Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Nakopněte imunitu pomocí divoce rostoucích bylin a hub

Podzim už je plnou silou tu a spolu s ním a změnou počasí přichází na řadu i každoroční sezónní nachlazení a různé virózy. Ať už chcete svoji imunitu maximálně podpořit přirozeným způsobem preventivně, anebo vás už nějaká ta podzimní nemoc skolila, následující tipy se vám budou rozhodně hodit. 

Pro posílení imunitního systému je samozřejmě nejlepší sáhnout do přírody, vždyť ta se spolu s námi vyvíjela a byla “nadesignovaná” tak, aby byla nám i dalším živým tvorům co nejvíce prospěšná. A ten nejsilnější potenciál mají právě divoce rostoucí rostliny, byliny anebo dokonce i houby. 

Proč divoce rostoucí?

Ono na zahrádce rostoucí a kultivované rostliny a plodiny jsou také skvělé, ale je dost velký rozdíl mezi šlechtěnou rostlinou, která opečovávaná roste na vaší nebo zemědělské zahradě, nebo povětrnostními podmínkami, různými škůdci a dalšími nepříznivými vlivy ošlehanou vysokohorskou bylinou. Divoce rostoucí rostliny musí vynaložit mnohem větší úsilí, aby přežily. Obsahují vyšší koncentraci účinných látek, které jim slouží jako ochrana před napadením škůdci nebo jim pomáhají přežít různá dlouhodobá sucha a jiné stresující záležitosti.

Takže například velice zjednodušeně řečeno, taková máta nebo oregano, ač stejného druhu i rodu, bude mít odlišný obsah účinných látek podle místa, kde tato bylina vyrostla. A tyhle účinné látky a mikroživiny pak můžete z těchto divoce rostoucích bylin nebo hub získat i vy. 

Které divoce rostoucí byliny jsou skvělé na imunitu?

Oregano - má antialergické, antiseptické a také protizánětlivé a antioxidační účinky (díky obsažené kyselině rozmarýnové a thymolu). Podporuje obranyschopnost organismu celkově. Specialistou na oregano, konkrétně oreganový P73 olej, je značka North American Herbs and Spice (NAHS). Oreganový olej je totiž vůbec prvním a vlajkovým produktem, se kterým tato značka na trh přišla a výzkumu oregana a jeho co nejlepšímu zpracování věnovali jejich přední odborníci spousty času.

Echinacea - tato bylina je známá pro své skvělé obranné účinky při nachlazení. Studie ukazují, že její pravidelné užívání dokáže při správném dávkování posílit obranyschopnost buněk až o 80 %. Echinacea stimuluje tvorbu bílých krvinek a podporuje imunitní systém obecně. Je skvělá nejen jako prevence, ale také už i při akutních stavech. Je účinným pomocníkem při bolestech v krku a kašli, je vhodná také jako podpora při zánětech močového měchýře. Echinaceu najdete v různých tinkturách od Botanicals 4 Life.

Černý bez - je známý svým vysokým obsahem vitamínu C, kromě něj obsahuje v hojném množství i další vitamíny (hlavně B a C) a antioxidanty. Černý bez je skvělých podpůrným prostředkem při horečce, nachlazení, dýchacích i zažívacích problémech. Pomáhá také tlumit bolesti hlavy a dokonce i zubů. Přispívá k efektivnímu boji proti virovým a bakteriálním infekcím. Černý bez najdete taktéž v tinkturách od Botanicals 4 Life nebo třeba v Elder-C od značky NAHS.

Černucha setá - stimuluje obranyschopnost organismu, působí také jako antialergikum a analgetikum a mírní zánětlivé reakce v těle. Raw olej ze semínek této skvělé byliny má taktéž v nabídce značka NAHS. Ať už samostatně nebo jako součást jiných produktů. Za nás můžeme doporučit určitě produkt Immune5, který obsahuje nejen černuchu, ale také další zde zmíněné potentní byliny, jako je oregano nebo černý bez. Navíc je obohacen i o skořici a na vitamín C super bohaté plody Camu camu. Tento produkt představuje doslova tekutou vitamínovou bombu pro vaše tělo.

Divoce rostoucí vitální houby

Vitální houby patří obecně mezi adaptogeny, to znamená, že prakticky s žádnou z nich nešlápnete vedle, když chcete podpořit svoji imunitu. Jedna mezi nimi však svými podpůrnými účinky na náš imunitní systém vyniká. A tou výjimečnou houbou je čaga, které se také jinak přezdívá “Houba nesmrtelnosti”, “Diamant lesa” nebo také “Král bylin”. Čaga je velmi bohatá na vitamíny skupiny B, minerály, enzymy i antioxidanty. Obsahuje také živiny, které zvyšují počet bílých krvinek, díky kterým se pak může tělo lépe bránit proti toxinům, virům, bakteriím, kvasinkám a plísním. 

V naší nabídce najdete celou řadu produktů s obsahem čagy. Na vitální houby je největším specialitou značka Mushrooms 4 Life. Čagu mají v kapslích i v prášku a rozhodně zkuste i jejich lahodná latté nebo instantní kávy. Čaje z čagy nebo Medový sirup s čagou ve vysoké kvalitě nabízí i značka NAHS. 

Pokud si chcete dál počíst, tak o tom, které vitamíny jsou nejlepší pro podporu imunity, a jaké suplementy doporučujeme, jsme psali na jaře. Pro perfektní imunitu je nezbytná také zdravá mikroflóra, víc o prospěšných střevních mikrobech si proto můžete přečíst například tady.