějšího prostředí. Správný pitný režim podporuje pravidelné proplachování vylučovací soustavy, což brání bakteriím v uchycení se na stěnách a pomáhá předejít infekci.1, 5, 6
Jak jsme si již vysvětlili, příjem vhodných tekutin je klíčový pro zdraví ledvin a tím i pro správné fungování celého organismu. Ledviny hrají nezastupitelnou roli nejen v regulaci hydratace, ale také v rovnováze elektrolytů. Elektrolyty jsou neustále spojovány s procesem hydratace, ale jaký je jejich vzájemný vztah? V dalších řádcích se podíváme, jak tyto dvě složky spolu úzce souvisejí a jak ovlivňují naše zdraví.
Význam elektrolytů (nejen) pro ledviny
Co to vlastně elektrolyty jsou? V našem případě se jedná o minerální látky, které jsou rozpuštěny v tělních tekutinách a nesou elektrický náboj. Tento náboj může být kladný nebo záporný, což znamená, že elektrolyty existují ve formě iontů. A právě jejich výskyt pouze v tekutinách úzce souvisí s ledvinami.
V těle mají elektrolyty důležitou roli při přenosu elektrických signálů, například v nervovém a svalovém systému. Nejen dostatečná hydratace, ale také příjem elektrolytů může chránit zdraví ledvin a organismu před nepříznivými vlivy například sezonních prací.1,7
Význam elektrolytů v těle:
- udržení vodní rovnováhy,
- acidobazická rovnováha (pH),
- transport živin do buněk,
- metabolismus živin,
- odvod odpadních látek z těla,
- správná funkce svalů a nervů,
- regulace krevního tlaku,
- udržení srdečního rytmu,
- správná srážlivost krve,
- bezchybná stavba DNA,
- zdraví kostí a zubů.1
Mezi hlavní elektrolyty patří sodík (Na+), draslík (K+), hořčík (Mg2+), vápník (Ca2+), chlór (Cl-) a fosfát (PO₄³⁻).1
Na hospodaření těla s vodou se nejvíce podílí sodík a draslík. Dostatečný příjem hořčíku a draslíku je spojován s nižším výskytem chronického onemocnění ledvin. Naopak zvýšený příjem fosfátů může vést k jejímu rozvoji. Stejně tak vysoký příjem sodíku ledvinám neprospívá.9,11,13,14
6 tipů, jak podpořit zdraví ledvin
- Optimální množství tekutin
- Kolik je tak akorát se dozvíte v našem článku.
- Vybírejte vhodné nápoje a stravu
- Například tekutiny bez nadbytečného cukru, barviv a sladidel. Zpestřete si svůj den intenzivní chutí naší novinky v podobě čaje z řeckých bylin od GEUSI VOUNOU. S vyváženým příjmem minerálních látek vám mohou pomoci elektrolyty od společnosti JIGSAW HEALTH. Důležitý je dostatečný příjem zeleniny a přiměřeně ovoce. Tipy na zpestření svého nápojové repertoáru, který rozjasní pleť a dodá energii si můžete přečíst tady.
- Omezení látek toxických pro organismus
- Nadměrné množství alkoholu, nebo nadužívání léků, zatěžují organismus, který musí tyto látky zpracovat a vyloučit.
- Pohybem ku zdraví
- Přiměřený pohyb napomáhá k okysličeni organismu a jeho zásobení živinami.
- Vyhněte se kouření
- Kouření poškozuje cévy, které v důsledku toho nemohou správné zásobit ledviny živinami.
- Udržujte svou glykemii pod kontrolou
- Vysoké hladiny glukózy v krvi poškozují cévy a nutí ledviny pracovat neustále přesčas.8
Lidské tělo je fascinující a komplexní systém, kde každý prvek hraje svou důležitou roli. Elektrolyty, jako jsou sodík, draslík, hořčík, vápník a další, jsou klíčové pro správné fungování a zdraví celého organismu. Zajišťují rovnováhu tekutin, podporují nervové a svalové funkce a udržují stabilní srdeční rytmus.
Základem péče o zdraví nejen ledvin je vhodný pitný režim a vyvážený pestrý jídelníček, který minimalizuje průmyslově upravené potraviny. Strava bohatá na čerstvé ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, ořechy, semínka a další přírodní zdroje živin a tekutin pomáhá v nenáročném dni udržet elektrolytovou rovnováhu a celkovou vitalitu těla. Co když náš den náročný je? Kdy a jak pokrýt zvýšenou potřebu iontů. To si povíme zase příště.
Přinesl vám článek užitečné informace? Sdílejte jej se svými přáteli pomocí tlačítka níže. Pokud nechcete přijít o další zajímavé novinky, přihlaste se k odběru našich aktualit a sledujte nás na sociálních sítích.
Dle nařízení EU nelze z blogu odkazovat na webové stránky s propagovaným produktem. Produkty ale pochopitelně najdete na našem webu Pravé Bio.
Použité zdroje
- KASPER, Heinrich a BURGHARDT, Walter. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
- Association Between Dehydration and Falls. Online. Mayo Clinic Proceedings. 2020. Dostupné z:
https://www.mcpiqojournal.org/article/S2542-4548(20)30021-7/fulltext. - Electrolytes in the Aging. Online. National Library of Medicine. 2010. Dostupné z:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2901254/. - Role of Climate Change in Urologic Health: Kidney Stone Disease. Online. Science Direct. 2023. Dostupné z:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405456923002183. - The Urinary Tract Microbiome in Health and Disease. Online. Science Direct. 2018. Dostupné z:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405456916301596. - The Human Urinary Microbiome and Its Potential Role in Urinary Tract Infections. Online. Science Direct. 2024. Dostupné z:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S24054569240026695. - Electrolyte Beverage Intake to Promote Hydration and Maintain Kidney Function in Guatemalan Sugarcane Workers Laboring in Hot Conditions. Online. National Library of Medicine. 2020. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33003044/.
- 7 tipů, jak si udržet zdravé ledviny. Online. Boehringer Ingelheim. Dostupné z:
https://www.boehringer-ingelheim.com/cz/lidske-zdravi/metabolicka-onemocneni/cukrovka/7-tipu-pro-zdrave-ledviny. [cit. 2025-01-20]. - Association between dietary magnesium intake and incident chronic kidney disease: a prospective observational cohort study. Online. The American Journal of Clinical Nutrition. 2024. Dostupné z:
https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(24)00668-3/abstract. - Může citronová šťáva, limonáda nebo jiné šťávy snížit moje šance na získání ledvinových kamenů? Online. Consumer Lab. 2021. Dostupné z: https://www.consumerlab.com/answers/can-lemon-juice-or-lemonade-reduce-my-chances-of-getting-kidney-stones/stones-lemon/?search=kidney.
- Potassium Supplements Review. Online. Consumer Lab. 2021. Dostupné z:
https://www.consumerlab.com/reviews/potassium-supplements-review/potassium/?search=kidney. - Caffeine intake and the risk of kidney stones. Online. The American Journal of Clinical Nutrition. 2014. Dostupné z:
https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(23)04861-X/fulltext. - High dietary phosphorus density is a risk factor for incident chronic kidney disease development in diabetic subjects: a community-based prospective cohort study. Online. The American Journal of Clinical Nutrition. 2017. Dostupné z:
https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(22)02524-2/fulltext. - Higher potassium intake is associated with a lower risk of chronic kidney disease: population-based prospective study. Online. The American Journal of Clinical Nutrition. 2024. Dostupné z:
https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(24)00071-6/abstract.
ŠárkaVěnovala své vzdělání a profesní život světu gastronomie a výživy. Po studiích hotelnictví a výživy člověka završila své vzdělání titulem nutriční terapeutky, díky čemuž získala celistvý pohled na propojení jídla a zdraví.
Tyto znalosti nyní využívá především při péči o své děti.
Nebojí se výzev a příležitostí, věří v nové začátky a cení si udržitelného životního stylu. Mimo svou profesi se věnuje zahradničení, turistice a především své rodině, která zůstává jejím největším životním pilířem.