Vyzkoušejte sušenou hovězí směs v praxi
Ranní smoothie boost
Přidejte ½–1 lžičku do banánového smoothie. Chuť zůstane ovocná, ale výživová hodnota vyskočí do „nose-to-tail“ ligy.
Sušený orgánový mix v prášku od nizozemské značky Modern Native je ideálním doplňkem stravy na podporu zdraví. Díky obsaženým vitamínům a minerálům poskytují hovězí orgány široké spektrum biologicky dostupných živin.
Síla orgánů v prášku od Modern Native
Jedná se o alternativu k populárnímu produktu v kapslích Grass-fed hovězí směs 5 orgánů. Tuto variantu ocení zejména ti, kteří preferují práškovou formu nebo mají problém s polykáním kapslí.
Orgány z hovězího masa poskytují širokou škálu biologicky dostupných živin. Jsou bohaté na vitamíny, jako je vitamín A a další vitamíny ze skupiny B, například B3 a B12.
Kromě toho jsou skvělým zdrojem různých minerálních látek, jako je železo, selen, měď a fosfor. Hovězí orgány také obsahují optimální poměr omega- 3 a omega-6 mastných kyselin.
S touto směsí pěti různých orgánů získáte nejširší spektrum živin, protože každý dodává svůj jedinečný profil.
Vyzkoušejte sušenou hovězí směs v praxi
Ranní smoothie boost
Přidejte ½–1 lžičku do banánového smoothie. Chuť zůstane ovocná, ale výživová hodnota vyskočí do „nose-to-tail“ ligy.
Protein-burger & omáčky
Zamíchejte prášek do mletého masa nebo omáčky bolognese – nikdo nepozná, ale tělo ocení.
Dětská polévka
Špetku prášku zamíchejte do vývaru; obohatíte jej o železo a kolagen, aniž byste změnili chuť.
Mrazem sušené hovězí maso z volného chovu na holandských farmách. 100 % grass-fed, přirozený multivitamin, 867 IU vitamínu A a 199 % NRV B12 v porci.
| Typické hodnoty | v 1 dávce (6 g)* | Co to znamená pro vás? |
|---|---|---|
| Vitamín A | 867 IU (35 % NRV) | Podpora imunity, pokožky a zraku |
| Vitamín B12 | 5,6 µg (199 % NRV) | Snížení únavy a tvorba energie |
| Železo | 2,1 mg (19 % NRV) | Normální krvetvorba a okysličení |
| Kolagenové peptidy | ≈ 800 mg | Pružná pleť a zdravé klouby |
| CoQ10 & taurin | přirozený obsah | Buněčná energie & svalová výkonnost |
*NRV – referenční hodnota příjmu dle Nařízení (EU) 1169/2011
Zdroje surovin
- Složky těchto doplňků stravy pocházejí z travou krmeného skotu (grass-fed beef) z Nizozemska.
- Protože jsou krávy chovány na přirozených pastvinách a je o ně dobře postaráno, živiny jsou optimálně zachovány a vy získáváte kvalitnější orgánové maso.
- Hl. dodavateli orgánového masa pro Modern Native jsou Zorg & Natuur (Care & Nature), Vlees van Ons (Meat from Us) a Reestdal Rund (Reestdal Beef).
Více lokálních eko zemědělců znamená méně tradičních stád (masové produkce) a spokojenější nizozemský dobytek.
Proč doplňovat orgány?
Výzkum v oblasti výživy lidí často demonstruje koncept "podobné podporuje podobné". To znamená, že mikro a makroživiny v orgánech a tkáních zvířat podporují tytéž orgány a tkáně u lidí.
Například svalové maso zvířat podporuje růst a obnovu lidských svalů. Stejně tak živiny obsažené v mase živočišných orgánů podporují tytéž orgány v lidském těle.
Diaminoxidáza a histamin: Jak zvýšit enzymy DAO přirozeně
Nedostatek diaminoxidázy (DAO) je jednou z nejčastějších příčin histaminové intolerance. Enzym DAO je zodpovědný za odbourávání histaminu v těle. Když nedokáže vše rozložit, dochází k jeho hromadění a vy pociťujete příznaky histaminové intolerance.
Vedle užívání doplňku stravy s DAO existují i některé snadno proveditelné změny ve vašich stravovacích návycích, které podporují zdravou hladinu enzymu DAO.
DAO a histaminová intolerance
Výzkumy ukazují, že histaminovou intolerancí trpí nejméně 1 % světové populace a téměř 80 % z nich jsou ženy.
Histaminová intolerance vzniká v důsledku nadprodukce a hromadění histaminu v těle a neschopnosti jej odbourávat. To může způsobit řadu chronických příznaků, jako jsou mimo jiné alergické reakce, poruchy trávicího traktu (IBS), přetížení a astma.
Ačkoli ji lze diagnostikovat na základě konzultace s lékařem a pozorování běžných příznaků histaminové intolerance, pro zvládnutí příznaků je zásadní jít hlouběji a najít hlavní příčinu. Jednou z častých příčin je nedostatek enzymů DAO.
Studie ukazují, že nedostatek DAO je příčinou více než 70 % všech případů histaminové intolerance.
Jak tedy poznáte, zda se jedná o hlavní příčinu vaší histaminové intolerance?
Nedostatek diaminooxidázy: běžné příčiny
Když vaše tělo potřebuje snížit hladinu histaminu, potřebuje dva přirozeně se vyskytující enzymy známé jako enzym DAO a histamin N-metyltransferáza (HNMT). Pokud tyto enzymy nejsou k dispozici nebo pokud je vaše tělo nedokáže dostatečně produkovat, může to způsobit hromadění histaminu.
Existuje několik faktorů, které mohou způsobit nedostatek DAO, např:
- Genetická dědičnost - jedinci mohou mít genetickou mutaci, která vede k nedostatku enzymu diaminoxidázy.
- Léky - ke snížené hladině enzymu diaminooxidázy mohou přispívat léky na předpis i volně prodejné léky. Je důležité poradit se s lékařem o nežádoucích účincích a číst etikety.
- Hormonální nerovnováha - nerovnováha estrogenu a progesteronu může ovlivnit mnoho normálních funkcí vašeho těla, včetně hladiny histaminu.
- Gastrointestinální poruchy - poruchy, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS), Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, celiakie a bakteriální přerůstání tenkého střeva (SIBO), mohou přispívat k zánětům ve vašem těle, které způsobují podobné příznaky jako histaminová intolerance, a dokonce ovlivňují schopnost vašeho těla produkovat správné množství enzymu DAO.
- Nedostatek živin - nedostatek vitaminu B6, vitaminu C, zinku nebo mědi vás může ohrozit nebo přispět k nedostatku DAO.
- Konzumace potravin bohatých na histamin - některé potraviny mohou inhibovat funkci enzymu DAO nebo přispívat k příznakům tím, že tělo zatěžují větším množstvím histaminu, než jsou vaše enzymy schopny odbourat.
- Alkohol - alkohol je velmi silným inhibitorem enzymu DAO, a tak přispívá ke zvýšeným histaminovým příznakům, navíc sám o sobě obsahuje velké množství histaminu.
Nedostatek DAO může také ovlivnit více orgánů (plíce, kůži, kardiovaskulární systém, mozek, trávení atd.), což vede k mnoha dalším příznakům. V závislosti na závažnosti nedostatku se tyto příznaky mohou objevit po konzumaci určitých potravin.
Je také důležité si uvědomit, že příznaky se také nemusí vždy objevit okamžitě. Může trvat celý den, než se v těle nahromadí nahromaděný histamin. Takže jídlo, které jste snědli ráno, mohlo způsobit ospalost nebo podráždění kůže, které nyní pociťujete.
Protože může být obtížné přesně určit spouštěcí faktory, mnoha lidem pomáhá při identifikaci histaminové intolerance a pochopení, kterým potravinám se vyhnout, eliminační dieta plná potravin s nízkým obsahem histaminu, ale některým z těchto potravin se budeme věnovat níže.
7 způsobů, jak přirozeně zvýšit hladinu enzymů DAO
K dnešnímu dni bylo provedeno mnoho studií o prevenci nedostatku DAO v těle a vědci dokonce identifikovali možnosti, jak potenciálně předcházet a dokonce zvrátit histaminovou intoleranci.
1. Začněte dietu s nízkým obsahem histaminu
Nedávná studie zjistila, že úprava stravy je prvním krokem ke snížení příznaků spojených s histaminovou intolerancí. Vyřazením potravin s vysokým obsahem histaminu ze stravy umožníte tělu, aby dohnalo a zpracovalo již přítomné množství histaminu. Studie také zjistila, že tyto úpravy stravy pozitivně ovlivňují pohyb enzymů DAO v celém těle.
Pokud si nejste jisti, jak může správná strava snížit hladinu histaminu a podpořit zdravou produkci DAO, klikněte na tlačítko níže a stáhněte si mou bezplatnou elektronickou knihu. Jedná se o hlavní seznam 102 potravin s vysokým obsahem histaminu, kterým je třeba se vyhnout, spolu s návodem, jak krok za krokem snížit své příznaky a odhalit hlavní příčinu své nesnášenlivosti.
2. Vyvažte příjem tuků
Pokud jde o aktualizaci vašeho jídelníčku, některé z nejzajímavějších a nejrelevantnějších výsledků pro zvýšení enzymů DAO se týkaly konzumace tuků.
Studie ukázaly příznivé výsledky, když pacienti zvýšili příjem mastných kyselin omega-9 - mononenasycených tuků, které jsou hlavním zdrojem kyseliny olejové. Zejména u kvalitního olivového oleje bylo prokázáno, že zvyšuje uvolňování enzymu DAO do krevního oběhu až o 500 %!
Bylo prokázáno, že kyselina olejová má i další zdraví prospěšné účinky, například snižuje krevní tlak, zejména pokud je konzumována jako součást stravy středomořského typu. Můžete vařit na olivovém oleji nebo do svého jídelníčku zařadit ořechy, jako jsou makadamové ořechy, a předcházet tak nedostatku DAO.
Mezitím bylo zjištěno, že zánětlivá kyselina arachidonová, polynenasycená mastná kyselina omega-6, která se nachází ve vnitřnostech, tučném červeném mase a mléčných výrobcích (zejména tvrdých sýrech a vejcích), způsobuje v porovnání s ostatními potravinami nejvyšší nárůst histaminu.
Bylo prokázáno, že snížení množství omega-6 mastných kyselin ve stravě, které se nacházejí ve zpracovaných potravinách a rostlinných olejích, a zároveň zvýšení množství omega-3 mastných kyselin (včetně tučných ryb a mořských plodů), které konzumujete, zmírňuje zánět a snižuje příznaky histaminové intolerance.
Důležitým faktorem pro vyvážení tuků je používání tepelně stabilních olejů, včetně ghí a lisovaného kokosového oleje, při pečení a vaření při vysokých teplotách. Pro lehké vaření při nízkých teplotách můžete pravidelně používat olivový olej a makadamiový olej.
3. Jezte správné bílkoviny
Proces trávení bílkovin je z velké části zodpovědný za uvolňování enzymu DAO ve střevech. Ten pomáhá tělu vypořádat se s přijatými aminy a histaminy a zároveň zabraňuje hromadění hladiny histaminu v těle.
Proto je důležité jíst čisté, zdravé bílkoviny. Vyhledávejte bílkoviny krmené trávou, organické bílkoviny a čerstvé mořské plody, které zvyšují aktivitu DAO.
4. Minimalizujte množství škodlivých složek
Společným tématem tohoto seznamu jsou zdravé, plnohodnotné potraviny. To není náhoda! Je důležité si uvědomit, že vyhýbání se umělým přísadám a pesticidům může mít obrovský vliv na vaše trávení, produkci DAO a dokonce i na potravinové alergie.
Jíst co nejpřirozeněji bude pro vaše zdraví vždy pozitivní!
5. Podpora zdraví střev
Jak již bylo zmíněno, většina histaminu DAO je produkována ve střevech. Proto podpora zdraví střev a střevních bakterií prostřednictvím užívání probiotik s nízkým obsahem histaminu představuje důležitý základ pro snížení histaminových příznaků. Probiotika jsou schopna zvyšovat DAO stejně jako doplněk stravy, a to metodou podpory vašeho trávicího traktu a udržování střevních bakterií na zdravé úrovni.
6. Užívání vitaminových doplňků
Nedostatek zinku, mědi, vitaminu B6 a vitaminu C je rovněž spojen se zánětem, zvýšenou koncentrací histaminu a sníženou aktivitou DAO. Pravidelné doplňování těchto živin může zvýšit množství enzymů DAO a může přinést další úlevu od příznaků histaminové intolerance.
Užitečným způsobem, jak zajistit, abyste splnili své potřeby živin, je užívání multivitamínu s nízkým obsahem histaminu a minerálů, který může zabránit nebo zlepšit stávající nedostatek živin.
7. Najděte si doplněk stravy DAO
Dalším jednoduchým způsobem, jak zvýšit hladinu enzymů DAO, je přírodní doplněk DAO. Ty lze užívat ve formě kapslí a mohou nabídnout snadný způsob, jak pomoci snížit příznaky histaminové intolerance.
Přímé doplňování enzymů DAO je jedním z nejrychlejších a nejúčinnějších způsobů, jak zvýšit hladinu DAO a pomoci rozložit přicházející histamin a snížit tak příznaky.
Orgánové maso je bohaté na vitamín A, B12, železo, kolagen a enzymy. Přispívá k imunitě, tvorbě energie a podpoře kloubů a pokožky.

Ano, ale s mírou. Kvůli vysokému obsahu vitamínu A doporučují odborníci max. 1 porci jater týdně – případně konzultaci s lékařem.

Obecné doporučení je 1–2× týdně v přiměřeném množství (50–100 g čerstvého ekvivalentu) pro pokrytí živin bez rizika nadbytku.

Orgány mohou akumulovat látky z krmiva, proto vybíráme 100 % grass-fed zdroj bez GMO a pesticidů. Nízkoteplotní zpracování navíc minimalizuje kontaminaci.

V malých porcích ano – například ½ lžičky prášku do polévky či kaše. U dětí do 3 let doporučujeme konzultaci s pediatrem.

Prášek snadno zamícháte do smoothie, omáčky či mletého masa – neutralizuje chuť jater a zachová živiny.

Doporučujeme farmářské e-shopy, bio řeznictví a certifikované výrobce doplňků z grass-fed chovu.

Obsahuje minimum sacharidů, takže vyhovuje keto i low-carb. Neobsahuje lepek, mléko ani sóju; není vhodné pouze pro osoby alergické na hovězí bílkoviny.

Vyberte si doplňky, které synergicky doplní nutriční profil hovězích orgánů:
Vitamín C přispívá k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci kůže, kostí, chrupavek i dásní. Navíc chrání buňky před oxidačním stresem a podporuje imunitní systém, což výborně doplňuje nutričně koncentrovaný profil orgánů. EFSA Journal – Vitamin C
Hořčík přispívá k normální činnosti svalů, nervové soustavy a energetickému metabolismu. Pomáhá také snižovat únavu a vyčerpání – často kombinován s potravinami živočišného původu pro podporu fyzické vitality. EFSA Journal – Magnesium
EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce (při denním příjmu 250 mg). DHA navíc pomáhá udržovat činnost mozku a normální zrak – živiny, které mohou rozšířit účinky vitamínů A, B12 a minerálů obsažených v orgánech. EFSA Journal – EPA & DHA
Zinek přispívá k udržení zdravé pokožky, vlasů a nehtů (což výborně doplňuje komplex vitamínů a minerálů v orgánových doplňcích) a zároveň chrání buňky před oxidačním stresem. Hraje roli v obnově tkání a procesu hojení. EFSA Journal – Zinc
Vitamín D přispívá k normálnímu vstřebávání vápníku a fosforu, důležitému pro udržení zdravých kostí a zubů, ale i k funkci imunitního systému. EFSA Journal – Vitamin D
Tento článek má pouze informační charakter. Doplňky stravy nenahrazují pestrou stravu ani zdravý životní styl. Pokud užíváte více přípravků současně, nebo máte zdravotní omezení, vždy se nejprve poraďte s lékařem nebo specialistou.
Znovuobjevené zdraví aneb orgánová výživa
Vegetology - revoluční veganské doplňky stravy
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Sušené orgány (vnitřnosti) |
|---|---|
| EAN: | 8720589464575 |
| Výrobce: | Modern Native B.V. Flevolaan 10, 9501 VG, Stadskanaal, The Netherlands |
| Země původu: | Nizozemsko |
| Proč koupit: | Nizozemská firma, která vyrábí a prodává vysoce kvalitní doplňky stravy. Jsou jimi koncentrované a lyofilizované orgány v kapslích. Jejich posláním je přinášet moudrost našich předků zpět do moderního světa, pro optimální zdraví. |
| Vhodné pro: | Bez lepku-Sugar Free-Soy Free-GMO Free-Low Carb-Keto-Paleo |
| Obsah: | 60 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Naši předkové žili jinak než my. Tradiční společnosti po staletí jedly maso z orgánů. Dělali to z nějakého důvodu. Intuitivně věděli, že je pro ně dobré. Věděli, že maso z orgánů je zdrojem nejdůležitějších živin. Stejně tak v přírodě mnoho predátorů jde nejdříve po orgánovém mase a svalové maso je až na druhém místě.
V dnešní době orgány téměř nejíme. Je to prastará tradice, která se vytratila. Posláním Modern Native je přinést moudrost našich předků zpět do moderního světa, pro optimální zdraví, sílu a štěstí.
Ne všechny orgány jsou stejné. Při hledání kvalitního (orgánového) masa je důležité zkontrolovat několik bodů:
Termín "krmený trávou" nevypovídá o všem. Kráva může být v létě částečně venku a žrát čerstvou trávu, zatímco po většinu času je ve stáji a krmená koncentrátem. Stoprocentní krmení trávou, to je způsob práce Modern Native. Spolupracují pouze s farmáři, jejichž skot splňuje výše uvedené body. Orgány získávají od skotu z Nizozemska.


Milované našimi předky
Tradiční národy, indiáni a dávní předkové věřili, že konzumace orgánů zdravého zvířete podpoří zdraví příslušného orgánu jedince. Jedli "od hlavy až k ocasu", tedy vše ze zvířete, protože intuitivně věděli, jak je maso z orgánů nutričně bohaté.
