Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Jak si správně sestavit kosmetickou rutinu?

O pleť bychom se měli starat se stejnou samozřejmostí, jako si čistíme zuby nebo češeme vlasy. Každý z nás by chtěl mít zářivou pleť jako z katalogu, bez pupínků a kruhů pod očima. Ale jak začít? Všude kolem sebe vidíme reklamy na tisíc různých kosmetických značek a jejich produkty. Co však skutečně potřebujeme k péči o pleť? Ukážeme si, že to není zas taková věda a že méně mnohdy znamená více.

Kosmeticka rutina_uvodni fotka

Typ pleti

Kosmeticka rutina(1)Alfou a omegou je vědět, jaký typ pleti máme. Bez určení typu pleti není možné sestavit si správnou kosmetickou rutinu. Bohužel to často není tak snadné, proto je někdy nápomocné navštívení kosmetičky. Buďte ale velmi obezřetní, komu se svěříte do rukou. Začněte sbírat reference od svých kamarádek, kolegyň či známých. Poté si prověřte internetové recenze i samotné stránky či sociální sítě dané kosmetičky. Vyhledejte si, s jakou kosmetikou pracuje. Každá správná kosmetička by měla uvádět, jakou kosmetikou u ní budete ošetřeni. Najděte si informace k dané kosmetice a přečtěte si její složení. Pokud se v tomto nevyznáte, zkuste si prvních 5–10 složek projet ve vyhledávači. My stoprocentně hlasujeme za přírodní kosmetiku, proto pokud by na prvních místech byly silikony, parabeny či ropné deriváty, pro ošetření u kosmetičky používající produkty s obsahem těchto látek bychom se nerozhodli. Ale o látkách v kosmetice bude ještě řeč. Kosmetička vám potom na první návštěvě určí váš typ pleti a doporučí, jak se o takovou pleť starat.

Jestliže byste si chtěli určit typ pleti svépomocí, doporučuje se následující postup:

Kosmeticka rutina(2)

    • Ráno ihned po probuzení si obličej omyjte čistou, vlažnou vodou.
    • Obličej si osušte – nikdy pleť nedrhněte, netahejte ručníkem sem a tam, mějte malý ručník určený pouze pro vás, který používejte pouze na pleť, a ručník přikládejte na pleť, jako kdybyste ručníkem pleť poťukávali.
    • Na pleť nic nedávejte – žádné tonikum, sérum ani krém, nechte pleť pouze tak.
    • Vyčkejte cca 30 minut. Poté si sedněte před zrcadlo (praktické je kosmetické zrcátko) tak, abyste se dobře viděli, nejlépe na denním světle, a prohlédněte si pleť:
  • Pokud vidíte šupinky, pleť vás pne nebo přímo svědí, máte pleť suchou.
  • Pokud se vám leskne T-zóna, tedy čelo, nos a brada, ale tváře ne, jedná se o smíšený typ pleti.
  • Pokud se leskne jak T-zóna, tak tváře, jedná se o typ mastný.
  • Pokud nepozorujete nic z toho a vaše pleť se vám zdá v pořádku, patříte do skupiny s normální pletí.

Nicméně nemusí to být až tak jednoznačné – často si ženy s akné myslí, že mají pleť mastnou, a pupínky se snaží vysušit přípravky např. s kyselinou salicylovou. Nicméně i suchá pleť může mít pupínky. Stejně tak mastná pleť může být citlivá. Také je nutné zmínit, že nemusíme mít pořád stejný typ pleti. Zatímco v létě vlivem vysokých teplot může být naše pleť mastnější se zanesenými póry, v zimě naopak může být vlivem chladného počasí sušší se sklonem k šupinatění. K proměnám pleti dochází u žen i v rámci jejich cyklu – před menstruací a při ní se často i ženám s normální pletí objevují pupínky.

 

Čtyři základní typy pleti

Kosmeticka rutina(4)

  1. Normální pleť

Lidé s normální pletí mají prakticky vyhráno. Jedná se o vyvážený stav pokožky, která je pružná, hladká, není mastná a ani suchá. Zároveň se tato pleť nepotýká s rozšířenými póry nebo s častým výskytem akné. Normální pleť většinou dobře reaguje na různé kosmetické produkty.

  1. Suchá pleť

Lidé se suchou pletí se potýkají s pocity pnutí a na pleti se objevují šupinky (často na tvářích, bradě a čele). Protože suchá pleť nemá dostatek hydratace, ztrácí tedy přirozený lesk, a proto suchá pleť často vypadá unaveně, matně, zašedle. Suchá pleť bývá citlivější, proto by člověk měl být opatrný při výběru produktů – raději by se měl vyhnout kyselinám a parfemacím. Opatrnost je na místě u výběru peelingu, na agresivnější peeling by suchá pleť mohla reagovat velkým začervenáním a podrážděním.

Kosmeticka rutina(3)

  1. Mastná pleť

Mastná pleť se vyznačuje nadměrnou produkcí mazu, a to nejen v T-zóně (čelo, nos a brada), ale i na zbytku obličeje. Pleť se leskne, často až příliš, v oblasti nosu, brady a lícních partií jsou póry rozšířené a viditelné. Nadměrná produkce mazu také dost často způsobuje zanícené akné či černé tečky (komedony).

  1. Smíšená pleť

Smíšená pleť zahrnuje oblasti naší pleti s různým typem. Zpravidla je T-zóna mastná, člověk může mít rozšířené póry, tváře a líce pak bývají naopak normální, nebo suché. Zároveň se člověku může dělat jak akné na typických místech jako brada, nos, čelo, nebo trpět na suchá místa na tvářích.

 

K tomuto základnímu výčtu je možné doplnit další typy pleti – citlivá, zralá, atopická či pleť s rosaceou aj.

Kosmeticka rutina(6)

  • Citlivá pleť – reaguje začervenáním, pnutím či svěděním. Vyvést z rovnováhy ji mohou produkty s parfemací, kyseliny nebo také vnější okolí – vítr, mráz, klimatizace, suché prostředí v místnosti.

  • Zralá pleť – s přibývajícím věkem dochází k přirozeným změnám ve struktuře a vzhledu naší pleti. S ubýváním kolagenu a ztrátou elasticity dochází ke vzniku vrásek (nejčastěji na čele, kolem očí a úst). Zralá pleť ztrácí pevnost a pružnost, pleť se pak může zdát ochablá a povislá. Z obličeje se také vytrácí plnost, což může pozměnit kontury obličeje. Vlivem stárnutí přichází naše pleť o schopnost udržovat vlhkost, proto se pleť stává sušší. Také se může na pleti objevit hyperpigmentace, což jsou tmavší, tzv. pigmentové skvrny.

Kosmeticka rutina(5)

  • Atopická pleť – atopický ekzém je chronický zánět kůže, který je prakticky vždy spojený s naším imunitním systémem, stavem našich střev a svůj podíl zde také hraje genetika a prostředí, ve kterém žijeme. Toto téma je velmi široké a jeho zpracování by vyšlo bezpochyby na samostatný článek. Nicméně u atopické pleti se střídá reaktivní fáze (vzplanutí, exacerbace) s obdobím klidu (remise). Rovněž je u atopické pleti snížená odolnost lipidové kožní bariéry a pokožka je méně hydratovaná. Na pleti se vyskytují zapálená místa, červená a velmi suchá s odlupující se kůží, ale mohou se objevovat i červená místa s puchýřky. Tato pleť vyžaduje velmi citlivý a šetrný přístup, na který se v tomto článku nebudeme pro jeho obsáhlost zaměřovat.

  • Pleť s rosaceou – i v případě rosacey hovoříme o chronickém zánětu kůže. Rosacea se projevuje výrazným začervenáním, nejčastěji na tvářích, bradě a čele a v okolí nosu. Můžeme pozorovat rozšířené cévy, které jsou viditelné na povrchu pokožky. Opět se tedy jedná o pleť citlivou vyžadující speciální přístup a péči.

 

A pokud už víme, jaký pleť či jakou kombinaci máme, můžeme se podívat na to, co vlastně budeme potřebovat.

Kosmeticka rutina_uvodni fotka2

Jaké typy produktů potřebujeme?

Byly doby, kdy péče o pleť začínala i končila nanesením krému v modrém balení. Dnes se však dostáváme do druhého extrému – ze všech stran, hlavně z televizních reklam a sociálních sítích, je nám podsouván jeden produkt za druhým. Potřebujeme je ale všechny? Pojďme si říct, překvapivě, že ne. 😊

1. Odlíčení jako naprostý základ

Přestože se nelíčíte, je třeba pleť odlíčit a vyčistit. Přes den se potíme, pohybujeme se v prašném prostředí, na pleti se usazují různé částečky z ovzduší a také bakterie. To vše je potřeba večer z pleti odstranit.

  • Pokud pleť nebude večer vyčištěna, může to vést k ucpání pórů, způsobit akné či jiné podráždění.
  • Večerním odlíčením podporujeme i regeneraci pleti během našeho spánku. Čistá pleť může volně dýchat, a tím dochází k obnově pleťových buněk.
  • Pokud se líčíme a líčidla bychom neodstranili, mohou se v pleti usazovat volné radikály, které vedou k předčasnému stárnutí pokožky.

Nejúčinnější odlíčení zahrnuje dva kroky:

  • Odlíčení – v prvním kroku z pleti smyjeme líčidla a nečistoty. K tomu můžeme použít odličovací olej, máslo či gel. Olejové produkty na sebe vážou mastnotu a make-up, proto jsou v prvním kroku tak důležité. Je možné najít i šetrné verze micelárních vod, ale těm konvenčním se vyvarujte, často obsahují konzervační látky, alkohol a parfém, a to není nic, co bychom chtěli nanášet na pleť. Pokud micelární vodu použijete, určitě právě v prvním kroku, abychom ji z pleti smyli.
  • Dočištění – tak by bylo možné nazvat druhý krok. Jakmile máme z pleti pryč nečistoty a make-up, je dobré pleť ještě finálně dočistit gelem či krémem. Jednak tím odstraníme olejový film, který se může vytvořit na pleti po prvním kroku a který mnoha lidem vadí, jednak se tím odplaví všechny případné zbývající nečistoty. Také se tím vyčistí póry.

Připravit pleť na spánek nám přijde normální, ale víte, že neméně důležité je očistit pleť ráno? Přes noc třeme obličejem o polštář, pleť se také může zpotit, na pleti ulpívají prachové částečky. Připravme pleť na náročný den tím, že jí také ráno věnujeme kapku péče. Není nutné již dodržet oba kroky, stačí použít gel, který v jednom kroku stáhne nečistoty z pleti. A mnohé gely umí ještě víc – rozjasnit pleť či hydratovat.

Tip: Zkuste zařadit do své odličovací rutiny konjacovou houbičku. Tyto houbičky jsou ekologické, zero waste, protože zcela rozložitelné. Pomohou vám odlíčit make-up, smyjete s jejich pomocí masku nebo peeling. Houbičky jsou vyrobené z rostlinného vlákna a samy o sobě mají čisticí účinky a fungují jako jemný peeling, protože dokážou naši pleť zbavit odumřelých částeček. Večer je použijte ke stáhnutí přípravku použitého v prvním kroku, ráno s nimi stáhněte gel nebo je použijte jen tak, samotné. Budete překvapeni, co taková malá věc dokáže. 😊 Velmi často jsou houbičky také obohaceny o různé účinné látky. Můžete volit z houbiček s uhlím na problematickou pleť, s růžovým jílem pro pleť citlivou či mdlou, s červeným jílem pro stárnoucí pleť, s aloe vera pro pleť suchou a dehydratovanou. Jaká bude ta vaše? 😊

A jak houbičku používat? Před každým použitím ji namočte do teplé vody, houbička nabobtná a změkne. Po použití ji opět propláchněte pod vodou a jemně ji mačkejte, abyste z ní odstranili všechnu vodu. Následně je nejlepší houbičku někam pověsit, aby opět vyschla, nenechávejte ji v mokru. Jednou za týden ji vložte do misky a přelejte horkou vodou, chvilku ji ve vodě nechte a pak ji nechte zase vyschnout. Při této péči vám houbička vydrží několik měsíců. Důležité je též zmínit, abyste houbičku používali s přírodními produkty. Ty konvenční obsahují látky, které by mohly houbičku poškodit.
Kosmeticka rutina(14)

2. Tonizace

Jakmile pleť odlíčíte, neměli byste prodlévat s další péčí. Použitím tonika pomáháme vrátit pokožce její přirozené pH – při odlíčení může být narušeno přirozené pH naší pokožky, protože nejen přípravek, ale i voda má mírně zásadité pH, kdežto pleť má naopak mírně kyselé pH. Tonikum umí také naši pleť osvěžit, uklidnit, snížit začervenání. Další důležitou funkcí je hydratace, kdy tonikum pomáhá naší pleti udržet svou vlhkost. Můžeme také zvolit tonikum pro problematickou pleť, to nám zase pomůže stáhnout póry a regulovat maz. Velkou výhodou tonika je také to, že připraví naši pleť na další kroky – pokud použijeme tonikum, lépe se do pleti vstřebají produkty v následujících krocích.

Tip: Pokud nemáte tonikum se střičkou, přelejte si pleťové tonikum do malé lahvičky s rozprašovačem, kterou si můžete vzít kamkoliv s sebou. Oceníte to obzvláště v teplých dnech, kdy vám takto tonikum pomůže hydratovat pleť během dne – prostě si jen v případě potřeby přestříkněte obličej. Tonikum můžete uchovávat i v lednici, abyste dosáhli opravdového osvěžení.

Tip 2: Kupte si již hotové plátýnko, nebo si ho vyrobte z materiálu podle vašeho gusta (např. ze 100% bavlny či tkané gázy). Nalijte trochu tonika do misky a do něj vložte plátýnko. Nechte plátýnko nasáknout a poté si užívejte domácí masku. Po použití plátýnko vyperte, nejlépe v nějakém velmi šetrném pracím prostředku (my doporučujeme např. TerraWash+Mg), po uschnutí lze použít znovu a znovu.

Kosmetická rutina(16)

3. Sérum

Sérum obsahuje aktivní látky – např. kyselinu hyaluronovou pro hloubkovou hydrataci, retinol či kolagen pro omlazení pleti, vitamin C pro rozzářenou pleť. Tento krok je zaměřený na aktuální problém. Zároveň v tomto kroku by po 25. roce života již mělo být obsaženo i oční sérum. Sérum samotné obsahuje danou látku v silnější koncentraci, tj. sérum s vitaminem C bude obsahovat více vitaminu C než např. pleťový krém, bude tedy účinnější. Pojďme si ty nejčastější aktivní látky představit:

  • Kyselina hyaluronová: tato kyselina je našemu tělu vlastní, nachází se v pokožce, pojivových tkáních anebo také v očích. Jejím úkolem je hydratovat tkáně, ve kterých zadržuje vodu. Je schopna zadržet až 1000násobek své hmotnosti ve formě vlhkosti. Pokud tedy toužíte po hydratované, zářivé pokožce, zvolte produkty s obsahem právě této kyseliny. Můžete také používat kyselinu ve formě tablet, čím ještě více podpoříte zdraví své pokožky, vlasů, ale i kloubů.
  • Vitamin C (kyselina L-askorbová): působí jako štít proti volným radikálům, toxinům a alergenům ve znečištěném prostředí. Vyrovnává tón pleti, pleť působí zářivěji a bojuje proti pigmentovým skvrnám. Má také protizánětlivé účinky, hojí drobná poranění a své uplatnění najde i v péči o jizvičky po akné. Mimo produkty s obsahem vitaminu C je možné užívat i doplňky stravy s tímto antioxidantem.
  • Kolagen: způsobuje to, že naše pokožka je pevná a pružná. V současnosti je kolagen zneužíván právě kosmetickým průmyslem, nicméně kolagen je základní stavební kámen všech našich pojivových tkání. Kolagen bychom primárně měli užívat pro zdraví našich kloubů, vazivových tkání, chrupavek a kostí. To, že budeme mít hezčí pleť, vlasy a nehty, je další benefit, ale pořád jen další plus. 😊 Kolagen lze užívat ve formě doplňků stravy – jako sypký prášek nebo v tabletách. Nezapomeňte, že pokud chceme, aby byl kolagen účinný, je zároveň k tomu suplementovat vitamin C.
  • Retinol (vitamin A): je známý pro svoje silné účinky v péči o stárnoucí pokožku, proti vráskám. Jedná se o silný antioxidant, který zvládne odstraňovat odumřelé kožní buňky a podporuje tvorbu kolagenu. S jeho používáním buďte ale opatrní – musí se používat pouze večer, protože se nesnese s denním světlem. Pokud ho používáte, je potřeba ráno vždy nanést SPF, jinak byste si způsobili podráždění pleti a případně i hyperpigmentaci. Protože se jedná o velmi aktivní látku, začněte s nejnižší koncentrací a nepoužívejte ho každý večer. Nechte svou pleť zvyknout a postupně, pokud u vás nedochází k podráždění, používejte častěji a s postupem času můžete zvýšit koncentraci.
  • Tea tree olej: vám pomůže v případě, že máte mastnou pleť či pleť s akné. Tea tree olej pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu a jeho protizánětlivé účinky zabraňují množení bakterií a mikroorganismů.

Tip: Séra můžete střídat, např. večer použít retinol a ráno zase kyselinu hyaluronovou. Séra se také dají vrstvit, stačí si jen séra nanést do dlaní a jemně je vmačkat přikládáním rukou na pleť. Nikdy si pleť netahejte sem a tam, to platí všeobecně, zbytečně byste pokožku napínali a mohli si tak způsobit vrásky.
Kosmetická rutina(17)

4. Krém

Čtvrtým krokem ve vaší rutině by mělo být použití krému. Je na vás, zda zvolíte na den lehčí krém, který bude hydratovat, nebo pak hutnější krém na noc, který vaší pleti dopřeje pořádnou dávku péče. A i když máte mastnou pleť, nevynechávejte tento krok. Hydratovat se musí každá pokožka, včetně mastné a problematické.

Pleťových krémů existuje nepřeberné množství. Jednak co se týče konzistence, jednak i obsahem látek. Můžete volit krémy tekutější, s krémovou či gelovou strukturou, nebo krémy hutnější, které je třeba lépe zapracovat. Obecně je vhodné na den volit lehčí a denní krémy jsou většinou formulovány tak, aby na ně dobře chytal make-up. Konzistencí hutnější krémy jsou spíše potom ty večerní.

Tip: Pokud chcete ještě více podpořit uzamknutí hydratace v pleti, použijte olej. Olej nikdy nenanášejte na vlhkou pleť místo séra ve třetím kroku, použijte ho až v tomto kroku a buď jej smíchejte s krémem, nebo ho vmačkejte do pleti na nanesený krém.

Kosmetická rutina(18)

5. SPF

Posledním krokem je použití SPF, protože je nutné naši pokožku chránit před slunečním zářením. Předcházíme tím předčasnému stárnutí naší pokožky a vzniku pigmentových skvrn. SPF používejte na závěr rutiny a nezapomeňte namazat i krk, dekolt a také rty! Hnědá pokožka by neměla být vnímána jako něco, co chcete – proč? Pokud se vystavujeme sluníčku, melanin (pigment vyskytující se v tělech lidí, ale i zvířat a rostlin) vystupuje na povrch kůže s cílem kůži chránit. Už z toho, jak je to vyjádřeno, chránit kůži, vyplývá, že se jedná o obranný mechanismus – a před něčím takovým bychom měli svoji kůži chránit.

V slunečním záření jsou jednak UVB paprsky, které jdou do pokožky, způsobují její spálení a také nádorové bujení, jednak UVA paprsky, které projdou až do škáry (vrstva pod pokožkou) a tam zapříčiňují předčasné stárnutí. Je tedy důležité, aby námi vybraný produkt měl širokospektrální ochranu UVA/UVB (angl. broad spectrum). Spálení kůže dokonce souvisí s poškozením DNA – více informací naleznete např. v příspěvku Masarykovy univerzity.

Ne že by v předchozích krocích nehrála roli kvalita produktu, to rozhodně nechceme říci. Ale u SPF doporučujeme být velmi obezřetní. Proč používat přírodní opalovací krémy? Přírodní opalovací krémy chrání naši pokožku fyzicky – obsahují totiž částečky minerálů, tzv. minerální filtry, nejčastěji oxid zinečnatý (zinc oxide, známý ze zinkových mastí) či oxid titaničitý (titanium dioxide), které odrážejí sluneční paprsky jako zrcadlo. Toto zrcadlo slouží jako štít, který do kůže nic nepropustí, zároveň ji ale neucpe. Pozor však na to, aby daný přípravek obsahoval mikročástice a NE nanočástice (na přípravku hledejte NON NANO) – mikročástice zůstanou na pokožce a vytváří potřebnou ochranu, nanočástice pronikají do pokožky a tím pádem neposkytují potřebnou ochranu. Klasické opalovací prostředky se skládají z chemických látek, které fungují tak, že UV záření je pokožkou pohlceno a přeměněno na teplo. Tyto chemické filtry však kůži mohou dráždit a také jí mohou škodit. Nejčastěji se jedná o oxybenzone, avobenzone a octocrylene. Některé z těchto látek mohou fungovat jako hormonální neboli endokrinní disruptory – tyto látky se podobají našim hormonům, a tím ovlivňují náš hormonální systém. Bohužel ho ovlivňují negativně – narušují naši hormonální rovnováhu, u žen způsobují od poruchy menstruačního cyklu až po neplodnost, mužům zase snižují počet a kvalitu spermií.

Tip: Pokud cestujete do zahraničí, zjistěte si, jaké opalovací přípravky můžete použít, neboť již několik států zakázalo používání chemických prostředků kvůli ochraně vodního ekosystému včetně vzácných a pro celou planetu důležitých korálů (dochází k tzv. bělení korálů). Tyto přípravky také mohou narušit růst a proces fotosyntézy zelených řas nebo snížit plodnost ryb. Za použití zakázaných opalovacích prostředků byste mohli dostat tučnou pokutu, někde se jedná dokonce o trestný čin, čímž se člověk vystavuje riziku odnětí svobody. Např. Havaj, Mexiko či Thajsko již mají uzákoněné regulace týkající se látek v opalovacích krémech a další země jako Maledivy, Kalifornie či Austrálie uvažují také o zákazu některých UV filtrů.
Kosmetická rutina(19)

Doplňková péče

Tento základ v péči o pleť jak žen, tak mužů je vhodné doplnit ještě o dva kroky – peeling a masku. Tyto přípravky se nepoužívají každý den, ale je dobré si je jednou za čas dopřát, vaší pleti to jenom prospěje.

Peeling – pomáhá nám odstranit odumřelé kožní buňky, které se hromadí na povrchu pleti. Peeling naší pokožce dokáže vrátit zdravý jas, podporuje regeneraci pokožky, zlepšuje její texturu (snižuje viditelnost pórů, pokožka je hladší) a také podporuje vstřebávání dalších použitých produktů. S peelingem buďte opatrní, protože jeho nadměrné používání může vaší pokožce naopak poškodit – dojde k jejímu podráždění a vysušení. Peeling může být jak mechanický (daný produkt obsahuje jemné částečky, dochází tedy k mechanické exfoliaci), tak chemický (daný produkt obsahuje látky, které způsobují exfoliaci, např. AHA kyseliny, kyselina glykolová nebo salicylová).

Maska – zde je snad nepřeberné množství možností. 😊 Můžete si vybrat masky rychle působící (jejich působení se pohybuje v rozmezí 5–20 minut) a dlouho působící (např. přes noc), gelové a krémové (mohou a nemusí se smývat vlažnou vodou), plátýnkové (zde pozor na použitý materiál plátýnka) a práškové (ty jsou velmi variabilní, neboť si je můžete smíchat s vlažnou vodou, nebo jim dodat ještě extra sílu smícháním s hydrolátem nebo olejem). Masky můžete libovolně kombinovat – např. na T-zónu nanesete čisticí, na tváře hydratační.
Kosmetická rutina(20)

Péče u mužů

Vše, co zde bylo řečeno, platí jak pro ženy, tak i pro muže. Fakt, že muži se o sebe starali méně než ženy, je pomalu na ústupu. K modernímu muži patří stejná péče o svůj vzhled. Drobný rozdíl zde však je. U mužů by do jejich běžné kosmetické rutiny měla navíc spadat i péče o vousy. Vousy je potřeba vždy umýt kvalitním šamponem, aby se z vousů odstranily zachycené nečistoty, maz a odumřelé kožní buňky. Poté by mělo následovat sérum či balzám na vousy, aby se otevřené póry po šamponování uzavřely, aby se hydratovala kůže, ze které vousy rostou, a nakonec aby i samotné vousy byly měkké, hezky vyhlazené, zároveň však silné a samozřejmě zdravé.
Kosmetická rutina(21)

Pár poznatků na závěr

  1. Méně je někdy více

Nepoužívejte na ráz příliš mnoho produktů. Pleť si potřebuje zvyknout a uvádí se, že to trvá cca jeden měsíc, než zpozorujete účinky. Pokud budete používat příliš mnoho produktů nebo je velmi často měnit, pak riskujete akorát podráždění pleti, ze kterého se vaše pleť bude dostávat dlouhou dobu. Navíc při používání příliš mnoha produktů riskujete, že se nějaké látky budou negativně ovlivňovat, pak hrozí alergická reakce.

  1. Vyvarujte se zlozvyků

Hnípání se v pupíncích, mačkání černých teček nebo přílišné osahávání obličeje. To vše naší pleti škodí. Zkuste se těchto návyků postupně zbavovat.

  1. Dbejte na čisté štětce

Můžete používat sebelepší krémy, pokud si ale nečistíte svoje štětce a houbičky na make-up, vyhazujete peníze. Zanášíte si póry a vznikají pupínky. Pleť je podrážděná, červená, může svědit. V případě bezproblémové pleti čistěte jednou za týden až dva, v případě citlivé či aknózní pleti byste čištění štětců měli věnovat větší pozornost.

  1. Rada nad zlato

Pleť je odrazem zdravého těla. Pokud nebudete mít zdravé tělo, nebudete mít zdravou pleť. Že to je rada nad zlato? Bohužel. Naše tělo je složitý organismus, kde často souvisí všechno se vším. Např. pokud trpíte problematickou pletí, můžete mít v nepořádku hormonální systém. Pokud vás trápí ekzém či jiné kožní onemocnění, pravděpodobně máte zaneřáděná střeva. Pokud máte mdlou pleť, pijete dostatečně, spíte dostatečně? To vše ovlivňuje to, jak vypadáme. V první řadě by měl být tedy zájem mít zdravé tělo. Se zdravým tělem přichází i krásná pleť. 😊

 

Snímek obrazovky 2023-05-26 094120

Rádi byste propátrali další produkty ze světa přírodní kosmetiky? Pak vám určitě ještě doporučíme podívat se na náš druhý e-shop Gratia Natura zaměřený čistě na přírodní kosmetiku. Zde najdete ještě více produktů nejen z pečující kosmetiky, ale i širokou nabídku kosmetiky dekorativní včetně přírodních laků na nehty, které jsou 22 free (neobsahují 22 toxických látek, které bývají v běžných lacích na nehty). 

 

Zajímá vás víc? Přečtěte si i další související články:

Jak vznikla první zero waste kosmetika na světě?

Víte, jak se správně opalovat bez chemických filtrů?

Proč svět miluje značku Badger?

 

Autor článku

LinkedIN Instagram