Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Poctivý masový vývar - jak na něj, když nemám čas vařit?

Kostní vývar patří mezi mezi jídlo, na jehož posilující a vyživující účinky spoléhali už naši předci před tisíci lety. Neužívali jej však pouze jako jídlo, ale i jako účinnou látku na podporu trávicího a imunitního systému. Na kvalitní vývary nedá dopustit také například tradiční čínská medicína. Naši předkové (a nemusíme chodit ani tak daleko do historie) nejedli jen libové maso, jako je tomu dnes. Konzumovali zvířata celá, včetně vnitřních orgánů, kůže, šlach, chrupavek... a z kostí si pak připravili výživnou polévku. Získávali tak klíčové živiny, na které může být naše moderní strava chudá. (Článek o orgánové výživě si můžete přečíst tu).
Vývary z kostí obsahují látky, které aktivně posilují střevní výstelku. Celistvost výstelky ve střevech je důležitá pro správné vstřebávání živin, ale také z toho důvodu, aby střevo nepropouštělo škodliviny, které by mělo za normálních okolností vyloučit. Oslabená střevní výstelka může způsobit chronické záněty a vést ke vzniku autoimunitních onemocnění. Zdravá a celistvá střevní výstelka je také nezbytná pro kvalitní střevní mikrobiom. Střevní mikroflóra pokrývá až 70 % našeho imunitního systému. (Nejen) v našem těle všechno se vším souvisí, proto je pravidelná konzumace vývarů prospěšná jak pro zdravé zažívání, tak pro naši obranyschopnost.

Co je to kostní vývar?

Vývar z kostí se vyrábí pozvolným vařením kostí, zeleniny, bylinek a koření. Jedná se doslova o infuzi nabitou minerály. V dnešní uspěchané době má málokdo čas stát u sporáku několik hodin a připravovat si výživný vývar. V takovém případě můžete sáhnout po instantním řešení od Planet Paleo, kdy ušetříte čas, ale zároveň neděláte kompromis, co se týká kvality a obsažených složek.
Planet Paleo používá pouze suroviny té nejvyšší kvality, které upravuje pomocí páry. Následnou dehydratací vytvoří koncentrovaný prášek, který pak můžete pohodlně použít a přimíchat do jídla. V žádné fázi výroby nepoužívají plnidla ani zbytečné vycpávky, pouze celistvé potraviny. Planet Paleo vyrábí tyto vysoce kvalitní instantní vývary z volně chovaného skandinávského dobytka, jehož chov podléhá přísné certifikaci KRAV. Tato certifikace má extrémně přísné standardy na životní podmínky chovaných zvířat. Jsou dokonce ještě přísnější než předpisy EU pro ekologický chov zvířat.

Proč bychom měli konzumovat kostní vývary?

Vývar z kostí je všestranný elixír, který má spoustu příznivých účinků na zdraví střev, pro zdravou a krásnou pokožku, na podporu kloubů i na naši imunitu. Vývary jsou obecně velmi výživné. Zvířecí kosti jsou totiž velmi bohaté na minerály, včetně vápníku a hořčíku, které naše tělo potřebuje pro vytváření a posílení našich vlastních kostí. Vývary z kostí jsou také vysoce bohaté na kolagen, který patří mezi nejhojněji zastoupené proteiny v našem těle. Nachází se v kůži, šlachách, vazivech i kloubech a udržuje také střevní výstelku.
Vývary jsou taktéž bohaté na celou řadu doplňkových živin, jako je kyselina hyaluronová, chondroitin či glukosamin. Dále jsou bohaté na želatinu a protizánětlivé aminokyseliny. Každodenní jídelníček většiny z nás je na tyto živiny chudý. Vývary proto představují skvělou možnost, jak je do sebe ve stravitelné a celistvé podobě dostat.

Jak si instantní kostní vývar připravit?

Vývary od Planet Paleo jsou velmi univerzální - mají slané i sladké příchutě, takže je můžete přidat opravdu kamkoliv. Můžete je popíjet jen tak jako čaj nebo je přimíchat do polévek, omáček, k dušenému masu apod. Přidejte je třeba do vody při vaření obilovin nebo zeleniny. Výborně zvýrazní jejich chuť a zároveň zvýší výživovou hodnotu. Vývary se sladkou příchutí jsou zase skvělé do ranních kaší, smoothie nebo do proteinových palačinek.

Jak často konzumovat kostní vývar?

Vývary patří mezi jednu z nejvýživnějších potravin vůbec, takže si můžete porci dopřát každý den. Kvalitní vývary v prášku jsou pohodlným a rychlým způsobem, díky kterému si můžete dopřát toto vysoce výživné jídlo kdykoliv během dne. Kostní vývar je skvělý také po tréninku pro rehydrataci, nahrazení ztracených elektrolytů a doplnění potřebných bílkovin pro regeneraci svalů.

6 tipů na vaření s instantními kostními vývary od Planet Paleo

1. Vypijte si je - usrkávat horký vývar je ten nejjednodušší a nejpohodlnější způsob konzumace. Jednoduše smíchejte prášek s horkou vodu a třeba MCT olejem. Získáte vysoce výživný zdroj energie pro celý den. Vývary se sladkými příchutěmi (čokoláda a banán) můžete zase přidat do horké čokolády nebo kávy.
2. Do polévky - skvělý základ pro chutnou a výživnou masovou i zeleninovou polévku. Voňavý a chutný vývar vás báječně prohřeje zevnitř, je skvělý na posílení, když se zotavujete z nějaké nemoci, a výborný v podzimních a zimních plískanicích. Vývary patří také mezi tzv. comfort food, zvednou vám náladu a zahřejí i na duši :).
3. Na vaření i pečení - vývar můžete použít k podlívání pečené zeleniny nebo v něm zeleninu přímo uvařit. Uvařte v něm rýži jako přílohu - skvěle ji dochutí a zvýší její výživovou hodnotu. Dokonale promění chuť také třeba bramborové kaše apod.
4. Palačinky a lívance - sladké příchutě můžete přidat do těsta na palačinky či lívance - skvělé na dlouhý víkendový brunch nebo jako větší svačinka po tréninku. Nebojte se ale ani slaných příchutí - a zkuste si ukuchtit slané palačinky.
5. Do pečených dezertů - sladké příchutě vývarů jsou skvělé například do keto brownies, energy kuliček nebo proteinových sušenek.
6. Do smoothies - čokoládová a banánová příchuť vývarů představuje skvělý zdroj chuti a živin také do smoothie. Mají lahodnou a krémovou chuť, bez umělých sladidel.

Jaký je rozdíl mezi vývary, kolagenem a proteiny od Planet Paleo?

Planet Paleo má v nabídce kromě vývarů také různé příchuti proteinů a hydrolyzovaných kolagenů.
Planet Paleo kolageny - obsahují koncentrované množství hydrolyzovaného kolagenového proteinu, ale zase neobsahují jiné živiny, které se nacházejí právě ve vývarech. Hydrolyzovaný kolagen je také lépe vstřebatelný, jednoduše řečeno je rozložený na drobnější molekuly, které mají lepší absorpční schopnost. Vývar sice taktéž obsahuje kolagen, ale ne v této vysoce vstřebatelné podobě. Kromě kolagenu je však bohatý také na minerály (vápník, hořčík), kyselinu hyaluronovou, glukosamin a další živiny v celistvé podobě.
Sportovní proteiny z vývarů od Planet Paleo - nejsou tradičním slaným vývarem, ale jsou navrženy tak, aby se používaly jako efektivní výživa k regeneraci po cvičení, daly se jednoduše protřepat v shakeru, přidat do smoothie apod. Jsou také skvělé, pokud chcete do svého každodenního jídelníčku dostat víc bílkovin.