Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Znovuobjevené zdraví aneb orgánová výživa

Naše předky stálo získávání masité potravy spoustu energie - než zvíře vystopovali, ulovili, dopravili k obydlím a následně zpracovali… Bylo proto naprosto normální, že se zužitkovala každá část zvířete včetně vnitřností, mozku, kůže, chrupavek, pojivových tkání… prostě celé zvíře. Spolu se snadnou dostupností masa v supermarketech, kdy nám odpadá potřeba si to zvíře sami ulovit, jsme se stali rozmazlenějšími a začali jsme preferovat hlavně libové části masa. Svalovina je sice bohatá na bílkoviny, ale vyšší množství minerálů a vitamínů obsahují právě zvířecí vnitřnosti a orgánové maso celkově.

Organova vyziva(1)

Co je orgánové maso?

Orgánové maso, jinak také droby, jsou jiné části zvířat než svalová tkáň. Patří sem například srdce, ledviny, játra, mozek, dršťky, slinivka a další části, které nejsou technicky orgány. Tyto masité části představovaly pro naše předky velmi hodnotný zdroj živin.

Nutriční výhody konzumace orgánového masa

Kvalitní maso a ryby představují jeden z nejhodnotnějších zdrojů dostupných živin. Přesto jsme v průběhu času začali preferovat převážně libové maso a všechny ostatní části – vnitřnosti, kůže, žlázy a jiné – odstraňovat, často dokonce vyhazovat, bohužel. Což je nejenom neuvěřitelným plýtváním, ale zároveň se tak ochuzujeme o spoustu živin, které tyto opomíjené části zvířat obsahují.

Vnitřnosti jsou bohaté na:

  • Železo – pomáhá našim červeným krvinkám transportovat kyslík, produkuje energii a odstraňuje vyčerpání a únavu. Vnitřnosti jsou výborným zdrojem hem železa. Hem železo se nachází v mase a vnitřnostech a má lepší vstřebatelnost než tzv. non-hem železo, které se nachází zejména v luštěninách a listové zelenině. Hem železo také není příliš závislé na aktuálních zásobách železa v těle ani na dalších látkách, které jsou spolu s ním konzumovány. Pokud z jakéhokoliv důvodu maso nejíte, doporučujeme zlepšit vstřebávání non-hem železa pravidelným užíváním vitamínu C.

  • Protein – vnitřnosti obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které tvoří „kompletní“ zdroj bílkovin. Takže tělu během jednoho jídla dodáte vše, co potřebuje k poskládání kompletní bílkoviny.

  • Vitamíny – orgánové maso má ze všech dostupných potravin nejvyšší množství vitamínů na kalorii. Poskytuje celé spektrum vitamínů, ale nejvíce je bohaté na vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a K), ale také vitamín B12 a folát.

  • Minerály – orgánové maso je bohaté na obsah důležitých minerálů, jako je hořčík, zinek, selen a železo.

  • Kolagen – je nezbytný pro zdraví kloubů a kostí a také pro krásnou a zdravou pokožku, vlasy a nehty. Nachází se v kůži a pojivových tkáních zvířat. Tyto části se obvykle odstraňují a na váš talíř se proto nedostanou, což vás ochuzuje o skvělý zdroj této důležité bílkoviny.

  • Cholin – je nezbytný pro syntézu DNA a patří mezi další živiny, na které je naše “moderní” strava chudá. Dostatečný příjem cholinu je důležitý pro zdraví mozku a svalů. Na cholin jsou bohatá například játra.

  • Zdravé tuky – orgánové maso představuje bohatý zdroj esenciálních mastných kyselin. Kvalitní tuky jsou skvělým zdrojem přírodní energie a jsou také důležité pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.

Kromě toho, že orgánové maso poskytuje velké množství základních živin, je také ideálním doplňkem pro všechny, kteří vyznávají paleo nebo keto životní styl. Vnitřnosti totiž mají vysoký obsah bílkovin a tuků, ale přirozeně nízký obsah sacharidů. A samozřejmě také proto, že se jedná o přirozené a skutečné jídlo bez škodlivých, průmyslově zpracovaných tuků, cukru či lepku.

 

Co konkrétní živočišné části obsahují?

  • Vnitřnosti – jsou bohaté na vitamíny z řady B, cholin, glycin a železo.

  • Kůže – obsahuje vysoký obsah kolagenu, želatiny, glycinu a minerálů.

  • Chrupavky, šlachy a pojivová tkáň – představují bohatý zdroj kolagenu, želatiny, a minerálů.

  • Kosti a kostní dřeň – se vyznačují vysokým obsahem vitamínů A, E, B12 a železa.

  • Živočišné tuky – jako lůj a sádlo představují výborný zdroj energie a pomáhají vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K).

 

Výhody konzumace orgánového masa

Nespornou výhodou konzumace orgánového masa je to, že každý orgán, který zkonzumuje, umí podpořit ten samý orgán v našem těle. Není to fascinující? A pokud vás výčet výše stále nepřesvědčil, abyste orgánové maso zařadili do svého jídelníčků, pojďte si přečíst další benefity.

Energie a vitalita

Jak jsme si již uvedli, vnitřnosti jsou bohaté na železo (především játra, ledviny, srdce a slezina). A pokud máme železa nedostatek, projeví se to nejprve nedostatkem energie a únavou. Také pokud tělu dodáme plné spektrum vitamínů B, je naše tělo schopné přeměňovat potravu na energii. I koenzym Q10, který moc dobře známe  z různých reklam zacílených na naše zdraví a na krásnou pleť,  má svůj podíl na zlepšování hladiny energie. Koenzym Q10 je nejvíce zastoupen v játrech, srdci a slezině.[1]

Podpora kognitivních funkcí

Kognitivní funkce (poznávací funkce) je něco, co nám umožňuje vnímat svět kolem sebe. Pomocí těchto funkcí jednáme, reagujeme, ale také se můžeme učit, pamatovat si, mluvit a chápat informace.[2] Bez této hlavní oblasti psychiky bychom těžko byli tím, čím jsme.

Zde hraje svou úlohu především selen, který je hojně zastoupen v hovězích játrech. Selen podporuje tyto mozkové funkce a zaměřit by se na něj měli zvláště starší lidé, protože selen s věkem ubývá.[3Pro podporu kognitivních funkcí je další v pořadí důležitá měď, také zastoupena v hovězích játrech, a např. i vitamin B3.[1]

Podpora hubnutí

Maso orgánů obsahuje nasycenou mastnou kyselinu – kyselinu stearovou. Podle studií se tato kyselina podílí na zlepšení tělesného tuku a úbytku hmotnosti. Orgánová masa navíc obsahují tzv. Liver-expressed antimicrobial peptide, což je peptid snižující hlad, přibírání na váze a také vyrovnává hladinu cukru v krvi.[1]

Podpora imunitního systému

Hovězí orgány jsou plné vitaminů v různých formách – A, C, D a K2. Také jsou jediným živočišným zdrojem vitaminu C. A právě tyto vitaminy potřebujeme k tomu, aby náš imunitní systém fungoval tak, jak má.[1]

Podpora zdravého pohybového aparátu

Jak bylo uvedeno výše, jsou hovězí orgány bohaté na vitaminy. V souvislosti s pohybovým aparátem jsou důležité proto, že vitamin D umožňuje našemu tělu vstřebávat vápník, vitamin A ho pak umožní využít. A vitamin K2 ho potom dopraví všude tam, kde je v našem těla potřeba.[1]

Podpora trávení

Pokud potřebujeme podpořit naše trávení, je doporučeno konzumovat hovězí slinivku. Ta totiž obsahuje peptid uvolňující gastrin (Gastrin-Releasing Peptide), který stimule naše tělo k uvolňování trávicích enzymů. Stejně tak hovězí orgány obsahují různé koenzymy a peptidy zlepšující trávení.[1]

Podpora zdravého fungování srdce

Pro zdravé fungování našeho srdce je klíčový vitamin B12 a vitamin B9 (jinak také kyselina listová či folát). Stejně tak je srce bohaté na koenzym Q10, který zpomaluje stárnutí.[1]

Podpora plodnosti

Hovězí orgány obsahují vysokou dávku vitaminu B12, který jednak podporuje plodnost, jednak i zdravý vývoj dítěte. V minulosti se strava těhotných zakládala právě na konzumaci jater a jiných orgánů. Hovězí ledviny obsahují i těžko dostupnou aminokyselinu ergothionein, která podporuje plodnost.[1]

 

Další benefity konzumace celých zvířat

Etická volba – masný průmysl je velký byznys, který je uzpůsobený požadavkům zákazníků, kteří ve většině případů preferují “líbivé” kousky masa. Je důležité si však uvědomit, že za každým kuřecím prsem je celé kuře, a že každý steak, který si dáme, byl odříznut z celé krávy. Tím, že využijeme a zkonzumujeme opravdu celé zvíře, pomáháme snižovat plýtvání, podporujeme udržitelnost a zároveň tomu zvířeti prokazujeme i určitou úctu, že jeho život nepřišel nazmar, kdyby se většina z něj vyhodila.

Britský šéfkuchař Fergus Henderson a autor knihy Nose to Tail Eating: A kind of British Cooking Fergus Henderson výstižně řekl: „Pokud hodláte zabít zvíře, je slušností jej spotřebovat celé beze zbytku."

Ušetříte – obecně platí, že čím méně populární kousky masa jsou, tím se prodávají levněji, protože jsou považovány za vedlejší produkty masného průmyslu. Za nízkou cenu tak můžete získat velice kvalitní a výživné maso.

Různorodější stravování – tím, že do stravy zařadíte méně obvyklé části masa, objevíte nové chutě, nové recepty a zlepšíte si i své kuchařské schopnosti. Vaše chuťové buňky se znovu probudí a nuda v jídle se stane neznámým pojmem.

 

Existuje nějaká varianta, jak těžit tyto benefity, aniž bychom si museli připravovat vnitřnosti?

Pokud z jakéhokoliv důvodu jíst orgánové maso nemůžete nebo se vám či vaší rodině jeho chuť nezamlouvá, ale přesto byste rádi těžili z jeho benefitů, dnešní moderní doba poskytuje řešení – sušené orgány v kapslích nebo sušené lupínky od značky Modern Native.

Výrobci nejkvalitnějších doplňků stravy zpracovávají sušené maso pomocí šetrného procesu - sušení mrazem (lyofilizace). Sušené orgánové maso se poté rozdrtí na prášek, kterým se naplní kapsle. Sušení mrazem totiž umožňuje zachování vitaminů, minerálů aj. Navíc tím, že je maso usušené, je zbavené vody a vy ho tak zkonzumujete méně, než pokud by vysušené nebylo. [1]

Modern Native

Modern Native je holandskou značkou zaměřující se na právě na doplňky stravy ze sušených orgánů skotu. Skot je krmen trávou (grass-fed beef) z Nizozemska. Krávy se pasou na přirozených pastivnách, samozřejmostí je to, že při chovu nejsou používané žádné hormony a nejsou použité ani pesticidy ani GMO (= geneticky modifikované organismy).

Hlavními dodavateli orgánového masa pro Modern Native jsou Zorg & Natuur (Care & Nature), Vlees van Ons (Meat from Us) a Reestdal Rund (Reestdal Beef). Už toto uvedení dodavatelů dokazuje, jak si Modern Native zakládá na kvalitě.

Modern Native(1)

Filosofie značky

Volně přeloženo z jejich instagramového profilu: „Moderní technologie a jejich vývoj nám nevadí, pokud ho umíme využít tak, aby nám pomohl či věci usnadnil. Dle našeho názoru jsme ale ztratili kontakt se zdrojem, z přírodou, zapomněli jsme na to, jak byli naši předci moudří. Trávíme mnoho času uvnitř budov místo, abychom byli venku v přírodě, jíme především zpracované potraviny a místo, abychom se spoléhali na vlastní intuici, kopírujeme cizí lidi. Věříme tomu, že naše těla jsou vytvořena tak, aby žila v souladu s přírodou. Naši předci toto věděli, spoléhali se na vlastní vědění a poslouchali zákony matky přírody. Našim cílem je tedy tyto dva odcizené světy spojit a využít z nich to nejlepší – pro optimální zdraví a sílu."

Produkty

Pokud vás trápí nějaký orgán ve vašem těle, nejlépe ho podpoříte stejným orgánem skotu. Dodáte mu tak přesně ty látky, které jsou mu vlastní a které potřebuje. Naši předci doplňky stravy nebrali, protože byli schopni podpořit své orgány ze stravy, kterou konzumovali. V současné době lidé jedí mnohem méně vnitřností než dříve, nicméně máme tu možnost využít doplňky stravy obsahující sušené hovězí orgány, abychom se o tyto cenné látky neochudili.

Modern Native_StartPokud se suplementací sušených orgánů začínáte a nemáte vyloženě problém, který byste potřebovali řešit, vašim cílem je celková podpora organismu, doporučujeme sáhnout po Sadě START – sada obsahuje orgánovou směs a druhé balení obsahuje pouze lyofilizovaná hovězí játra. Tento balíček je navržen přesně tak, aby vašemu tělu dodal základní spektrum živin – jako např. vitaminy skupiny B, vitamin A, železo, selen, vitamin C, fosfor nebo cholin.

 

Modern Native_Orgánový mixOrgánová směs se skládá z 5 hovězích orgánů: 20 % lyofilizovaná hovězí játra, 20 % lyofilizované hovězí srdce, 20 % lyofilizované ledviny z krav krmených trávou, 20 % lyofilizovaná hovězí svíčková a 20 % lyofilizovaná štítná žláza. Tyto orgány jsou bohaté na mnoho živin, na vitaminy A, vitaminy skupiny B (především B3 a B12). Obsahují minerální látky – železo, selen, měď a fosfor. Nalezneme v nich také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tato směs tedy podpoří vaše celkové zdraví, dodá vám ten důležitý základ, které vaše tělo potřebuje.

 

Modern Native_Ledviny Hovězí játra – jsou od pradávna považovaná za jednu z nejvýživnějších potravin, které lze z přírody získat. Obsahují vitamin A (retinol), který podporuje zrak a také pěknou pokožku. Játra jsou také zdrojem B3 a B12, které nám pomůžou s koncentrací, lepší pamětí – ať už při práci, nebo při učení. Játra se vyznačují vysokou koncentrací mědi, která působí jako antioxidant a přispívá k dobře fungujícímu imunitnímu systému.

 

 

Mondern Native_Hovězí srdceHovězí srdce je životadárným orgánem a s tím souvisí i bohaté spektrum látek, které v něm najdeme – koenzym Q10, železo, zinek, selen, vitaminy skupiny B (B2, B6, B9 a B12), dále taurin (aminokyselina, která se nachází především v nervovém systému), elastin a kolagen. Pokud máte problémy se srdcem nebo kardiovaskulárním systémem, určitě je toto pro vás ta správná volba.

 

 

Modern Native_hovězí ledviny

Hovězí ledviny jsou zdrojem vitaminů skupiny B (B2, B3, B5 a B12). Jejich dostatek nám pomůže podpořit hladinu energie. Ledviny jsou obrovským zdrojem selenu, které naše tělo potřebuje pro boj proti volným radikálům. Selen potřebujeme pro správnou funkci imunitního systému, pomáhá štítné žláze správně fungovat. Pokud se snažíte o miminko, je selen důležitý pro vašeho partnera – má příznivý vliv na zrání a pohyblivost spermií.

V ledvinách najdeme také enzym DAO = diaminooxidáza. Tento enzym štěpí histamin a pokud máme nízkou hladinu tohoto enzymu, objeví se u nás histaminová intolerance. To znamená, že pokud sníme vyšší množství potravin, které obsahují histamin (např. víno, pivo, makrela, tuňák, vyzrálé sýry, uzené maso či vlašské arašídy nebo kešu, čokoláda), reaguje naše tělo příznaky podobnými alergii – bolest hlavy a břicha, vyrážka, průjem či zvracení.[4]

Mondern Native_Hovězí plíceHovězí plíce s játry doporučujeme suplementovat v obdobích respiračních onemocnění. Protože pokud se bavíme o imunitě, jsou plíce v první linii tohoto boje. V období chřipek či alergií se zaměřujeme na krk či nos, užíváme čaje, různá kloktadla nebo spreje do nosu. Ale co děláme pro naše plíce? Hovězí plíce jsou bohaté na bílkoviny, peptidy, enzymy a kofaktory specifické právě pro plíce, stejně jako jsou zdrojem železa, které se podílí na přenosu kyslíku v našem těle. Obsahují též vitamin B12, který nám pomáhá udržet se v dobré kondici. Plíce ale také vyživují naše cévy, proto pokud se o ně dobře staráme, jsou i naše žíly a cévy v dobrém stavu.

Játra jsou zde přidaná proto, že i jejich složení pomáhá udržovat zdravé plíce a srdce, imunitní systém, ale i pojivovou tkáň.

Modern Native_hovězí žlučník s játry

Hovězí žlučník s játry – trpíte na žlučové kameny, záněty jater nebo zažívací potíže? Sáhněte po sušených hovězích žlučnících. Obsahují totiž látky, které zajistí správnou tvorbu žluče a zároveň i její správné vylučování. Stejně tak se podílí na správném trávení tuků a odstraňování toxických látek z těla. Přidaná játra opět podpoří celkovou obranyschopnost a imunitní systém, protože zdravá střeva = správné fungování našeho imunitního systému.

 

Modern Native_hovězí štítná žláza

Hovězí štítná žláza – problémy se štítnou žlázou jsou v dnešní době poměrně časté. Štítná žláza je však nezbytná pro naše zdravé fungování. Podílí se na našem vývoji, na zdravém fungování procesů v těle. Hormony štítné žlázy (tyroxin, trijodtyronin, kalcitonin) zajišťují látkovou výměnu organismu. Pokud trpíme poruchou štítné žlázy, náš organismus jako celek nefunguje správně, správně se nevyvíjíme, dochází k poruše reprodukčního systému. Nepříznivě je ovlivněn i duševní stav včetně IQ.[5]

 

Modern Native_SlezinaHovězí slezina obsahuje nejvíce vitaminu C. Podporuje tvorbu červených krvinek – obsahuje totiž hemové železo (jedna z nejlepších forem železa), které se nejlépe vstřebává. Celkově braním tohoto doplňku podpoříte dobrý stav cév a imunitního systému.

Najdeme zde ale i bílkoviny a peptidy, které se v jiných orgánech nenalézají, např. alkylglyceroly (AKG). AKG se podílí také na podpoře imunitního systému, pomáhá obnovovat buňky (např. po ozařování), celkově snižuje náchylnost organismu k nachlazení či chřipce nebo infekcím. Podporuje také hojení různých ran a zlepšuje zánětlivé stavy.[6]

Modern Native_hovězí slinivka s játryHovězí slinivka s játry – slinivka břišní neboli pankreas produkuje enzymy (amylázu, lipázu, proteázu). Její důležitost spočívá v jejím vlivu na trávení potravy a regulaci hladiny cukru v krvi. Je bohatá na vitamin B5 (kyselina pantotenová), která hraje klíčovou roli při syntéze cholesterolu. Slinivka dále obsahuje vitamin B12 (kobalamin), kterého obsahuje hned po játrech nejvíce ze všech přírodních zdrojů na světě. Vitamin B12 hraje důležitou roli ve vývoji nervového systému každého člověka a podílí se na krvetvorbě. Je dokázáno, že se podílí i na tvorbě látek, ze kterých je složena dědičná informace (tedy DNA a RNA).[7Hovězí slinivka je také zdrojem selenu, o kterém jsme si řekli výše u hovězích ledvin.

Mondern Native_Hovězí nadledvinkyHovězí nadledvinky – nadledvinky jsou párové orgány. Z hlediska funkce je dělíme na kůru, ve které se tvoří hormony (kortikoidy), a dřeň, kde je produkován např. hormon adrenalin. V kůře též najdeme kortizon neboli hormon stresu. Pokud máme tohoto hormonu dlouhodobě nadbytek, nejčastěji kvůli stresu, zvyšuje se nám chuť k jídlu, hromadí se tuková tkáň – tím může dojít k nadváze či přímo obezitě.[8] Pokud máte pocit, že se v tomto popisku nacházíte, zkuste se zaměřit na podporu zdraví nadledvinek, a to právě suplementací hovězími nadledvinkami. Vitaminy B3, B5 a B12, na které jsou hovězí nadledvinky bohaté, pomohou našemu organismu se lépe bránit a bojovat nejen proti stresu.

Modern Native_hovězí vaječníkyHovězí vaječníky s játry – speciální směs hovězích vaječníků, dělohy i vejcovodů společně s játry má za cíl jediné, a to podpořit hormonální produkci, plodnost i libido ženy. Pokud se potýkáte s hormonální nerovnováhou, poklesem libida, máte nepravidelný menstruační cyklus, vyzkoušejte tento jedinečný prostředek. Může vám pomoci i s energií, podporou imunitního systému, působí proti stárnutí a reguluje výkyvy nálad.

Hovězí vaječníky jsou bohaté na proteiny, peptidy, enzymy a kmenové buňky, jako např. endothelin, epidermální růstový faktor a aktivin a inhibin.[9Obsahují také koenzym Q10 a vitamin B12. Játra opět dodávají zdroj vitaminu A, vitaminy B3 a B12 a měď či selen.

Modern Native_hovězí varlata s játryHovězí varlata s játry – varlata od pradávna patřila k částem, která se běžně konzumovala. Varlata skotu obsahují jedinečné látky, např. peptidy, hormony, enzymy nebo různé vitaminy a minerály (zinek a selen aj.). Tyto látky společně podporují plodnost, přispívají ke správné tvorbě spermií a udržují normální hladinu testosteronu. Z vitaminů zde najdeme A, B3 a B12.

 

 

 

 Zajímá vás víc? Přečtěte si i další související články:

Hořčík – jeden z nejdůležitějších minerálů

Úvod do biohackingu

Přírodní vitamíny nejen na jaro

 

 Použité zdroje:

[1Beef Organ Meat Supplements: Health Benefits and Top Brands to Buy

[2Kognitivní funkce

[3Selenium

[4] Histaminová intolerance, snížená aktivita diaminoxidázy

[5] Onemocnění štítné žlázy

[6Alkylglycerol - imunita ze žraloka

[7Nedostatek vitaminu B12 může škodit. A co nadbytek?

[8] Adrenální únava: 9 tipů, jak podpořit nadledvinky

[9] Powervrouw