Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Co si s sebou sbalit na túru?

Ať už jste zapálení celoroční turisti, co vyrážejí do přírody za každého počasí nebo sváteční, co si rádi sem tam vylezou na nějaký ten “kopeček”. V našich doporučeních si najde inspiraci každý. Věnovat se budeme především tipům na zdravé, výživné a také skladné občerstvení, ale přihodíme i pár extra tipů na jiné vychytávky.

Co se týká svačinek a jídla obecně, ať už na jednodenní výšlap nebo na vícedenní trek, ale všichni znáte základní pravidla - jídlo by mělo mít co nejlepší poměr, výživnosti, skladnosti (nikdo nechce mít krosnu zaplněnou jen potravinami), praktičnosti a snadnosti na přípravu a také váhy (po pár hodinách ve strmém kopci se opravdu každý gram navíc pronese a vaše záda to opravdu pocítí). U spousty lidí proto při rozhodování “co si s sebou sbalit na túru” vítězí různé vysoce průmyslově zpracované instantní potraviny. My vám ukážeme, že existují i instantně připravitelné pokrmy, které jsou však zároveň 100% přírodní a mají skvělou výživovou hodnotu, kterou vaše tělo po celém dni na nohách rozhodně ocení.

Nápoje na zahnání žízně, doplnění energie i živin

Při náročnějších fyzických výkonech z našeho těla spolu s potem odcházejí také elektrolyty. Jejich nerovnováha má mnoho negativních dopadů na organismus, například nadměrnou únavu, letargii, nervový kolaps, nadměrné zadržování vody, svalové křeče, bolesti hlavy, poruchy srdečního rytmu a další. Je proto velmi důležité je průběžně doplňovat.

Co jsou to elektrolyty?

Jsou to specifické ionizované minerály, které po rozpuštění ve vodě získávají kladný či záporný náboj. Umožňují přenos vzruchu v krvi, vnitrobuněčných i mezibuněčných tekutinách a zásadním způsobem ovlivňují většinu metabolických procesů v organismu. Mezi nejběžnější a nejdůležitější elektrolyty v organismu patří hořčík, fosfor, sodík, draslík, vápník a chlor.

Re-Lyte™ od značky Redmond představují skvělý osvěžující způsob, jak přírodně a zároveň lahodně elektrolyty doplnit. Jsou vyrobeny z pravé redmondské Real Salt soli neobsahují žádný cukr ani jiné zbytečné přídavné látky. Vybrat si můžete z několika příchutí a v nabídce mají také praktické balení, ve kterém jsou jednotlivé porce baleny do malých a skladných sáčků. Na túře pak stačí nasypat do vody (ideálně, pokud narazíte po cestě na ledovou pramenitou ze studánky), protřepat a vypít. 

Kávu má hodně z nás spojenou s odměnou, kdy si vychutnáme chvilku klidu, ale také s potřebným doplněním energie. Horké nápoje jsou pak obecně symbolem komfortu, který nám často v nehostinných podmínkách na túrách chybí. Dodají nejen energii, ale i zahřejí a povzbudí, pokud vás zastihne uprostřed hor třeba nečekaný déšť. Kvalitní kávu (i čaj) si navíc můžete vychutnat klidně i na vrcholu hory, a to bez kompromisu na chuť a kvalitu. Budete potřebovat akorát vařič na vodu nebo horkou vodu z termosky. Dál se pak můžete rozhodnout mezi unikátní instantní přírodní pravou kolumbijskou kávu ze single estate od Shelton's Coffee, která je na výběr z několika příchutí, a chutná jako ta nejlepší káva z kavárny. Nebo můžete spojit příjemné s užitečným a ochutnat lahodnou rozpustnou kávu ze Sumatry s houbou cordyceps, vanilkou a kardamomem. Cordyceps je funkční houba, která je známá svými podpůrnými účinky na fyzický výkon. Značka Mushrooms 4 Life má i řadu matcha čajů s funkčními houbami, na kterých si mohou pochutnat zase ti, co kávě moc neholdují.

Svačinky pro průběžné doplňování energie

Ať už jako zákusek ke zmíněné kávě či čaji anebo pro rychlé doplnění energie při potřebné přestávce, ani tady nedělejte kompromisy a místo obligátních tatranek zkuste přibalit raději následující zdravé bezlepkové košíčky nebo taštičky od Pri’s Puddings. Mají minimalistické složení (většinou obsahují maximálně 5 vysoce kvalitních přísad), které jsou ale umně smíchány tak, že dohromady dávají dekadentní dezert s naprosto dokonalou chutí. Jejich výživová hodnota je taky skvělá - základ tvoří bezlepkové vločky, datle a podle zvolené příchuti buď ovoce nebo ořechy. 

Vysoce kvalitní tyčinky plné sušeného ovoce a ořechů seženete zase u Squirrel Sisters. Pro ty, co mají spíše “slaný zub” mají tyto “veverčí sestry” v nabídce i solené a pražené ořechy v klasických i neobvyklých příchutí. Ořechy se na túry obecně hodí, jsou plné zdravých a kvalitních tuků a představují zdroj rychlé a zároveň dlouhodobé energie. Ořechová másla od Incacao jsou navíc obohacená o MCT olej a kolagen = extra zdroje energie a výživy navíc. Můžete vybírat z několika druhů ořechů, které byly použity jako základ pro výrobu másla i příchutí. Jsou skvělé jen tak na lžičku anebo i jako dip k čerstvému ovoci, co si přibalíte s sebou. 

Pro vícedenní trek se místo čerstvého ovoce hodí spíše to sušené, které se vám určitě nezkazí. Ultra lahodné sušené ovoce má na výběr Ceylon Kokonati. Kromě různých druhů sušeného exotického ovoce můžete vyzkoušet i kakaové boby, které skvěle nakopnou vaši energii a doplní také důležitý hořčík. Jako závěrečnou anebo průběžnou odměnu doporučujeme přibalit některou z našich čokolád. Ať už máte rádi mléčné, hořké, bílé anebo jste vegani, z luxusních čokolád, které máme v nabídce, si vybere opravdu každý. 

Jídla, která zasytí, zahřejí a připravíte je rychle

Pokud se chystáte do přírody na více dní, je potřeba myslet nejen na svačinky, ale i na hlavní jídla. Na snídani si sebou přibalte instantní proteinové kaše od Purition. Obsahují pouze reálné suroviny, žádné umělé příchutě apod. Stačí je zalít horkou nebo i studenou vodou a zamíchat. Mají na výběr spoustu příchutí a také verze vhodné i pro vegany.

Instantní sušené vývary od Planet Paleo jsou skvělé jak pro základ výtečné polévky, kdy je stačí zalít horkou vodou a doplnit čerstvou zeleninou. Nebo je můžete vypít jen tak čisté bez ničeho jako posilující a zahřívající nápoj pro doplnění energie a pozvednutí morálky, když už opravdu nemůžete.

Co dalšího s sebou do krosny nebo batohu přihodit? Mrkněte na extra tipy:

Věděli jste, že s každými třemi sty metry výšky stoupne intenzita záření UV paprsků až o čtyři procenta? Zapomenout na kvalitní opalovák se proto rozhodně nevyplácí. Určitě však sáhněte po tom na minerální bázi. Je šetrný k vašemu tělu i životnímu prostředí. 

Jako ochranu proti klíšťatům, komárům a dalšímu nepříjemnému hmyzu doporučujeme přírodní repelenty od North American Herb & Spice. U nich si můžete být jistí, že budou 100% odpuzovat jen hmyz a ne i ostatní lidi. Na rozdíl od konvenčních repelentů (které často obsahují vysoce škodlivý DEET) totiž vůbec nesmrdí, naopak mají krásnou osvěžující vůni díky obsaženým olejům z bylin. Jsou opravdu 100% bezpečné, můžete je použít i u malých dětí a pro domácí mazlíčky.

Na zběžnou hygienu, upatlané ruce před svačinou nebo jako “instantní sprchu” ve stanu můžete provizorně použít vlhčené ubrousky. Ty od Jackson Reece jsou z kompostovatelné dřevěné buničiny, která se plně rozloží do 60 dnů. I tak je prosím ale nikde v přírodě neodhazujte, ale odneste si je zpátky s sebou.

Pokud se chcete i v náročnějších přírodních podmínkách trochu rozmazlit a dopřát svým unaveným nohám trochu luxusu, přihoďte do zavazadla malé balení balzámu na nohy s oleji z babassu, čajovníku a máty peprné od Organic Essence, který vaše chodidla zaslouženě pohýčká a dodá jim okamžitou vzpruhu. Jestli trpíte na křeče nohou, zvažte přibalení také hořčíkového oleje.

Na dlouhou túru se vyplatí vzít také trekingové hole, díky kterým trochu ulevíte nohám a navíc zapojíte i horní část těla. Když je zrovna nebudete chtít používat, dají se snadno připnout na turistický batoh. Turistické batohy jsou totiž běžně vybaveny poutky pro jejich přichycení. Turistické batohy jsou totiž běžně vybaveny poutky pro jejich přichycení.  A v neposlední řadě je důležité myslet i na oblečení, které je funkční a zároveň pohodlné. Funkční oblečení totiž zajišťuje efektivní odvod potu od těla a přispívá k jeho optimální termoregulaci.