Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Co je to abrazivita v zubní pastě?

Když jsme se v Redmondu napevno rozhodli přetvořit naši opravdu (ale opravdu) přírodní zubní pastu na pastu Earthpaste, doslechli jsme se o novém slovním spojení: prostředek ústní hygieny (dentifrice). (Několik z nás již tento výraz znalo, ale ti, kteří měli obyčejné dětství, o něm slyšeli poprvé). Prostředek ústní hygieny je technický, staromódní výraz pro jakoukoliv pastu nebo prášek užívaný k čištění zubů. Jinými slovy se jedná o zubní pastu.

dentrifice 1900s plakatdentrifica zubní pastadentrifice frenchdentrifice usa

Spěcháte?

Stručná odpověď zní: Earthpaste má RDA hodnotu 130 a pH 9,7.

Pokud ale nepospícháte, přečtěte si tento příspěvek. Rozebíráme v něm, na čem vydělává Víla Zubnička, a vysvětlujeme, proč záleží na tom, jaké má zubní pasta pH.
Každá zubní pasta, ať už ji nazýváte prostředek ústní hygieny, Earthpaste nebo zářivě modrý gel, prochází standardními testy, které určí, nakolik je abrazivní (brusná). Testy vypadají více méně následovně: člověk s gumovými rukavicemi a ochrannými brýlemi vezme lidský zub, z něhož byla odstraněna zubní sklovina. (Odkud všechny tyto zuby pocházejí? To nevíme, ale pokud byste rádi dodali příběhu o Víle Zubničce realistický nádech, můžete tuto skutečnost do vyprávění zařadit. Prakticky myslící děti jistě ocení, když jim ozřejmíte, odkud pochází příjmy Víly Zubničky.)
Každopádně poté, co Víla Zubnička (nebo někdo jiný) do laboratoře  doručí zuby a v laboratoři z nich vědci odstraní zubní sklovinu, vystaví zub mírnému neutronovému ozáření a poté jej začnou čistit speciálním zubním kartáčkem. Zbylá voda obsahuje radiaci získanou z onoho nešťastného zubu, která se změří, čímž se zjistí hodnota nazývaná relativní dentinová abrazivita neboli index RDA (někdy nazývaná radioaktivní dentinová abrazivní hodnota). V podstatě se při těchto testech měří, kolik ozářeného dentinu (zuboviny) se dostane do vody poté, co je na zub aplikováno několik druhů zubní pasty.
Účast v tomto programu je dobrovolná a někteří odborníci poukázali na to, že znát index RDA je téměř zbytečné, pokud zároveň nezměříme účinek pasty na zubní sklovinu. To dává smysl, jelikož při čištění zubů máme všichni na našich zubech zubní sklovinu, nicméně i tak se index RDA stal standardním ukazatelem. Americká zubní asociace (American Dental Association) doporučuje prostředky zubní hygieny s maximální RDA hodnotou 250, ovšem dosud jsme se nikdy nesetkali s pastou blížící se takto vysoké hodnotě. Podle našich znalostí je prostředek s tou nejvyšší hodnotou pasta Colgate s super ultra bělícími účinky, která má RDA index 200 - pro srovnání, obyčejná jedlá soda má RDA hodnotu 7.
Podle testů z nezávislé laboratoře má pasta Earthpaste RDA hodnotu 130, o čemž daná laboratoř prohlásila – se vším tím nadšením, které můžete od vědecké laboratoře očekávat, že „se jedná o prostředek ústní hygieny typický pro dnešní trh a jednoznačně se nachází v rámci přijímaných norem.“
Některé společnosti využívají index RDA v rámci propagace svých produktů, což jim zřejmě nemůžeme zazlívat. Možná jste slyšeli, že nižší hodnoty RDA jsou pro vaše zuby lepší, ale pokud stále máte zubní sklovinu, která ochraňuje zubovinu, nemusíte se příliš strachovat. Výzkum z roku 2004 odhalil, že prostředky ústní hygieny s nízkým (kyselým) pH způsobovaly „zvýšenou abrazi zubní skloviny, která byla vyšší, než jakou lze od prostředku s danou hodnotou RDA očekávat“.
Jinými slovy, pokud se obáváte, že abrazivní zubní pasta by mohla poškodit vaši zubní sklovinu, bylo by dobré najít pastu s vysokým pH.
A zmínili jsme, že pasta Earthpaste mám pH kolem 9,7? Neměli bychom se moc chlubit – vždyť také jen spoléháme na přírodu a její schopnosti – ale to je přeci jen velmi vysoká hodnota! 

earthpaste prirodni zubni pasta 6 variaci