Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Detoxikace organismu aneb odlehčete svému tělu po zimních měsících

Se začátkem nového roku se na nás ze všech stran řítí hesla jako hubnutí, zdravá strava, celková detoxikace organismu… Proč bychom vlastně měli svoje tělo očistit? Je to nutné? A co vlastně znamená detoxikace? Od čeho své tělo čistíme a jak na to?

Detox_uvodni foto

Nechte odejít to špatné

Co vlastně detox znamená? Pod pojmem detox, respektive detoxikace těla se rozumí odstraňování škodlivých, toxických látek z našeho organismu. Očista těla probíhá přes detoxikační orgány – játra, střeva, ledviny. 

Detox(4)

Jak ale poznáme, že detoxikaci naše tělo potřebuje? Zkuste si zodpovědět pár otázek:

  • Pociťujete delší dobu únavu?
  • Potýkáte se dlouhodobě s nedostatkem energie?
  • Máte špatnou náladu, nemáte chuť věnovat se koníčkům, sportovat?
  • Nemůžete usnout, ačkoliv se cítíte unavení? V noci se budíte nebo ráno vstáváte unavení?
  • Cítíte se po jídle nafouknutí, je vám těžko? Vaše tělo špatně tráví, máte problémy s vyprazdňováním?

Pokud jste si odpověděli vícekrát ano, je detoxikace vhodná právě pro vás.

Dříve se lidé přizpůsobovali přírodě, vstávali s východem slunce, využívali sezónní suroviny, přes den měli dostatek pohybu a dost slunečního světla (netrpěli tedy nedostatkem vitaminu D), se západem slunce chodili spát. V zimním období docházelo ke zklidnění, lidé šetřili energii.

My však žijeme ve zrychlené době, ranní vstávání si můžeme oddálit nepropustnými žaluziemi, den si naopak protáhneme pobytem pod bílými zářivkami. Během dne pak jíme ve spěchu, nebo si koupíme nějakou hotovku, která obsahuje mnohem víc látek, než by bylo potřeba. Toto všechno se podepisuje na ukládání škodlivých látek v našem těle.

 

Zdravá a vyvážená strava je prostě základ

Detox(2)

Není to nic převratného, naopak je to opravdu tak jednoduché – vyhýbejte se smaženým pokrmům, tučným potravinám, sladkostem a vynechte alkohol a cigarety. Naopak do jídelníčku zařaďte zeleninu, zdravé tuky, pijte dostatek tekutin, nejlépe vody. Již po 7 dnech upraveného jídelníčku pocítíte změny.

Začít zlehka

Vánoce jsou svátky klidu, pohody a přiznejme si to, dost často i jídla cukroví. V kombinaci se sníženou fyzickou aktivitou je často těžké jídlo a velký přísun sacharidů v podobě nejrůznějších laskomin zátěž pro náš organismus. Ostatně proto také s novým rokem přichází touha po změně a odlehčení. Nic se ale nemá přehánět a člověk by měl začít pomalu a postupně. Pro začátek úplně stačí, aby člověk ubral na sacharidech, přidal zeleninu a trochu pohybu.

Tělo jen zbytečně zatížíme, pokud se jeden týden oddáváme talíři s cukrovím od babičky, a druhý týden bychom najeli na nějaké přísné stravování. Každá změna musí nastat postupně a je třeba na ni tělo připravit. Nechte tedy zpočátku tělo zvykat si na jemná omezení a s očistou začněte v únoru/březnu – ostatně proto je zmiňována často jarní očista.

Tipy, jak postupně odlehčit jídelníčku, jsme vám již přinesli v prosincovém článku Jak předejít a zmírnit následky vánočního přejídání. Uvedené rady je určitě možné aplikovat v běžném životě, nejen v předvánočním či vánočním období. Vyzkoušejte to, co je pro vás přínosné – pokud si dáte bramborový salát dvakrát do roka, není nutné ihned hledat náhradu majonézy. Pokud však bramborový salát patří mezi vaše nejoblíbenější jídla, určitě by bylo pro tělo prospěšné, pokusit se toto jídlo připravit ze zdravých surovin.

Opravdový pitný režim

Detox(3)

Voda je základ naší planety, voda je i základ našeho těla. Pitný režim je tedy i alfa omega procesu očišťování těla – je třeba toxické látky z těla vyplavit.

Pijte dostatek čisté vody, kterou můžete doplňovat bylinkovým čajem (např. kopřivový čaj). Určitě vynechte všechny slazené nápoje, kávu a alkohol.

Jak ale poznat, co je dost tekutin?

Dříve se udávala kritéria, podle kterých si člověk vypočítal, kolik tekutin by měl vypít. V současnosti se od tohoto upouští, neboť nezáleží pouze na tom, zda je člověk muž, žena, kolik váží nebo jaké je počasí venku. Záleží také na tom, jak se daný člověk stravuje (ovoce a zelenina také dodávají tělu vodu, naopak káva, alkohol a kořeněná a pálivá jídla působí opačně), zda je člověk nemocný (v nemoci je třeba více pít), jestli člověk sedí v klimatizované kanceláři, nebo se potí při manuální práci, zda je žena těhotná aj.

Proto se dnes již neuvádí přesná čísla a je doporučováno, aby si člověk zvážil všechny uvedené faktory a podle toho si rozumně odůvodnil, jestli pít více, nebo je jeho současný příjem dostatečný.

Určitě ale není dobré ráno vypít jeden čaj a po obědě si dát kávu a pak případně dohánět pitný režim večer (na noc se akorát organismus zatíží). Proto je dobré mít u sebe vždy láhev s vodou nebo na stole plnou skleničku, abychom pili průběžně po celý den.

 

Pokud chcete tuto oblast povznést na vyšší úroveň, přinášíme pár tipů:

Nakopněte se ráno rychlým drinkem!

ReLyte_elektrolytyAle zapomeňte na vodu s citronem, častý omyl doporučovaný právě pro očistu těla – vliv citronu na detoxikaci organismu není prokázán, ale dokázáno je, že časté pití kyselých nápojů se podílí na erozi zubní skloviny.

Začněte tedy den lepší variantou – rozmíchejte odměrku Re-lyte elektrolytů ve sklenici vlažné vody, a ještě před snídaní, nalačno, ji vypijte. Vlažnou vodu získáte smícháním studené vody z kohoutku s převařenou horkou vodou – nikdy si nedávejte horkou vodu z kohoutku, může obsahovat různé mikroorganismy a také látky vylouhované ze samotného potrubí.

Takto připraveným nápojem doplníte tělu po noci tekutiny, a pokud bude voda vlažná/mírně teplá, nastartuje váš metabolismus, podpoří trávení a urychlí spalování tuků. A samozřejmě vlažná voda podporuje odplavování škodlivých toxinů z těla. Studená voda by naproti tomu váš organismus ochladila, a tím ho zpomalila, včetně utlumení trávení.

 Obohaťte si vodu o sílu bylinek

NAHS_Greens FlushČistá voda je důležitá a určitě by jí měl člověk za den vypít nejvíce. Ale občas je příjemné potěšit naše chuťové pohárky a dát si něco „zajímavějšího“ k pití.

Vyzkoušejte Greensflush od North American Herb & Spice – jedná se o raw detoxikační směs ze tří divoce rostoucích, vysoce potentních bylin – pampelišky, kopřivy a lopuchu. Právě lopuch se řadí k jedné z nejsilnějších detoxikačních bylin. Pampeliška podporuje zdraví jater a žlučníku a kopřiva přispívá k normální reakci celého těla a podporuje imunitní systém. Kápněte si dvakrát denně 10 kapek buď přímo pod jazyk, nebo do vody. Pokud chcete svému tělu dopřát silnější očistu, užijte 20 kapek.

 

Vývar jako nápoj?

Planet Paleo_BrothAno! Vývar je superpotravina – je plný esenciálních aminokyselin, minerálůvitamínů, které se vstřebávají přesně tam, kde mají. Vývary je dobré střídat – zeleninové, masokostní, ale klidně i rybí. Jen je zapotřebí věnovat náležitou pozornost kvalitě surovin, která je klíčová. Doporučuje se začít den právě šálkem vývaru. Vaše tělo probudí jemně, ale dodá mu potřebnou sílu na celý den.

Pokud nemáte čas na tažení vývaru, i pro vás máme řešení v podobě sušeného vývaru od značky Planet Paleo – vybrat si můžete z čistého vývaru bez příchuti či sáhnout po nějaké ochucené variantě. Tento vývar je v bio kvalitě a připravit si ho zvládnete během chvilky.

Ocení ho i ti, kteří mají rána hektická a nestíhají snídani, nebo ti, kteří po ránu klasickou snídani nemají rádi. Samozřejmě se tento vývar dá pít ale i kdykoliv během dne – klidně si ho dopřejte večer na zahřátí a před spaním vás pak nebude tlačit žaludek z těžkého jídla.

 

Podpůrné byliny a látky

Existují bylinky a látky, které dokáží podpořit detoxikaci organismu:

Living Nutrition_Milk ThistleOstropestřec mariánský – podporuje účinnou detoxikaci, pomáhá posilovat játra a normalizuje jaterní funkce. V tradiční medicíně se využívá již od dob starých Řeků. Je známý jako prostředek proti přejídání, pomáhá zmírnit následky po konzumaci těžkého jídla.

U nás ho najdete v podobě tobolek od značky Living Nutrition ve fermentované formě, která značně znásobuje její potenciál a účinky.

 

 

Health Strong_GreenZelené superpotraviny – zaznamenaly velký boom před pár lety, od té doby již každý slyšel o spirulině, chlorelle či ječné a pšeničné trávě. Nechutnají vám? U nás najdete rovnou směs těchto bylinek od značky Healthstrong ve formě kapslí.

Užívání těchto kapslí podpoří kognitivní funkce, imunitní systém, detoxikaci, pozitivní vliv má na imunitní systém, zrak i lepší kvalitu kůže.

 

NAHS_Elder ClenzČerný bez – již staré pořekadlo „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.“ dokládá, v jakou sílu tohoto keře věřili již naši předci. Z tohoto keře se využívaly prakticky všechny části na nějaké lidské neduhy.

Spojení černého bezu, divokých bobulí camu camu, mučenky a zlatobýlu od značky North American Herb & Spice je unikátní ve své síle – slouží k detoxikaci střev a celého krevního systému.

 

 

 

Zajímá vás víc? Přečtěte si i další související články:

Jak mít zdravá střeva a tak celý organismus?

Nakopněte imunitu pomocí divoce rostoucích bylin a hub

Úvod do biohackingu

 

Autor článku

LinkedIN Instagram