Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Jak si pomoci při alergii na pyl přírodní cestou

V České republice trpí alergií více než 2,5 milionu lidí. Existuje nespočet druhů alergií – na potraviny, tzv. potravinová alergie (lepek, laktózu, vejce, ořechy, tropické ovoce a spoustu dalších), dále na pyl, roztoče, prach, zvířecí srst aj. Jak ale vzniká alergie? Alergie je nepřiměřená reakce našeho imunitního systému na látky, které jsou běžnou součástí našeho světa a jiným nemusí způsobovat žádné problémy. V tomto článku se podíváme blíže na pylovou alergii, která již v tomto období začíná trápit mnohé z nás, a nabídneme rady, jak si pomoci od příznaků alergie v domácím prostředí.

Pylova alergie_uvodni fotka

Pylová alergie

Pylova alergie(1)Pylovou alergii mohou způsobovat pyly stromů, rostlin a nejčastěji trav:

  • Stromové pyly – nejčastěji bříza, olše, líska, jasan, habr, lípa, ale např. i buk a dub.
  • Pyly trav, bylin, obilovin – nejčastěji pelyněk, ambrozie, dále drnavec, pampeliška, kopřiva, jetel, vojtěška, řepka, z obilovin žito.

Pokud trpíte alergií na pyl, s největší pravděpodobností docházíte k lékaři a užíváte paracetamol nebo antihistaminika, přičemž už je možné koupit i mnoho volně prodejných léků na alergii. Jak si ale poradit v domácích podmínkách? Jak vlastně poznáme, že máme alergii, jak se projevuje? A dá se nějak alergie zbavit? Existuje něco šetrnějšího, čím bychom si mohli ulevit?  Začněme od začátku.

Co je pylová alergie?

Pylova alergie_imunitní systémPokud máme pylovou alergii, reaguje náš imunitní systém na pyl z rostlin, který se vyskytuje v ovzduší. Jestliže jsme alergičtí na pyl a vdechujeme pyl, náš imunitní systém spustí obranný mechanismus, neboť pyl vnímá jako cizí látku, a začne produkovat protilátky, aby se pylu tělo zbavilo. To způsobí, že se uvolní histamin a další látky, a to vede ke spuštění alergické reakce.

Histamin je hormon, který se vyskytuje v našem těle a podílí se na regulaci různých fyziologických procesů. Produkuje ho celá řada buněk, hlavně bílé krvinky a nervové buňky. Histamin je také neurotransmiter – umožňuje přenos signálů mezi nervovými buňkami v nervové soustavě. Histamin se nachází ve sliznicích, v kůži, v plicních tkáních nebo v trávicím traktu a podílí se také na regulaci spánku, trávení a zánětu.

Při léčbě alergie se používají léky, které blokují účinky histaminu na tkáně = antihistaminika. Antihistaminika jsou považována za bezpečné medikamenty, proto je jich velké množství již běžně dostupné bez lékařského předpisu. Avšak stále se jedná o lék, který může mít i vedlejší účinky – v tomto případě ospalost, únava, sucho v ústech, zácpa nebo naopak průjem, nevolnost či zvracení. Pomocí léků jsou odstraněny projevy alergie, ale není řešena příčina. Je nutné posílit svůj imunitní systém tak, aby na tyto projevy již tak silně nereagoval.

Proč jsou pylové alergie u lidí tak časté?

Pylova alergie_znecistene ovzdusiS rozvojem průmyslu a dopravy se do ovzduší dostává více a více škodlivých látek. Tyto látky oslabují naši nosní sliznici, a tím pádem můžeme být více náchylní k tomu, že naše tělo se bude bránit vdechnutým alergenům.

Další příčinou jsou klimatické změny – z důvodu kratších zim a vyšších teplot rostliny rostou rychleji a krátké zimy také způsobují to, že rostliny mají delší období, během kterého mohou růst.

Svůj podíl nese i globalizace – v důsledku globalizace zde máme nepůvodní rostliny, na které naše tělo není zvyklé a má tedy tendenci se jim více bránit (zdroj: Začíná pylová sezóna – za 25 let se počet alergiků zdvojnásobil).

Pylová alergie v číslech:

  • 40 % lidí v Evropě trpí pylovou alergií,
  • 50 % případů alergické rýmy v Evropě je kvůli alergii na trávy,
  • 5 pylových zrnek na metr krychlový vzduchu je dostatečný pro spuštění alergické reakce,
  • 3x za posledních 20 let se zvýšila alergie na pyl břízy.

(převzato z: Začíná pylová sezóna – za 25 let se počet alergiků zdvojnásobil)

Jaké jsou příznaky alergie?

Pylova alergie_priznakyAlergie na pyl se může projevit celou škálou příznaků. Mezi nejčastější projevy alergie na pyl patří:

  • rýma, senná rýma, svědění nosu, kýchání, ucpaný nos;
  • kašel, sípání, potíže s dýcháním, dušnost;
  • škrábání v krku, bolest v krku, pálení v krku;
  • otok rtů, svědění rtů a kůže kolem rtů;
  • svědění očí, slzení, pálení očí, zarudnutí očí, zánět spojivek;
  • kožní vyrážka, zarudnutí, kopřivka, svědění kůže, suchá kůže;
  • otok jazyka, rtů, obličeje či krku;
  • nevolnost, zvracení;
  • průjem, křeče v břiše.

 

Přírodní způsoby, jak si ulevit od alergie

1. Protizánětlivá, zásaditá strava

Takováto strava nám pomůže posílit imunitní systém, který se pak lépe vyrovnává s běžnými alergiemi. Protože silný imunitní systém vychází ze zdravých střev. Jaké potraviny sem ale patří?

Pylova alergie_cesnek_1Česnek – je považován za přírodní antibiotikum. Pomáhá ničit infekce, viry a také alergie. Konzumujte syrový česnek (doporučovány jsou dva stroužky denně), nebo v případě, že nechcete být cítit česnekem, sáhněte po doplňku stravy – u nás najdete česnek ve fermentované podobě, která aktivuje adaptogenní vlastnosti této byliny a zvyšuje jejich účinnost. Česnek může způsobovat lidem trávicí obtíže, čemuž se lze vyhnout právě při konzumaci ve fermentované podobě – takto upravený česnek působí společně s naším mikrobiomem, ne proti němu.

Zelená listová zelenina – tedy kapusta, špenát, hlávkový salát, římský salát či rukola a řeřicha pomáhají tělo detoxikovat a snižovat záněty.

Pylova alergie_probioticPotraviny bohaté na probiotika – kefír, kysané zelí, kimči, miso, kombucha a poctivý jogurt. Tyto potraviny navrací rovnováhu naší střevní sliznici, což opět vede k posílení imunitního systému. Pokud takové potraviny nekonzumujete, vyzkoušejte něco z naší nabídky – např. fermentovaná synbiotika, která v sobě kombinují probiotika a prebiotika.

Pylova alergie_vyvarVývar z kostí – opět základní potravina pro naše střeva. Silný vývar z kostí nám pomůže posílit imunitní systém, proto už naše babičky při nemoci ordinovali hlavně silnou polévku. Jak si takový lék správně připravit, se dočtete v našem článku Poctivý masový vývar – jak na něj, když nemám čas vařit?, a pokud zrovna nestíháte, sáhněte po Planet Paleo vývarech.

2. Vitaminy a antioxidanty

Pylova alergie_vitamin CVitamin C posiluje imunitu, a proto nám pomáhá mírnit alergické projevy. Našemu tělu lze dodávat vitamin C i v podobě vitaminových doplňků, vyzkoušejte např. lipozomální formu, která bez porušení projde naším trávicím systémem a vstřebává se až v tenkém střevě, kde je potom vitamin C díky ochranné bublině z lipozomů doručen přesně tam, kam je třeba – do našich buněk.

Pylova alergie_vitamin DVitamin D hraje rovněž zásadní roli pro správnou funkci imunitního systému, ale není tak snadné ho doplnit potravinami. Dostatek vitaminu D budeme mít tehdy, pokud se denně budeme pohybovat venku a ideálně na slunci. V našem mírném pásmu je však již nutné vitamin D suplementovat. V našem článku Vitamin D – co způsobuje jeho nedostatek? se můžete dozvědět více.

Kvercetin – antioxidant, který se přirozeně vyskytuje v potravinách rostlinného původu, např. v brukvovité zelenině (brokolice, květák), v cibuli, v zeleném čaji či citrusových plodech. Stabilizuje uvolňování histaminů, a tím pomáhá přirozeně zvládat příznaky alergie.

3. Med

Užívejte místní med, tedy med od včelaře z vašeho okolí. Proč? Med z vaší oblasti je vytvořen z pylu rostlin, kterými jste obklopeni. Pokud tedy budete užívat takovýto med pravidelně v malých dávkách, bude si vaše tělo zvykat na rostliny kolem vás. Včelí pyl sám o sobě pomáhá proti infekcím a alergiím, med posiluje imunitní systém.

Pylova alergie_jablecny ocet4. Jablečný ocet

Kvalitní jablečný ocet pomáhá rozkládat hleny a podporuje lymfatický systém. Má antihistaminové vlastnosti, které zmírňují zánět a regulují reakce imunitního systému.

5. Výplach nosu

Výplach nosu slouží pro vyčištění dutin. Tato metoda vznikla před stovkami let v tradici ájuverdské medicíny. Pozor na to, že při vyplachování dutin musí být použitá voda destilovaná a co nejsterilnější. Vodou z vodovodu byste si mohli ublížit.

Pylova alergie_SynuOregaPokud vám tento způsob není příjemný, zkuste SinuOREGA – jedná se o silný roztok mořské soli a purifikované pramenité vody. Efektivně čistí a zvlhčuje nosní sliznici. Je bez konzervantů, alkoholu a chemických přísad. Na rozdíl od běžně dostupných sprejů do nosu je bezpečný pro denní použití, nenarušuje sliznici a nevzniká na něm závislost. Je vhodný nejen pro dospělé, ale i pro děti, ale nešizené, a tudíž silné složení může být pro některé citlivé jedince překvapením. Po vstřiku můžete cítit pálení, jako kdyby se vám v moři dostala voda do nosu. Rozhodně to ale stojí za to to vydržet, protože výsledkem bude neskutečná úleva od ucpaného nosu. Účinek se dostaví rychle, použitím tohoto spreje se tedy doba léčení zkracuje.

6. Bylinky

Bylinky jako kopřiva, zázvor, kurkuma, řebříček – podporují imunitní systém a snižují překrvení. O zázvoru, kurkumě skořici a jejich účincích se v našem článku Co jíst v zimě, abychom zůstali zdraví? dočtete více.

7. Aromaterapie

Pylova alergie_difuzerEukalyptový olej patří mezi neúčinnější v boji proti vysoce alergických domácích roztočů. Navíc umí ulevit právě při sezónních alergiích – použijte ho v difuzéru nebo ho kápněte na aroma kámen a zavěste doma všude tam, kde je potřeba. Můžete také dát vlhký kapesník na topení, na který ho nakapete nebo dejte misku s vodou a trochou eukalyptového oleje na topení a uvidíte, že se vám bude doma dýchat lépe. Můžete ho přidat i do pračky k prádlu.

Druhým olejem, který pomáhá zvládat alergie, je olej z kadidlovníku. Silně totiž podporuje imunitní systém. Opět ho tedy můžete použít do difuzéru nebo si kadidlo potírat za uši a na hruď.

Pylova alergie_aromaterapieDejte ale pozor, esenciální oleje mohou i uškodit. Můžete se setkat např. s tím, že je doporučováno si eukalyptový olej kapat do vany při nachlazení. Pokud si ale kápnete čistý olej jen tak do vody, může vaši pokožku spálit! Buďte tedy obezřetní a raději si prvně zkuste vyhledat, jak správně olej použít. Spoustu esenciálních olejů také není možné použít, pokud doma máte miminko, pro které jsou takové oleje příliš silné. Pokud se tomuto chcete vyhnout, existují již přípravky, které jsou udělané tak, aby jejich použití bylo bezpečné. Např. mycelizovaná směs divokých bylin do difuzérů, která pročistí vzduch, uklidní naši nervovou soustavu, osvěží plíce a průdušky a pozitivně působí na náš imunitní systém, se může používat i v domácnosti s miminkem či domácími mazlíčky. Nebo všestranný produkt Germ-a-CLENZ, který nejen že perfektně čistí vzduch od škodlivin a dezinfikuje ho, ale dá se použít i na lůžkoviny, k dezinfekci jídelních stolečků, kuchyňských desek a prkének, na filtry v čističkách vzduchu nebo v klimatizacích. Produkt je jedlý, takže ho můžete použít i pro dezinfekci ovoce a zeleniny. Opět je vhodný jak pro dospělé, tak i děti a neublíží ani domácím mazlíčkům.

8. Vitální nebo také medicinální houby

Pylova alergie_houby1Sezónní alergie jsou často projevem nerovnováhy našeho imunitního systému, a proto je tak zásadní imunitu podporovat. Houby působí imunomodulačně (mění rozsah imunitní odpovědi), podporují správné fungování imunitního systému a zmírňují zvýšené reakce na alergeny.

Asi nejsilnější houbou, která nám může pomoct při alergii, je reishi – látky, které jsou v reishi obsaženy, mají protizánětlivý a antihistaminový účinek a pomáhají stabilizovat žírné buňky, které uvolňují histamin. Podpořit imunitní systém umí i shiitake či čaga (chaga, rezavec šikmý)

Při alergických potížích je nutné zaměřit se i na zdraví některých orgánů – zdravá játra nám pomáhají čistit krev od histaminu. Z hub, které pomáhají chránit a posilovat funkci jater, jsou to především reishi a maitake.

Jak již bylo zmíněno, zdravý imunitní systém vyplývá ze zdravého zažívacího traktu. Pokud máme „děravá“ střeva, pak je náš imunitní systém slabý, a proto alergické reakce větší a silnější. Na podporu zdravých střev nejvíce pomáhá užívání Lion‘s Mane = hericium neboli korálovec ježatý.

Jeden důležitý faktor, který jsme dosud nezmínili, je stres – stres nepomáhá ničemu a bohužel nám nepomůže ani v případě alergií, protože alergie zhoršuje – chronický stres může způsobit zvýšenou hladinu hormonu kortizolu, čímž dochází k oslabení imunitního systému, a tím ke zhoršení alergie. Vitální houby našemu tělu pomohou přizpůsobit se různým typům stresu, a tím tedy pomoci oslabit projevy alergie. Pokud se tedy nacházíte pod velkým tlakem a stresem, dopřejte si cordyceps nebo čagu (chaga, rezavec šikmý).

Medicinální houby jsou tématem na dlouhé povídání, proto jsme jim věnovali článek Pozor na to, jaké medicinální houby jíte a proč.

 

Doplňky, které nám mohou ulehčit život s alergií

Jestliže se u nás projeví jakýkoliv projev alergie, je důležité se chovat tak, abychom všechny alergeny v naší domácnosti eliminovali, aby již nedocházelo k dalšímu podráždění.

Pylova alergie_doplnky1Pokud se vám špatně dýchá, kašlete či kýcháte a smrkáte, čistěte doma vzduch. Pravidelně uklízejte, abyste odstranili prach. A ač se to zdá kontraproduktivní, větrejte – čerstvý vzduch je důležitý. Poté by ale bylo dobré vzduch pročistit do alergenů – příklady, jak na čisté domácí ovzduší, jsme zmínili výše v bodu č. 7 Aromaterapie.

Pylova alergie_doplnky2Při rýmě je mnoha lidem papírový kapesník nepříjemný a raději se pak uchylují k používání těch látkových, které jsou příjemnější a nedráždí tolik nos. Ale používání látkového kapesníku v dnešní společnosti vidíme čím dál tím méně, protože kdo by chtěl v práci vytáhnout z kapsy kapesník celý posmrkaný… V tomto případě nabízíme alternativu, a to vlhčené kapesníky – varianta Nose nuzzles se zklidňujícím výtažkem z aloe vera jsou určené právě pro utrápené a bolavé nosy, ať už kvůli nachlazení, nebo senné rýmě a alergii. Jsou vhodné pro všechny, včetně dětí, pro jedince s velmi citlivou či ekzematickou pokožkou. A pokud si zakládáte na šetrném a ekologickém přístupu k životu, nemusíte se bát ani v tomto případě – kapesníčky jsou 100% rozložitelné a vhodné i pro vegany. Nemusíme dodávat, že nejsou bělené chlorem a jinými chemickými bělidly a neobsahují plast.

Pylova alergie_doplnky3Pokud se u vás projevila alergická reakce na kůži, vyhněte se všem chemickým prostředkům na praní – ať už prášku, nebo aviváže, která bývá často ještě větším alergenem než prášek. Obsahují dráždivé chemické látky a umělé parfemace, proto by se jim alergici měli obloukem vyhnout. Pro praní použijte naprosto nedráždivý prostředek, např. prací prostředek na bázi hořčíku TerraWash+Mg, který neublíží ani tomu nejcitlivějšímu jedinci. Stejně tak na úklid používejte přírodní prostředky, které vám neublíží, naopak, ještě vy pomůžete přírodě.

 

Zajímá vás víc? Přečtěte si i další související články:

Nakopněte imunitu pomocí divoce rostoucích bylin a hub

Jak mít zdravá střeva a tak celý organismus?

Pozor na to, jaké medicinální houby jíte a proč

Bezlepková dieta nejen pro celiaky?

 

Autor článku

LinkedIN Instagram