Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Letní slunce – připravte se na něj s pomocí kosmetiky a vitaminů

Hřejivé letní paprsky při dobrodružných výletech do přírody nebo teplý písek pod nohama na dovolené u moře – letní období je tu a je potřeba se připravit na sluneční záření, abychom si všechna letní dobrodružství užili s jistotou, že naše tělo a kůže jsou v bezpečí. V tomto článku si vysvětlíme důležitost vitaminů pro udržení zdraví během slunečních měsíců a důležitost kosmetiky při ochraně pokožky.

Slunce_uvodni fotka

Obsah článku:

  1. Slunce je dobrý sluha, ale zlý pán
  2. Ochrana pokožky před slunečním zářením
  3. Alergie na slunce

Slunce je dobrý sluha, ale zlý pán

Slunce2Sluneční záření se dělí na 3 druhy – ultrafialové (gama záření), viditelné a infračervené. Pokud se bavíme o ochraně naší pokožky před slunečním zářením, je řeč o tom infračerveném, které se dělí na UVA (dlouhovlnné), UVB (středněvlnné) a UVC (krátkovlnné). Nejvíce záření dopadajícího na naši zem je UVA záření (95 %), UVB záření je v hojné míře pohlcováno v ozonové vrstvě a UVC záření má nejhorší dopad, je dokázáno, že je karcinogenní, ale naštěstí na zem prakticky nedopadá, protože ho pohltí zemská atmosféra. Intenzita UV záření je nejsilnější v poledních hodinách, kdy paprsky urazí nejkratší vzdálenost atmosférou. Proto se doporučuje se v letních měsících nevystavovat se sluníčku mezi 11. a 15. hodinou.[1]

UVA záření

Účinek UVA na naši kůži je nižší ve srovnání s UVB. UVA záření má skoro stejnou intenzitu po celý den, proniká i skrz sklo a dopadá na zem i přes oblaka. UVA proniká hluboko do kůže, do škáry (ve škáře najdeme např. vlasové folikuly, potní žlázy, mazové žlázy a krevní cévy). UVA záření může způsobit zčervenání kůže či pigmentaci.[1] Pokud se mu vystavujeme dlouhodobě a bez ochrany, riskujeme tzv. aktinické stárnutí kůže – jedná se nejen o poškození kůže, ale i o narušení imunitních reakcí, což může být jedna z příčin rakoviny kůže.[2]

UVB záření

Proniká do pokožky, ale jen malá část se dostane až do škáry. UVB způsobuje v kůži přeměnu vitaminu D. UVB způsobuje tvorbu pigmentu melaninu. Pokud je lidská pokožka vystavena UVB záření, kůže zčervená (lékařsky řečeno vznikne erytém) a začervenání se vyvíjí ještě až 12–24 hodin po vystavení se tomuto záření. Pokud je záření silné, mohou vzniknout až puchýře.[1]

 

Ochrana pokožky před slunečním zářením

1. Kosmetické přípravky

SPF

Naši kůži a pleť je zapotřebí chránit, a to pomocí SPF přípravků. Důležité je, aby ochranný krém byl širokospektrální – tedy aby chránil jak před UVA, tak před UVB zářením.

Vyhněte se klasickým opalovacím prostředkům, které se skládají ze syntetických látek. Fungují tak, že UV záření je pokožkou pohlceno a v kůži přeměněno na teplo. Tyto chemické látky mohou ale kůži dráždit. Vyhněte se látkám jako oxybenzone, avobenzone a octocrylene. Patří také mezi hormonální (endokrinní) disruptory – působí jako naše hormony, ale náš hormonální systém ovlivňují negativně. Narušují hormonální rovnováhu, ženy mohou trpět poruchami menstruačního cykluneplodností, u mužů může klesat počet a kvalita spermií.

Zvolte si raději přírodní opalovací krémy – obsahují částečky minerálů, tzv. minerální filtry. Patří sem oxid zinečnatý (zinc oxide) a oxid titaničitý (titanium dioxide), ale je nutné si ověřit, že se jedná o mikročástice a ne nanočástice (na přípravku musí být uvedeno non nano). Tyto přípravky fungují jako zrcadlo – na pokožce vytvoří potřebnou ochranu, která odráží sluneční paprsky jako štít. V současné době se již vyrábí přírodní opalovací krémy tak, že nejsou hutné, nezanechávají bílý film, který nejde rozetřít.

Slunce5

Dalším důvodem, proč si vybrat opalovací krém s minerálními filtry, je ochrana životního prostředí – krémy s chemickými filtry totiž mohou škodit nejen nám, ale i přírodě kolem nás. To, co si na sebe naneseme, se uvolňuje do vody, ve které se následně koupeme. A ani naše čistírny odpadních vod nemohou všechny filtry z vody vyčistit. UV filtry se ale usazují i v písku či na kamenech. Pokud se UV filtry dostanou do vody, kumulují se i v tělech ryb a jiných vodních živočichů a rostlin a v těchto organismech působí toxicky.

Stejně jako u lidí mohou negativně ovlivňovat hormonální systém, ovlivňují ho stejně negativně i u vodních živočichů. Korálové útesy, které patří k nejproduktivnějším ekosystémům na naší planetě, trpí v posledních letech mnohonásobně více. Příčina jejich odumírání je nejen klimatická změna, ale i nárůst turistického ruchu a s ním i používání prostředků na opalování – ročně se do vody dostane až 14 000 tun opalovacích prostředků, proto určitě stojí za to věnovat tomuto kroku větší pozornost. Havaj jako první stát uzákonil zákaz používání opalovacích přípravků škodlivých pro životní prostředí, konkrétně zákaz látek oxybenzone (též benzophenone-3) a octinoxate (též ethylhexyl methoxycinnamate). Tyto látky nejvíce škodí korálům a vodním organismům.[3]

Jaký ochranný faktor zvolit?

Slunce3SPF 15, 30, 50, nebo ještě jiné? Jaké číslo zvolit, co znamená? SPF faktor (Sun Protect Factor) nám říká, jaká část slunečního záření se nám dostane do kůže, pokud použijeme opalovací krém. SPF 50 tedy udává, že do kůže projde 1/50 UV záření – 2 % projdou do kůže, 98 % záření bude zachyceno. SPF 30 udává, že do kůže projde 1/30 UV záření – 3,3 % záření projde do kůže, 96,7 % bude zachyceno. Abychom si to ještě lépe představili, můžeme říci, že pokud použijeme SPF 50, délka našeho pobytu na slunci se 50x prodlouží, aniž by došlo ke spálení. SPF 30 znamená 30x delší pobyt na slunci. Dítě do jednoho roku před sluncem chraňte, slunci nevystavujte.[4]

Jak si správně nanášet SPF?

Krémy na opalování nanášejte 20–30 minut před tím, než jdete na sluníčko. SPF se musí znovu obnovovat, pokud se tedy pohybujete na slunci, je třeba se každé 2–3 hodiny přemazávat. Pokud jdete do vody, namažte se, protože UV prostupuje i vodou. Po výlezu z ní se opět přemažte. Pamatujte, že i na horách je potřeba se mazat – čím výš jste, tím je intenzita UV záření silnější.

Na obličej se doporučuje dávka SPF na délku dvou prstů, aby byla ochrana dostatečná. SPF používejte jako poslední krok ve vaší kosmetické rutině – ať už tedy používáte x produktů, SPF vždy musí jít na konec.

Na konci dne je nutné krémy proti slunci z těla dobře smýt. Tělo umyjte sprchovým gelem, můžete si pomoci také konjacovou houbičkou a jednou za týden tělovou péči doplňte o peeling, který pomůže odstranit odumřelé buňky. Obličej na závěr dne odličte dvoufázově – více se o správné péči o pleť dozvíte v našem článku Jak si správně sestavit kosmetickou rutinu.

Pokud se obáváte, že vám opalovací krém nesedne, určitě se vyplatí si před sezónou objednat vzorky, v pohodlí si je doma vyzkoušíte a uvidíte, jak se roztírají, jak vám fungují s ostatními přípravky ve vaší rutině. Na letní sezónu si pak již zakoupíte ten pravý a budete připraveni. SPF vám totiž na rozdíl od masky, séra nebo krému bude stačit jedno a na každou sezónu byste ho kvůli účinnosti měli mít nové.

 

Na našem e-shopu najdete tyto bezpečné opalovací přípravky: 

Odylique a jejich SPF i pro tu nejcitlivější pokožku

Odylique_SPF promoOdylique je značka zaměřená na osoby s nejcitlivější pokožkou – včetně dětí a miminek. Jejich Natural Sun Screen s SPF 30 lze použít na tělo i na obličej, samozřejmě obsahuje oxid zinečnatý v non-nano formě. Je vodě i potu odolný, navíc hloubkově vyživuje a hydratuje pokožku – s ním ušetříte jeden krok ve vaší rutině, protože tento krém plně nahradí i váš denní krém. Obsahuje výtažky z rakytníku řešetlákového, heřmánku pravého a rozmarýnu lékařského. Najdete v něm i karanja olej, který se od nepaměti využívá v ajúrvédské medicíně, je považován za přirozený UV filtr chránící pokožku před poškozením sluncem. Tento krém s SPF umí zklidnit podrážděnou pokožku, je vhodný i pro osoby trpící ekzémem. Je vyroben z bio složek, netestován na zvířatech. Navíc je biologicky rozložitelný, neškodí vodním organismům.

Badger pro celou rodinu

Slunce6Opalovací přípravky od americké značky Badger patří k nejpopulárnějším a nejbezpečnějším na světě. Pro svou výjimečnost jsme této značce věnovali samostatný článek Proč svět miluje značku Badger?, kde se dozvíte spoustu dalších informací. Momentálně nabízíme tyto produkty:

  • Clear Zinc s SPF 30 – po kontaktu s kůží se stává transparentním, je vhodný pro děti i dospělé. Patří k širokospektrálním přípravkům s obsahem oxidu zinečnatného ve formě non-nano. Je vyroben z 98 % z certifikovaných bio složek.
  • Baby Badger s SPF 30 – je vyroben z netoxických a hypoalergenních složek, speciálně určen jako ochranný krém pro nejmenší děti i kojence. Obsahuje i měsíček lékařský a heřmánek, které zklidňují a hojí podrážděnou kůži. Tento krém by měl vyhovovat i těm, kteří trpí alergií na slunce.
  • Kids Badger s SPF 30 – je také určený pro děti jako předchozí krém, tato verze je však obohacena o sladkou vůni mandarinky, pomeranče a vanilky. Pokud tedy bojujete s tím, že vaše dítě nesnáší mazání krémem, vyzkoušejte tuto variantu, díky vůni by to v tomto případě mohlo jít snáz. 😊

 

The Ohm Collection s luxusním SPF pro extra péči

Slunce8Značka The Ohm Collection je luxusní záležitosti v péči o naše tělo i duši – zaměřuje se na použití éterických olejů a extraktů, které z péče udělají perfektní zážitek. Tyto produkty jsou určené spíš pro použití dospělými (právě kvůli obsahu esenciálních olejů). V nabídce najdete dva produkty, a to:

  • Sun Safe s SPF 30 – jedná se o velmi lehký krém, který se dobře roztírá a vstřebává. Krém obsahuje jak vodu, tak pečující oleje, proto vaše pleť bude krásně hydratovaná a zároveň je tento krém dobrým základem pod make-up.
  • Sun Safe s SPF 15 – vám poskytne stejné benefity jako předchozí verze, jen oplývá menší ochranou. Ideální tedy pro období se slabším slunečním zářením (jarní či podzimní dny, zamražené počasí).

 

PŘÍPRAVKY PO OPALOVÁNÍ

Odylique_Tropical Bliss Body SilkStejně jako se chráníme před opalováním, je nutné pomoci pokožce i po něm. I když se přímo nespálíme, kůže je po každém slunění oslabená, a proto je potřeba o ni správně pečovat.

Po slunění či po slunění v kombinaci s mořskou vodou, kdy sůl dává naší pokožce také zabrat, si dopřejte koupel – použijte šetrný sprchový gel a ihned po koupeli na lehce vlhkou pokožku naneste olej.  Olej pokožce dodá extra hydrataci a péči. Olej bude fungovat tehdy, pokud ho zamknete v kůži tak, že po něm aplikujete hydratační krém. Tím dodáte pokožce tu vláhu, kterou sluněním ztratila. Tento postup můžete aplikovat jak na tělo, tak na obličej. Na obličej doporučujeme k tomu použít sérum, které umí dodat ještě pořádný kus hydratace navíc.

Odylique_Toning Fruit ButterPo opalování se hodí přípravky s obsahem aloe vera, jež zklidňuje podráždění, s mátou či citronovou trávou pro dávku osvěžení, ale existují i přípravky přímo zaměřené na obnovu buněk po slunění – u nás najdete tělové máslo Toning Fruit Butter, které bez pocitu hutnosti doplní ztracenou hydrataci. Vaše pokožka bude hladká, pružná a zároveň vás bude chránit před stárnutím kůže způsobené UV zářením.

A co nám pomůže, když máme pokožku spálenou od slunce?

Redmond_JílyJako nejrychlejší a nejúčinnější způsob na spáleniny od slunce doporučujeme aplikovat bentonitový jíl. Jíl u nás není moc znám, ale jeho všestranné použití nás nepřestává překvapovat.

Na dovolené můžete jíl popíjet, abyste předešli střevním potížím, můžete si z něj udělat pečující masku, ale i léčivé obklady – smíchejte sypký jíl s vodou tak, abyste získali kaši, která není příliš hutná, ale zároveň neteče.

K přípravě směsi použijte jen skleněné, keramické nebo dřevěné nádoby a pomůcky na zamíchání (jíl funguje jako magnet a natáhl by kovové nebo plastové částice).

Připravenou směs naneste v pořádném množství na postižené místo (s jílem nešetřete, žádnou tenkou vrstvu, ale dopřejte si pořádný nános), zakryjte namočenou utěrkou/ručníkem či jinou tkaninou – je důležité, aby jíl nezaschl. Poté můžete ještě zpevnit místo zabalením do potravinářské fólie, aby vám takto udělaný obklad nesjížděl.

Směs použijte na spálená místa, na puchýře či popáleniny od slunce (avšak pozor, v případě jakýchkoliv větších obtížích navštivte lékaře neodkladně, jíl můžete aplikovat i později). Nechte působit 20–30 minut a poté místo omyjte. Jíl perfektně vytáhne horkost, místo zklidní, zároveň ale i vydesinfikuje, takže se nemusíte obávat infekce, a pomůže pokožce se co nejrychleji zregenerovat.

Stejně skvěle pomáhá na spálenou pokožku od slunce i v obličeji, avšak klidně si dopřejte tuto jílovou masku i jen tak na závěr dne jako úlevu namáhané pleti. Pokud nechcete cestovat se sypkým jílem, sáhněte po jílu v tubě, který je ihned připraven k použití – můžete ho tedy hodit do kabelky či batohu a mít ho v případě potřeby rovnou po ruce. Tak či tak, bentonitový jíl je nedoceněným pomocníkem, který na dovolené využijete mnohem častěji, než byste si možná byli mysleli. Podívejte se na vtipně pojaté video, které vám názorně ukáže, proč byste si tento produkt měli s sebou vzít na všechna možná letní dobrodružství. :) 

Jako další na spáleniny od slunce můžete použít krém s CBD – např. Skin Saviour od ZEN CBD. Jedná se o výživný a regenerační balzám s obsahem širokospektrálního CBD extraktu, který přinese úlevu vysušené a popraskané pokožce, včetně té spálené.

 

PÉČE O VLASY

Nezapomínejme v létě vedle pokožky pečovat i o vlasy. Stejně jako naše kůže jsou i vlasy vystavovány velké zátěži – pot, vítr, písek, voda, UV záření – to vše v létě dává naším vlasům velmi zabrat.

Kvalitní přírodní šampon pomůže z vlasů odstranit všechny nečistoty, šetrně vyčistí i pokožku hlavy. To vše, aniž by vysušil samotný vlas. Následně použijte kondicionér, který vlas uzamkne, dodá jim výživu a hydrataci a pomůže s regenerací. Kvalitní šampon a kondicionér je ale jen první krok, v tomto období se dozajista vyplatí aplikovat i masku na vlasy. Zde se meze nekladou, můžete použít kromě masky olej, krém, balzám či masku v prášku. Po umytí ještě do konečků vlasů naneste výživné sérum proti jejich vysušení a lámáníUltra Rich Balm vám poslouží nejen k tomuto účelu, jako multifunkční produkt ho na dovolené můžete využít i k ochraně pokožky před vstupem do chlorovaného bazénu. Po příjezdu z dovolené určitě doporučujeme vlasy pořádně pročistit, k tomu použijte očistnou kúru, která je v první řadě určená k použití před barvením, ale stejně dobře ji využijete i po dovolené u moře.

Abyste i přes den dodávali vlasům hydrataci, mějte s sebou hydrolát – ten ve formě spreje pomůže i proti slunci, a kromě obličeje ho lze aplikovat právě i na vlasy. Vlas vyživí, zvláční a pomáhá zlepšovat jejich kvalitu. Vlasy tak během dne po jeho použití rozčešete a nemusíte se obávat večerního rozčesávání po celodenní zátěži. Pokud vás pokožka hlavy bude kvůli potu či slané vodě svědit, stříkněte hydrolát přímo na pokožku a vmasírujte. Svědění by mělo rychle ustat.

Pony-OPokud na dovolené nosíte hlavně sepnuté vlasy, určitě prozkoumejte nabídku speciálních gumiček do vlasů od značky PONY-O. Pokud mokré vlasy plné soli stáhnete klasickou gumičkou, nebo naopak jdete v gumičce do vody a pak se snažíte gumičku z vlasů vymotat, vlas ohnete, přetrhnete – narušíte ho a jeho zacelení bude prakticky nemožné. S touto voděodolnou sponou můžete i do vody, culík bude perfektně držet, aniž by se vlasy ničily. Na výběr jsou různé velikosti, stejně tak barvy, a i různé designové spony, se kterými budete večer v hotelové restauraci za hvězdu. Dostupná je i varianta pro vytvoření drdolu.

Vlasy_léto

 

2. Oblečení s ochranným faktorem

Svou pokožku ochráníme před slunečním zářením i tím, že se správně oblečeme. Vliv hraje hustota tkaniny, a i gramáž látky. Mnozí jsou přesvědčení, že tenké bílé tričko z bavlny je na léto vhodné, ale opak je pravdou – příliš tenká látka neposkytne dostatečnou ochranu, navíc, pokud se namočí, zprůhlední a chrání ještě méně.

Slunce_UPF oblečeníTaké je možné již běžně zakoupit oblečení s garantovaným ochranným faktorem. Pracuje se hlavně s umělými vlákny – snižuje se pórovitost materiálu navyšováním hustoty tkaní. Rozšířené jsou dětské letní oděvy, především ty koupací jako ochrana proti slunci na pláž a do vody. Toto oblečení nese označení UPF (ultraviolet protection factor) a splňuje mezinárodní normy. Oblečení je označeno ještě číslem, které nám říká, kolik UV záření projde skrz daný oděv – např. UPF 50 udává, že oblečením projde pouze jedna padesátina záření, tedy 2 %.[5]

Nezapomeňte na důležitost pokrývky hlavy, obzvláště u dětí. Pomůže děti proti slunci uchránit jak před spálením pokožky hlavy, tak před úpalem a úžehem. Kloboučky jsou o něco lepší než kšiltovky, neboť krempa chrání i zátylek a horní část krku. Pokrývka chrání do jisté míry i oči. Nošení slunečních brýlí se v poslední době stává trochu rozporuplným tématem. Vedou se diskuse o tom, zdali používání slunečních brýlí naopak nezpůsobí citlivost na světlo. Pokud máme kvalitní brýle s UV filtry a užíváme je jako ochranu před sluníčkem (ne jako módní doplněk), nemusíme se jich bát. Důrazně varujeme před nekvalitními brýlemi – při jejich použití se nám vlivem tmavých skel roztáhne zornice, ale protože jsou brýle bez UV filtrů, dopadající záření nám bez problému pronikne do rozšířené zornice. Kvalitní brýle jsou ty, které mají UV filtr 400 či označení 100% UV ochrana, skla nejsou příliš tmavá a brýle musí přiléhat k hlavě, aby záření nepronikalo kolem brýlí.[6]

 

3. Vitamíny a doplňky stravy

Náš organismus sám disponuje mechanismy, které pomáhají chránit tělo před negativními vlivy slunečního záření. Je ale nezbytné, abychom tyto procesy podpořili pomocí vitaminů a doplňků stravy. Než si k tomuto řekneme více, upozorňujeme na dostatečný příjem tekutin – a to především čisté vody, naopak se vyvarujte všech slazených nápojů, džusů a samozřejmě i nápojů obsahujících kofein a alkohol. Správný a dostatečný pitný režim je základ a ten neobejdete.

Planet Paleo_kolagen_pleť,vlasy,nehtyKolagen: kolagen jako bílkovina pomůže naší pleti zvýšit její kvalitu, tím pádem se pleť bude lépe bránit slunečnímu záření. Díky kolagenu zůstává kůže více hydratovaná, je pružnější, pevnější.

Healthstrong_Vitamin D3,K2Vitamin D: v kůži probíhá přeměna neaktivní formy vitaminu D na aktivní formu a děje se tak za pomoci slunečního záření. Vitamin D je doporučeno brát celý rok, a to i přesto, že v létě se více pohybuje na sluníčku.

Woldohealth_kyselina hyaluronováKyselina hyaluronová: častěji je známá jako látka v kosmetických přípravcích, ale lze ji užívat i jako doplněk stravy. Často pak bývá ještě pro větší efekt obohacená o biotin, zinek či kolagen.

 

 

Látky s antioxidačním působením:

  • Betakaroten (provitamin A) – antioxidant a přírodní barvivo, které se v těle mění na vitamin A. Během opalování chrání nejen kůži, ale i oči. Navíc nám pomůže vylepšit odstín opálené kůže a opálení prodloužit. Doporučuje se užívat ho celoročně. Často bývá součástí samoopalovacích přípravků.
  • Vitamin A – pomáhá při regeneraci naší pokožky po opalování, protože dokáže napravit změny vzniklé působením UV záření (např. při porušení kolagenních vláken). Často se používá v kosmetických anti-age produktech, méně často ho najdeme v doplňcích stravy – podle německých expertů ho máme z potravy dostatek (zdroj: Vitamín A).
  • Vitamin E – pomáhá našim buňkám chránit se před škodlivými vlivy, např. před oxidativním (též oxidačním) stresem. Pokud se ocitneme ve stresu, v našem těle dojde k nerovnováze mezi antioxidanty a volnými radikály. Vitamin E také zpomaluje stárnutí buněk.
  • Vitamin C – pokud užíváme kolagen, měli bychom zároveň brát i vitamin C, který právě podporuje tvorbu kolagenu. Podobně jako vitamin E chrání naše buňky.
  • Lykopen – antioxidant, který pomůže tělu zvládnout zarudnutí či přímo spálení a puchýře způsobené sluníčkem. Lykopen je nejvíce obsažen v rajčatech.
  • Selen a zinek – pomáhají našim vlasům i nehtům k dokonalé výživě.

 

Alergie na slunce

Čím dál častěji se setkáváme s alergií na slunce. Spadají sem různá kožní onemocnění, jejichž příčinou je reakce na sluneční záření, především UV. Jak se alergie na slunce projevuje? A co na ni pomáhá? Pokud se domníváte, že touto alergií trpíte, určitě navštivte lékaře, který stanoví přesnou diagnózu a určí léčbu, případně předepíše i léky či krémy. Pokud je vám velmi špatně, určitě nic nepodceňujte a vyhledejte lékaře ihned. Sami si mimo to můžete pomoci tak, že se budete slunečnímu záření vyhýbat, nebo se při pobytu na slunci řádně chránit.

  • Polymorfní světelná dermatóza (PSD): její vznik se připisuje UVA záření. Nejčastěji se alergie na slunce projeví svědivou vyrážkou v obličeji, dekoltu a na předloktí. Pokud máte podezření, chraňte se oděvem a nevystavujte se slunci a během pár dní by měla vyrážka ustoupit.Slunce9
  • Fototoxické reakce: se mohou objevit v případě, že je vaše kůže oslabena při užívání např. antibiotik nebo léků na bolest jako ibuprofen nebo aspirin. Na pokožce se pak objeví zarudnutí, otoky až puchýře. Spadá sem ještě i tzv. luční dermatitida, kdy vlivem slunce a některých lučních travin dojde k alergické reakci, která se projeví pálivými červenými pruhy až puchýři. K podobné reakci může dojít i při kombinaci slunečního záření a parfémů či různých kosmetických prostředků s parfemacím. Pomohou chladivé obklady a vyhnutí se dráždivým látkám a v případě horších reakcích pomůže lékař.
  • Fotoalergické reakce: na rozdíl od fotoxické reakce zde hraje důležitou roli reakce imunitního systému. Sem spadá alergie na opalovací prostředky (nejčastěji na látky jako bezofenony, PABA, salicyláty a oktokrylen) nebo také na léky. Alergická reakce se projeví svěděním a zarudnutím za 1–3 dny po vystavení se slunci a je doprovázena i mokvavými puchýřky.Slunce10
  • Sluneční kopřivka: je velmi vzácné imunologické onemocnění. Během chvíle na sluníčku se objeví svědivé pupínky, často je člověku i nevolno, má nízký tlak a pociťuje závrať. Tento stav může být závažný, proto je nutné vyhledat lékaře ihned.
  • „Letní akné“ nebo také „Mallorca akné“: lékaři se domnívají, že je to reakce na kombinaci UV záření, tepla a vlhka. Objevují se svědivé pupínky podobné akné na krku, ramenou a horních pažích. Pomůže vyhnutí se slunci a nemastné opalovací přípravky.[7]

 

Zajímá vás víc? Přečtěte si i další související články:

Vitamín D - co způsobuje jeho nedostatek?

Co si s sebou sbalit na túru?

Jak si připravit netoxickou lékarničku první pomoci

 

Použité zdroje:

[1] Sluneční záření a jak se chránit před jeho negativními účinky

[2] Účinky UV záření na kůži a fotoprotekce

[3] UV filtry v kosmetice a vliv na životní prostředí

[4] Víte, co znamená zkratka SPF?

[5] Jak se chránit před sluncem pomocí oblečení

[6] Bezpečně na sluníčku- brýle a klobouky

[7] Alergie na slunce

 

Autor článku

LinkedIN Instagram