Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Mouky z ovoce II. – Mouka ze zelených banánů

V předchozím článku Mouky z ovoce I. – Chlebovníková mouka jsme si řekli, v čem nám pšeničná mouka může škodit a proč je tedy pro naše zdraví prospěšné ji nahradit. Jako první alternativu pro náhradu klasické mouky jsme si uvedli mouku chlebovníkovou (mouku z ovoce jackfruit) a nyní se podíváme pod pokličku mouce z nezralých zelených banánů. Chutná opravdu po banánech? Jak ji vlastně použít? A jaký přínos pro naše zdraví má?

Flour_Banan_uvodni fotka

Mouka z nezralých zelených banánů

Snímek obrazovky 2023-04-09 160023Pokud vás jako první zaujalo, že se tato mouka vyrábí z nezralých zelených banánů, má to jeden důvod – zelené banány obsahují vyšší obsah škrobu, což zajišťuje dobré vlastnosti mouky. Zralé banány na rozdíl od zelených totiž obsahují méně škrobu a mnohem více cukru.

Opět se nejedná o mouku v tradičním slova smyslu, tato mouka se vyrábí rozemletím sušených zelených banánů, tudíž ji můžeme použít nejen pro pečení a vaření, ale můžeme ji i jen tak přidávat do kaší, smoothie aj., čímž těmto rychlým pokrmům dodáme další nutriční benefity. Při výrobě této mouky nevzniká žádný odpad – oloupané slupky se mulčují a slouží jako hnojivo pro další úrodu.

I tato mouka je bez lepku – vhodná pro celiaky, ale i pro lidi citlivější na lepek anebo jen pro ty, kteří jen chtějí méně lepku ve své stravě.

Na našem e-shopu máme mouku v nejvyšší možné kvalitě – bez sladidel i přidaného cukru, bez konzervantů a jiných zbytečných vycpávek. Tato mouka, stejně jako chlebovníková, je vyrobená z tzv. heirloom odrůdy – jedná se o otevřeně opylovanou odrůdu, která se běžně pěstovala v dřívějších dobách lidské historie. S rozvojem zemědělství je však cílem maximalizovat úrodu, neboť cíl je vydělat, proto se používá již jen několik odrůd od každé plodiny – daná odrůda musí co nejvíce vydržet, dozrávat v jeden čas, zvládnout mechanický sběr, nebo také odolávat suchu, mrazu a pesticidům. V současnosti, kdy si opět uvědomuje to, co naši předci dobře věděli, je opět snaha zachovat tyto historické odrůdy, aby byla k dispozici široká škála plodin.

 

Jak chutná banánová mouka?

Banánová mouka má jemně nasládlou chuť a s velmi nepatrným banánovým aroma, pokud se konzumuje v syrovém stavu (tady bude velmi záležet na množství použité mouky). Pokud se použije při vaření či pečení, má spíše zemitou až neutrální chuť, nemusíte se tedy jejího použití vůbec bát. Spousta z nás si při slově banánový bohužel vybaví nějakou chemickou, umělou příchuť z různých sladkostí a mléčných produktů, ale to není případ tohoto produktu. Bez obav ji tedy použijte i do slaných pokrmů.

 

Proč konzumovat banánovou mouku?

Heart diseaseAnglický zdroj uvádí, že banánová mouka „may improve negative effect of metabolic syndrome“, což znamená, že může pomoci zlepšit negativní účinky metabolického syndromu. Co si pod tím ale můžeme představit? Metabolický syndrom je soubor rizikových faktorů, které dohromady zvyšují riziko vzniku srdečních chorob, diabetu a dalších. Negativní účinky jsou potom v tomto kontextu vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cukru v krvi a zvýšený cholesterol. Každá z uvedených nemocí je sama o sobě velmi riziková, ale sečteme-li všechny tyto faktory, jedná se již o faktory nás na životě ohrožující (zdroj: https://draxe.com/nutrition/green-banana-flour/).

Mouka z nezralých zelených banánů je skvělým zdrojem rezistentního škrobu neboli nerozpustné vlákniny. Ta napomáhá lepšímu fungování našich střev, obzvláště podporuje zdravé tlusté střevo, a je vhodná i pro ty, kteří se stravují podle paleo nebo primal diety.  Rezistentní škrob také pomáhá snížit hladinu cukru v krvi, napomáhá k rychlejšímu pocitu nasycení, proto je vhodná i za účelem hubnutí.

StřevoRezistentní škrob projde v nezměněné podobě trávicím traktem až do tlustého střeva, kde poslouží jako potrava pro prospěšné bakterie. Pokud se bakterie ve střevech živí rezistentním škrobem, produkují tzv. butyrát = sůl kyseliny máselné. Butyrát zvládne obnovit celistvost střevní sliznice a co víc, podílí se na zmírnění chronických zánětů ve střevech. Působení butyrátu proti zánětům střev může být tedy značnou prevencí rakoviny, Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy (zdroj: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/cesti-vedci-butyrat_1808082322_mos). Přijímání rezistentního škrobu snižuje pH, zmírňuje záněty a způsobuje řadu změn, které snižují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Tento karcinom představuje čtvrtou nejčastější příčinu úmrtí na světě (zdroj: https://www.iamdiabetic.eu/rezistentni-skrob-a-jeho-ucinky-na-zdravi).

Mimo to najdeme v banánové mouce i rozpustnou vlákninu – ta se zase váže na cholesterol v trávicím traktu a pomáhá ho vylučovat z těla ven. Banánová mouka tedy může snižovat i špatný cholesterol (LDL cholesterol).

Je však velmi důležité uvést, že rezistentní škrob po zahřátí nad 60 °C mizí. Pokud ho tedy z mouky chcete vytěžit pro své zdraví, určitě konzumujte mouku v syrovém stavu nebo v jídlech upravovaných pod tuto hranici (zdroj: https://fromthelarder.co.uk/green-banana-flour/).

Mg_KBanánová mouka je bohatá na draslík a hořčík. Draslík je pro naše tělo jedním z nejdůležitějších minerálů. Podílí se na tom, že máme uvnitř buněk optimální množství vody (tzv. elektrolytická rovnováha). Draslík společně se sodíkem hraje důležitou roli při přenosu nervových vzruchů (ovlivňují naše svalové kontrakce, srdeční rytmus, reflexy aj.), potřebujeme ho pro správné fungování svalů, správnou činnost srdce a regulaci krevního tlaku. Pokud trpíme silným průjmem či zvracením, dochází k významné ztrátě draslíku, a to může být i život ohrožující. (zdroj: https://www.nzip.cz/clanek/1145-draslik). Nízká hladina draslíku může způsobovat únavu, nekvalitní spánek, problémy s pamětí a koncentrací, stejně tak i svalovou slabost a křeče. Hořčík je další klíčový minerál pro správné fungování našeho těla. Má podíl až na 300 různých procesech v našem těle. Tento minerál je tak zásadní, že jsme mu věnovali samostatný článek – Hořčík – jeden z nejdůležitějších minerálů.

Kromě dvou uvedených minerálů banánová mouka obsahuje ještě i zinek, vitamin E a mangan.

Banánová mouka má nízký glykemický index a nevychyluje hladinu cukru v krvi. Je totiž vyrobená ze zelených banánů, které mají mnohem méně cukru než klasické žluté banány. Navíc díky rezistentnímu škrobu zpomaluje putování potravy střevem, což zpomaluje reakci na inzulin – nedochází ke vzniku cukru a nárůstu hladiny cukru. Mouka má také mnohem méně kalorií než většina pšeničných mouk a také než ovesná nebo mandlová.

V banánové mouce najdeme vysoký obsah prebiotické vlákniny – jedná se o nestravitelnou látku, která však příznivě ovlivňuje zdraví našeho střeva – podporuje růst a aktivitu dobrých bakterií. A pokud jsou naše střeva v pořádku, funguje nám správně i obranyschopnost našeho organismu. Pomáhá snižovat i pH ve střevech – tím se zvyšuje rozpustnost minerálů (hlavně vápníku a hořčíku). Prebiotická vláknina se také podílí na správném fungování metabolismu tuků. Vyhledávat ve stravě by ji tedy měli ti, kteří mají trávicí obtíže (např. zácpu), oslabenou imunitu, a také ti, kteří trpí obezitou, kardiovaskulárními onemocněními, zánětlivými střevními onemocněními či mají vyšší pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva (zdroj: https://www.stobklub.cz/clanek/prebioticka-vlaknina-pro-podporu-zdrave-strevni-mikroflory/).

 

Jak banánovou mouku využít v kuchyni?

  • Dá se použít raw – např. do kaše, smoothie. Protože se jedná o rozemleté ovoce, získáte skvělé benefity, aniž by bylo nutné cokoliv vařit či péct. Smíchejte trochu mouky s nasekanými ořechy a sušeným ovocem a máte energetickou tyčinku. Nebo smíchejte trochu mouky s rostlinným či klasickým mlékem a přisypte granolu – opět máte výživné jídlo.
  • Pečení – mouku můžete použít do všech dezertů, muffinů, palačinek, vaflí, koláčů, sušenek, ale je vhodná i k pečení chleba. Namísto 1 hrnku klasické mouky použijte ¾ hrnku mouky banánové (potřebujete tedy o 25 % méně než při použití pšeničné mouky).
  • Vaření – moukou je možné zahušťovat omáčky, přidat ji do dipů, zálivek či kari omáček.

 

Vyzkoušejte pár receptů:

Datlové kuličkyRaw kuličky – tento recept je velmi variabilní, dá se použít v různých obměnách podle toho, co máte zrovna doma. Smíchejte rozemleté datle s trochou soli Real Salt, banánovou mouku, oříškové máslo dle vašich preferencí a přidejte trochu kokosového oleje nebo máslakakaa. Vše promíchejte do konzistentní hmoty, vyválejte kuličky a na závěr můžete obalit zase v kakau nebo v nadrcených oříšcích či semínkách. Získáte velmi chutnou a výživnou svačinku pro vás i pro děti.

 Lívance:Lívance

Důkladně promíchejte, aby ve směsi nebyly žádné hrudky, a smažte na trošce kokosového oleje.

Bezlepkové brownies – recept na tuto skvělou pochoutku ve zdravém provedení vám přinášíme na webu přímo u mouky ze zelených banánů od Ceylon Kokonati.

 

Zajímá vás víc? Přečtěte si i další související články:

Mouky z ovoce I. – Chlebovníková mouka

Bezlepková dieta nejen pro celiaky?

Jak mít zdravá střeva a tak celý organismus?

 

Autor článku

LinkedIN Instagram