Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Co jíst v zimě, abychom zůstali zdraví?

Jste v zimě často unavení? Máte pocit, že nemáte žádnou energii? Máte často špatnou náladu? Jste náchylní k různým virózám, nachlazením? Níže se dozvíte, zda dáváte tělu to, co potřebuje, nebo ho nevědomky jídlem v tomto chladném období zatěžujete.

Co jist v zime(1)

V dnešní době jsme si poněkud odvykli přizpůsobovat svůj život ročním obdobím a přírodě kolem nás, protože už nemusíme – máme nonstop přístup k elektřině, která nám umožnuje pobývat pod bílým světlem i za dlouhých zimních večerů. Supermarkety jsou plné jídla, takže nezáleží na tom, že je tuhá zima, můžeme si vybrat, co hrdlo ráčí, a to klidně i z celé škály exotického ovoce z druhého konce světa. Navíc na zimu nepřicházíme o práci, můžeme si tedy koupit, co chceme. Nemusíme do lesa na dřevo, abychom si doma zatopili, stačí otočit kohoutkem a máme teplo bez námahy.

Všechno tohle přispělo k tomu, že jsme poněkud zapomněli na to, že naše tělo je přeci jen propojeno s tím, co se děje kolem nás. A protože jsme to, co jíme, můžeme jídlem svému tělo pomoci.

V čem je ale zima jiná než druhá polovina roku? V zimě naše tělo potřebuje více energie, aby mohlo dostatečně produkovat teplo, více tuků, kterými se chrání orgány před chladem, dostatek vitamínů, abychom odolali nemocem. Tělo stále potřebuje dostatek tekutin, ale hlídání si pitného režimu v zimě je mnohem těžší, protože zatímco v létě nás okolní teploty nutí tekutiny přijímat, v zimě tuto potřebu nemáme.

Také je v tomto ročním období kratší den, je méně světla, tím pádem naše tělo čerpá méně vitaminu D. Vitamin D je pro naše tělo velmi důležitý, proto jsme mu i na blogu věnovali článek Vitamín D - co způsobuje jeho nedostatek?, v němž najdete doporučení, jak nejlépe a čím tento vitamín suplementovat. Obzvláště v zimním období by měl každý člověk tento vitamín doplňovat.

Jak se tedy stravovat? Stačí se podívat na to, jak jedli naši předci, a nemusíme chodit daleko, často stačí zavzpomínat na to, co nám jako dětem vařili rodiče nebo co na stůl dávaly naše babičky. Druhým, dobrým zdrojem informací, je čínská medicína – dle jejího učení se totiž potraviny dělí na neutrální, ochlazovací a zahřívací. V zimě máme tedy sáhnout po těch zahřívacích a ochlazovací naopak vynechat. O tom, jak se správně stravovat Vás také může informovat certifikovaný výživový poradce, který Vám sestaví jídelníček podle Vašich potřeb spolu s plánem vhodných pohybových aktivit.

Co jist v zime(2)

 

Vývar jako základ jídelníčku

Co jist v zime(10)Vývary by měly tvořit základ jídelníčku, v zimě o to víc, protože obsahují spoustu aminokyselin (zjednodušeně stavební jednotky všech bílkovin, látky, které jsou pro tělo nepostradatelné), vitamínů a minerálů, podporují zdraví střeva a tělu dodávají tu správnou energii.

 

Můžete si připravit vývar zeleninový, masový i rybí. A není to tak těžké, jak se může zdát – stačí vám kvalitní kosti, kořenová zelenina a trocha koření.

 

Vše dáte do hrnce a necháte pomaličku táhnout několik hodin. Vývar pak můžete konzumovat i samotný – např. hrníček vývaru po ránu je perfektní základ dne.

 

Z vývaru se dá připravit nespočet polévek, dále ho použít do základu omáček atd.

 

Další rady, jak si vývar správně připravit, jsme vám přinesli v článku Poctivý masový vývar.

Zapomeňte na všechny bujóny a masoxy, tady se opravdu vyplatí si vývar připravit. Navíc příprava takového vývaru vyjde na pár korun a nasytí hladce celou rodinu.

Pokud si nestíháte vývar připravit, vyzkoušejte kvalitní sušený vývar – ušetří vám čas, ale neochudíte se o výše zmíněné benefity pořádného vývaru.

 

Nepodceňujte koření

Že často tichá voda břehy mele? A ne jinak je tomu v případě bylinek – často drobné rostlinky, které však mají sílu měnit věci zásadně. V zimě používejte ty, které vám pomohou tělo zevnitř ohřát.

Zázvor

Co jist v zime(8)

Zázvor má zahřívající účinek, což se v chladném období velmi hodí. Podporuje imunitu a také zklidňuje žaludek (proto např. pro těhotné trpící nevolnostmi existují zázvorová lízátka).

Zázvor jako takový spouští pocení a otevírá póry, proto se doporučuje pít zázvor ne jako prevenci, ale až tehdy, kdy cítíte, že na vás něco leze, ale ještě nejste horcí a nepotíte se. V tomto prvotním stádiu může dopomoci k tomu, aby nachlazení nepropuklo v něco víc. Když už potom jste nemocní, máte rýmu, kašel, potíte se, se již nedoporučuje pití zázvorového čaje, jelikož už nemá, jak pomoci. Jak bylo zmíněno, zázvor otevírá póry, proto si zázvorový čaj dopřejte v klidu doma, nejlépe večer, kdy po jeho vypití ulehnete do postele – otevřenými póry by mohla proniknout jiná nemoc.

Jak si správně připravit zázvorový čaj

Co jist v zime(5)

Přidejte do vody pár plátků čerstvého zázvoru (cca 4 na 250 ml vody) a buď dva plátky čerstvé kurkumy, nebo jen špetku sušené. Zázvor s kurkumou tvoří skvělou dvojici. Společně povařte 15–20 minut a před podáváním slejte, nenechávejte si především zázvor v čaji a rozhodně ho nekonzumujte, mohl by podráždit vaši žaludeční stěnu. Pokud po vypití zázvorového čaje máte pálení žáhy nebo vás bolí břicho, zkuste ho nepít nalačno – dopřejte si ho po nějakém jídle a tyto obtíže by se u vás neměly projevovat.

Dochucení medem a citronem závisí na tom, co od tohoto čaje očekáváte. Pokud čaj pijete při prvních příznacích nemoci, citron ani med nedávejte. Citron působí protichůdně k zázvoru. Pokud si zázvorový čaj chcete dát na zahřátí, citron i med můžete přidat.

Pokud byste si rádi dopřáli víc než zázvorový čaj, vyzkoušejte GingaMax – sušený zázvorový čaj s fenyklem a  yaconem, který představuje komplexní doplněk stravy podporující zažívání a imunitní systém.

Kurkuma

Co jist v zime(4)

Kurkuma aneb indický šafrán – má vynikající protizánětlivé účinky, řadí se mezi antioxidanty. Podporuje kognitivní funkce, trávení, udržuje normální stav kloubů, zdravou činnost srdce a imunitního systému. V naší kuchyni možná poněkud opomíjené koření, což je ale škoda, protože má mnoho využití:

  • Do polévek – a nemusíte si vařit přímo indické polévky, přidejte lžičku sušené kurkumy i do vývaru.
  • Do čaje – postupujte dle popsaného návodu výše, abyste získali zázvorovo-kurkumový čaj, pokud chcete pouze kurkumový čaj, můžete smíchat lžíci medu a lžičku sušené kurkumy a rozmíchat v horké (ale ne vroucí) vodě. Případně nakrájejte kořen kurkumy na 500 ml vody (pozor, kořen poměrně dost barví), až voda začne vřít, přidejte kurkumu a nechte 5 minut povařit.
  • Do pomazánek – takový hummus ochucený trochou kurkumy a pepře je výborná svačinka. Právě černý pepř zvyšuje vstřebatelnost živin z kurkumy do organismu.

Protože jsme si vědomi úžasných vlastností kurkumy na lidský organismus, najdete u nás knihu The Wild Turmeric Cure (autor Dr. Cass Ingram). V knize se dočtete o tom, jak pomocí divoké kurkumy umořit záněty, udolat chronické bolesti a zvrátit závažné nemoci jako srdeční onemocnění, vysoký krevní tlak, artritidu, cukrovku, kožní choroby aj. Najdete zde i tipy, jak kurkumu zapojit do vašeho běžného vaření, jsou zde uvedeny recepty.

Podívejte se na naši nabídku produktů s kurkumou:

Základem je kvalitní sušená kurkuma – ta od North American Herb & Spice je fortifikována (obohacována) turmerony a obsahuje jich až 7x více než konkurenční produkty. Dále obsahuje min. 6 % kurkuminů a pro lepší vstřebatelnost je zde přidána bio amla (indický angrešt).

Pokud nestíháte nebo chcete pořádnou výživu na cesty, sáhněte po Sušeném bio vývaru s kurkumou od Planet Paleo. Obsahuje pouze sušený hovězí vývar z kostí, sušenou kurkumu, mořskou sůl, sušenou cibuli, česnek a rajčata a také černý pepř. Tento vývar je dostupný v různých baleních, včetně samostatně balených pytlíčků, takže si ho můžete přibalit s sebou kamkoliv.

Těžký pracovní den je za vámi, děti už se chystají ke spánku, vy si po celém dni sednete ke knížce nebo k televizi, když vás najednou oklepe zima? To je tím, jak jste celý den v pohybu, často i nevyspalí, přes den pod stresem… A v těchto chvílích se ještě na chvilku zvedněte a připravte si nápoj zvaný zlaté mléko, s již hotovou směsí Golden Latte od North American Herb & Spice, která obsahuje vše potřebné, to bude rychlá záležitost – zahřeje a pohladí na duši.

Zázvor a kurkuma ve fermentované podobě

Pokud hledáte alternativní způsob, jak využít benefity těchto dvou bylinek, existuje řešení v podobě doplňků stravy:

Výjimečnost těchto doplňků spočívá ve fermentaci, která zaručuje maximální vstřebatelnost látek do těla. Navíc v případě fermentované kurkumy není potřebné s ní užívat i černý pepř, který může některým lidem nedělat dobře – často působí dráždivě na žaludek a může tak poškozovat citlivou sliznici trávicího traktu.

Co jist v zime(6)

Skořice

Co jist v zime(9)

Skořice je bohužel velmi podceňované koření. Má pro člověka tolik prospěšných benefitů – zklidňuje zažívání, zmírňuje nachlazení, má dezinfekční účinky, stabilizuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, podporuje mozkové funkce, mírní projevy silné menstruace a je vhodná při impotenci, a to stále není kompletní výčet.

Dejte ale pozor na kvalitu, ve většině případů najdete v obchodech skořici čínskou (Cinnamomum cassia nebo také Cinnamomum aromaticaum), která nemá takové účinky jako skořice pravá (Ceylon cinnamon nebo také Cinnamomum verum). Pravou skořici poznáte tehdy, když ji máte v celku – má na řezu více tenkých vrstev.

Skořice má široké uplatnění ve sladkých dezertech – od pečení perníku a různých jiných buchet až po přidávání do smoothie, klidně i kávy, se špetkou vanilky a medu ochutí každý tvaroh či jogurt. Ale své místo zaujímá i ve slaných pokrmech – hlavně v asijské a indické kuchyni.

 

Kaše, kaše a zase ta kaše

Co jist v zime(7)

Nasladko, naslano, tady se meze nekladou. K snídani, ke svačině nebo k večeři. Tvaroh nebo bílý jogurt a müsli nechte letním měsícům, mléčné potraviny ochlazují. Na zimu zařaďte do jídelníčku kaše – ovesné, pohankové, jáhlové, rýžové... Můžete si je dopřát s ovocem, ale sáhněte po datlích nebo švestkách raději než po jahodách nebo borůvkách. Anebo si je udělejte naslano – s dýní, se sýrem a semínky, s vejcem. Všeobecně receptů na různé kaše je na internetu velmi mnoho.

Abyste vaši kaši ještě vylepšili, můžete ji doplnit o kvalitní mouku – nemyslíme tím starou klasiku, ale bezlepkové mouky z ovoce. Stačí vmíchat lžíci do jedné porce a máte ihned benefity navíc.

Kaše si neslaďte ani klasickým, ani třtinovým cukrem – použijte buď přírodní sladidla, nebo přidejte lžičku ořechového másla či krému, kaše tak dostane úplně nový rozměr.

 

Zelenina a ovoce trochu jinak

Co jist v zime(3)

Ze zeleniny a ovoce naše tělo přijímá spoustu nezbytných vitamínů, ale v syrovém stavu mají převážně ochlazující účinek. Proto je v zimě dobré zamyslet se nad jejich úpravou.

Přílohu ve formě zeleninového salátku nechte na léto, v zimě raději zvolte v troubě pečenou zeleninu zakápnutou olivovým olejem (jak poznat kvalitní olivový olej se dozvíte v našem článku Unikátní olivové oleje s polyfenoly).

Čerstvé ovoce zkuste nahradit sušeným, např. křížalami z jablek či hrušek, které známe od našich babiček. Nebo co takhle jablka povařit s trochou skořice a dopřát si je jako teplý dezert? Již jen touto drobnou úpravou naše tělo zahřejí a přidaná skořice jen tento efekt podpoří.

 

Zajímá vás víc? Přečtěte si i další související články:

Kolagen - proč jej potřebujeme a jak si vybrat ten správný?

Nakopněte imunitu pomocí divoce rostoucích bylin a hub

Jak předejít vánočnímu přejídání nebo jak zmírnit jeho následky

 

Autor článku

LinkedIN Instagram