Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Jak mít zdravá střeva a tak celý organismus?

V našem zažívacím ústrojí žije přes 300 trilionů mikrobiálních buněk. Celý mikrobiom může dohromady vážit až 1,5 kila, což je zhruba stejně, jako váží naše játra, a má vliv na spoustu funkcí v našem těle. Někteří vědci jej proto označují za nově objevený orgán. Tyto mikroorganismy žijí nejen v našich střevech, ale také na povrchu kůže. Skládají se z různých druhů (kmenů) probiotických bakterií. U každého člověka je poměr těchto kmenů odlišný a je ovlivněn také aktuální situací - čím se (ho) krmíme, jestli dobře spíme, stresujeme se, pijeme alkohol, kouříme apod. Ve střevech se nám pohybují nejen prospěšné bakterie, ale i ty škodlivé. Jejich rovnováha má pak velký vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale i na psychickou pohodu.

Co vše mají probiotika na starosti?


Primární úlohou mikrobiomu je trávení, konkrétně rozkládání potravy. Během tohoto procesu dokonce vytváří i některé vitamíny, například vitamín B12 či K. Mikroflóra se taktéž podílí na zásobování těla živinami. Další stěžejní funkcí, o kterou se mikroflóra stará, je imunita. Bakterie na povrchu kůže se podílí na zabránění vniku patogenů do těla a střevní mikroflóra pak bojuje s těmi, kterým se dostat dovnitř podařilo. Kromě těchto funkcí se prospěšné bakterie ve střevech podílí na tvorbě některých hormonů a ovlivňují také činnost mozku.
Ze střev totiž vede napojení do našeho mozku tzv. bloudivý nerv (nervus vagus). Díky tomu střevní bakterie ovlivňují i naši momentální náladu, mentální únavu či chuť k životu. Nedostatečný mikrobiom může být dokonce úzce spojený s depresí. Léčbu depresí pomocí kvalitních probiotik v současnosti zkoumá několik studií. Střevní mikroflóra může mít také vliv na hubnutí. Ukázalo se, že štíhlí lidé, kteří nemají problém si svou váhu udržet, mají odlišnou skladbu mikrobiomu, než lidé s nadváhou. Dobrá zpráva je, že skladbu mikrobiomu můžeme změnit zdravým životním stylem a jeho obnovu podpořit kvalitními suplementy.

Jaký je rozdíl mezi prebiotiky, probiotiky a symbiotiky?


Na trhu se mezi doplňky stravy pro zdravé zažívání často objevují přípravky označené jako probiotika nebo prebiotika. Někteří lidi v tom mají zmatek a tyto dva pojmy si zaměňují. A co pak taková symbiotika? Pojďme se na to podívat.
Prebiotika
Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které fungují jako výživa pro prospěšné střevní bakterie. Prebiotika představuje především vláknina na bázi oligosacharidů, které jsou hojně zastoupeny v ovoci, zelenině a obilovinách v jejich nezpracované podobě. Prebiotika mají přímý vliv na množství a kvalitu zdraví prospěšných bakterií. Pokud tedy nejíme dostatek ovoce a zeleniny, i naše střevní mikroflóra a také obranyschopnost a odolnost organismu bude slabá. Přípravky s obsahem prebiotik tedy slouží jako výživa pro střevní bakterie. Většinou jsou dostupné v kombinaci s probiotiky, ale někdy je můžete najít i zvlášť jako součást jiných výživových doplňků.
Probiotika
Probiotika jsou pak právě ty prospěšné bakterie, které žijí ve střevech a dohromady tvoří střevní mikroflóru. Zažívací trakt obsahuje spoustu druhů těchto mikroorganismů. Ideální je, aby převažovalo složení bakterií Bifidobacterium Bifidum a Lactobacillus. V lidském těle se nachází v tenkém a tlustém střevu, v mateřském mléku a v pochvě. Právě tyto bakterie tvoří základní stavební kámen pro mikroflóru a imunitní systém novorozenců, protože je získávají od matky během porodu. Jsou to bakterie mléčného kvašení, které vznikají přeměnou cukrů na kyselinu mléčnou. Ve střevech i v pochvě snižují pH a díky tomu potlačují růst hnilobných bakterií a kvasinek. Podporují kvasné procesy, které chrání sliznici střeva a pochvy a zároveň předcházejí vzniku zánětů, hnilobných procesů a působí i jako prevence před vznikem rakoviny zažívacím ústrojí. Hnilobné bakterie totiž vytvářejí odpadní látky, které mohou z dlouhodobého hlediska vést ke vzniku nádorových onemocnění.
Symbiotika
Symbiotika jsou pak takové doplňky stravy, které obsahují probiotika i prebiotika zároveň. Jejich účinky se tak vzájemně posilují - prebiotika urychlují osídlení i množení probiotik, takže zvyšují efekt přípravku. 

Potraviny bohaté na probiotika (i prebiotika):

zakysané mléčné výrobky - vznikají mléčným kvašením, při kterém se část cukru mění na kyselinu mléčnou a díky zvýšení kyselosti dochází k vysrážení bílkovin. Různé typy zakysaných výrobků se liší obsahem i poměrem probiotik.
kysané zelí - vzniká mléčným kvašením jemně nastrouhaného zelí. Obsahuje probiotické bakterie laktobacily a vysoký obsah prebiotik. Zelí je totiž velmi bohaté na vlákninu. U kysaného zelí si musíte dát pozor, aby nebylo pasterizované, což většina běžně dostupných kysaných zelí z obchodu je. U tepelně ošetřeného zelí jsou totiž probiotika už mrtvá, takže je jejich prospěšnost nulová. Kysané zelí v běžných obchodech navíc většinou obsahuje i přídavek konzervačních látek.
kimči - pikantní fermentovaná zelenina. Jeho hlavní složkou je nejčastěji zelí, ale lze použít i jiné druhy. Další esenciální složkou je koření - česnek, zázvor a chilli. Kromě probiotických bakterií obsahuje díky vysokému obsahu vlákniny ze zelí a další zeleniny také hojně prebiotik.
miso - jedno z tajemství japonské dlouhověkosti. Jedná se o sójovou pastu, která vzniklá kvašením sójových bobů (nebo obilnin) se solí a ušlechtilou plísní Koji. Používá se jako základ pro výrobu tradiční japonské miso polévky. Obsahuje probiotika i prebiotika a k tomu celou řadu vitamínů, minerálů a fytonutrientů. Kromě blahodárných účinků na zažívání na ni v Japonsku nedají dopustit jako prevenci proti rakovině či mozkové příhodě. Miso obsahuje dipicoloniovou kyselinu, alkaloid, který na sebe váže těžké kovy jako radioaktivní stronium a odvádí je ven z těla. Miso pasta se proto používá i jako podpůrný prostředek pro neutralizaci radiace v těle po haváriích v jaderných elektrárnách.
kombucha - fermentovaný nápoj z černého nebo zeleného čaje. Vzniká díky “čajové houbě”, kterou tvoří symbiotická kolonie octových a laktobacilových bakterií a kvasinek.

fermentovaná limonáda - zdravá fermentovaná zázvorová limonáda neboli zázvorové „pivo“.

Jak poznám, že mám oslabenou mikroflóru?


Rovnováha mezi jednotlivými druhy bakterií je křehká a může ji velice snadno narušit například užívání antibiotik, které zabíjí nejen škodlivé bakterie, ale i ty prospěšné. Kromě antibiotik mikroflóru narušují například i konzervační látky v potravinách, přehnaná nebo nedostatečná hygiena, nezdravá strava chudá na vlákninu, stres a kouření. Oslabená mikroflóra se může projevovat nadýmáním, zácpou nebo naopak průjmem a zápachem z úst. Při narušení rovnováhy mikroflóry v pochvě se objevují různé kvasinkové infekce. Intimní mikroflóru pak nejčastěji narušují agresivní mycí prostředky, spodní prádlo ze syntetických materiálů, agresivní prací prášek, aviváž se syntetickou parfemací či chlorem bělené hygienické potřeby.
Pokud jste v nedávné době užívali antibiotika nebo se u vás objevují některé z výše zmíněných problémů, je vhodně kromě konzumace probioticky bohatých potravin urychlit obnovu střevní mikroflóry také probiotickým, nejlépe symbiotickým doplňkem stravy.

Symbiotika Your Flora od Living Nutrition's


Fermentovaná symbiotika Your Flora od značky Living Nutrition's obsahují 35 kmenů Lactobacillů a unikátních patentovaných Bifidobakterií - Kefi-soya™ v kombinaci s prebiotiky z mrazem sušených bylin, zeleniny či ovoce. Tato symbiotika vznikají pomalým a šetrným procesem kefírového kvašení sójového mléka, které trvá až měsíc. Díky fermentaci se zvyšuje vstřebatelnost a využitelnost obsažených látek a zároveň se snižuje riziko potenciálních alergických reakcí na sóju. Symbiotika Your Flora jsou navíc v certifikované bio kvalitě - splňují přísné výrobní podmínky pro certifikaci od britské organizace Soil Association Organic. Jsou v celulózových kapslích, vhodné i pro vegetariány a vegany. 
Vybírat můžete z 6 druhů:

Probiotika a prebiotika na pleť


Kosmetika s obsahem probiotik patří mezi nejnovější kosmetické trendy. Mikroorganismy totiž kromě střev také velice hustě osidlují i naši kůži. Jsou součástí ochranné hydrolipidové vrstvy na naší pleti a taktéž mají výrazný podíl na naši imunitu - brání proniknutí nepřátelských bakterií a virů z vnějšího světa. Některé kmeny bakterií, jako jsou laktobacily, navíc produkují antioxidanty (např. superoxid dismutáza), které chrání pleť před poškozením volnými radikály a zabraňují předčasnému stárnutí.
Při narušení kožního mikrobiomu (změny v hodnotě pH, nedostatečná hydratace apod.), mohou na pokožce převážit škodlivé bakterie, které pak způsobují přecitlivělost pleti, záněty, akné nebo vysušená místa s nevzhlednými šupinkami. Narušit nebo dokonce úplně zlikvidovat tento prospěšný mikrosystém zvládne také syntetická kosmetika. Obsahuje totiž často celou spoustu dráždivých látek, které pleť sice čistí, ale zároveň tak do čista, že na ní moc prospěšných bakterií nezůstane.
Mezi jedny z nejpoužívanějších dráždivých látek patří tenzidy SLS či SLES. Obsahuje je většina konvenčních sprchových gelů, šamponů a gelů na praní. Dalšími špinavci jsou konzervanty methylisothiazolinone či triclosan. Triclosan se často používá jako složka do antibakteriálních mýdel a antibakteriálních gelů. Kromě toho, že se k pleti chová jako antibiotikum, může také způsobovat poškozování buněk, narušovat hormonální rovnováhu a působit karcinogenně. Mezi další látky, kterým je radno se vyhnout, patří např. EDTA, optické zjasňovače, PEGy, silikony, chemické filtry, nanočástice, parabeny.
Důležitosti zdravé kožní mikroflóry si je dobře vědoma i Joy Eckhart, zakladatelka Lovinah. Proto většina jejích produktů určitou formu probiotik i prebiotik obsahuje. Buď přímo probiotické ingredience nebo fermentované extrakty z rostlin a hub. Probiotika v kosmetice jsou účinnou posilou proti nepřátelským bakteriím, jsou výbornou podporou pro pleť, kterou trápí akné nebo růžovka a dokáží také stimulovat přirozenou tvorbu kolagenu. Zároveň působí antimikrobiálně, takže pomáhají přirozeně zakonzervovat kosmetický produkt a prodloužit tak jeho trvanlivost. Prebiotika, jako je třeba inulin, slouží nejen jako výživa pro prospěšné bakterie, ale zároveň má hydratační a změkčující účinek.
Probiotika i prebiotika najdete ve většině Lovinah produktů, ale nejvíce “nadupaná” je samozřejmě Probiotická maska exfoliační maska s dračí krví. Tato maska zvládne vše - regenerovat, vyživit, detoxikovat i vyrovnat narušenou rovnováhu pleti. Pomáhá při většině běžných problémů, které naši pleť trápí, jako je akné nebo předčasné stárnutí pleti.