Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Černá jasmínová rýže - Riceberry thajská odrůda (superfood) bohatá na živiny - 1 kg

Akce Organic
199 Kč / ks 199 Kč / 1 kg
Skladem (>3 ks)
Můžeme doručit do:
26.7.2024

Thajská černá rýže Riceberry je nová lahodná odrůda celozrnné rýže. Riceberry je doslova plná živin a vitamínů jako jsou omega-3, železo, zinek nebo B1, B2 a B9 a vitamin E. Je stejně snadná na přípravu jako jasmínová rýže a skvěle se hodí na smažení, kari, rýžové mísy, saláty apod.

Detailní informace

Unikátní produkty

Dovážíme originální zahraniční výrobky, které lokální trh postrádá

Balíme rychle a ekologicky

Odesíláme do 24-48 hodin, vše v recyklovaných materiálech

Záruka kvality

Značky vybíráme srdcem a řídíme se heslem – raději méně, ale kvalitně

Doprava zdarma

Utraťte min. 4000 Kč a neplaťte poštovné do Balíkovny

Detailní popis produktu

Proč koupit

Protože je Thajsko jedním z předních světových producentů rýže, dodržuje jedny z nejvyšších standardů bezpečnosti potravin a kontroly kvality rýže.

 

Aby si udrželi konkurenceschopnost v rýžovém průmyslu a zvýšili výživovou hodnotu a chuť rýže, vyvinuli vědci z thajského centra pro rýžovou vědu při univerzitě Kasetsart (University Rice Science Center) nové odrůdy rýže a jednou z nich je rýže Riceberry.

 

Riceberry je křížencem dvou odrůd thajské jasmínové rýže: Jao Hom Nin a Khao Dawk Mali 105. Stejně jako jasmínová rýže je to dlouhozrnná rýže, ale na rozdíl od jasmínové rýže je zrno nebroušené a má hnědofialovou barvu. Nejedná se o obyčejnou černou rýži, ikdyž se vzhledem podobá.

 

Rýže se pěstuje pouze v ekologických podmínkách v severních a severovýchodních oblastech Thajska. Rychle se stala velmi oblíbenou obilovinou pro svou strukturu, chuť a zdraví prospěšné vlastnosti.

 

riceberry-1024x768

Je rýže Riceberry zdravá?

  • Riceberry je celozrnná rýže, která je plná silných antioxidantů a má vysoký obsah vlákniny - někteří jí nazývají superfood potravinou.
  • Rýže Riceberry má vysokou koncentraci prospěšných živin, jako je vitamin E, vitamin B1, B2, B9, železo, zinek a omega 3, a to v mnohem vyšším množství než jiné druhy rýže.
  • Všechny tyto esenciální látky pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby a rakoviny.
  • Tato bezlepková a geneticky nemodifikovaná obilovina má také střední až nízký glykemický index, takže nezvyšuje hladinu cukru v krvi jako jiné sacharidy - je proto vhodná pro diabetiky a jiné speciální diety, kde se hlídá podíl sacharidů.

Jak chutná?

  • Riceberry se stává stále oblíbenější nejen proto, že je plná silných antioxidantů, ale také proto, že naprosto výtečně chutná.
  • Po uvaření se zdá, že rýže Riceberry má podobnou strukturu jako hnědá rýže, ale uvnitř je mnohem jemnější a měkčí.
  • Stejně jako bílá jasmínová rýže je nadýchaná, aromatická a voňavá, ale má oříškovější, téměř sladkou chuť.

Jak rýži Riceberry uvařit?

Na rozdíl od jiných celozrnných rýží se uvaří poměrně rychle a připravuje se stejně jako jasmínová rýže.

  • Rýži důkladně propláchněte, abyste ji zbavili škrobu a prachu.
  • Vložte ji do hrnce se silným dnem a použijte 1 díl rýže na 1,5 dílu vody.
  • Přiveďte ji k varu, snižte teplotu na nejnižší možný stupeň, přikryjte a vařte 25 minut.
  • Odstavte z ohně a před odkrytím nechte rýži 10 minut odpočívat.
  • Rýži načechrejte lžící nebo vidličkou a podávejte.

Rýži můžete použít do rýžových mís, smažených pokrmů, kari, dušeného masa nebo jako přílohu ke grilovanému či pečenému masu a rybám. Zrnka krásně vydrží a zbytky lze použít do salátů, směs do burita, tacos a jiných placek nebo k přípravě smažené rýže.

 

riceberry-007

Tipy na správnou přípravu

Rýži pokud možno namočte: Rýže se nemusí namáčet, stačí ji pouze propláchnout. Namáčení však prospívá všem zrnům. Stávají se stravitelnějšími a také se tím zkrátí doba vaření. Rýži nejlépe namáčíme 1 hodinu, ale pokud nemáte čas ji tak dlouho namáčet, nechte ji před propláchnutím několik minut ve vodě.

 

Po uvaření ji nechte odpočinout: Je to velmi důležitý krok u všech druhů rýže, ale zejména u rýže rýžové. Díky tomu rýže vstřebá veškerou zbývající vlhkost a získá jemná a nadýchaná zrnka.

 

Zkouška zrn: Pokud uvařená zrna nevstřebala všechnu vodu, vařte ji na nízké teplotě, dokud se voda nevstřebá. Pokud se vám zrna zdají suchá a tvrdá, přidejte trochu vody, přikryjte a vařte dalších 10 minut.

 

Nezaměňujte rýži Riceberry s černou rýží: Ikdyž ostatní druhy černé rýže vypadají téměř stejně jako rýže Riceberry, ujistěte se, že je na etiketě uvedeno "Riceberry".

Složení

Rýže černá dlouhozrnná pololoupaná, produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.

Výživové údaje

na 100g výrobku

Energetická hodnota: 1548 kj/370 kcal, Tuky: 3,2g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,9g, Sacharidy: 76g, z toho cukry: 1,3g, Vláknina: 4,3g, Bílkoviny: 8,6g, Sůl: 0,01g.

  • Skladování: V suché místnosti při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti do 70%.
  • Vyrobeno a baleno: Thajsko.
  • Hmotnost: 1Kg.
  • Země původu: Thajsko.
  • Zemědělská produkce mimo EU.
  • Kód kontrolní organizace: TH-BIO-121.

Thajské normy pro rýži

Garance pravé kvality thajské národní plodiny

V roce 2019 Ministerstvo zahraničního obchodu Thajska představilo projekt s názvem "Think RICE, Think THAILAND", jehož cílem je povzbudit mezinárodní komunitu, aby věnovala pozornost zdraví spotřebitelů, a zároveň zvýšit povědomí o národní plodině poskytnutím širšího spektra znalostí - od historie národního zemědělství, norem až po kvalitu thajské rýže.

Thajsko jako světový lídr ve vývozu rýže zavedlo své první thajské normy pro rýži 20. května 1957 vydáním oznámení ministerstva obchodu o zavedení thajských norem pro rýži.

Následné změny zahrnovaly thajské normy pro rýži z roku 1974, thajské normy pro rýži z roku 1997 a thajské normy pro rýži z roku 2016, které stanovily thajské normy pro rýži Hom Mali, thajské normy pro voňavou rýži a thajské normy pro rýži.

Nejnověji byly počátkem roku 2019 zavedeny thajské normy pro barevnou rýži. Ty nyní slouží jako měřítka kvality thajské rýže s definicemi minimálního složení i maximálních limitů.

Výše uvedené thajské normy pro rýži se vztahují nejen na vývoz rýže ze země, ale také na domácí obchod s rýží a další stanovené záležitosti. Tato kritéria usnadňují obchodní jednání: Není nutné, aby kupující a prodávající ve svých dohodách podrobně uváděli specifikace, včetně odrůdy a jakosti rýže, ale stačí, když se odkáží na stávající pokyny pro konkrétní druh rýže, se kterým chtějí obchodovat.

Aby se zjistilo, zda kvalita obchodované rýže odpovídá obchodním dohodám nebo stanoveným normám, musí se analyzovat náhodně vybraný vzorek rýže. Pokud vzorek projde kontrolou, je celá šarže rýže považována za vyhovující přijatým normám; pokud však vzorek nevyhoví, je celá šarže považována za nevyhovující. Tato metoda odběru vzorků je mezinárodní praxí na celém světě.

 

Rýže nesplňující normy nemůže být nikdy vyvezena, protože nesplňuje ustanovení dohody uzavřené se zahraničními odběrateli. V tuzemsku se rýže, která se mírně odchyluje od normy, přesto prodává, i když za nižší cenu na základě souboru předem stanovených kritérií. Pokud se však zjistí, že se vzorek příliš odchyluje od požadavků, bude celá šarže vrácena do místa původu.

Normy pro thajskou rýži, které se používaly od roku 1957, nikdy nepředepisovaly žádné pokyny pro odběr vzorků a kontrolu, s výjimkou norem pro rýži Thai Hom Mali, které tyto pokyny stanovily v roce 1997. Proto se odběr vzorků a kontrola kvality thajské rýže určené na vývoz řídily zvyklostmi ze zámoří i místními postupy.

Vzorky se například odebírají náhodně nejméně z 2-3 % celkového počtu pytlů v jedné šarži. Tato velikost vzorku je srovnatelná s požadavky ISO a IRRI, které nařizují, aby počet odebraných pytlů odpovídal druhé odmocnině z celkového počtu pytlů v dávce.

Na základě výše uvedených informací se rýží dobré jakosti rozumí rýže, kterou jsou kupující doma i v zahraničí ochotni přijmout, a rýže, která splňuje požadavky na jakost. Určení kvality rýže vůbec nezávisí na osobním vnímání jednotlivce, ale na výsledcích vědecké analýzy náhodně vybraných vzorků odebraných neutrální stranou. Vzorky musí být zcela náhodné, nikoli záměrně vybrané.

 

Zavedení těchto thajských norem pro rýži zvyšuje potenciál thajského vývozu rýže. Umožňuje kupujícím větší možnosti nákupu a dovozu thajské rýže, a to nejen jedinečného kmene thajské voňavé rýže známého jako rýže Thai Hom Mali, ale také mnoha dalších druhů a odrůd, které vyhovují potřebám spotřebitelů v dovážejících zemích. Tyto normy rovněž zvyšují důvěru spotřebitelů v kvalitu thajské rýže.

 

Thai_Rice_Standards_Create_Global_Confidence_Quality_National_Crop

Přečtěte si více k tématu

Vegetariánská a veganská strava

Objevte low carb aneb více energie, méně cukru

Vylepšete své cvičení správnými a účinnými doplňky

Doplňkové parametry

Kategorie: Mah Boonkrong Rice
Certifikace: USDA Organic
Obsah: 1 kg
Specifikace: Bez přidaného cukru, Bez laktózy, Bio certifikace, Bez sóji, Bez obsahu těžkých kovů, Bez aditiv a pojiv, Bez gmo
Výrobce: PRG Corporation Public Company Limited, 5th Floor Zone A, MBK Center, 444, Payathai Road, Wangmai, Pathumwan, Bangkok, 10330
Země původu: Thajsko
Vhodné pro: Bez lepku-GMO Free-Vegan-Sugar Free-Lactose Free

Recept: Riceberry Risotto

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Thajská rýže Hom Mali

Roi-Et-Thailand-crop-1279x1536Světově proslulá thajská jasmínová rýže Hom Mali je nejdůležitější aromatickou rýží pocházející z Thajska - má ochrannou známku a nelze ji pěstovat nikde jinde na světě.

 

Podobně jako se na vinicích pěstují hrozny a kvasí víno, pěstují se i zrna thajské jasmínové rýže nejvyšší třídy pouze v určitých oblastech Thajska. Většinou se jedná o oblasti severovýchodních provincií, jako jsou Ubon Ratchathani, Burirum, Sisaket, Roi Et, Yasothon a Surin.

 

Rýže Hom Mali má chuť, vůni a hedvábnou strukturu, která je autentická jako v nejlepších restauracích východní Asie. Je dokonalým doplňkem kari, smažených pokrmů a dalších thajských a asijských jídel.

 

Všestranné použití této rýže je výjimečné. Není příliš lepkavá ani příliš suchá. Při vaření také vykazuje výrazná zrna. Chuť ve vašich ústech je prostě WOW.

 

Tyto regiony mají vhodné přírodní podmínky, jako je dostatek slunečního svitu během celého roku, množství dešťů a přístup k nejkvalitnějším zrnům jasmínové rýže, která se dá pěstovat skutečně pouze v těchto provinciích.

 

Zemědělci v této oblasti jsou v pěstování jasmínové rýže na špičkové úrovni a je to vidět, protože rýžovary v této oblasti produkují trvale oceňovanou rýži, kterou jim závidí pěstitelé rýže na celém světě.

Výrobce a standard kvality

Thajská společnost Patum Rice Mill and Granary Public Company Limited (PRG) vyrábí a distribuje balenou thajskou rýži Hom Mali pod značkou "Mah Boonkrong" a "Mah Boonkrong Plus".

Tato společnost je předním výrobcem balené thajské rýže Hom Mali v Thajsku a prvním výrobcem rýže, který získal certifikaci GMP.

Kromě toho také na obale této rýže najdete logo thajské vlády (Ministerstvo zahraničního obchodu), které garantuje, že tato rýže byla vypěstována podle správné zemědělské praxe pro odrůdu jasmínové rýže Thai Hom Mali, která je stanovena podle TAS 4400: Thai Agricultural Standard s názvem Správná zemědělská praxe pro rýži Thai Hom Mali.

Rýže je certifikována jako bio od USDA Organic a EU.

thai rice certificate