Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Proč není žvýkačka jako žvýkačka?

Žvýkačky patří mezi tzv. impulzivní zboží. Asi to každý dobře zná situace, kdy při dlouhém čekání ve frontě u pokladen hrábl do regálu se žvýkačkami. Z reklam se na nás valí také slogany, jak jsou žvýkačky dobré pro zdraví naší ústní dutiny, a že jsou nutností pro krásně voňavý a svěží dech. Ale ono to s těmi konvenčními žvýkačkami zase tak slavné není.

žvýkačky

Co běžně dostupné žvýkačky obsahují? Jaký mají vliv na znečištění a naše životní prostředí? A jak tedy žvýkat zdravě a “ekologicky”? Přečtěte si celý článek :).

Co obsahují konvenční žvýkačky?

Klasické žvýkačky jsou většinou založeny na bázi umělé hmoty, syntetických plastových polymerů, které se v přírodě nerozloží, a v době, kdy se diskutuje dopad plastů na naše zdraví a snažíme se jejich produkci co nejvíc omezit, jejich žvýkání určitě v pořádku není. A nevím, jak vám, ale mně představa, že pár hodin v kuse žvýkám v puse prakticky kus plastu, příjemná určitě není :).

orbit složení

Kromě syntetické plastové báze můžou obsahovat konvenční žvýkačky takové chuťovky, jako je např.:

Aspartam

Aspartam je stále velmi často používané umělé sladidlo. Stále ho používá více než 85 % konvenčních značek žvýkaček. Toto umělé sladidlo je spojováno s více než stovkou různých zdravotních problémů a obtíží, včetně Alzheimerovy choroby, vrozených vad, rakoviny, mozkových nádorů, poruch chování a učení u dětí a spousta dalšího.

BHT (Butylated Hydroxytoluene)

Používání BHT bylo kvůli toxicitě zakázáno v mnoha evropských zemích, v Austrálii, Kanadě, Japonsku i na Novém Zélandě. Nicméně v USA a některých dalších zemích je jeho používání stále povoleno. Proto si na něj dávejte pozor zejména u dovozového zboží. BHT se používá u průmyslově zpracovaných potravin (včetně žvýkaček) jako konzervační látka. Byla u něho prokázána souvislost s hyperaktivitou u dětí, toxicitou orgánových systémů (včetně poškození jater a ledvin) a v současné době se zkoumá i jako možný karcinogen.

Calcium Casein Peptone (fosforečnan vápenatý)

Tato složka se často objevuje ve žvýkačkách bez cukru. Používá se pro zlepšení textury a na vybělení žvýkaček. CCP je nadměrně zpracovaný derivát mléka. Ohledně této složky existuje prozatím jen velmi málo vědeckých studií, ale je spojována s otravou čínskými kojeneckými výživami.

Acesulfame K (Acesulfame Potassium)

Acesulfam K je další syntetické sladidlo. Jedná se o draselnou sůl, která obsahuje methylenchlorid, což je známý karcinogen. Jeho nežádoucí účinky mohou způsobit poškození ledvin a jater, problémy s náladou, bolesti hlavy, nevolnost a poruchy zraku.

Titanium Dioxide

Oxid titaničitý je spojován s autoimunitními poruchami, Crohnovou chorobou, astmatem a je pravděpodobně karcinogenní. Nejčastěji se používá jako barvivo ve žvýkačkách a cukrovinkách, největší koncentrace oxidu titaničitého se nachází právě ve žvýkačkách.

Tyto ingredience mohou způsobovat poškození zdraví. Je proto důležité si číst složení nebo ještě lépe se běžně prodávaným žvýkačkám úplně vyhnout a zásobit se těmi přírodními.

Žvýkačky jako jeden z největších zdrojů nerozložitelného odpadu

Spousta lidí používá žvýkačky každý den pro osvěžení dechu, jako berličku při odvykání kouření, jen tak protože je žvýkání baví nebo s nimi děti závodí, kdo dokáže vyfouknout největší bublinu. Málokdo ale ví, že žvýkačky představují po nedopalcích z cigaret nejrozšířenější formu znečištění. Konvenční žvýkačky jsou totiž v přírodě nerozložitelné a navíc nějakých 80–90 % žvýkaček není ani vyhozeno do koše, ale většina lidí je prostě jen tak vyplivne na zem nebo na chodník. Odstraňování přilepených žvýkaček k dlažbě představuje pro města nákladný a drahý proces, nehledě na to, že představují velký zdroj znečištění životního prostředí a mohou se dostat i do potravinového řetězce.

žvýkačky, odpad

Představují podobný problém jako mikroplasty. V rybách byly nalezeny stopy syntetických polymerů, tedy látek, na kterých jsou běžně dostupné žvýkačky založeny. Ty se postupně v rybách a dalších vodních živočiších hromadí a způsobují jejich toxicitu. A pak se dostanou k nám na talíř… Což je krásná ukázka toho, že to co dáváme, se nám nějakým způsobem a z nějakého konce vrátí zpátky, ať už to dobré nebo špatné :).
A další argument pro žvýkání přírodních a biodegradabilních žvýkaček.

V čem jsou Two Wise Chimps jiné?

Žvýkačky od Two Wise Chimps neobsahují žádné plastové ani syntetické přísady, umělá aromata, barviva ani konzervanty. Jsou bez lepku a vhodné i pro vegany. Jsou na bázi přírodní rostlinné gumy, která se získává ze stromu zapota, jež roste v mexickém deštném pralese. Této “gumě” se říká se jí chicle, je podobná kaučuku a díky ní jsou žvýkačky kompletně biodegradabilní. Získává se šetrnou metodou, při které se důsledně dbá na to, aby stromy po nařezání kůry a sklizení mízy dostaly před další sklizní dostatek času na plné uzdravení a nemusely být pokáceny.

two wise chimps

Two Wise Chimps žvýkačky jsou doslazené xylitolem, přírodním sladidlem, které se nejčastěji získává z břízy. Toto přírodní sladidlo má přirozeně až o 40 % méně kalorií než běžný cukr. K jeho trávení není potřeba inzulinu, a je proto vhodný i pro diabetiky. Xylitol na rozdíl od klasického cukru nepodporuje tvorbu kazutvorných bakterií v ústech, naopak tyto bakterie pomáhá eliminovat - snižuje tvorbu zubního povlaku a zvyšuje tvorbu slin, čímž zabraňuje růstu plísní, bakterií a tvorbě zubního kazu.

Two Wise Chimps - hravý doplněk stravy ve žvýkačce

Two Wise Chimps nejsou jen tak obyčejné žvýkačky, v nabídce mají 4 druhy a každý druh má přidaný nějaký bonusový efekt navíc, takže můžeme říct, že jsou vlastně takovým doplňkem stravy v neobvyklé a hravé podobě.

Žvýkačky Beauty - tento druh žvýkaček je obohacený o biotin, selen, niacin (vitamín B3) a výtažek ze zeleného čaje. Všechny tyto mikroživiny jsou důležité pro krásnou a zdravou pokožku, podporují růst vlasů a nehtů a zvyšují jejich kvalitu. Zelený čaj patří mezi antioxidanty, které pomáhají pleti vyrovnat se s negativním působením volných radikálů a zpomalují tak její stárnutí. Selen patří mezi tzv. minerály krásy. Patří mezi silné antioxidanty, působí protizánětlivě, podporuje hojení, zpomaluje stárnutí buněk. Vitamín je důležitý pro udržení správné hladiny hydratace v pleti, pomáhá hojení akné a přispívá také ke zlepšení stavu u růžovky. Navíc podporuje produkci fibroblastů a zlepšuje tak elasticitu pleti.

Žvýkačky s aktivním uhlím - mají přirozeně bělicí efekt - zmírňují zažloutnutí zubů, předcházejí usazování zubního plaku, posilují dásně a dodávají svěží dech na dlouhou dobu. Pomáhají udržovat vaše zuby i dásně v perfektním stavu.

Žvýkačky s CannaBidiolem - představují originální, hravý a efektivní způsob jak tento výtažek z konopí začlenit do své každodenní rutiny. Při žvýkání se CanaBiDiol uvolňuje do úst, což umožňuje sublinguální vstřebávání (pod jazykem). Každý kus těchto žvýkaček obsahuje 5 mg vysoce čistého CanaBiDiolu. Jsou skvělým doplňkem tohoto výtažku pro každý den. Díky svojí skladnosti a praktičnosti se perfektně hodí třeba do kabelky, kde jsou vždy připraveny “pro případ nouze”.

Žvýkačky s kofeinem - ideální pro řidiče z povolání, studenty, duševně pracující… , zkrátka pro všechny, kdo během dne potřebují malé energetické nakopnutí :). Pomáhají zahnat únavu a podpoří vaši schopnost soustředit se kdykoliv během dne. Kromě kofeinu jsou obohacené ještě o vitamín B5, který pomáhá dodávat energii a je vhodným doplňkem i při stresu. Tyto žvýkačky představují skvělou zdravější alternativu místo energetických nápojů, které jsou plné cukru. Anebo místo dobrého a kvalitního šálku kávy, když zrovna nemáte čas si žádnou připravit a vychutnat. Každý kousek této žvýkačky obsahuje 40 mg kofeinu a 6 mg vitamínu B5, jejichž kombinace nakopne vaši energii, bdělost i soustředění. Celé 9dílné balení žvýkaček pak obsahuje přibližně stejné množství kofeinu jako 5 standardních energetických nápojů.

Kromě všech těchto účinků, které různé druhy žvýkaček od Two Wise Chimps mají, tak samozřejmě fungují i jako klasické žvýkačky a taktéž přispívají i k udržení dobrého stavu vašich zubů i dásní a osvěžují dech.